Dodaj do ulubionych

Przepis na ciasteczka

22.12.15, 11:09
Sprawdzony. Prosty. Najważniejsze: ciasteczka nie mogą być twarde wink
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 11:41
      podawałam w jakims wątku wczoraj:

2 szklanki mąki krupczatki, kostka masła, 4 łyżki cukru pudru, dwa żółtka

zagniatasz w miarę szybko formujesz kulę, zawijasz w folię spożywczą, i do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Później stopniowo rozwałkowujesz na grubość ok. 0.5 cm, wykrajasz ciasteczka i pieczesz (w zależności od wielkości ciastek, większe w wyższej temp, malutkie w niższej), ok. 15 minut w temp. 180-200 stopni.

Ciasteczka są kruchutkie, delikatne. Najlepiej polukrować lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Dla wyglądu można posypać posypkami.

Właśnie takie zajadam, bo robiłam dzieciom na klasowe "wigilie", ale część zostawiłam dla nas smile
      • latarnia_umarlych Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 12:09
        Lubię ciasteczka z tego przepisu, są urocze - takie proste i domowe. Ja dorzucam jeszcze skórkę startą z cytryny, są wtedy dużo aromatyczniejsze.
        Natomiast co do lukru, to zrobiłabym jednak taki z białka i cukru pudru (i opcjonalnie sok cytrynowy), wychodzi trwały, śnieżnobiały i bardziej zwarty, łatwej się dekoruje i szybciej zastyga. Robi taki wygląd, że nie potrzeba nic więcej.
        • agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 12:19
          jak dokładnie robi się ten lukier z białka? Białko się ubija? Sok z cytryny na jakim etapie można dodać? Bo ja strasznie lubię cytrynowy lukier, ale jakby przy tym był bielszy i twardszy, to byłoby super smile
          • latarnia_umarlych Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 15:30
            Proporcji nie podam, bo zawsze robię na oko, ubijam jedno kurze białko z kilkoma łyżkami pudru i sokiem z cytryny. Dodaję cukier stopniowo, aż konsystencja będzie taka w sam raz na rożek. Polecam, jest naprawdę ładny ten lukier smile
      • obrus_w_paski Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 16:01
        A jaka mąka zamiast krupczatki?
        Może być zwykła, tortowa?
        • kim5 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 16:08
          Sprawdzony i pyszny przepis:
          nutaslodyczy.blogspot.com/2010/11/orzechowe-ciasteczka-z-linz.html
          Najlepsze oczywiście z konfiturą od mojej Teściowejsmile
        • agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 19:55
          może być, robiłam też ze zwykłej mąki
    • una_mujer Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 23:12
      300 g mąki, kostka masła. 80 g cukru, 1 żółtko, 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki, cukier waniliowy. Zagniatamy, na pół godziny do lodówki, wycinamy, pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Pycha... Nawet lukru nie trzeba. Jak mam fantazję, dodaję cynamon lub przyprawę do pierników.
    • mallgosia76 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 14:50
      Dzięki będę dziś robić te z mąką krupczatką z 2.5 letnią córeczką
      • andaba Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 15:08
        Krupczatkę to się kupi, ale skąd 25 letnią córeczkę. Do kitu przepis, trudno zdobyć składniki.
        • agni71 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 16:36
          Nie 25, a 2.5 letnią córeczkę. Możesz sobie zrobić choćby zaraz, tylko trzeba te 2,5 roku poczekać aż wyrośnie smile
          • andaba Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 17:17
            No, wiem, przecinek mi zjadło.
            Zaraz to nie, bo chłop w robocie. I czekać trzeba by ponad 3 lata. Mogę nie dożyć. Zostanę przy zwykłych kruchych. Albo niezwykłych - zakupiłam anyżek mielony i w tym roku są anyżkowe.
    • ladnyusmiech Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 20:16
      Upieczone.Super kruche.
      Dziękuję smile
      • agni71 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 21:56
        cieszę się, że się udały smile

Ja z kolei dzisiaj zrobiłam do strucli makowej lukier z białek i cukru, ale chyba jednak wolę mniej biały, ale smaczniejszy dla mnie (i bezpieczniejszy, bo bez jajek) lukier z samego cukru z sokiem z cytryny. Ale faktycznie jest bialutki, tylko dałam za dużo białka i musiałam dosypywać i dosypywać cukru, aż w końcu miałam strasznie dużo tego lukru smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka