ladnyusmiech 22.12.15, 11:09 Sprawdzony. Prosty. Najważniejsze: ciasteczka nie mogą być twarde Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 11:41 podawałam w jakims wątku wczoraj: 2 szklanki mąki krupczatki, kostka masła, 4 łyżki cukru pudru, dwa żółtka zagniatasz w miarę szybko formujesz kulę, zawijasz w folię spożywczą, i do lodówki na przynajmniej 30 minut. Później stopniowo rozwałkowujesz na grubość ok. 0.5 cm, wykrajasz ciasteczka i pieczesz (w zależności od wielkości ciastek, większe w wyższej temp, malutkie w niższej), ok. 15 minut w temp. 180-200 stopni. Ciasteczka są kruchutkie, delikatne. Najlepiej polukrować lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Dla wyglądu można posypać posypkami. Właśnie takie zajadam, bo robiłam dzieciom na klasowe "wigilie", ale część zostawiłam dla nas Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 12:09 Lubię ciasteczka z tego przepisu, są urocze - takie proste i domowe. Ja dorzucam jeszcze skórkę startą z cytryny, są wtedy dużo aromatyczniejsze. Natomiast co do lukru, to zrobiłabym jednak taki z białka i cukru pudru (i opcjonalnie sok cytrynowy), wychodzi trwały, śnieżnobiały i bardziej zwarty, łatwej się dekoruje i szybciej zastyga. Robi taki wygląd, że nie potrzeba nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 12:19 jak dokładnie robi się ten lukier z białka? Białko się ubija? Sok z cytryny na jakim etapie można dodać? Bo ja strasznie lubię cytrynowy lukier, ale jakby przy tym był bielszy i twardszy, to byłoby super Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 15:30 Proporcji nie podam, bo zawsze robię na oko, ubijam jedno kurze białko z kilkoma łyżkami pudru i sokiem z cytryny. Dodaję cukier stopniowo, aż konsystencja będzie taka w sam raz na rożek. Polecam, jest naprawdę ładny ten lukier Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 16:01 A jaka mąka zamiast krupczatki? Może być zwykła, tortowa? Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 16:08 Sprawdzony i pyszny przepis: nutaslodyczy.blogspot.com/2010/11/orzechowe-ciasteczka-z-linz.html Najlepsze oczywiście z konfiturą od mojej Teściowej Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 19:55 może być, robiłam też ze zwykłej mąki Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Przepis na ciasteczka 22.12.15, 23:12 300 g mąki, kostka masła. 80 g cukru, 1 żółtko, 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki, cukier waniliowy. Zagniatamy, na pół godziny do lodówki, wycinamy, pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Pycha... Nawet lukru nie trzeba. Jak mam fantazję, dodaję cynamon lub przyprawę do pierników. Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosia76 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 14:50 Dzięki będę dziś robić te z mąką krupczatką z 2.5 letnią córeczką Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 15:08 Krupczatkę to się kupi, ale skąd 25 letnią córeczkę. Do kitu przepis, trudno zdobyć składniki. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 16:36 Nie 25, a 2.5 letnią córeczkę. Możesz sobie zrobić choćby zaraz, tylko trzeba te 2,5 roku poczekać aż wyrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 17:17 No, wiem, przecinek mi zjadło. Zaraz to nie, bo chłop w robocie. I czekać trzeba by ponad 3 lata. Mogę nie dożyć. Zostanę przy zwykłych kruchych. Albo niezwykłych - zakupiłam anyżek mielony i w tym roku są anyżkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 20:16 Upieczone.Super kruche. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przepis na ciasteczka 23.12.15, 21:56 cieszę się, że się udały Ja z kolei dzisiaj zrobiłam do strucli makowej lukier z białek i cukru, ale chyba jednak wolę mniej biały, ale smaczniejszy dla mnie (i bezpieczniejszy, bo bez jajek) lukier z samego cukru z sokiem z cytryny. Ale faktycznie jest bialutki, tylko dałam za dużo białka i musiałam dosypywać i dosypywać cukru, aż w końcu miałam strasznie dużo tego lukru Odpowiedz Link Zgłoś