pade
23.12.15, 12:08
Z tego co wyczytałam, ale może czegoś nie wiem i mnie uświadomicie, w żadnym z krajów europejskich nie ma takich niesprawiedliwych warunków uzyskania dodatku na dziecko jakie są w projekcie PIS-u.
Nigdzie nie ma warunku, że:
-na pierwsze dziecko rodzice nie dostają nic
-nie dostaną nawet wtedy, gdy oboje dostają pensję minimalną, bo 3500zł : 3 to więcej niż 800zł
-na drugie dziecko rodzice dostaną, tylko do czasu ukończenia przez starsze 18 lat
Dla mnie te warunki są niesprawiedliwe i krzywdzące. Niesprawiedliwy, bo młodsze rodzeństwo nie ma wpływu na wiek starszego, to chyba logiczne. Niesprawiedliwy, bo jeśli starsze rodzeństwo po ukończeniu szkoły średniej pójdzie na studia (albo jeszcze lepiej - wyjedzie) to rodzice mają prawny obowiązek go utrzymywać, dopóki się nie usamodzielni. Czyli na młodsze dziecko rodzice nie otrzymają nic, bo mają ...za stare to pierwsze.
Niesprawiedliwy, bo za dwie minimalne pensje trudno się utrzymać z jednym dzieckiem, nie mówiąc już o wysłaniu tego dziecka na język czy kolonie.
Dlaczego PIS dzieli dzieci na gorsze i lepsze?
Dlaczego rząd nie może dać mniejszy dodatek niż te 500zł ale każdemu dziecku, pierwszemu również?