Dodaj do ulubionych

Jeszcze o 500+

23.12.15, 12:08
Z tego co wyczytałam, ale może czegoś nie wiem i mnie uświadomicie, w żadnym z krajów europejskich nie ma takich niesprawiedliwych warunków uzyskania dodatku na dziecko jakie są w projekcie PIS-u.
Nigdzie nie ma warunku, że:
-na pierwsze dziecko rodzice nie dostają nic
-nie dostaną nawet wtedy, gdy oboje dostają pensję minimalną, bo 3500zł : 3 to więcej niż 800zł
-na drugie dziecko rodzice dostaną, tylko do czasu ukończenia przez starsze 18 lat
Dla mnie te warunki są niesprawiedliwe i krzywdzące. Niesprawiedliwy, bo młodsze rodzeństwo nie ma wpływu na wiek starszego, to chyba logiczne. Niesprawiedliwy, bo jeśli starsze rodzeństwo po ukończeniu szkoły średniej pójdzie na studia (albo jeszcze lepiej - wyjedzie) to rodzice mają prawny obowiązek go utrzymywać, dopóki się nie usamodzielni. Czyli na młodsze dziecko rodzice nie otrzymają nic, bo mają ...za stare to pierwsze.
Niesprawiedliwy, bo za dwie minimalne pensje trudno się utrzymać z jednym dzieckiem, nie mówiąc już o wysłaniu tego dziecka na język czy kolonie.
Dlaczego PIS dzieli dzieci na gorsze i lepsze?
Dlaczego rząd nie może dać mniejszy dodatek niż te 500zł ale każdemu dziecku, pierwszemu również?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:12
      W ogólności się z toba zgadzam, ale czytając projekt ustawy nie znalazłam > -na drugie dziecko rodzice dostaną, tylko do czasu ukończenia przez starsze 18
      > lat.

Zapoznałam się (pobieżnie) z projektem, bo właśnie mam dorosłe starsze dziecko, więc ten aspekt mnie zainteresował. Ale może nie dość dokładnie czytałam?
      • stacie_o Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:16
        Proszę
        finanse.wp.pl/kat,1033781,title,500-zlotych-na-dziecko-budzi-watpliwosci-Minister-rozwiewa-je-specjalnie-dla-nas,wid,18025111,wiadomosc.html?ticaid=1162b5

roć w ustawie mowa o dziecku, oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną, do momentu ukończenia przez nie 18. roku życia".
        • stacie_o Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:18
          i jeszcze
          Mam dwoje dzieci, jedno pełnoletnie, drugie małoletnie (6 lat). Czy w tym przypadku moje 6-letnie dziecko będzie traktowane jak pierwsze, czy drugie dziecko? Jakie są prognozy na szansę otrzymania od państwa dodatku?
          Z przytoczonej kilka akapitów wyżej ustawowej definicji wynika, że o dziecku może być mowa tylko "do momentu ukończenia przez nie 18. roku życia".

Gdyby zinterpretować to wprost, to wniosek mógłby być taki, że dziecko pełnoletnie nie jest już w świetle prawa "dzieckiem". Kobieta, która napisała do naszej redakcji traktowana byłaby więc jako matka jednego dziecka, choć w rzeczywistości ma ich przecież dwójkę.

Henryk Kowalczyk przyznaje, że takie rozumowanie jest prawidłowe. - Taka rodzina jest traktowana jako mająca jedno dziecko - wyjaśnia. - Jeśli więc dochód na członka rodziny przekracza 800 złotych, to świadczenie nie zostanie przyznane.
          • cosmetic.wipes Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:30
            No faktycznie. Czytanie wprost robi z mojego dorosłego dziecka osobę obca, a drugie dziecko staje sie jedynakiem big_grin

Ale w związku z "4. Świadczenie wychowawcze przysługuje osobom, o których mowa w ust. 3, do czasu ukończenia przez dziecko 18 roku życia" ciekawi mnie jak bedzie wyglądac sytuacja kiedy dziecko pierwsze osiaga pełnoletność w czasie, kiedy dziecko drugie juz dostaje pińcet.
            • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:37
              Mnie to oburza. Na np. 10 letnie dziecko rodzice nie dostaną nic, bo nieopatrznie 9 lat wcześniej spłodzili jeszcze jedno. To jest chore i w żadnym z krajów UE nie ma takich obostrzeń. Są zróżnicowane dodatki na pierwsze, drugie i kolejne dziecko, jest uzależnienie od wieku ( z zastrzeżeniem nauki powyżej 18 roku życia), ale nie ma takiego warunku, że gdy rodzina ma dwójkę dzieci w tym jedno pełnoletnie nie dostanie NIC, albo gdy ma jedno dziecko, też nie dostanie NIC.
              Taki projekt to nic innego jak dzielenie społeczeństwa.
            • wuika Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:24
              Na mój babski rozum - dziecko drugie wylatuje z definicji drugiego i jeśli przekracza się dochód, przestaje dostawać to pińcet.
              • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:31
                Powinno wylecieć jeśli się nie uczy.
                Wyobraź sobie rodzinę, która ma dwójkę dzieci, jedno w podstawówce, drugie w klasie maturalnej. Mieszkają w małym miasteczku, zarabiają niewiele, ale więcej niż minimalna. Mają kredyt na mieszkanie. Starsze dziecko chce studiować, uczelni w miasteczku nie ma. Rodzice muszą mu pomóc przynajmniej na 1 i 2 roku. W związku z tym młodsze nie pójdzie na jakiekolwiek dodatkowe zajęcia, nie pojedzie na zieloną szkołę czy kolonie. Bo starsze rodzeństwo chce się uczyć...
                Takich historii można napisać wiele.
                I powtarzam, w innych krajach europejskich nie ma takich obostrzeń, a nasza gospodarka ma się póki co bardzo dobrze, w porównaniu do innych.
                • wuika Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:46
                  Ależ ja nie muszę sobie wyobrażać, etc., bo widzę bezsens tej argumentacji, nie trzeba mnie przekonywać smile Np. kiedyś był taki przepis, że rodzinne (albo zasiłek wychowawczy? nie pamiętam, dawno to było) na trzecie dziecko w rodzinie było niezależnie od dochodu przyznawane, a na dzieci jeden i dwa już w zależności od czegoś tam. I kiedy ja i młodszy brat przekroczyliśmy granice wieku, która nas by do takiego zawrotnego świadczenia uprawniała - najmłodszy nadal je dostawał, wszak był trzecim dzieckiem w rodzinie.

Wg. mnie sensownie by było w takiej sytuacji nawet nie uznawać prawa najstarszego (powiedzmy lat 19) do dodatku (niech im będzie, że dzieckiem się jest do 18-tych urodzin, nie do momentu, kiedy już człowiek kończy nauczę i może się utrzymać), ale nadal go liczyć jako pierwsze dziecko. Tak, żeby jego pełnoletność nie oznaczała automatycznego braku dodatku dla młodszego brata - bo to jest zupełnie bez sensu.
                  • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:48
                    O to mi właśnie chodzi.
              • ichi51e Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:53
                Wylatuje z dostawania ale zostaje jako członek rodziny czyli może sie łapią na te 500
                • ichi51e Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:54
                  W sensie dochód na członka dzieli sie przez 4 ale dziecko jest jedno
                  • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:57
                    Chyba sobie żartujesz!
                    Płaca minimalna to 1750zł, pomnóż przez dwa i podziel przez 4.
                    Rodzice zarabiający pensje minimalną, albo niewiele więcej, z dwójką dzieci,w tym z jednym w szkole średniej są ZA BOGACI na dodatek.
                    • mamameg Re: Jeszcze o 500+ 27.12.15, 06:14
                      Płaca minimalna to 1780zł BRUTTO, 1286zł na rękę, rodzice z pensjami minimalnymi się zmieszczą w kryterium.
      • araceli Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:17
        Art. 2.
        Ilekroć w ustawie jest mowa o:
        4) dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną, do momentu ukończenia przez nie 18. roku życia;

Dziecko po ukończeniu 18-tego roku życia przestaje być dzieckiem w rozumieniu ustawy.
        • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:32
          To niech w rozumieniu ustawy przestanie istnieć obowiązek utrzymywania dziecka dopóki się uczy.
          I jak to się ma do innych krajów UE?
          Czy u nas zawsze musi być "inaczej"?
          • dyzurny_troll_forum Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:36
            pade napisała:

> I jak to się ma do innych krajów UE?
            > Czy u nas zawsze musi być "inaczej"?

Jak chciałaś mieć tak jak w innym kraju UE to trzeba było tam wyjechać a nie głosować na PiS....
            • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:39
              Coś kiepsko dyżurujesz, skoro mi imputujesz, że głosowałam na PIS.
              • dankaimirek Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 17:45
                Pade jak nie glosowalas na pis to napisz do Po niech oni cie finansuja
                • aamarzena Re: Jeszcze o 500+ 24.12.15, 11:33
                  A to PiS finansuje dodatek, czy inni podatnicy? Poza tym skąd wiesz na którą opcję pade głosowała? Zdradzę ci pewien sekret, mamy w kraju wiecej partii niż dwie.
    • handzia.kaziukowa Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:16
      Myślę, ze jednak będzie sprawiedliwie.
      Wszyscy po równo dostaną gó..o smile
    • salinas Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:47
      Sprawiedliwie nie znaczy równo. Ja się cieszę, że nie muszę państwa o nic prosić, póki co dajemy radę wychowywać nasze dzieci bez zasiłków/ becikowych/zapomóg. PO mi nic nie dało, tym bardziej nie oczekuję tego od PiS-u. Od lewicy i innych p. Petru zresztą też. Mam dwoje dzieci z dużą różnicą wieku, starsze skończyło studia w innym mieście i już pracuje. PO poza ulgą w podatku nic nie dało ( w ubiegłym roku nie dostałam zwrotu w podatku za jedno dziecko, bo starsze już dorabiało na studiach). PIS mam w nosie. Aby zdrowie było to i robota się znajdzie. Bardzo cenna prezydencka rada - jak za mało zarabiasz to zmień pracę. I ja się do tego stosuję big_grin
      • araceli Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 12:56
        A zdajesz sobie sprawę, że to Ty ze swoich podatków będziesz utrzymywać program 500+ a po jego wprowadzeniu stracisz ulgę na dziecko?
        • salinas Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:01
          araceli napisała:

> A zdajesz sobie sprawę, że to Ty ze swoich podatków będziesz utrzymywać program
          > 500+ a po jego wprowadzeniu stracisz ulgę na dziecko?

Cóż, te 1200 zł nie stanowią istotnego wkładu do mojego budżetu, jakoś to odżałuję. Wolę z moich podatków utrzymywać dzieci, chociażby cudze, niż finansować ,,ośmiorniczki" .

• pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:21
            Ale ten projekt nie dotyczy wyłącznie Twojej rodziny. Widzisz coś poza czubkiem własnego nosa?
          • iwles Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 15:39
            Jak na razie to ty nie sponsorujesz zadnego dziecka, ani z programu 500+, ani zadnego glodujacego, ktorymi to wycierala sobie buzie w expose pani Premier, ale poki co, nie zaproponowala NIC, zeby dzieci glodne nie byly.
            Jak na razie to sponsorujesz pisowowskie spoty swiateczne, broszki pani Szydlo i burgery Pawlowicz.
            Oj tak, wspierasz tych najbardziej potrzebujacych.
          • attiya Re: Jeszcze o 500+ 26.12.15, 20:09
            a ja nie mam zamiaru tracić owej ulgi prorodzinnej, na jedno dziecko kasy nie otrzymuję ale i obcych nie zamierzam utrzymywać, bo i niby dlaczego?
          • zebra12 Re: Jeszcze o 500+ 27.12.15, 09:23
            Ośmiorniczki kosztują kilkanaście złotych w Biedronce. Wielkie mi halo. Ktoś Ci kit wcisnął. Popatrz na obecny rząd, a zobaczysz, ze nie o ośmiorniczki im idzie, a o zabór całego kraju. Ale ośmiorniczkami rzucają wyborcom w oczy, by ci nie dojrzeli, co rząd w tym czasie wyprawia.
        • joanna_poz Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:29
          a po jego wprowadzeniu stracisz ulgę na dziecko?

no tak gwoli formalnosci to ulgę na dziecko co niektórzy już stracili za poprzedniego rządu.
          (kryterium dochodowe przy posiadaniu 1 dziecka).
        • anika772 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:54
          a po jego wprowadzeniu stracisz ulgę na dziecko?

A skąd to wiesz?
      • mamma_2012 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:48
        Kłopot w tym, że konsekwencje głupich decyzji wyborców PiSu ponosiłoby też moje dziecko, które gdyby nie fakt, że już definitywnie podjęło decyzję o ewakuacji z tego Titanica musiałoby płacić ze swoich, kiedyś zarobionych pieniędzy za to szaleństwo.
        Jeśli twoje nie wyjeżdża to będzie sponsorować ten bur..l i pomysły bezdzietnych oszołomów (chyba, że samo głosowało na PiS).
        Moja cenna rada, "kształcić dzieci i z całych sił przekonywać do ucieczki" (a najlepiej uciekać całą rodziną, co oczywiście rozważamy, jeśli sprawy będą dalej tak szły).
      • hermenegilda_zenia Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:06
        Nie potrzebujesz zasiłków i nie dostaniesz 500, ale rząd zabierze ci nie tylko ulgę na dzieci tylko jeszcze więcej w innych podatkach, żeby sfinansować tę kiełbasę. Twoje dzieci będą spłacać miliardowy deficyt budżetowy, bo jak tak dalej pójdzie, w ciągu 4 najbliższych lat urośnie on lawinowo i będzie tutaj druga Grecja.
        • anika772 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:11
          No właśnie. I dlatego, im mniej wydadzą, i im krócej to wypłacanie będzie trwało, tym lepiej.
        • mamma_2012 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:15
          A wtedy kobieta będzie lamentować, że nie tylko nie ma dla niej lepszej pracy, ale wywalili ją ze starej.
          Niestety tłumaczenie i ostrzeganie takich ludzi jest bez sensu, bo dopóki mocno nie dostaną po pupie, dopóty nic nie będą rozumieć.
    • anika772 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:48
      Wiedzą przecież że ich nie stać na to rozdawnictwo, więc starają się wydać jak najmniej. Nic osobistego, tylko ekonomia.
      • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:54
        To niech dadzą mniej ale każdemu dziecku, w sensie jedynakowi też. Wyjdzie na to samo, ale nie będzie podziału na gorsze i lepsze dziecko w jednej rodzinie.
        • anika772 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:59
          Przed wyborami mogli to robić, ale kto by się skusił na 100 czy 200?
          Teraz nie mogą zmienić kwoty, to byłoby szkodliwe dla wizerunku.
          Ps. Moja młodsza obiecała starszej że się z nią podzieli fifty-fiftywink
    • chocolate_cake Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 13:50
      Zgadzam się, pade, z tobą.
      Mam dwoje dzieci ale według pani premier tylko jedno i nic nie dostanę bo moje dorosłe dziecko jest uczniem liceum.
    • baltycki Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:24
      -nie dostaną nawet wtedy, gdy oboje dostają pensję minimalną, bo 3500zł : 3 to więcej niż 800zł
      -na drugie dziecko rodzice dostaną, tylko do czasu ukończenia przez starsze 18 lat

Francja

Dodatek we Francji przysługuje każdej rodzinie mającej pobyt stały, która ma co najmniej dwójkę dzieci. Wypłaca się go do 20. (w określonych przypadkach 21.) roku życia dziecka.

Hiszpania

Zasiłki na dzieci przysługują w Hiszpanii wszystkim obywatelom i rezydentom na podstawie kryterium dochodowego. Wypłaca się je do ukończenia przez dziecko 18. roku życia.

Łotwa

Zasiłki na dzieci na Łotwie przysługują obywatelom i osobom, które otrzymały pozwolenie na pobyt stały. Otrzymują je opiekunowie dzieci do 15. roku życia, a do 19. jeśli dziecko kontynuuje naukę.

Rodzicom przysługuje dodatek w wysokości 11,38 euro na pierwsze dziecko, 22,76 euro - na drugie, 34,14 na trzecie i każde następne.

tvn24bis.pl/z-kraju,74/dodatki-na-dzieci-w-unii-europejskiej,591316.html
      • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:29
        Chyba nie zrozumiałeś tego, co napisałam.
        Francja: rodzice mają dwójkę dzieci, na każde do 20 roku życia dostają dodatek. Hiszpania, nie ma warunku, że jeśli pierwsze ma 18 lat, to drugie nie dostaje nic. Łotwa, to samo.
        Bałtycki, przeczytaj cały wątek.
        • baltycki Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:50
          Jest tak we Francji.

Ktos z Francji moze odpowie.
          W Niemczech, gdy zasilek przestaje przyslugiwac najstarszemu dziecku, przestaje byc ono liczone jako dziecko. Co do zasady podobnie.
          • iwles Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 16:22
            We Francji osoba samotnie wychowujaca co najmniej 1 dziecko dostaje zasilek na dziecko, bez progu dochodowego.
            Poza tym, opieka socjalna przy wychowywaniu dzieci, bez wzgledu na ilosc, jest bardzo duza, np. finansowanie przedszkoli, zlobkow, wyprawek do szkol, pomoc rodzicom, gdy chca zostac z dzieckiem i rezygnuja z pracy (nawet przy pierwszym)
            Tutaj masz wiecej szczegolow:
            m.biznes.pl/swiadczenia-socjalne-nad-sekwana,cw296,1,2,news.html
            • baltycki Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 17:33
              "Zasiłek rodzinny Każda rodzina we Francji, która posiada minimum dwójkę dzieci w wieku do 20 lat może liczyć na zasiłek rodzinny (allocations familiales)."

Chodzilo o to, czy po ukonczeniu 20 lat przez starsze dziecko, zasilek na mlodsze jest wyplacany nadal.

> We Francji osoba samotnie wychowujaca co najmniej 1 dziecko dostaje zasilek na
              > dziecko, bez progu dochodowego.

Jeśli jesteśmy osobą niepracującą, nie posiadamy żadnych dochodów, samotnie wychowujemy przynajmniej jedno dziecko lub też gdy posiadamy niskie dochody możemy ubiegać się o zapomogę socjalną – revenu de solidarité active
          • kai_30 Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 18:11
            baltycki napisał:

> Nigdzie nie ma warunku, że:
            > -na pierwsze dziecko rodzice nie dostają nic
            > Jest tak we Francji.
            >

No nie, jednak chyba inaczej. Dopóki dziecko jest jedynakiem, nie dostaje nic. Jak mu się pojawi rodzeństwo, rodzice dostają zasiłek na OBOJE dzieci. A u nas pierwsze dziecko nie dostaje nic, niezależnie od tego, czy ma rodzeństwo, czy nie (chyba że rodzice żyją na krawędzi nędzy). To jest niesprawiedliwe po prostu, zwłaszcza jeśli się to firmuje hasłem "500 zł na KAŻDE dziecko".
            • pade Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 18:17
              Dokładnie, ale dodam jeszcze, że we Francji rodzice dostają pieniądze na pierwsze dziecko do 3 roku życia.
              Czyli tak jak u nas nie ma nigdzie.
            • baltycki Re: Jeszcze o 500+ 24.12.15, 11:50
              "Na dwoje dzieci 500, na troje 1.000, na czworo 1.500, na kazde kolejne +500.."
              Teraz lepiej, bo pierwsze dziecko tez dostaje?
      • dankaimirek Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 17:51
        11 euro na pierwsze dziecko? To jakies jaja ta kwota
    • mozambique Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:41
      dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka,

jak to sie ma w tak czestych obecnei rodzinach paczworkowych ?

czyli jest malzenstwo , mają 1 wspolne dziecko, oprócz tego jeden z malzonków np. mąz ma dziecko z poprzedniego związku/malzenstwa
      czyli mąz ma dzieci - 2
      zona ma dziecko 1
      rodzina ma dziecko jedno ale pod kątem ewentualnego starania sie o dodatek - dwoje ?

ktos to rozwikłał ?
    • asia_i_p Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:51
      > Dlaczego PIS dzieli dzieci na gorsze i lepsze?
      > Dlaczego rząd nie może dać mniejszy dodatek niż te 500zł ale każdemu dziecku, p
      > ierwszemu również?

Bo dla rządu lepiej, żebyśmy się zastanawiali nad tym niż nad innymi jego działaniami.
    • przeciwcialo Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 14:54
      I dlatego projekt przepadł by w TK, to zmienili zasady działania TK wink
      • iwles Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 15:54
        A gdyby obecny TK ustawy nie przepuscil, to mieliby czyste raczki, ze przeciez chcieli, ale to znowu wina Tuska, a z drugiej strony oszczednosci by mieli wink
        I byliby jako ten dobry wujek, mysmy chcieli, ale wicie, widzicie... moze wtedy i wieksza czesc spoleczenstwa bylaby przeciw TK? I poparcie dla PiS by wzroslo?
        Nie przemyslal Jaro strategii, ot starosc, i umysl juz nie ten.
    • dankaimirek Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 17:40
      Piszcie maile do Szydlo. Im wiecej maili tym lepiej
      • korniz Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 20:29
        dokładnie piszmy do premier na mail .Ja juz dwie uwagi wysłałam .Piszcie ,piszcie dała nam taką możliwosć .Im wiecej nas bedzie z uwagami to jest szansa na wyprostowanie czegoś,
        rodzina500plus@kprm.gov.pl
      • ginger.ale Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 22:56
        Hahaha, jasne, piszmy. Tylko, że te społeczne 'konsultacje' mają na celu wykazanie, że należy wprowadzić kolejne warunki zmniejszajace liczbę beneficjentów i/lub zmniejszyć kwotę świadczenia, bo sam lud się tego domaga.
        Oby.
    • korniz Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 20:32
      Wyslij to do Premier
      rodzina500plus@kprm.gov.pl
      • korniz Re: do pade 23.12.15, 20:35
        Wyslij to do Premier
        > rodzina500plus@kprm.gov.pl

>
    • ruczki_dwie Re: Jeszcze o 500+ 23.12.15, 23:39
      Tu kolejny milion z budżetu poleci:

wpolityce.pl/polityka/275926-cenna-inicjatywa-msz-kazdy-polski-uczen-podstawowki-na-litwie-bedzie-otrzymywal-500-zlotowa-wyprawke
      Mają jakąś słabość do tej liczby.
    • antyk-acap2.0 Re: Jeszcze o 500+ 24.12.15, 12:08
      Nie mogę teraz powiedzieć, czy to będzie kwiecień, maj czy czerwiec - mówi Gazecie Wyborczej wicepremier Mateusz Morawiecki. Ekonomiści szacują, że roczne koszty wprowadzenia ustawy to ponad 20 mld zł. Opóźnienie do kwietnia oznaczałoby... ok. 4 mld zł. oszczędności. Każdy bowiem miesiąc to 1,7 mld zł wydatków z państwowej kasy. Jeśli więc ustawa wejdzie w życie dopiero w czerwcu, to rząd zaoszczędzi ponad 8 mld zł.

Przypomnijmy, że za wprowadzenie tej niezwykle ważnej dla wizerunku PiS ustawy odpowiedzialny jest wiceminister rodziny i pracy Bartosz Marczuk, który jeszcze niedawno jako dziennikarz Wprost domagał się m.in. zmiany systemu socjalnego.

O samym projektach pisał wtedy, że jest tylko prowizorka rzucona na potrzeby kampanii wyborczej.
      zobaczycie te 500 PLN jak ślepy słońce
    • aagnes Re: Jeszcze o 500+ 24.12.15, 12:57
      Ten projekt jest tak oburzający w rozmaitych aspektach, ze nawet nie wiadomo od czego zaczac. sam fakt, ze urodzilam jedno dziecko jestem primo ukarana, bo nic nie dostane (przy okazji za bogata jestem), secundo - wystepuje sytuacja, ze z moich podatkow sponsoruje inne dzieci - dlaczego??? - to sie po prostu w glowie nie miesci. to moze w takim razie niech bezdzietni doplacaja do tego interesu - wszak oni nie ponosza zadnych dodatkowych kosztow, poza wlasnymi zachciankami.
      mam nadzieje, ze ilosc przeszkod tak sie namnoży, ze w rezultacie nawet "najtezsze umysły" pisu dojda do wniosku, ze nie sposob akcje przeprowadzić.
      jak nas stac to wsypmny te kase w nie wiem - powiedzmy gabinety stomatologiczne dla wszystkich dzieci czy cos podobnego...
      • snakelilith Re: Jeszcze o 500+ 24.12.15, 13:38
        Nie popieram pomysłu PIS, ale twoja argumentacja jest tak od czapy, że aż trudno uwierzyć, że w tym kraju od 25 lat jest demokracja. Po pierwsze nikt cię nie ukarał, bo to że komuś socjalnie słabszemu się daje, nie oznacza to kary dla silniejszego. To jest normalne w społeczeństwach opartych na socjalnych regułach, jedni wspierają drugich. Po drugie, według "rozdających" jedno dziecko nie jest aż tak wielkim podarkiem dla społeczeństwa (potrzeba nam więcej dzieci), dlatego podobnie jak bezdzietni nie dostaniesz nic. Do tego interesu dokładają się wszyscy, który płacą podatki, bo państwo nie ma swoich pieniędzy. W ten sposób honorowane i sponsorowane mają być rodziny bardziej dzietne, czyli minimum musisz mieć dwójkę niepełnoletnich. I na tą dwójkę dostaniesz 500zł, na trójkę 1000zł i tak dalej. To nie jest zasiłek liczony na pojedyncze dziecko, a na sumę uprawnionych. I do tego dostaną tylko te rodziny, dla których większa ilość dzieci, to zbyt duże finansowe obciążenie, czyli biedniejsze. Sam pomysł nie jest więc aż tak głupi, tylko diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach. Jak widać też, ta partia nie potrafi komunikować z własnymi wyborcami, bo większość z tego planu nic nie zrozumiała.
        • aagnes Re: Jeszcze o 500+ 26.12.15, 19:37
          ja to wszystko doskonale rozumiem, ale to rozumienie wcale nie pomaga mi zaakceptowac tego co proponuuje ten pozal sie boze, rząd.
          w ogole uwazam, ze nie ma zadnych pieniedzy zeby ot tak po prostu cokolwiek rozdawac.
          • hugo43 Re: Jeszcze o 500+ 26.12.15, 20:22
            Mam dwójkę dzieci i 500pln nie zachęci mnie do powiększenia rodziny,5000 tez by nie zachęciło.nie będzie też miało wpływu na nasz budżet. Takich rodzin wokół nas jest mnóstwo. Pomysł pisu,jak widać tez po tym wątku, zamiast budzić entuzjazm, coraz więcej budzi wątpliwości. Chyba lepiej byłoby przeznaczyć te pieniądze na żłobki i przedszkola,posiłki w szkołach,profilaktykę stomatologiczna itp. Wtedy każde dziecko by skorzystało,a i budżet mniej byłby obciążony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka