ichi51e 23.12.15, 16:20 dziecko mi sie odparzylo. pierwszy raz i nie mnie ale pomijajac to. Ktos uzywal czerwony linomag na dziecku? bo tylko taki mam (skuteczny ponoc) i nie wiem czy jednak zaryzykowac czy isc do sklepu po zielony... ktos cos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
run_away83 Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 17:27 Linomag krem, czyli ten czerwony, jest niezalecany dla dzieci do bodajże 10 roku życia i w ogóle nie powinno się go stosować na uszkodzoną skórę - bo to znacznie zwiększa ryzyko zatrucia. A zatrucie borem to parszywa sprawa, to pierwiastek który kumuluje się w organiźmie i uszkadza tkanki układu nerwowego, wątroby czy nerek. Poniższe środki ostrożności dotyczą też innych środków zawierających kwas borowy, czyli np. tormentiolu. Linomag maść, ten zielony, jest bezpieczny, można go stosować u dzieci, można na odparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 19:02 bardzo pomaga mąka ziemniaczana stosowana jak zasypka po umyciu i osuszeniu skóry Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 22:28 No właśnie to ciekawe. Kwas borny jest toksyczny a pediatrzy często polecają np tormentiol na problemy skórne małych dzieci. Moja córka jako niemowlę dostała receptę na maść z tym kwasem od pediatry której generalnie ufam. Aptekarka kręciła nosem więc zajrzałam do netu. I jednak nie zaryzykowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 22:35 No wlasnie tez wyczytałam ze toksyczna plus masa ludzi pisze ze używana na oddziałach noworodkowych i uwagi ze znane są przypadki zejść po użyciu. Jak kurcze żyć i komu wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 22:56 Teoretycznie lekarzowi a nie dr Google. No ale ja wyszłam z założenia że niepotrzebne ryzyko a ja panikara jestem wiec dręczyloby mnie czy jednak nie zaszkodziłam małej. U nas najlepiej działa Sudocrem Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: mas z kwasem bornym 24.12.15, 12:17 Sudocrem ma przedewszystkim zapach jakis taki... Skuteczny! Piękny! Ale zielony linomag zawsze wystarczał bo jak pisałam to pierwszy raz. Miałam zreszta sudocrem do wachania dla mnie ale pewnego dnia dziecko mi sie do słoja dobrało i powiem tylko - bardzo pojemne jest to opakowanie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 23:20 Lekarze polecają tormentiol nawet dla niemowląt, a choćby ulotka mówi coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: mas z kwasem bornym 23.12.15, 23:29 Na odparzenie jeszcze bez ranek u nas bezkonkurencyjny był niebieski krem z Rossmanna, przebijał Sudokrem. U córki raz doszło do ranek i nie obyło się bez Tribioticu, ale po nim rzeczywiście goiło się błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: mas z kwasem bornym 24.12.15, 12:14 No wlasnie! Tribioticu tez nie mozna dzieciom posmarowałem tym czerwonym bo chociaż uważam ze zielony najlepszy na świecie to była poważna sprawa a na odparzenia i antygrzybicznie to jednak kwas borny działa swietnie. Tak jak podejrzewałam raz wystarczyło i teraz już jest taki stan ze zielonym wystarczy. dziecko żyje choć pewnie sie gdzieś tam odlozylo Odpowiedz Link Zgłoś