kolter 24.12.15, 07:53 na a wy walicie w łeb młotkiem karpia, niektórzy od razu na żywca odżynają mu łeb czy Jezus by tego chciał ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:19 miniofilka napisała: > Przeciez Jezus jadł mięso. no a był ktos taki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:34 swoja droga dziwne, ze zadna wierzaca na ematce jeszcze nie skomentowala najnowszych doniesien o prawdziwym wygladzie jezusa . A Fronda wciaz swoje na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 11:35 obrus_w_paski napisała: > swoja droga dziwne, ze zadna wierzaca na ematce jeszcze nie skomentowala najnow > szych doniesien o prawdziwym wygladzie jezusa . Jakie tam najnowsze? W National G. widziałam dokument na ten temat juz parę lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 20:39 Wiesz, możesz negować, że był Bogiem, że zmartwychwstał, ale że żył ktoś taki jak Jezus to jest pewne- źródła historyczne to potwierdzają, nie tylko "wierzące"... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 07:55 kannama napisał: > Wiesz, możesz negować, że był Bogiem, że zmartwychwstał, ale że żył ktoś taki jak Jezus to jest pewne- źródła historyczne to potwierdzają, nie tylko "wierzące > "... te tak zwane źródła sa tak samo wiarygodne jak te które np nazywają Mateuszem twórcą z jednej z ewangelii, źródło z X wieku naszej ery czyli 1000 lat po powstaniu owej ewangelii Odpowiedz Link Zgłoś
wielceszanownypan Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:12 kolter napisał: bóg się rodzi ... Dlaczego piszesz "bóg" małą literą? A co do karpia, to trzeba by się dowiedzieć jak to robili apostołowie rybacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:21 wielceszanownypan napisał(a): > kolter napisał: > bóg się rodzi ... > Dlaczego piszesz "bóg" małą literą? bo tak dopuszcza język polski ?? kompletnie abstrahując od tego ze nigdzie w biblii nie napisali ze bóg się urodził .. > A co do karpia, to trzeba by się dowiedzieć jak to robili apostołowie rybacy. wiem ,a nawet wiecej wiem jak okrutnie zabijają do dziś semici Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:36 Zywy karp? Rozumiem ze sa ludzie ktorzy lubia akurat te karpie ale po co zywe przynosic do domu? Ktos tak jeszcze robi, gdzies tak sprzedaja? To jakas tradycja a zabijanie ich rytual? Nie obchodze BN religijnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:38 najma78 napisała: > Zywy karp? Rozumiem ze sa ludzie ktorzy lubia akurat te karpie ale po co zywe p > rzynosic do domu? Ktos tak jeszcze robi, gdzies tak sprzedaja? To jakas tradycj > a a zabijanie ich rytual? > Nie obchodze BN religijnie. teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca do zabicia karpia szukać Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:59 kolter napisała > teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca d > o zabicia karpia szukać Cale szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:45 najma78 napisała: > kolter napisała kolter napisała > > > teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca do zabicia karpia szukać > > Cale szczescie ze ZOMO juz nie ma ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wielceszanownypan Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 10:15 kolter napisał: > bo tak dopuszcza język polski ?? > kompletnie abstrahując od tego ze nigdzie w biblii nie napisali ze bóg się uro > dził .. Twoja niewiedza o pisowni słowa bóg/Bóg, i niemożność zrozumienia o kim mówi fragment kolędy "Bóg się rodzi", jest dziwna. Nie spotkałem jeszcze dorosłej osoby, która by nie wiedziała takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:48 wielceszanownypan napisał(a): > Twoja niewiedza o pisowni słowa bóg/Bóg, i niemożność zrozumienia o kim mówi fragment kolędy "Bóg się rodzi", jest dziwna. zasadniczo nie kolęda jest mi tzw źródłem wiedzy o Jezusie zwanym Chrystus . > Nie spotkałem jeszcze dorosłej osoby, która by nie wiedziała takich rzeczy. mnie dziwi ze ktos kto jest tzw wyznawcą, nie zna np ewangelii z których jasno wynika kim ponoć był Jezus Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:33 m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,19393489,pol-roku-wiezienia-za-poderzniecie-gardel-szczenietom-i-wrzucenie.html Miejmy nadzieję, że chociaż nikt nie łowił tych karpi na krew szczeniąt. W tym dobrym, katolickim społeczeństwie nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:40 lauren6 napisała: > Miejmy nadzieję, że chociaż nikt nie łowił tych karpi na krew szczeniąt. W tym > dobrym, katolickim społeczeństwie nigdy nic nie wiadomo. karp w mule gustuje a nie w krwi zwierzaków Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:37 Nie znam osobiście nikogo kto by umiał odciąć głowę na żywca. Ale widziałam kiedyś na targu rybnym kolesia który to robił i powiem ci większość ryb chciałaby zeby ich meki zostaly tak skrócone. Koleś miał cos jakby tasak i oprawienie całe ryby zabierało mu 5sec. Od zamachu do wrzucenia jej do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:41 ichi51e napisała: > Nie znam osobiście nikogo kto by umiał odciąć głowę na żywca. Ale widziałam kiedyś na targu rybnym kolesia który to robił i powiem ci większość ryb chciałaby > zeby ich meki zostaly tak skrócone. Koleś miał cos jakby tasak i oprawienie całe ryby zabierało mu 5sec. Od zamachu do wrzucenia jej do kosza. no a jak zabijanie ma się do tego o czym ponoć niejaki Jezus nauczał Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:49 Ale Jezus nauczał zeby jeść ryby... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:41 ichi51e napisała: > Ale Jezus nauczał zeby jeść ryby... Jezus nauczał też zeby ojcami duchownych nie nazywać tez go słuchają np katolicy Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:41 A kto w ogóle je taka rybę jak karp obrzydliwa oścista mulista ryba Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:44 marianna1960 napisała: > A kto w ogóle je taka rybę jak karp obrzydliwa oścista mulista ryba 100% racji ...karp to syf i żadne sosy czosnkowe tego nie zmienią ... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:50 Jak na osobę z deklaracji niewierzącą jesteś mocno zafiksowany na Bogu, to dobry znak Owocnych dalszych poszukiwań, Wesołych świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:43 kozica111 napisała: > Jak na osobę z deklaracji niewierzącą jesteś mocno zafiksowany na Bogu, to dobry znak nie myl krytyki katolicyzmu.. > Owocnych dalszych poszukiwań, ja juz dokładnej analizie tzw świętych ksiąg wiem ze nie ma czego szukać > Wesołych świąt. nie czcze bóstw persko rzymskich Odpowiedz Link Zgłoś
kajak.aja Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:51 Ale masz jakiekolwiek inne zainteresowania i hobby poza krytyką katolicyzmu? Czujesz jakąś misję nawracania na ateizm? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 15:23 kajak.aja napisała: > Ale masz jakiekolwiek inne zainteresowania i hobby poza krytyką katolicyzmu? mam ,krytyka PIS >Czujesz jakąś misję nawracania na ateizm? nigdy nikomu nie mowie czy ma wierzyć ,zwisa mi to ,krytykuje zasadniczo tych co nazywają się chrześcijanami a o chrześcijaństwie nie mają pojęcia czyli np 100% tzw wierzących katolików Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 23:03 Jesli kiedykolwiek ktos taki zyl (w co osobiscie nie wierze, ale zakladajac ze wiekszosc i owszem) to byl to raczej dosyc prymitywny czlowiek i akurat troska o odczucia zwierzat przy rytualnym uboju ( a tak mozna nazwac masowa rzez karpi w tym okresie w Polsce) byla zadna. Masowo skadalo sie ofiary z baranow, cielakow, czesto tez ludzi, itp., to kto by sie zawahal nad byle ryba... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 08:10 zazou1980 napisała: > Jesli kiedykolwiek ktos taki zyl (w co osobiscie nie wierze, ale zakladajac ze > wiekszosc i owszem) to byl to raczej dosyc prymitywny czlowiek i akurat troska > o odczucia zwierzat przy rytualnym uboju ( a tak mozna nazwac masowa rzez karpi > w tym okresie w Polsce) byla zadna. jezeli słowa cytowane w ewangeliach należały do niego , to nie nazwałbym go prymitywem > Masowo skadalo sie ofiary z baranow, cielakow, czesto tez ludzi, itp., to kto by sie zawahal nad byle ryba... ano nawet jego mamusia złożyła gołąbki czy inne ptactwo w ofierze w intencji jego narodzin jednak Odpowiedz Link Zgłoś