Dodaj do ulubionych

bóg się rodzi ...

24.12.15, 07:53
na a wy walicie w łeb młotkiem karpia, niektórzy od razu na żywca odżynają mu łeb
czy Jezus by tego chciał ??
Obserwuj wątek
    • miniofilka Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:08
      Przeciez Jezus jadł mięso.
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:19
        miniofilka napisała:

> Przeciez Jezus jadł mięso.

no a był ktos taki ??
        • obrus_w_paski Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:34
          swoja droga dziwne, ze zadna wierzaca na ematce jeszcze nie skomentowala najnowszych doniesien o prawdziwym wygladzie jezusa . A Fronda wciaz swoje na ten temat
          • mid.week Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 11:35
            obrus_w_paski napisała:

> swoja droga dziwne, ze zadna wierzaca na ematce jeszcze nie skomentowala najnow
            > szych doniesien o prawdziwym wygladzie jezusa .

Jakie tam najnowsze? W National G. widziałam dokument na ten temat juz parę lat temu...
        • kannama Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 20:39
          Wiesz, możesz negować, że był Bogiem, że zmartwychwstał, ale że żył ktoś taki jak Jezus to jest pewne- źródła historyczne to potwierdzają, nie tylko "wierzące"...
          • kolter Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 07:55
            kannama napisał:

> Wiesz, możesz negować, że był Bogiem, że zmartwychwstał, ale że żył ktoś taki jak Jezus to jest pewne- źródła historyczne to potwierdzają, nie tylko "wierzące
            > "...

te tak zwane źródła sa tak samo wiarygodne jak te które np nazywają Mateuszem twórcą z jednej z ewangelii, źródło z X wieku naszej ery czyli 1000 lat po powstaniu owej ewangelii
    • wielceszanownypan Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:12
      kolter napisał:
      bóg się rodzi ...

Dlaczego piszesz "bóg" małą literą?

A co do karpia, to trzeba by się dowiedzieć jak to robili apostołowie rybacy.
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:21
        wielceszanownypan napisał(a):

> kolter napisał:
        > bóg się rodzi ...

> Dlaczego piszesz "bóg" małą literą?

bo tak dopuszcza język polski ??
        kompletnie abstrahując od tego ze nigdzie w biblii nie napisali ze bóg się urodził ..

> A co do karpia, to trzeba by się dowiedzieć jak to robili apostołowie rybacy.

wiem ,a nawet wiecej wiem jak okrutnie zabijają do dziś semici
        • najma78 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:36
          Zywy karp? Rozumiem ze sa ludzie ktorzy lubia akurat te karpie ale po co zywe przynosic do domu? Ktos tak jeszcze robi, gdzies tak sprzedaja? To jakas tradycja a zabijanie ich rytual?
          Nie obchodze BN religijnie.
          • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:38
            najma78 napisała:

> Zywy karp? Rozumiem ze sa ludzie ktorzy lubia akurat te karpie ale po co zywe p
            > rzynosic do domu? Ktos tak jeszcze robi, gdzies tak sprzedaja? To jakas tradycj
            > a a zabijanie ich rytual?
            > Nie obchodze BN religijnie.

teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca do zabicia karpia szukać big_grin
            • najma78 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:59
              kolter napisała

> teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca d
              > o zabicia karpia szukać big_grin

Cale szczescie
              • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:45
                najma78 napisała:

> kolter napisała

kolter napisała big_grin big_grin big_grin
                >
                > > teraz można od razu zwłoki do reklamówki zapakować, nikt nie musi juz ZOMOwca do zabicia karpia szukać big_grin
                >
                > Cale szczescie

ze ZOMO juz nie ma ??
          • ichi51e Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 11:35
            W Uk i tak nie sprzedają big_grin
        • wielceszanownypan Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 10:15
          kolter napisał:
          > bo tak dopuszcza język polski ??
          > kompletnie abstrahując od tego ze nigdzie w biblii nie napisali ze bóg się uro
          > dził ..

Twoja niewiedza o pisowni słowa bóg/Bóg, i niemożność zrozumienia o kim mówi fragment kolędy "Bóg się rodzi", jest dziwna.
          Nie spotkałem jeszcze dorosłej osoby, która by nie wiedziała takich rzeczy.
          • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:48
            wielceszanownypan napisał(a):

> Twoja niewiedza o pisowni słowa bóg/Bóg, i niemożność zrozumienia o kim mówi fragment kolędy "Bóg się rodzi", jest dziwna.

zasadniczo nie kolęda jest mi tzw źródłem wiedzy o Jezusie zwanym Chrystus .

> Nie spotkałem jeszcze dorosłej osoby, która by nie wiedziała takich rzeczy.

mnie dziwi ze ktos kto jest tzw wyznawcą, nie zna np ewangelii z których jasno wynika kim ponoć był Jezus
    • lauren6 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:33
      m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,19393489,pol-roku-wiezienia-za-poderzniecie-gardel-szczenietom-i-wrzucenie.html

Miejmy nadzieję, że chociaż nikt nie łowił tych karpi na krew szczeniąt. W tym dobrym, katolickim społeczeństwie nigdy nic nie wiadomo.
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:40
        lauren6 napisała:

> Miejmy nadzieję, że chociaż nikt nie łowił tych karpi na krew szczeniąt. W tym
        > dobrym, katolickim społeczeństwie nigdy nic nie wiadomo.

karp w mule gustuje a nie w krwi zwierzaków big_grin
    • ichi51e Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:37
      Nie znam osobiście nikogo kto by umiał odciąć głowę na żywca. Ale widziałam kiedyś na targu rybnym kolesia który to robił i powiem ci większość ryb chciałaby zeby ich meki zostaly tak skrócone. Koleś miał cos jakby tasak i oprawienie całe ryby zabierało mu 5sec. Od zamachu do wrzucenia jej do kosza.
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:41
        ichi51e napisała:

> Nie znam osobiście nikogo kto by umiał odciąć głowę na żywca. Ale widziałam kiedyś na targu rybnym kolesia który to robił i powiem ci większość ryb chciałaby
        > zeby ich meki zostaly tak skrócone. Koleś miał cos jakby tasak i oprawienie całe ryby zabierało mu 5sec. Od zamachu do wrzucenia jej do kosza.

no a jak zabijanie ma się do tego o czym ponoć niejaki Jezus nauczał big_grin
        • ichi51e Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:49
          Ale Jezus nauczał zeby jeść ryby...
          • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:41
            ichi51e napisała:

> Ale Jezus nauczał zeby jeść ryby...

Jezus nauczał też zeby ojcami duchownych nie nazywać big_grin tez go słuchają np katolicy big_grin
    • marianna1960 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:41
      A kto w ogóle je taka rybę jak karp obrzydliwa oścista mulista ryba
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:44
        marianna1960 napisała:

> A kto w ogóle je taka rybę jak karp obrzydliwa oścista mulista ryba

100% racji ...karp to syf i żadne sosy czosnkowe tego nie zmienią ...
    • kozica111 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 08:50
      Jak na osobę z deklaracji niewierzącą jesteś mocno zafiksowany na Bogu, to dobry znak smile
      Owocnych dalszych poszukiwań, Wesołych świąt.
      • kajak.aja Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 09:01
        celna obserwacja
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:43
        kozica111 napisała:

> Jak na osobę z deklaracji niewierzącą jesteś mocno zafiksowany na Bogu, to dobry znak smile

nie myl krytyki katolicyzmu..

> Owocnych dalszych poszukiwań,

ja juz dokładnej analizie tzw świętych ksiąg wiem ze nie ma czego szukać

> Wesołych świąt.

nie czcze bóstw persko rzymskich big_grin
        • kajak.aja Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 13:51
          Ale masz jakiekolwiek inne zainteresowania i hobby poza krytyką katolicyzmu? Czujesz jakąś misję nawracania na ateizm?
          • kolter Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 15:23
            kajak.aja napisała:

> Ale masz jakiekolwiek inne zainteresowania i hobby poza krytyką katolicyzmu?

mam ,krytyka PIS

>Czujesz jakąś misję nawracania na ateizm?

nigdy nikomu nie mowie czy ma wierzyć
            ,zwisa mi to ,krytykuje zasadniczo tych co nazywają się chrześcijanami a o chrześcijaństwie nie mają pojęcia
            czyli np 100% tzw wierzących katolików
    • zazou1980 Re: bóg się rodzi ... 24.12.15, 23:03
      Jesli kiedykolwiek ktos taki zyl (w co osobiscie nie wierze, ale zakladajac ze wiekszosc i owszem) to byl to raczej dosyc prymitywny czlowiek i akurat troska o odczucia zwierzat przy rytualnym uboju ( a tak mozna nazwac masowa rzez karpi w tym okresie w Polsce) byla zadna. Masowo skadalo sie ofiary z baranow, cielakow, czesto tez ludzi, itp., to kto by sie zawahal nad byle ryba...
      • kolter Re: bóg się rodzi ... 26.12.15, 08:10
        zazou1980 napisała:

> Jesli kiedykolwiek ktos taki zyl (w co osobiscie nie wierze, ale zakladajac ze
        > wiekszosc i owszem) to byl to raczej dosyc prymitywny czlowiek i akurat troska
        > o odczucia zwierzat przy rytualnym uboju ( a tak mozna nazwac masowa rzez karpi
        > w tym okresie w Polsce) byla zadna.

jezeli słowa cytowane w ewangeliach należały do niego , to nie nazwałbym go prymitywem

> Masowo skadalo sie ofiary z baranow, cielakow, czesto tez ludzi, itp., to kto by sie zawahal nad byle ryba...

ano nawet jego mamusia złożyła gołąbki czy inne ptactwo w ofierze w intencji jego narodzin
        jednak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka