Dodaj do ulubionych

zmywarka- jaka???

01.01.16, 15:51
doradzcie proszę jaką zmywarke kupić, co do firmy to jestem chyba zdecydowana na Boscha, ale kompletnie nie wiem na co zwracac uwage wybierajac model( oprócz ceny, oczywiście ;D ta jest decydująca), czy wszystkie mają taki długi czas mycia w programie eco?2-3 godziny? czy to tez zależy od ceny, w tych droższych ten czas jest krótszy? jak to jest w waszych? moze macie jakis model godny plecenia z tej firmy, albo innej?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:01
      Gdy się 7 lat temu przeprowadzałam, zostawiłam swoją zmywarkę, ale drugą , którą wtedy zakupiłam to też był Bosch- bardzo jestem zadowolona.
      Nie wiem, jak u inych, ale używam tak naprawdę 3 programów (czyli niekoniecznie trzeba kupować z nadmiarem programów)- z reguły często używam programu "szybki" - to 40 stopni i 30 minut, ale gdy chcę dobrze wymyć gary- to normalny- 65 stopni i to ok. 120 minut lub eco na 50 stopni i czas to chyba 150 minut.
      Mam Boscha 45 cm.
    • thea19 Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:09
      z tym boschem to roznie bywa. moja mama kupila 10lat temu i chodzi bezawaryjnie do dzis (tylko program sam sie skraca z 2,5 na 1,5h. moja 2 mce po 5letniej gwarancji sie zepsula (naprawa 700zl). obie mamy 60cm, wersje robione w niemczech tylko inne modele. wg pana od napraw nie ma teraz zadnego sprzetu bezusterkowego i tak naprawde nie ma znaczenia co kupie (poza szmelcem no name, ktory nawet serwisu nie ma w okolicy).
    • asia06 Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:20
      Cicha, zwracaj uwagę na poziom głośności.
    • fraszka_igraszka Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:28
      zdecydowanie Bosch, ew. Siemens może być
      podałaś za mało danych, aby pomóc wybrać konkretny model (45 czy 60 cm, wolnostojąca czy do zabudowy)

warto zwrócić uwagę na to, czy jest wodo- i energooszczędna - zwykle kosztują trochę drożej, ale przy uwzględnieniu tych oszczędności wychodzi to ekonomiczniej

programy eco zwykle trrwają ok. 2,5 - 3 godziny, ale właśnie wtedy oszczędzają najwięcej wody i energii, także to też warto wziąc pod uwagę i tego właśnie programu używać (no chyba, że potrzebne intensywne mycie garnków w 70 stopniach czy okazjonalnie mycie krotkie)

wg mnie wygodniejsze są modele z trzecią (górną) szufladą na sztućce (zamiast koszyka na sztućce umieszczonego w dolnym koszu) - teraz taki mam i jestem z tego bardzo zadowolona

mam nadzieję, że pomoglam
    • kamunyak Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:29
      program eco trwa zwykle tak długo. Ten program to wymóg unijny, woda tam jest w obiegu zamkniętym, po kilka razy wykorzystywana ta sama, za tym idzie właśnie czas ale i wszchobecne eco. W mojej nowej zmywarce ten program jest jako startowy i jak zapomnę włączyć inny to muszę się z nim męczyć. Z regułuy nie korzystam z niego bo on ma oszczedzac środowisko a nie np. twoja kieszeń czy czas. Mozna odpuscic ale chyba nie mozna, kazda zmywarka go ma
      Zwróc uwage żeby zmywarka miała
      - pół załadunku
      - mozliwośc mycia w dolnym koszu brudniejszych i w górnym czystszych naczń (strefa intensywna); pozwala np. myc gary na dole a talerze w górnym koszu. U mnie to bardziej przydaje sie niz pół załadunku.
      - programowanie rozpoczecia mycia. Mozesz włączyc mycie nad ranem, na śniadanie masz czyste naczynia.
      - ekstra suszenie, dobrze wtedy dosusza np. plastiki
      - skrócenie mycia też się czasem przydaje
      Reszta to juz chyba teraz jest w standardzie.
    • aankaa Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 16:29
      dla mnie ważny był opóźniony start
      • b-b1 Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 17:12
        Co dla Ciebie ważne? Dodatkowa cała szuflada na sztućce, czy wystarczy koszyk ? Przy szufladzie cały dół do zagospodarowania, przy koszyku wchodzi mniej naczyń.
        Programy ecco są długie, ale...można skrócić wszystkie programy czasowo o połowę(vario speed), albo myć w 60 stopniach w krótkim czasie przy wcześniejszym rozgrzaniu zmywarki(turbo speed). Itp...sama określ co dla Was najważniejsze i takiej zmywarki szukaj.
        Jak dla mnie bosch/siemens mają najlepsze parametry i każdy pan Miecio potrafi wymienić uszczelkę-mój pierwszy bosch miał po 8 latach wymienioną, został podany dalej i nadal chodzi-nasty rok.
    • milka_milka Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 17:19
      Sprawdzaj, czy ma metalowe dno. Plastikowe lubi pękać, potem może przeciekać i się psuć.
    • drosetka Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 17:32
      chcę tę szerszą tzn 60cm, z tego wzgędu że jesteśmy 4 osobową rodziną, pod zabudowę, ale co do koszyków ile i jakie nie mam pojęcia, co mi potrzebne, bo to będzie moja pierwsza zmywarka!smile nie wiem czy np panel lepiej jak jest ukryty?? acha zależy mi na programowaniu rozpoczęcia zmywania, mam to w pralce i uzywam, bo mamy dwie taryfy i wlączam pralkę jak jest tańsza

• magia Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 17:48
        Programowanie zmywania mają chyba obecnie wszystkie.
        Panel nie ma znaczenia czy odkryty czy ukryty - kwestia estetyki i ewentualnego dostępu małych dizeci.
        Sama używam 2 programów - 70stopni do garów i kótkiego - 1h - 50 stopni. Do tego programu do płukania.
        Nigdy nie użyłam opcji pół wsadu więc dla mnie jest zbędna, podobnie jak programowanie czasu.
        Mam koszyk, bo lubię, wolę niż półkę bo do koszyka poporstu wrzucam sztućce, nie układam. Do tego półka na sztućce zdaje sie ogranicza ustawienie wysokich naczyń do mycia, a ja w zmywarce myje wszystko łącznie z brytfannami, blachami z piekarnika, wkładem z okapu.
        U mnie przydaje się regulacja wysokości górnego kosza. Dzięki niej bez problemu w górnym koszu mogę myć kilkulitrowe garnki, czy miski od miksera.
        No i gadżet, ale dla mnie bardzo wygodny - mam światełko wewnątrz zmywarki, dzięki temu wkładam i wyjmuję bez konieczności zapalania światła w kuchni. Widać też od razu jeśli jakiś paproch przytkał otwór w dyszy, oraz ewentualne niedomycie naczyń a także poziom zabrudzenia filtra.
        Ważna jest też głośność jeśli masz otwartą kuchnię. Wtedy max 43dB, jeśli ma być cicho.
        Osobiście, po kilkunastolatnim użytkowaniu różno-pólkowych zmywarek na twoim miejscu kupiłabym najtańszą która spełnia Twoje wymagania, bez patrzenia na markę.
        Czyli patrząc na obecne ceny, dla mnie to byłby zakres 1000-1500 zł.
      • kamunyak Re: zmywarka- jaka??? 01.01.16, 19:04
        zmywarki maja dodatkowe wyposażenie, za dodatkowa opłatą, oczywiście. Ja dokupiłam 1/2 standardowego koszyka na sztucce, stosuje (wymiennie) przy małej ilości sztućców i wtedy jest więcej miejsca na inne naczynia.
        Tez nie wyobrażam sobie ukladania sztućców w szufladzie, po jednym, do koszyka wrzucam jak leci.
        Moja zmywarka ma panel odkryty i wole taki bo zawsze widze co dzieje sie ze zmywarką, nie tylko ew. światełko informujace o czasie. Widzę jaki program nastawiłam, jakie funkcje dodatkowe, czasami wyświetla sie jakis błąd.
        Jesli masz małe dzieci to warto kupic zmywarkę z blokada przeciw otwarciu.
        Ja miałam pierwsza zmywarke siemensa, druga też siemens. Pierwsza chodziła ze 13 - 14 lat i juz nie opłacało sie naprawiać. Główne problemy były przez naszą zakamienioną wodę, który to kamień osiadał na wnetrznosciach zmywarki. Gdyby nie to to pewnie jeszcze by pochodziła.
        • b-b1 Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 09:56
          kamunyak napisała:

> Tez nie wyobrażam sobie ukladania sztućców w szufladzie, po jednym, do koszyka
          > wrzucam jak leci.

Dla każdego coś innego jest dobre.
          Ja specjalnie zamieniłam tę z koszykiem na taką z szufladą. Mam więcej miejsca na kilka dodatkowych talerzy. W szufladzie lądują również wszelkie łopatki, duże łychy do mieszania i mini szklanki do espresso. Układanie nie jest problemem, jest na tyle duża, że nie trzeba się skupiać i centymetrem odmierzać odległości.
          • kamunyak Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 14:34
            > Dla każdego coś innego jest dobre.

niewątpliwie masz rację
            Dlatego warto przyjrzeć się dodatkowemu wyposażeniu zmywarki. Ja, w standardzie, mam półki, jedna na długie sztucce, dwie na filiżanki lub łyżki wazowe, jakies wieczka tp . Półki są umieszczone nad talerzami i zdejmowane/składane, kiedy nie są potrzebne to nie przeszkadzają. Do tego dokupiłam mały koszyk na sztućce, pół standardowego, o czym pisałam i kiedy mam mało sztućców to korzystam z tego małego.
            Ja lubie rozwiaznia ułatwiające pracę więc dla mnie ukladanie pojedyńczych sztućców, przy 4-osobowej rodzinie, to w ogóle nie wchodzi w grę.
            Poza tym wydaje mi się, że lepiej sie myja w wolnej przestrzeni niż umieszczone pod sufitem.
    • izak31 Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 07:03
      Zwróć uwagę aby miała metalowe dno. Teraz niektore mają plastikowe i to kiszka jest.
    • ailia Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 10:02
      Programem eco mozna sobie zalatwic zmywarke na amen. Robia sie zlogi tluszczu zapychajace mechanizm. Trzeba co pewien czas puscic 90 stopni, samo czyszczenie programem czyszczacym moze nie wystarczyc.
      • chocolate_cake Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 10:23
        Miałam Bosch 45 cm. Teraz będzie miała jakieś 14 lat i nadal chodzi u teściowej. Od 8 lat mam Bosch 60 cm do zabudowy i też jest ok. W sumie to używam ciągle jednego programu 😊
    • mamusia1999 Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 10:33
      cichutka! ma być. szczególnie w otwartym modelu mieszkania szum zmywarki po niedzielnym obiedzie jest niemiły. zresztą zawsze jest niemiły. akurat po gotowaniu i sprzątaniu.
    • cygarietka Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 13:56
      Swoją pierwszą zmywarkę kupiłam 2 lata temu kenwood, jest ok, nie narzekam, troche długo zmywa, bo pranie eco trwa 2,45h. Z własnego doświadczenia na co ja zwracałabym uwage przy zakupie nowej:
      - gwarancja ( im dłużej tym lepiej oczywiście, podobno wszystkie niemieckie maja 5 lat)
      - nie zbyt duz ilość programów, bo i tak będziesz uzywała tylko 1 lub 2 wybranych
      - poziom głośności
      - zużycie wody
      To chyba tyle. I jak już kupisz, nie będziesz mogła sobie wyobrazić jak żyłaś bez zmywarki
      • marina2 Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 14:59
        11 lat mieliśmy Boscha.teraz 6 lat Siemensa-jedna firma taka naprawde.Siemens własnie sie dokonał żywota w ciągu pół roku serwis nie dał sobie rady z naprawą.zamówiłam Boscha wiece nie cudując: 60 cm,nie do zabudowy,inox,vario speed.kupuję z nastawieniem ,ze ma wystarczyc na 5 lat.istotny dla mnie jest krótki program w Siemensie był super 45 st i trwał mniej niz pół godz.co jakiś czas "puszczam" dłuzsy program na 70 st.
    • rosapulchra-0 Re: zmywarka- jaka??? 02.01.16, 16:09
      Dobrą decyzję podjęłaś.
    • ignasek Re: zmywarka- jaka??? 04.03.16, 22:21
      Ja mam w domu zmywarkę Amica ZWM 628WED i jesteśmy bardzo z żoną zadowoleni. Myje dobrze, ma wskaźnik braku soli regeneracyjnej, dobrze regulowane kosze. Naszym zdaniem warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka