Dodaj do ulubionych

Garnki - pomoc

02.01.16, 09:01
Witam w Nowym Roku i proszę o radę. Potrzebuję pomocy w zakupie nowego kompletu garnków. Jakie macie, co polecacie ( kuchenka gazowa, zmywarka) Będę wdzięczna za pomoc, za podesłanie linków i wszelkich uwag. Jestem słaba w te klocki, co? gdzie? jakie? dlaczego? jaka marka? I to nie jest postanowienie noworoczne. Przyszedł czas, stare wyrzucić, załatwione przez zmywarkę , a nie były do niej dostosowane, wszystkie uchwyty skruszyły się i już czas je wymienić.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 09:52
      Gary mam różne, od Zeptera, poprzez Berghoffa, aż do .....zwykłych emaliowanych-takich kolorowych nie mających nic wspólnego ze stalą szlachetną i podwójnym grubym tytanowym dnem o odpowiednich parametrach big_grin -które można kupić wszędzie.
      I po kilkunastu latach stwierdzam, że najlepiej się z nich korzysta-przy gotowaniu i zmywarka ich nie masakruje. Najlepiej się myją, nic z pokrywek nie odpada, a jak coś się obije i przecieka(dziurka), wywalam bez żalu i kupuję nowy.
      Moje "firmowe" pokrywki już od dawna nie działają(wskaźnik), guma przy uchwycie odpada(zmywarka)-korzystam z tych garów naprawdę tylko wtedy, kiedy powinnam/muszę-np bigos, gulasz-czyli kiedy gotuję/smażę coś, co ma się nie przypalić.
      • wydramarlenka Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 13:17
        Od ponad 5 lat mam komplet 365 z e sklepu na I. Dokupiłam sobie jeszcze większy rondel. Używane codziennie, myte w zmywarce, wyglądają przyzwoicie. Mają grube dna, więc jedzenie się w nich nie przypala. Nie nadają się do przechowywania - do tego najlepsze są zwykłe, emaliowane.
        Emaliowane są tanie, więc wyrzucam bez żalu kiedy się zużyją.
        Patelni zeptera używam tylko do udek z kaczki i skrzydeł z indyka. Ma chyba z 10 lat i wygląda jak nowa.. Zajmuje za to dużo miejsca.
      • arwena_11 Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 13:23
        Moi rodzice na Zepterze gotują od ponad 20 lat ( jak tylko do nas weszli to kupili ). Jak się zniszczyły rączki ( sama ze dwie przypaliłam ) to spokojnie dokupujesz i wymieniasz. Tu na pokrywkę też można dokupić. Ja gotuje od 2000 r u siebie w domu i na gazie i na indukcji - nie ma lepszych.
        Mam też Berghoffa - dobry, ale jednak do Zeptera się nie umywa. Mam też takie z Tesco, Tomphson czy jakoś tak ( za takie znaczki i coś się dopłacało ). Lubię je, bo mają ułatwienie do odlewania wody i nie kipi z nich ( odprowadzanie pary )
    • peonka Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 09:58
      Ja w Polsce miałam emaliowane z Olkusza, były ulubione.
      • bei Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 11:42
        Od 13 lat mam poczciwego Berghoffa, musialam tylko zmienic uchwyty pokrywek ( bez problemu wciaz mozna je dokupic start model lub zmienic na calkiem inne, kazda pasuja.
        Olkuska emalia ma nowe wzory, inspiruja sie nowym designemsmile
        Jestem ciekawa, jak sprawuja sie garnki od Tchibo, moze ktoras emama je uzytkuje?
    • solaris31 Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 13:24
      ja mam zwykłe emaliowane garnki z Olkusza, jestem zadowolona i nie zamierzam się z nimi rozstawać wink
    • kamunyak Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 14:48
      ostatnio widziałam w swoim Lidlu komplet garów, ciągle jeszcze bo to chyba z początków grudnia, niecałe 300 zl. ja też mamy garnki z Lidla, bardzo porzadne garnki. Służą mi juz kilka lat i nie ma śladu zuzycia. Do tego dokupiłam kilka małych z Ikei, 365+. Też dobra seria tylko o wiele droższa.
      Jesli miałabym wymieniać to na te lidlowskie. One pojawiaja się co jakis czas.
      • agni71 Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 14:58
        Czy lidlowskie garnki dobrze znoszą mycie w zmywarce? Czy one są stalowe?

• kamunyak Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 15:10
          tak, swoje myje już kilka lat w zmywarce. Sa ze stali nierdzewnej. Ja mam troche inny wzór (starszy) ale teraz sa takie
          fanlidla.pl/gazetka/2014.08.14.kuchnia.wyposazenie/18098,Komplet,garnkow
          • agni71 Re: Garnki - pomoc 02.01.16, 15:21
            Dzięki, to może się na cos skuszę. Szkoda tylko, że pokrywki są blaszane i chyba nie mają dziurki odprowadzającej parę?
      • helka.z.porcelany Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 15:40
        Potwierdzam. 365 z I są najlepsze. Lekkie, wygodne, z miarką w środku. Dla porównania - mam tez Philipiaka (dostałam w prezencie) - cos potwornego- no chyba że ktoś ma biceps Pudziana. Ciężkie, fatalne do mycia,resztki potraw trzeba wydłubywać z zakamarków i pucowania te błyszczące powierzchnie, żeby nie było zacieków.
        • nenia1 Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 16:21
          helka.z.porcelany napisała:

> Potwierdzam. 365 z I są najlepsze.

A ja nie lubię tych garnków, palcują się, jedzenie przywiera, rysują się, no i co mnie najmocniej wnerwia - mają taką konstrukcję uchwytów, że podczas mycia w zmywarce do środka "uszu" wlewa się woda i zawsze jak je wyciągam ze zmywarki wylewa mi się ta woda na inne umyte naczynia albo na podłogę czy nogi. IKEA nie podaje też rodzaju stali, co raczej sugeruje, że użyty jest groszy gatunek niż 18/10 na dodatek made in China, a to że są lekkie też niestety nie świadczy o jakości - dobre garnki są ciężkie. Ale faktem jest, że mam z 2 garnki tej serii już dość długo, może w nowszych modelach coś ulepszono, nie wiem bo się zraziłam do tej serii i nie kupuję.
        • gryzelda71 Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 17:27
          Z jakich zakamarów wydłubujesz te resztki?
          Uzytkuje je już długo i jestem bardzo zadowolona.
          • helka.z.porcelany Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 18:18
            Spod samego zwieńczenia garnka (w miejscu gdzie zatrzymuje się pokrywka), same pokrywki też mają wgłębienie zarówno na zewnątrz, jak i w środku).

Pewnie rzecz gustu, bo faktycznie jesli chodzi o jakość wykonania, to nie ma porównania do 365, ale ja jednak wolę te kiczowate i lekkiewink. Dla mnie są poręczniejsze i wygodniejsze.
    • mama_duzych_dzieci Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 07:56
      Bardzo dziękuję za wpisy, bo tak naprawdę miałam ochotę na emaliowane z Olkusza ( mam 2 takie wielgachne na rosół i ziemniaki jak obiad na 20 osób robię) ale myślałam że to będzie takie dziwactwo, ale widzę że gotujecie i jesteście zadowolone. To i ja dzisiaj jadę i się rozglądam.
      • peonka Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 12:27
        No coś ty, emaliowane są bardzo trendy, ładne i zdrowe. Ja bardzo za nimi tęsknię, moze następnym razem sobie przywiozę, jak pojedziemy samochodem do Polski.
        • kamunyak Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 15:31
          nie nadaja się do mycia w zmywarce. mam taki jeden rondelek, oczywiście, myje go w zmywarce ale emalia juz zmatowiała a za chwile odpadnie rączka bo widzę, że zaczyna sie w uchwyt wdawć rdza, chyba.
          • peonka Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 15:54
            Może nie wszystkie, na ich stronie widziałam wczoraj, że większość się nadaje, przynajmniej wg producenta. Nawet na indukcje się nadają!
      • thea19 Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 19:40
        ja mam z olkusza emaliowane. porysowala sie emalia w srodku od mieszania lyzka. wyglada to tak, jakby olowkiem ktos malowal mandale.
        zachwycona nim i nie jestem bo i pokrywki sa metalowe a ja wole szklane. wole swoje tanie stalowe bez emalii i z ikei.
        • m_sl Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 21:45
          Ja miałam z Olkusza. Byłam zadowolona, więc dokupiłam nowe - tez z Olkusza. I jestem rozczarowana jakością. Te stare są duzo lepsze niz te nowe. Od nowych odpada emalia, są fatalne. Jakość Olkuszowi się bardzo pogorszyła niestety.
    • nenia1 Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 12:35
      Nie znam garnków lepszych niż Silit, do tego pięknie prezentują się w kuchni, jedyny minus to cena.
    • szarsz Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 16:18
      Stalowe, ze stali szlachetnej, najlepsza 18/10.
      Emaliowane mam, ale przy stali wymiekaja, trzyma się ich osad, przywiera do nich ryż, kasza, budyń też trudno ugotować.

Te z lidla można uznać za wystarczająco dobre,ich wadą jest trochę gorsza stal 18/8, ale stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry. Mają wywiniete brzegi, rączki się nie nagrzewaja, jest wyrazna miarka w środku. Pokrywki są płaskie, ucho się nie grzeje. Nie mają dziurki, ale mnie to nie przeszkadza, bo nie przykrywam całkowicie garnka, a jak przykrywam to właśnie po to, żeby wilgoć nie uciekała. No i mają płaskie dna, a ja nie lubię karbowanego. Myję w zmywarce, nic się nie dzieje, tyle że po dwóch tygodniach to trudno powiedzieć, co będzie dalej, czy nie zardzewieją.
      Tak naprawdę to kupiłam je ze względu na duży płaski rondel w typie caseroli. Jestem jak na razie bardzo zadowolona.

Pozostałe moje garnki też są stalowe, z lepszej stali, z przeznaczeniem do profesjonalnych kuchni. Niezniszczalne. Ale też były dużo droższe od tych z lidla.

• 3-mamuska Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 19:34
        jodge vista Ja mam takie od 8 lat, jeden kilka razy przypalony namoczony i domyty i spoko miec nie widać.
        Ze stali, w pokrowce sa dziurki ze można odlać wodę z warzyw itp.
        Teraz dokupiłam patelnie i garnek do kompletu.
    • anika772 Re: Garnki - pomoc 03.01.16, 22:15
      Od lat używam garnków Berghoff Cosmo, nie mam żadnych zastrzeżeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka