Dodaj do ulubionych

Soczewki-lepsze czy okulary?

08.01.16, 18:47
Nosz kurna,musze chodzic w okularach bo juz po 30tce nie widze drobnych elemantow.Mam okulary az 3 pary,najlepsze szkla,modne oprawki ale mysle nad soczewkami.Jak sie je nosi?Lepsze soczewki czy okulary?i jakie najlepsze?
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 18:54
      Okulary noszę od czasów dzieciństwa, od jakichś 4 lat używam również soczewek. Soczewki mają wiele zalet, ale ja nie mogę ich nosić dłużej niż jakieś 8-9 godzin dziennie (mimo że to soczewki przeznaczone do 30 dniowego używania, bez wyjmowania. Nie wiem jak ludzie to robią). Po tym czasie odczuwam nieprzyjemną suchość i "drapanie" i muszę je zamienić na okulary. Odkąd noszę soczewki, przeszkadzają mi ramki okularów, widzę je, a kiedyś nie widziałam. Także mam na stanie i okulary i soczewki.
      • annakate Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 19:32
        A jaką masz wadę wzroku? Ja jestem krótkowidzem, nosiłąm soczewki przez 25 lat z duzym zadowoleniem i komfortem, ale odkąd do krótkowzroczności dołączyła prezbiopia (znaczy starczowzroczność) lepiej widze w okularach, w razie potrzeby zmienionych na takie do czytania lub progresywnych. Soczewek tak łatwo nie zmienisz. Ja zakładam teraz soczewki do kina, teatru, dłuższej jazdy samochodem - tam, gdzie nie będe musiałą czytać drobnych liter.
        • joan_na1 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 21:24
          Przy dużej krótkowzroczności od ponad 30 lat noszę soczewki. Nie wyobrażam sobie powrotu do okularów w ciągu dnia. W okularach nie mam pełnego pola widzenia. Do czytania, w razie potrzeby, dodatkowo zakładam okulary.
          • nitka111 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 21:30
            Ja soczewki noszę od 20 lat i też jak poprzedniczka zmiany sobie nie wyobrażam. W okularach jest mi niewygodnie. Krótkowzroczność spora.
        • kura17 Annakate 09.01.16, 07:13
          widze, ze maz zpodobna sytuacje wzrokowa do mojego meza wink
          tez soczewki i krotkowzrocznosc (znaczna) i tez przyplatalo mu sie niedawno prezbiopia.
          on w zasadzie zamiennie robi dwie rzeczy:
          - do czytania ma okulary, dobrene NA soczewki - zeby po prostu mogl je w kazdej chwili zalozyc i zdjac bez manipulowania soczewkami. ma to tak wade, ze jesli wieczorem sciaga soczewki (zmeczone oczy) i zaklada okulary, to do czytania musi zalozyc na nie druga pare wink wyglada to przekomicznie...
          - probowal rozne rodzaje szkiel "dzielonych" (nie pamietam, jak sie fachowo nazywaja) - takich, ktore pomagaja na obie wady jednoczesnie (jak okulary progresywne). probowal kilka roznych, na poczatku nie byl zadowolony, teraz znow do nich wrocil. moze i Ty sprobujesz?
    • stonkamarnotrawna Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 21:39
      Soczewki kontaktowe to wspaniały wynalazek. Bardzo bardzo podnoszą komfort życia i widzenia. Nie wyobrażam sobie bez nich życia.
      Używam soczewek juz 6 lat i bardzo sobie chwałę. Używam dwutygodniowym i jednodniowych, w zależności od potrzeb.
      Pierwszy tydzień może być trudny ale nie należy się poddawać. Bardzo ważna jest techniką zakładania i zdejmowania. To połowa sukcesu.
      Polecam bardzo.
      Powodzenia!
    • kita.szek Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 21:41
      ponad -6 dioptrii na obu oczach. soczewki noszę od ok 25 lat.
      soczewka przesuwa się wraz z okiem, jest pełny kąt widzenia, nie paruje.
      soczewki mają mało wad w porównaniu do wielu zalet!
      warto spróbować - od jednorazowych, 1-dniowych, najbardziej miękkich, mocno uwodnionych.
      jest troszkę problemów z początkowym ubieraniem, ale jak się złapie sposób, to zakładasz "oczy" w jedną chwilkę.
    • magda762 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 23:41
      Noszę soczewki ponad 20 lat - nie wymyślono nic lepszegosmile Ale ja po prostu nienawidzę okularów! - nie potrafię nic w nich robić. Zakładam je tylko wieczorem, przed pójściem spać. Noszę cały dzień, nigdy nic się nie działo, żadnych zapaleń itp. Tak więc myślę, że warto spróbować. Na początku jest problem z zakładaniem, ale jak się nauczysz to będziesz to robić w 2 sekundy. Inna sprawa, że znam niewiele osób, które lepiej się prezentują w okularach niż bez. No ale, ja jestem skrzywiona pod tym względem.
      • una_mujer Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 23:47
        Używam soczewek od wielu lat (krótkowzroczność minus 6) i mam nadzieję, że jeszcze wiele lat będę mogła. Mam dość wrażliwe oczy, więc noszę jednodniowe, na moje oczy najlepiej pasuje Johnson&Johnson Acuvue, próbowałam różnych, ale zawsze wracam do tych. Jest to jednak kwestia bardzo indywidualna, najlepiej samemu spróbować kilku rodzajów i zobaczyć, co najlepiej leży.
    • princesswhitewolf Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 08.01.16, 23:58
      uzywalam soczewek przez wiekszosc zycia , jakies 20 lat. Nagle przypapralo sie zapalenie spojowek. No i zdecydowalam sie na okulary. Soczewki nosze do plywania.
    • kiwaczek69 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 00:19
      Nawet, jeśli ktoś się świetnie czuje i dobrze wygląda w okularach, warto, żeby i soczewki przećwiczył. W niektórych sytuacjach są bowiem niezastąpione.
      Odpowiednio dobrane są zupełnie niekłopotliwe, chyba, że ktoś ma zespół suchego oka - wtedy raczej nie będzie mógł ich nosić.
      Ostrożnie z soczewkami przy pływaniu - kiedyś okulista mnie ostrzegł, że w wodzie bytują jakieś bakterie, które lubią się osadzać na soczewkach. Co prawda, osadzić się nie muszą - ale jeśli już to się stanie, może się skończyć poważną infekcją, a nawet utratą wzrokusad

Ale poza tym - soczewki to sama wygoda. Noszę od 20 paru lat, noszą obie moje nastoletnie córki, młodsza zaczęła w wieku 12 lat. Trzeba tylko dobrze dobrać oraz samemu sobie dopasować rodzaj, czy jednodniowe, czy do dłuższego noszenia - u mnie jedna z córek woli dwutygodniowe, a druga miesięczne; jednodniowych żadna nie lubi. A ja nosze twarde, te same przez kilka lat.
      • eraz-lilipop Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 00:41
        Przez pół roku próbowałam soczewki. Niestety nie dla mnie , podrażniają mi oczy. Okulary dla mnie wygodniejsze i maskują wory pod oczami wink
        • mamma_2012 Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 10.01.16, 08:55
          No właśnie, dzięki za modę na wyraziste oprawkiwink
    • kjut Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 01:07
      Mialam soczewki "na probe". Moje oko ma tendencje do wysychania, bylo mi nie wygodnie, szczegolnie w pomieszczeniach. A do tego przy astygmatyzmie nie sa w stanie tak dobrze zniwelowac wady wzroku jak okulary - bo sie przesuwaja na oku i obracaja. Mi to przeszkadzalo. Inaczej mowiac - nie dla mnie. Choc potrafie sobie wyobrazic co ludzie w nich, nomen omen, widza.
    • piepe Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 01:21
      Soczewki powodują jakieś tam blizny na oku - ja to mam po 15 latach noszenia, ale nie ma to wpływu na wzrok.
      Niemniej od 2 lat bardzo modne są okulary, dlatego się przerzuciłam. Wygoda okularów jest niezaprzeczalna, jedyne co, to że parują, ale można kupić "nieparujące".
      Okulary nadają charakteru blondynkom, a często też urody. Pasują też do ciemnowłosych bladolicych, czyli większosci kobiet w Polscetongue_out
      Osoby o wyrazistej urodzie, czyli np. brunetki z ciemną karnacją powinny nosić szkła kontaktowe, bo co za dużo to nie zdrowo.
      • una_mujer Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 22:50
        Wygoda okularów może i jest niezaprzeczalna, ale przy małej wadzie wzroku. Nie czarujmy się, od minus 6 wzwyż nawet nowoczesne cienkie szkła swoje ważą...
    • redheadfreaq Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 01:43
      Jestem krótkowidzem od dziecka, pół życia chodziłam w okularach. Pierwszy raz użyłam soczewek w liceum - to było objawienie. Z niewielką przerwą chodzę w soczewkach od tamtego czasu. Musiałam wypróbować kilka rodzajów, zanim znalazłam takie, które dobrze toleruję - teraz jest idealnie. Wadę mam taką, że bez soczewek/okularów nie widzę w lustrze swojej twarzy.
      • simply_z Re: Soczewki-lepsze czy okulary? 09.01.16, 23:29
        Soczewki, a do pracy mogą być okulary, wzrok się tak nie męczy. Doradzam też operację, jesli się da..
        ktos pisal o tym, że okulary dodają urody. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo nieciekawą facjate, dla mnie to proteza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka