Dodaj do ulubionych

zakaz handlu w niedzielę

08.01.16, 21:28
Chciałybyście tego? Ja tam pamiętam takie czasy gdy w niedzielę było wszystko zamknięte, a przed świętami funkcjonowało takie zjawisko jak "handlowa niedziela".
Ale teraz czasy się zmieniły, człowiek coraz bardziej zabiegany, obowiązków masa i choćbym chciała w niedzielę siąść i zapaść w letarg po całym tygodniu, to się nie da.
A tu być może trzeba się będzie sprężyć w tygodniu
Tekst linka
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:32
      Jest mi to zupełnie obojętne, zdarza mi się coś kupić w niedzielę, ale mogłabym bez tego żyć.
    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:32
      bez przesady, są kraje gdzie nic nie kupisz nawet w sobotę. Pamiętam, że jak byłam na kursie językowym w Austrii to sklepy w piątki zamykali ok 18 i w weekend nic się nie kupiło ( Wiedeń ). Pewnie w kurortach narciarskich to trochę inaczej wygląda, ale w niedziele sklepy zamknięte, spożywcze w sobotę do 12-13?
      Na słowacji też sklepy w sobote do 12 były czynne a w niedziele w ogóle.
      Kwestia przyzwyczajenia.
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:40
        Do wszystkiego można się przyzwyczaić - rzekł człowiek od 20 lat gotowany w smole.
    • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:33
      ja bym nie chciała ale tez rozpaczać nie będę jak zamkna sklepy w niedziele.
    • cosmetic.wipes Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:34
      Akurat ten pomysł uważam za trafiony. Nie wierzę, że ktoś jest TAK STRASZLIWIE zajęty, że nie może zrobić zakupów w ciągu sześciu dni tygodnia.
      • ra-sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:37
        wiem , że to kwestia przestawienia się i ogarnięcia.
        Ale to jednak wygodne, dla mnie. Dla tych pracujących w sklepie w niedzielę pewnie niekoniecznie
        • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:42
          Jak obroty sklepów spadną (a w takiej sytuacji spadną) część personelu będzie do zwolnienia, więc będą mieli dużo czasu na różnorakie wygody.
          • baltycki Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:17
            Jesli nie kupisz w niedziele, to nie kupisz w ogole?
            • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:22
              Czasem i tak, bo mi się zmieni, odniechce albo przed niespodziewanymi gośćmi postawię stare paluszki. I tak - ja nie kupię i nie zaspokoję swoich obecnych niedzielnych potrzeb czy zachcianek, sklep nie zarobi, kasjerka będzie miała zaś nie tylko wszystkie wolne niedziele, ale i wolne poniedziałki, wtorki, środy. Przygraniczne sklepy żyją często z niedzielnych Niemiaszków, którzy u siebie kupić nie mogą, ale w polskim sklepie otwartym w niedzielę chętnie.
              • nowi-jka Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 14:00
                ja tez nie kupie bardzo wielu rzeczy bo to tylko w niedziele mam czas na niespieszne zakupy
                w inne dni kupuje na szybko co musze zatem mniej
            • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:57
              Ja do CH jeżdżę- jeśli w ogóle- w weekend.
            • rasowa_sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:23
              Nawet jak kupi w pozostałe dni to i tak nie będzie potrzeby zatrudniania ludzi do pracy w niedzielę, więc tych etatów będzie mniej po prostu.
          • esme83 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 00:57
            Nie sądzę, żeby spadły. Niektórzy kupią mniej, inni za to więcej - w sobotę (ja np. kupując na dwa dni zawsze kupię więcej, nie sądzę, żebym była ewementem na skalę światową). A niektóre koszty do tego odrobinę spadną. No i wreszcie w czymś osiągnęlibyśmy standard niemiecki ;p
            • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:58
              Czyli pojedziesz do CH w sobotę i kupisz dwa razy tyle spodni, bluzek i butów? Bo przecież nie mówimy o małych osiedlowych sklepikach, gdzie jedna sprzedawczyni dalej będzie siedzieć świątek, piątek i w niedzielę, ale o dużych CH, gdzie nie jedziesz po pół kilo ziemniaków i dwa kotlety na obiad.
            • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:34
              Zakaz handlu w niedzielę wziął się z już istniejącej dobrej sytuacji materialnej tego kraju, a nie na odwrót. Biedniejszy by się utrzymać zawsze musiał pracować więcej od bogatszego, takie życie.
            • iwoniaw "niektóre koszty odrobinę spadną" 09.01.16, 15:47
              A jak myślisz, które to koszty? Czyżby przypadkiem 1/7 kosztów zatrudnienia ludzi w sklepie?

Mnie tam akurat jest to totalnie obojętne - w handlu nie pracuję, a zakupów w niedzielę i święta nie robię, więc nawet się przestawiać nie będę musiała. Jednak nie ma co udawać, że wskutek tego zakazu po d... dostanie kto inny niż zwolnieni z roboty niedzielni pracownicy tesco czy innego auchana.
            • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:01
              poszłam dzisiaj do Lidla, takich tłumów to ja dawno nie widziałam. co będzie się działo jak zamkną sklep w niedzielę?
              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:22
                Zwolennicy partii lubiącej narzucać wszystkim swój światopogląd będą mieć satysfakcję. Pozostali ludzie - utratę etatu i zarobków, dodatkowy stres związany z utrudnieniem i tłumami ludzi w sklepach w soboty i dodatkowe kombinowanie z zakupami. Najbardziej dotknie to osób bardzo wiele pracujących dla których niedziela to jedyny dzień by w spokoju i na luzie pójść kupić dzieciakom buty.
      • lauren6 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:38
        Dla nas niedziela jest właśnie takim luźniejszym dniem kiedy możemy wyskoczyć do supermarketu po zakupy na tydzień.
        Jak posłom odbije to trudno. Najwyżej w niedzielę będę kupować w sklepie online i mi przywiozą w poniedziałek.
        • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:03
          lauren6 napisała:

> Jak posłom odbije to trudno. Najwyżej w niedzielę będę kupować w sklepie online
          > i mi przywiozą w poniedziałek.
          otóz to: sklepy internetowe zyskają.
        • nowi-jka Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 14:08
          na sklepy online bedzie dodatkowy podatek wiec bedzie drogo
          szach mat
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:39
        Jasne, po co komu ułatwiać życie, a przy okazji dać zarobić innym. Kiśmy się w niedzielę w kościele albo przed telewizorem.
        • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:51
          Bez przesady, na spacer nie chodzić? Tylko do sklepu?

Spokojnie zakupy w sobotę zrobisz. A ludzie w handlu tez chcieliby mieć niedzielę dla rodziny.
          • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:00
            Dużo studentów dorabia w handlu w weekendy. Oni zwykle do rodziny się nie spieszą, a parę złotych im się przydaje, zwłaszcza jak z uboższych rodzin, nie prawniczych na ten przykład. Chcecie im zabrać możliwość uczciwego dorobienia paru złotych na utrzymanie.
            • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:00
              w sklepach gdzie kupuję, nie widziałam w weekend żadnego studenta. Wszystko panie w wieku średnim. A jeżeli wiek studencki, to codziennie są ( sklep pod domem )
              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:07
                A ja tak. Poza tym tym bardziej Pani w średnim wieku będzie trudniej o pracę, nie uważasz? Czemu chcesz jej pozbawiać tej pracy w imię tego, że Ty akurat nie masz ochoty na zakup przysłowiowego mleka w niedzielę? Ona straci pracę, Ty nie kupisz nic bo i tak nie kupujesz, ktoś inny będzie sfrustrowany, że nie kupił i kto z tej sytuacji będzie zadowolony?
                • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:10
                  bo nie raz z nimi rozmawiam, i wiem, ze chętnie spędziłyby ten czas nie za ladą ale w domu z rodziną.
                  I ten argument, że mają inne dni wolne nie jest dobry. W inne dni, dzieci w szkołach, mężowie w pracy. Jak taki dzień można spędzić rodzinnie?
                  • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:16
                    A co mają powiedzieć eleganckiej Paniusi? A wie Pani, wolę taką pracę niż żadną, bo nikt w tym wieku mnie nie zatrudni? Ja znam Panie sklepowe prywatnie i rodzinnie (w odróżnieniu od Ciebie), nie jest to praca marzeń, ale nader często po prostu muszą pracować i nie mogą wybrzydzać w ofertach pracy. Cieszą się, że w ogóle mają pracę. A na jedną niedzielę w pracy przypada kilka wolnych.
                    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:20
                      Chyba niezupełnie. One też mają 5 dniowy tydzień pracy. Po prostu jak pracują w sobotę i niedziele mają dwa inne dni wolne,
                      • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:01
                        Kto powiedział, że mają 5-dniowy tydzień pracy? W moim lokalnym, osiedlowym pan sprzedawca jest w sklepie 7 dni w tygodniu...
                        • landora Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:23
                          Ale ten sklep pewnie nadal będzie otwarty w niedziele...
                          Ja pracowałam w markecie jako studentka. W soboty i niedziele byłam w pracy po 8 godzin i to była połowa mojego etatu. Zakaz handlu w niedzielę zabrałby mi dużą część zarobku, w tygodniu nie miałabym gdzie tych godzin wcisnąć.
                          • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:38
                            Dlatego osoby, które chcą tego zakazu w efekcie chcą zabrać ludziom możliwość dorobienia. W przypadku bogatej Paniusi jak Arwena jest to podwójnie obrzydliwe, bo ludzie pracujący w handlu zwykle nie mają takiego zaplecza finansowego jak ona, chce zabrać przysłowiowy chleb biedniejszym od siebie, w dodatku bezinteresownie bo co ona będzie miała osobiście z tego zakazu? Kompletnie nic, a jakaś kasjerka (niejedna) straci pracę.
                          • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:12
                            No właśnie, osiedlowy nadal będzie czynny, a jest tam jeden czy dwóch sprzedawców, którzy w życiu sobie żadnych dni wolnych nie odbiorą... Bo przecież właściciel nie zatrudni dodatkowej osoby, żeby pracownikom zrobić dobrze.
                            • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:54
                              a to nie tak, że można sklep otworzyć i samemu stanąć za ladą albo na zlecenie ( tak jak teraz w święta? ). Małe sklepiki sobie poradzą, dokładnie tak jak teraz. U mnie zarówno żabki jak i inne małe sklepy pracują we wszystkie święta - za ladą stoi właściciel.
                              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:35
                                Tak dobrze jesteś zorientowana w niedzielnych zwyczajach sklepikarzy, a ponoć nie robisz zakupów w niedzielę.
                                • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:45
                                  zakupów nie robię, ale to nie znaczy że nie wychodzę z domu i nie widzę co jest otwarte. A zgodnie z ustawą, to w święta otwarty sklepik może być jak właściciel stanie za ladą lub jak weźmie kogoś na zlecenie. Więc jak jest sklep czynny można przyjąć ( lub jak się zna właściciela to zobaczyć przez szybę ),że właściciel tam siedzi.

Ja robię zakupy w tygodniu, rano żeby uniknąć tłoku.
                                  • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:01
                                    No to fajnie, ale jednak wielu ludzi rano jest w pracy i to dlatego ty masz luksus robienia zakupów w komfortowych warunkach.
                                    Jeśli odejdzie jeden zakupowy dzień, wiele osób, które w tygodniu nie miewają luzów czasowych będzie łazić sobie po głowach próbując załatwić wszystko w sobotę.
                                    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:54
                                      To nie tak do końca, bo parkingi pełne są rano - najpuściej chyba ok 11-12.

Jest przecież sobota - musi być koniecznie niedziela? Nie może ona być wolna? Wydaje mi się, że skoro ci co pracują w handlu walczą o wolne, to chyba znaczy że im nie pasuje praca w niedzielę?
                                  • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:06
                                    super, wezmę z ciebie przykład! Czemu do tej pory na to nie wpadłam?? Aaa, może dlatego,ze w tym czasie jestem w pracy tongue_out
                  • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:33
                    arwena_11 napisała:

> bo nie raz z nimi rozmawiam, i wiem, ze chętnie spędziłyby ten czas nie za ladą
                    > ale w domu z rodziną.

Ale jeszcze bardziej wolą pracować w niedzielę niż nie pracować w ogóle albo pracować i zarabiać mniej.
                  • rasowa_sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:28
                    arwena_11 napisała:

> bo nie raz z nimi rozmawiam, i wiem, ze chętnie spędziłyby ten czas nie za ladą
                    > ale w domu z rodziną.
                    > I ten argument, że mają inne dni wolne nie jest dobry. W inne dni, dzieci w szk
                    > ołach, mężowie w pracy. Jak taki dzień można spędzić rodzinnie?

Śmiem przypuszczać że jeszcze bardziej wolałyby spędzić ten dzień na Malediwach jako rentierki, ale z jakiegoś powodu pracują i muszą zarabiać.
                  • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:07
                    arwena_11 napisała:

> ale w domu z rodziną.
                    a dlaczego martwia Cie tylko pracownicy sklepów? zamknąc kawiarnie, restauracje, kina, lodowiska, baseny, stacje benzynowe. Ich pracownicy tez chca spedzic niedziele z rodziną smile
                    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:11
                      W knajpach, kinach itd pracują w weekendy studenci o których się martwicie. Sama pracowałam na studiach jako kelnerka i brałam zmiany niedzielne bo miałam 3 razy tyle z napiwków co w normalne dni. Właściwie można było pracować tylko w weekendy żeby mieć na swoje wydatki.

Zakupy można spokojnie załatwić kiedy indziej.
                      • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:15
                        arwena_11 napisała:

> W knajpach, kinach itd pracują w weekendy studenci o których się martwicie.

róznie pracują, w wielu sklepach też pracuja studenci
                      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:17
                        Ja nie wybieram Tobie kiedy masz robić zakupy, proszę o wzajemność. Studenci oprócz miejsc jak knajpy pracuje także w sklepach. Nie mówiąc już o tym, że w sklepach często pracują ludzie dla których utrata etatu w sklepie (ze względu na Twoje widzimisię) jest dużym problemem bo są w wieku w którym nie znajdą raczej pracy jako kelnerzy w knajpie. Chcesz tym ludziom, którzy nie urodzili się tak uprzywilejowani jak Ty odebrać etaty w imię swojego światopoglądu i narzuceniu go innym. I powiem Ci jedno, Jezus Ch. też by Ciebie nie poparł, raczej wstydziłby się za Ciebie, on bowiem rozumiał ludzi ubogich.
                        • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:27
                          a czy ty nie rozumiesz, że to nie ja napisałam projekt tej ustawy? Ja się dostosuję do tego co uchwalą. Mnie wszystko jedno czy jest czynne w niedzielę czy nie.
                          • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:45
                            No to bądź spokojna. Konstrukcja nowej daniny gwarantuje otwarcie sklepów do północy, nawet w niedzielę.
                      • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:36
                        Czy potrafisz zrozumieć, że poza studentkami dorabiającymi w weekendy na waciki, wiele osób pracuje "na poważnie", jak nie zarobią to nie zapłacą za prąd i nie kupią dzieciom biletu miesięcznego?
                        Bosko, że puściłaś oczko klientowi, który dzięki temu odpalił podeójny napiwek, ale co ma zrobić matka 3 dzieci pracująca na kasie i szczęśliwa z każdej weekendowej godziny i nadgodziny?
          • lemasakr Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:18
            a ci z gastronomii, nie chcieliby?
      • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:42
        Jedyny problem w tym, że o 1/7 spadnie liczba godzin w handlu, a to dziesiątki tysięcy miejsc pracy i miliardy złotych.
        Byłby to dla mnie pewien kłopot, ale dałabym radę, zwolnieni ludzie, w tym wielu studentów mogą mieć większe zmartwienie.
        • cosmetic.wipes Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:13
          Więcej kas będzie otwartychtongue_out
        • esme83 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 01:03
          Studenci zamiast w sklepie dorobią w knajpce, gdzie będzie większy ruch.
          • klamkas Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 01:20
            Albo na sobotniej zmianie, na której będzie większy ruch wink
          • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:36
            Więcej knajp się otworzy bo więcej osób zostanie zwolnionych ze sklepów? Prawo popytu i podaży raczej tak nie działa. Zwolniony (ze sklepu) pracownik nie spowoduje, że otworzy się kolejna knajpa.
            • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:41
              ale ci co chodzą do sklepów, być może pójdą do knajpy/kina/kawiarni
              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:53
                I co z tego? Mogą pójść i tu i tu i tu, a Ty chcesz ich ograniczać i to w obrzydliwy sposób bo sama nie musisz w takich miejscach pracować i w żaden sposób konkretnie na Ciebie i Twoją rodzinę to nie wpłynie bo zakupów i tak nie robicie. Wasze fanaberie dotkną kasjerów którzy dziś mają pracę, ale jak przegłosują to prawo to wielu z nich straci pracę. Ciekawe czy zaproponujesz choć kilku z nich pracę u siebie.
              • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:08
                A przypadkiem tam nie pracują ludzie?
                To jakiś gorszy sort niż handlowiec? Pracownicy kin/restauracji i kawiarni nie miewają rodzin?
                Gdzie w takim rozumowaniu logika?!
              • pitahaya1 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:56
                Naprawdę sądzisz, że zamiast kupić spodnie czy buty dziecku pójdą na kawę do Wedla?
                Zamiast kupić buty, kupią bilet do kina?
                • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:01
                  Tak na marginesie - u nas pijalnia Wedla znajduje się właśnie w centrum handlowym.
                  • pitahaya1 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 15:02
                    Klientami CH są nie tylko znudzone pańcie z pieskami. To również ludzie, którzy zasuwają od poniedziałku do piątku do późnych godzin wieczornych. Wracając do domu odbierają dzieci ze szkół i przedszkoli. Czasem zarabiają tyle, że ledwie wystarczy na podstawowe zakupy. Te osoby Często w weekendy szukają okazji, żeby kupic taniej. Bo za tym trzeba się nalatać.
                    Matka, która zastanawia się, czy wydać 100 zł na jeansy dla córki, nie wyda ich na kawkę w pobliskiej kawiarni.
                    Lokalne sklepiki często są dla tych ludzi ZA DROGIE.
                    Tak, można zakupy zrobić w sobotę. Tylko pracujemy tak długo, ze tej soboty czasem brakuje. I już.
                    A gdzie jeszcze podjechanie do starej matki, żeby i jej pomóc, z nią na zakupy podjechać. Jasne, sprzątanie można robić w niedzielę wink

Wielu osobom wydaje się, że tu każdy ma 10 minut do pracy, 5 minut do przedszkola a CH jest po drugiej stronie ulicy, wszyscy mają samochody i pracuja do 16-tej.
        • asia_i_p Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:04
          Może będą dłużej otwarte? W końcu przynajmniej część niedzielnych zakupowiczów przeniesie się na wieczory. Pewnie przez jakiś czas będą eksperymentować właśnie z godzinami otwarcia.
      • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:31
        cosmetic.wipes napisała:

> Akurat ten pomysł uważam za trafiony. Nie wierzę, że ktoś jest TAK STRASZLIWIE
        > zajęty, że nie może zrobić zakupów w ciągu sześciu dni tygodnia.

Żyj i dać innym. Podstawowa zasada współżycia społecznego. To że ty nie wierzysz, że ktoś jest tak straszliwie zajęty, nie oznacza że masz zakazać kupowania w niedzielę wszystkim tym którzy tego chcą. Wystarczy że sama nie będziesz tego robić, proste.
        • cosmetic.wipes Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:28
          Ty powinnaś postulować, aby wszystkie placówki handlowe były otwarte 24 godziny na dobe, a urzędy przez 7 dni w tygodni. No bo jakże to tak mozna klientowi, co chce w nocy kupić smartfona, albo obywatelowi, co potrzebuje w niedzielę złozyć wniosek o paszport utrudniać życie. Toż to zamach na zasady współżycia społecznegotongue_out
          • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:28
            cosmetic.wipes napisała:

> Ty powinnaś postulować, aby

Kolejny pomysł z cyklu narzucania innym, co mają robić i myśleć. Tym razem narzucasz mi jakie mam mieć poglądy i co mam postulować. Dziękuję, ale nie skorzystam. A ciebie poinformuję, ze powinnaś się udać na terapię, która pomoże ci wyzwolić się od wiecznego zarządzania innymi i zająć się sobą.
            • cosmetic.wipes Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:58
              Masz jakiś syndrom ofiary, że każdym moim słowem czujesz się zarządzana?
              • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 23:55
                Nie. Czytam, co piszesz. Szkoda że ty tego nie czytasz. A jak czytasz, to nie wyciągasz wniosków.
          • noname2002 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:55
            Z tymi urzędami to świetny pomysł tongue_out
    • asia_i_p Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:35
      My robimy główne zakupy w niedzielę rano, żeby uniknąć sobotnich tłumów. Zostanie nam sobota, jakoś się ogarnie. Dobrze by tylko było, żeby w takim razie plastyka ani technika nie były w poniedziałek. wink
      • ra-sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:39
        i goście żeby się zapowiadali z wyprzedzeniem smile
    • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:38
      Chcą zarżnąć naszą gospodarkę.
      • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:45
        Tu raczej z pewnością nic się nie zmieni, bo podatek ma być od obrotu. Nie ma szans, żeby zrezygnowali z wpływów,
    • pani_leonia Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:41
      czesto robie zakupy w niedziele, zwlaszcza te duze, a juz zakupy typu obi i spolka gdzie czlowiek chce czy nie spedza mase czasu to w zasadzie tylko w weekend mam na to czas w tygodniu zarabiam na te zakupywink
      • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:45
        czyli w sobotę kupisz

mnie zakupy w niedziele tak naprawdę nie sa potrzebne, i tak zazwyczaj kupuje na tygodniu lub w sobotę
        • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:49
          Ale często pensja kasjerce w sklepie jest potrzebna.
          • marzeka1 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:53
            Jak w niedzielę pracuje Europa
            • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:58
              Poza wyjątkami jak Szwecja sprawdza się stara zasada - uboższe kraje muszą więcej pracować, zamożne mogą sobie pozwolić na odpoczynek. Niestety my jeszcze nie osiągnęliśmy poziomów większości krajów gdzie jest zakaz handlu w niedzielę. Oto słowo moje. Możecie polemizować.
              • esme83 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 00:59
                A może sprawdza się zasada: czemuś biedny? boś głupi...
                • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:03
                  No tu akurat Kaznodzieja ma rację. Już widzę, jak zwolniona z pracy kasjerka popyla na niedzielny obiad do knajpy...
            • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:18
              No i wychodzi na to, że to raczej bogate państwa stać na to aby zamknąć sklepy.
    • la_mujer75 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 21:51
      Mam ten komfort, że zakupy mogę zrobić w środku tygodnia, a że ja jestem z tych planujących, zorganizowanych, to w zasadzie rzadko kiedy pcham się w niedzielę do supermarketu. Zostawiam tę "przyjemność" tym, którzy w tygodniu nie mają takich możliwości. Ale mam tę możliwość . Szkoda mi będzie sad
    • kalina_lin Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:04
      Jak chcę synowi kupić np. buty czy kurtkę, to czas na wspólne zakupy mamy tylko w weekend. Często jest to właśnie niedziela. Już teraz są tłumy i ciężko zaparkować przy galeriach handlowych w weekendy.
      Nie wyobrazam sobie tłoku po zakazie handlu w niedzielę. Będę musiała chyba poswięcać dzień z urlopu, żeby sezonowe zakupy robić w tygodniu ;-/
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:07
        PiS-y chcą wszystkich uszczęśliwić na siłę. A zarzynają gospodarkę.
    • tmk123 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:04
      To nie jest tak, że wszyscy pracujący w niedzielę chcą mieć ją wolną. Po pierwsze nie pracujesz we wszystkie niedziele. za niedziele dostajesz dzień wolny w tygodniu. i możesz iść coś załatwić w urzędzie, do lekarza czy inne takie choćby na zakupy.
      Jak pracowałam w hipermarkecie to niestety najgorsza była sobota. bo jak mąż akurat czasami musiał wpaść do pracy to z dzieckiem nie było co zrobić. Przedszkola i szkoły nieczynne, no a sobota traktowana jest jak normalny dzień.
    • landora Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:10
      Po pierwsze, na pewno ci, co stracą pracę, bardzo się ucieszą z "wolnej niedzieli".
      Po drugie, dla mnie sklepy otwarte cały tydzień są wygodne - nie lubię robić zakupów na zapas. Poza tym widzę, co się dzieje w sklepach przed każdym świętem, choćby był to tylko jeden dzień. Ludzie zachowują się jak obłąkani.
      Po trzecie, dlaczego nikt się nie lituje nad pracownikami innych instytucji, które są otwarte w niedziele? Restauracje, kina, apteki, stacje benzynowe, policja, lekarze, ogrody zoologiczne, wesołe miasteczka...
      I po czwarte, właściciel Żabki czy Małpki zatrudni pracowników na umowę o dzieło i radośnie będzie handlował w niedzielę. To ma być lepsze? Dla kogo?
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:15
        Dajmy ludziom wolność wyboru i wolność zarobkowania i w niedzielę.
    • anty_nick Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:20
      ale ,że taki calkowity? czy tak jak teraz "święta"?
      ze właściciel może stanąć za ladą.
      • ra-sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:32
        a kto to wie, to chyba propozycja na razie, ale część chce całkowitego zakazu
    • jola-kotka Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:39
      Mi obojetnie w tej kwestii.
      • niektorymodbija niektorymodbija 08.01.16, 22:45
        Ja jestem za. Ale : mieszkalam w kraju,w ktorym niedziele sa bezzakupowe i widzialam,ze to sie sprawdza. I po drugie- teraz zakazu nie ma, ale np. ja celowo nie robie zakupow w niedziele, "bojkotuje" wink I.idealnie byloby,gdyby wszyscy bedacy za zakazem tez "bojkotowali". Okazaloby sie,jaka jest realna potrzeba otwartych sklepow.
        • kaz_nodzieja Re: niektorymodbija 08.01.16, 22:48
          Czy ten kraj jest bogatszy od Polski? Dziękuję za uwagę.
    • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:52
      Jestem za.
      Za moich czasówbig_grin niedziela była dniem, w którym rano tato robił jajecznicę, a potem jechaliśmy do parku, na lody, do muzeów, za miasto. Kontynuuję tę tradycję.
      Im więcej rodzin będzie miało dla siebie czas w niedzielę tym lepiej.
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:56
        Za Twoich czasów każdy miał pracę zagwarantowaną.
        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:41
          Nic na ten temat nie wiesz, więc się nie wtrącaj.
          • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:32
            A w muzeum była smoobsługa, a lody z zamrażalki, bo w domu cukiernika przecież też chcieli mieć wolne.
          • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:38
            Jeżeli masz więcej lat niż 24 (w podobnym wieku z tego forum kojarzę wyłącznie Marusię) nie ma siły, Twoje dzieciństwo musiało upływać za czasów PRL-u, wiem że istnieją ludzie ciągle tęskniący za PRL-em, ale sądziłem, że to raczej osoby w wieku emeryckim niż E-matki.
            • aneta-skarpeta Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 21:56
              Ja tylko chciałam przypomnieć ze teraz nie na obowiązku spędzania niedzieli w sklepie. Niestety zamknięte sklepy tez nie spowodują ze rodzice pójdą do parku bo galeria zamknięta. Może posada dxieci przed kompem
      • kalina_lin Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 22:57
        Jedni wspólnie, całą rodziną idą do kościoła, inni do muzeum, jeszcze inni do centrum handlowego. Czemu tylko tym ostatnim mamy zabrać ulubiony sposób spędzania wolnego czasu?
        A jeśli już walczymy o prawa pracowników do wolnego weekendu, to zakażmy konsekwentnie również odprawiania mszy w niedzielę, zamknijmy teatry, kina, muzea, restauracje i kawiarnie.
        • burina Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:27
          No chyba, że to o to chodzi i czemu w sumie można kibicować: ludzie nauczcie się spędzać inaczej czas. Zamiast kupować kolejną szmatkę, idźcie sobie na miły obiad. Zamiast pakować się w samochód, poznajcie coś innego niż trasa szkoło/praca/ch - dom.
          Na dłuższą metę dla gospodarki to ma więcej sensu: lepiej, żeby pieniądze były wydawane na posiłek wyprodukowany z polskich produktów, w małym polskim biznesie, żeby wzrastał foot traffic, co nakręca turystykę. Jak się nauczysz, że możesz żyć kupując 5 bluzek na rok a nie 50, to nie będzie kryterium tylko jak najniższa cena i wyjątkowa okazja, ale mają szansę przebić się produkty może i droższe, ale za to lokalnych producentów.
          • anty_nick Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:54
            burina napisała:

> No chyba, że to o to chodzi i czemu w sumie można kibicować: ludzie nauczcie si
            > ę spędzać inaczej czas. Zamiast kupować kolejną szmatkę, idźcie sobie na miły o
            > biad. Zamiast pakować się w samochód, poznajcie coś innego niż trasa szkoło/pra
            > ca/ch - dom.

hm? a w czym ten sprzedawca za ladą jest lepszy, od tego kelnera pracującego w restauracji, skoro mam iść na obiad z rodziną?
            i zastanawiam sie co kogo boli, że ktoś idzie w niedzielę kupić bluzkę.Jak kto spędza swój! wolny czas.?
          • nutella_fan Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 21:30
            Niezly tupet tak mowic ludziom co maja lubic i jakie rozrywki sa wysokich lotow : D
        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:40
          Chcesz znać moje zdanie?
          Bo to chore jest. Spędzanie niedzieli z rodziną w centrum handlowym, w którym jest głośno, duszno, zamiast na dworze albo w domu jest moim zdaniem jakimś zwyrodnieniem. Nie mówię o kimś kto wpadł na chwilę kupić coś na obiad, tylko o całych rodzinach, z dziećmi w wózkach, które spędzają w centrach kilka godzin.
          Tak, wiem, maluch pobawi się w kulkach, matka obejrzy ciuchy, starsze dziecko też będzie miało jakąś atrakcję, obiad zjedzą w maku a potem pójdą na lody.
          Ja tu nie widzę pogłębiania relacji, nie widzę tu rodzinnego wyjścia, to zabijanie czasu w niesprzyjającym środowisku połączone z zakupami, często zbędnymi.
          • kalina_lin Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:17
            Ale to prywatna sprawa ludzi jak chcą i jak potrafią spędzać czas. Jak im zamkniesz CH, to nie pójdą zamiast tego do filharmonii, tylko zalegną w domu przed TV.
            Poza tym motywacją do zmiany miała być podobno troska o wolny czas pracowników CH, a nie uznanie, że zabawa w kulkach jest mało wartościowym sposobem wypoczynku? Skoro snucie się po centrach handlowych jest aż tak destrukcyjne, to zamknijmy je również w pozostałe dni tygodnia.
          • fomica Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:34
            Ale wymyślasz.
            > w centrum handlowym, w którym jest głośno, duszno,
            To tak jak w kościele.
            > Ja tu nie widzę pogłębiania relacji, nie widzę tu rodzinnego wyjścia
            Co ty możesz wiedzieć o relacjach obcych ludzi? W kinie czy w teatrze też się nie pogłębia, tam nawet rozmawiać nie można. Rodzina ma coś do załatwienia, więc wychodzi z domu i załatwia to wspólnie. Przy okazji spędzając kilka godzin w swoim towarzystwie i z konieczności rozmawiając. Dzieci się pobawią, potem coś razem zjedzą. Faktycznie, "zwyrodnienie".
            • lusitania2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:15
              fomica napisał:

> Co ty możesz wiedzieć o relacjach obcych ludzi?

jak to co? Wszystko, oczywiście, wie. Nigdy ich na oczy nie widziała, ale i tak wie.
          • anty_nick Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:56
            pade napisała:

> Chcesz znać moje zdanie?
            > Bo to chore jest. Spędzanie niedzieli z rodziną w centrum handlowym, w którym j
            > est głośno, duszno, zamiast na dworze albo w domu jest moim zdaniem jakimś zwyr
            > odnieniem. Nie mówię o kimś kto wpadł na chwilę kupić coś na obiad, tylko o cał
            > ych rodzinach, z dziećmi w wózkach, które spędzają w centrach kilka godzin.
            > Tak, wiem, maluch pobawi się w kulkach, matka obejrzy ciuchy, starsze dziecko t
            > eż będzie miało jakąś atrakcję, obiad zjedzą w maku a potem pójdą na lody.

aha, czyli jak matka i ojciec chcą sobie coś kupić, to dzieciaki mają zostawić w domu, bo "nie wypada" sie przed ematką z wózkiem pokazać w niedzielę w CH.

A może ta matka z tym wózkiem, chce wyjść coś sobie kupić , albo mężowu, albo dzieciom, a ma dosyć albo nie chce iść sama? to idą wszyscy. Co was tak qrwa boli w tym ,że ludzie idą do CH w niedzielę?
            >
            • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:06
              Jest coś chorego w robieniu ze zwykłych zakupów tematu wstydliwego. Jakaż to jest wyższość zakupów robionych w czwartek, nad tymi z niedzieli?
              Jedni wolą iść z dziećmi do dusznej galerii, inni ciągną je do dusznego kościoła, każdy wybiera, co mu odpowiada.
              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:26
                Jaka duszna galeria? Latem przyjemnie chłodzi, zimą nieuciążliwie grzeje, musi być multum ludzi by w galeriach było duszno. Zwykle galerie są duże, przestronne i o żadnej duszności nie może być mowy. I jeszcze co kawałek ławeczki, żeby każdy mógł sobie odpocząć jeżeli jednak mu duszno.
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:10
                vaniliova.ja napisał(a):

> Jedni wolą iść z dziećmi do dusznej galerii, inni ciągną je do dusznego kościoł
                > a, każdy wybiera, co mu odpowiada.

Chciałem tylko zauważyć, że w każdej szanującej się galerii jest klasa klima, a kościoła z klimą to jeszcze nie spotkałem...

Ksiadz Anatool
              • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:10
                Aha, albo CH albo kościół?
                Wiesz, z kościoła to się po godzinie max wychodzi, rodziny z dziećmi spędzają w centrum dużo więcej czasu.
                A można w tym czasie pójść do parku, pobawić się z dzieckiem, pojeździć na rowerach, w domu pograć w planszówki, zjeść wspólnie obiad, itd. itd.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:16
                  pade napisała:

> Aha, albo CH albo kościół?
                  > Wiesz, z kościoła to się po godzinie max wychodzi, rodziny z dziećmi spędzają w
                  > centrum dużo więcej czasu.

Wprowadzić maksymalny czas przebywania w galerii, podobnie jak na parkingach - jedna godzina za darmo, 2-3 po 5 PLN, potem każda kolejna droższa o piątala.... płatne od głowy, dla rodzin specjalna zwyżka +25%

> A można w tym czasie pójść do parku, pobawić się z dzieckiem, pojeździć na rowe
                  > rach, w domu pograć w planszówki, zjeść wspólnie obiad, itd. itd.

Tylko jak będziesz zmuszała do tej aktywności zbiorowej? Każda rodzina dostanie swojego ZOMOwca, żeby pilnował?

Ksiadz Anatool
                • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:29

> A można w tym czasie pójść do parku, pobawić się z dzieckiem, pojeździć na rowe
                  > rach, w domu pograć w planszówki, zjeść wspólnie obiad, itd. itd.

A skad zalozenie, ze te rodziny nie robią tego w tygodniu?
                • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:33
                  Jeśli tym rodzinom sprawia to przyjemność niech sobie łażą choćby od rana do nocy. Nie moja sprawa, podobnie jak ciąganie dzieci po kościołach, jeśli ktoś lubi.
                  Poza tym podejrzewam, że matki, które siedzą w domu mają głęboki przesyt spacerów, planszówek i rękodzieła, a po tygodniu gotowania wizyta w fastfoodzie może urastać do rangi atrakcji.
                  Pewnie chętniej odwiedziłyby Sowę, ale jak się domyślasz są pewne ograniczenia nie do przeskoczenia.
                  • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:39
                    A społeczeństwo składa się wyłącznie z matek, które siedzą w domu?
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:42
                      pade napisała:

> A społeczeństwo składa się wyłącznie z matek, które siedzą w domu?

Właśnie o to chodzi, że nie.

I oni by chcieli sobie w niedzielę spokojnie zakupki zrobić, po ciężkim tygodniu zapieprzu od rana do ciemnej nocy....

Ksiadz Anatool
                      • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:48
                        To niezgodne z KPsmile
                        Ale zaraz mi powiesz, że społeczeństwo zapieprza na własnej DGbig_grin
                        • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:54
                          Co jest niezgodne z kodeksem? Nie słyszałaś o ludziach pracujących na kilku etatach?
                          O ludziach dojeżdżających do pracy po dwie godziny w jedną i drugą stronę (8+4, bez naruszania KP)
                          • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:00
                            Tak, o lekarzach.
                            Wybacz, ale te argumenty są bez sensu. Skoro te osoby, pewnie i mąż i żona tak ciężko pracują, to nie mają dzieci, a jeśli mają to się z nimi nie widują, tak? Ale jeśli tylko jedno z małżonków jest cały dzień poza domem, to drugie może w tym czasie zrobić zakupy, nieprawdaż?
                            Aha, zapomniałam, to drugie pewnie nie ma prawa jazdy, a do CH ma 50 km.
                            Czekam na kolejne ekstremalne przypadkismile
                            • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:09
                              Nie wiem na jakiej planecie żyjesz, ale w moim otoczeniu na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć ludzi, którzy mogą w ciągu tygodnia zrobić jakiekolwiek zakupy.
                              I zapewniam, że nie wszyscy są lekarzami, a zdecydowana większość ma dzieci. W dodatku niektóre z tych dzieci mają jakieś treningi, zajęcia dodatkowe, na które je trzeba zawieść, przywieźć.
                              • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:15
                                Wiesz co, mam koleżankę, która w pobliżu miejsca zamieszkania nie ma sklepu, szkoły, niczego nie ma, więc musi wszędzie dojechać. Zawozi dzieci na zajęcia i w tym czasie robi zakupy. To nie jest jakaś szczególna umiejętność, nie wymaga hartu ducha, czy bóg wie czego, wystarczy zaplanować sobie czynności, w tym zakupy.
                                • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:24
                                  Ale zakupy to coś więcej niż sklep spożywczy.
                                  Głupie kupienie dziecku butów wymaga czasem spędzenia w sklepie dwóch godzin i obecności samego dziecka.
                                  Pewnie wszystko się da, można kupować przez internet, można w pośpiechu w czwartek o 20.00, ale skoro można prościej i spokojniej to dlaczego nie?
                                  • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:56
                                    ja mam do CH 80 km, prawo jazdy posiadam owszem, ale mamy też jeden samochód (który co prawda teraz jest do mojej dyspozycji, ale nie zawsze tak było), jak sie ogarnę z pracą i zajęciami dzieci to jest 17 lub później - czyli nie bardzo czas na dłuższe zakupy, zwłaszcza, że na drugi dzień trzeba rano wstać. I uwierz mi nie bywam w CH co niedzielę, ale kilka razy w roku i cieszę się, że mam taką możliwość. I nie muszę się spinać w sobotę do 14
                                • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:33
                                  Ale jest to utrudnienie, jak wielkie przekonałaby się gdyby otworzyli koło niej sklep, ile czasu i nerwów by zaoszczędziła, nie mówiąc o paliwie. Wszystko się niemal da, tylko po co sobie utrudniać życie, skoro można ułatwić?
                                • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:53
                                  zajęcia mojego dziecka trwają około godziny, do najbliższego centrum mam 15 minut w jedną stronę, w dwie 30 minut, parkowanie, dojście do sklepu, stanie w kolejce do kasy i nagle na zakupy - takie na cały tydzień - zostaje może z 10 minut - robisz zakupy na cały tydzień w 10 minut? Bo ja nie mam takiego talentu. W tym czasie wolę posiedzieć i wypić sobie popołudniową kawę, poczytać sobie w tym czasie książkę, bądź poplotkować z innymi rodzicami.
                            • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:50
                              ty naprawdę jesteś hmmm nie za bardzo mądra czy tylko taką udajesz?
                              pracuję - z dziećmi - na zmiany. kiedy wracam z popołudniowej zmiany - do 17:30 to ostatnią rzeczą o której myślę, to zakupy
                              jak wychodzę z pracy wcześniej, to odbieram dziecko, wracam do domu, odrabiam z nim lekcje, gotuję, ogarniam w domu, jadę z nim na dodatkowe zajęcia - trzy razy w tygodniu, idę na spacer. I jak wyżej - też ostatnią rzeczą o jakiej myślę są zakupy
                              i dlatego robię je w niedzielę, robię to z rana, potem mam wolne popołudnie
                              naprawdę nie każdy siedzi cały dzień w CH, niektórym to zajmuje plus minus do 2 ha, owszem czasem i coś zjem, czasem wezmę na wynos, czasem pochodzę po sklepie bez składu i ładu, a nuż coś sobie fajnego kupię. Poza tym wróciłam znowu na studia, co któryś weekend cały weekend spędzam w szkole, więc w tygodniu nawet jakbym chciała, to i nie chcę i nie mam czasu na zaliczanie CH
                              ale jak widać ty dorabiasz sobie własną teorię,że ludzi nic tak nie kręci jak cały dzień w CH - w niedzielę ofkors
                              • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:12
                                piszesz o tygodniu vs niedziela

a sobota?
                              • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 00:55
                                Ty chyba też nie jesteś zbyt mądra, skoro nie możesz lepiej zorganizować sobie czasu?
                                Jedno dziecko i nie masz kiedy robić zakupów?
                                I co? Miło Ci teraz?
                                • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 08:37
                                  jakby ci to powiedzieć, żebyś zrozumiała....
                                  może to dziecko jest dla mnie ważniejsze niż zakupy...
                                  może wolę spokojnie w niedzielę z rana - tak apropos, zaraz zrobię sobie kawę, wypije ją spokojnie i skoczę na zakupy big_grin - niż w tygodniu z wywieszonym językiem latać między półkami
                                  • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:12
                                    Widzę tu pewną niekonsekwencjęsmile
                                    -kiedy dziecko jest na zajęciach dodatkowych nie spędza z Tobą czasu tylko z rówieśnikami
                                    -kiedy masz na popołudniową zmianę Twoje dziecko jest w szkole a nie z Tobą
                                    -kiedy masz zajęcia w weekend nie spędzasz czasu z dzieckiem
                                    -kiedy w wolny weekend, bez zajęć na uczelni możesz spędzić czas z dzieckiem, Ty idziesz na zakupy
                                    No cóż, miłego dnia życzęsmile
                                    • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:53
                                      pade napisała:

> Widzę tu pewną niekonsekwencjęsmile

raczej nieumiejętność wyobrażenia sobie pewnych rzeczy ale cóż... suspicious

> -kiedy dziecko jest na zajęciach dodatkowych nie spędza z Tobą czasu tylko z ró
                                      > wieśnikami
                                      dokładnie big_grin a ja sobie spokojnie piją przez te 60 minut kawę, miło gawędzę z innymi rodzicami bądź czytam książkę zamiast gnać 15 minut w jedną stronę do CH big_grin

> -kiedy masz na popołudniową zmianę Twoje dziecko jest w szkole a nie z Tobą

dokładnie, a dokładniej w świetlicy albo z tatą big_grin nie każdy pracuje 7-15 albo siedzi w domu

> -kiedy masz zajęcia w weekend nie spędzasz czasu z dzieckiem

bingo, jak na to wpładłaś ? big_grin

> -kiedy w wolny weekend, bez zajęć na uczelni możesz spędzić czas z dzieckiem, T
                                      > y idziesz na zakupy

tak, w niedziele z rana - plus minus ze dwie godziny - a to powiem ci w tajemnicy nie jest cały weekend big_grin zostaje mi jeszcze sobota i niemal cała niedziela, coby pobyć z dzieckiem - prościej nie mogę już ci tego wyłożyć. Wyżej wyraźnie napisałam, że w niedzielę z rana a nie cały weekend

> No cóż, miłego dnia życzęsmile

dzięki, nawzajem big_grin
                                      • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 15:31
                                        No to masz full wolnego czasubig_grin
                                        Troszkę organizacji i poradzisz sobie z niemożnością dokonania zakupów w niedzielę. Wierzę w Ciebiesmile
                                • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 10:06
                                  Każdy woli mieć wybór.
                                  • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:14
                                    Ja to rozumiem.
                                    Tylko to nie ja wymyśliłam zjawisko, ani nie wymyślili go socjologowie. Ono istnieje.
                    • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:50
                      Nie, ale takie osoby też w przyrodzie występują i nie są to odosobnione przypadki. Właśnie chodzi o to, żeby nie układać rzeczywistości pod którąś grupę.
                      Niech sobie te sklepy będą pootwierane, kto ma potrzebę czy ochotę idzie, kto nie wsiada na rower i jedzie do parku. Argument o tym, że obsługa musi pracować jest nietrafiony, bo w czasie, kiedy urzędy i korporacje są zamknięte mnóstwo ludzi i tak pracuje.
            • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:07
              Mnie nic nie boli. Ja nie chodzę w niedzielę do CH.
              Swoje zdanie wyraziłam wyżej.
              Jak ktoś chce udawać, że taka wizyta to wspólne spędzanie razem czasu to niech udaje. Jego sprawa.
              • lusitania2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:12
                pade napisała:

> Jak ktoś chce udawać, że taka wizyta to wspólne spędzanie razem czasu to niech
                > udaje.

gdyby głupota dawała skrzydła latałabyś pade wysoooooooooko. A nawet jeszcze wyżej.

>Jego sprawa.

właśnie. Jego.
                Weź to sobie główką na ścianie wyryj.
                • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:26
                  Jestem głupia bo mam inne zdanie niż Ty?
                  A siedź sobie z dzieckiem w galerii od rana do wieczora. Na zdrowiebig_grin
                  • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:38
                    Jesteś głupia, bo próbujesz cały świat ukształtować pod swoje ideolo. Tak bardzo cię boli, ze inni ludzie są po prostu inni niż ty.
                  • lusitania2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:07
                    pade napisała:

> Jestem głupia bo mam inne zdanie niż Ty?

Nie dlatego, że masz inne zdanie niż ja, a dlatego, że wydajesz sądy o ludziach, o których, poza tym, że w, olaboga!, niedzielę zahaczyli o centrum handlowe, nic, dokładnie nic nie wiesz.

> A siedź sobie z dzieckiem w galerii od rana do wieczora. Na zdrowiebig_grin

tobie też wszystkiego dobrego.

• pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:24
                      Jakie sądy o ludziach, zacytuj.
                      Rozróżniasz w ogóle ocenę zachowania od oceny człowieka?
                      Ja napisałam co sądzę o pewnego rodzaju praktykach a Ty napisałaś, że ja jestem głupia, bo mam takie zdanie jakie mam. Brawo Ty.
                      • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:35
                        ale ty nic nie wiesz o tych praktykach - nie chodzisz w niedzielę do CH, więc nie wiesz, kto tam przychodzi. Chyba, że są to twoi znajomi - to wpływaj na nich bezpośrednio, a nie zakazem handlu. Skoro nie bywasz w CH, to nie wiesz, czy są tam rodziny, które przyszły zrobić zakupy a potem pójdą razem na obiad, do kina, na spacer, czy rodziny, które tam są, bo lubią.
                        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:23
                          To, że nie bywam w niedzielę w CH nie oznacza, że nic na ten temat nie wiem.
                          Mam sąsiadów, znajomych, czytam oglądam tv, nie żyję w próżnismile
                          Polecam artykuł:
                          natemat.pl/62949,powiedz-jak-spedzasz-niedziele-a-powiem-ci-kim-jestes-czyli-o-czasie-wolnym-polakow
                          • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:00
                            no to przekonaj sąsiadów i znajomych, których jedyną rozrywką jest CH do innego sposobu spędzania czasu wolnego, zaproś do siebie na planszówki albo zorganizuj rajd rowerowy po okolicy
                            • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 00:56
                              Nie mam zamiarusmile Niech robią co chcą.
                              Co nie zmienia faktu, że mam takie a nie inne zdanie o rodzinnych wyjściach do CH w niedzielętongue_out
                              • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 11:35
                                Dlaczego? Chcesz na siłę nawracać obcych ludzi, sugerując że należy zamknąć CH w niedziele bo to rozwala więzi rodzinne, a nie zadbasz o znajomych? I słusznie napisałaś- niech robią co chcą, a tobie nic do tego jak ludzie spędzają wolny czas
                                • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 11:44
                                  Chyba Ci się coś pomyliło.
                                  To jest forum. Tu się rozmawia, wyraża własne zdanie.
                                  Nikogo tu siłą nie nawracałam. Napisałam co myślę na ten temat, a że niepopularnie? Cóż... Reakcje na moją opinię są bardzo interesującesmile

p.s.Nic Tobie do tego, jakie mam zdanie na temat rodzinnych zakupów w niedzielętongue_out
                                  • antyk-acap2.0 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 11:51
                                    Ale zwolennicy wolnych niedziel nie ograniczajaw się do apeli tylko zamykaja sklepy dla wszystkich
                                    Nikt siła nie zmusza do pracy w handlu!
                                  • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 11:54
                                    W zeszłą niedzielę byłem z chrześnicą w centrum handlowym, poszliśmy na ciuchy bo przeznaczyłem na to pewną kwotę w ramach świątecznego prezentu, po wybraniu ciuchów poszliśmy do herbaciarni (na terenie galerii) na herbatę i ciastko, opowiadała o tym co w szkole i o nowych chłopaku, potem poszliśmy do kina (zlokalizowanego na terenie owej galerii), zdecydowanie istnienie galerii otwartych w niedzielę szkodzi więzom rodzinnym. Sobota odpadała bo nastolatka w tym czasie spotyka się z rówieśnikami (popołudniami i wieczorem) i pomaga matce w sprzątaniu (za dnia), w tygodniu ona ma szkołę, a ja prowadzę firmę.
                                    • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 11:55
                                      Dodam, że zarówno w sklepie (młodzieżowym) z ciuchami, jak i w kinie oraz herbaciarni byliśmy obsługiwani przez osoby, które z racji wieku raczej nie mają jeszcze własnych rodzin.
                                  • oqoq74 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 12:11
                                    Pójście na zakupy w niedzielę nie oznacza automatycznie, że ktoś nie dba o więzi w rodzinie, nie spędza z dziećmi czasu. Nic nie jest czarno białe. A takie stawianie jednego przeciw drugiemu jest głupie.
                                    Jako osoba mieszkająca w dużym mieście, nie bierzesz pod uwagę tych wszystkich, którzy mieszkają w mniejszych miastach, gdzie nie ma CH, a jedynie markety typu biedronka, czy lidl.
                                    W moim mieście nie ma CH, muszę dojechać ok 60 km do dużego miasta. W tygodniu wybranie się na zakupy odzieżowe, meblowe czy inne jest trudne. Najczęściej jeździmy w sobotę, aby mieć wolną niedzielę, ale czasem i sobota jest tak zajęta, że nie ma szans się wyrwać.
                                    Mieszkam w miejscu gdzie mam las, jezioro, basen, możliwość uprawiania różnych sportów. Wspólnie z synem i mężem robimy różne rzeczy. Wyskoczenie do sklepu raz na jakiś czas w niedzielę nijak naszych więzi nie narusza.
                                    Z drugiej strony, tak jak już tu pisano, oprócz sklepów w weekendy czynne są inne przybytki jak muzea, galerie, zoo, kawiarnie, restauracje, fitneskluby, tv, radio, szpitale, policja itd itp. nikt nie chce ograniczenia ich funkcjonowania w niedziele, a przecież tam też pracują ludzie, którzy mają rodziny... O ich więzi rodzinne się nie troszczysz?
                                    • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:20
                                      Oczywiście, że nic nie jest czarno-białe, sama to w tym wątku pokazywałam.
                                      Jak już wcześniej pisałam, mam w pobliżu dwa centra handlowe, widzę rejestracje samochodowe i potrafię wyciągać wnioski. Ale o ile rozumiem konieczność zrobienia szybkich zakupów bo naprawdę nie starczyło czasu w tygodniu, tak nie rozumiem idei korzystania z CH jako miejsca do ...zacieśniania więzi rodzinnych (no niech będzie)smile
                                      • oqoq74 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:36
                                        Twój błąd polega na tym, że przyjęłaś, że każdy kto korzysta z CH w weekend robi to, bo to jest jego sposób na zacieśnianie więzi i powtarzasz tę głupotę z uporem maniaka. Sytuacje są różne, a Ty wszystkich klientów wrzucasz do jednego worka i jednocześnie podkreślasz jaki to Ty masz fantastyczny rodzinny sposób na spędzanie niedzieli. Bardzo słabe.
                                        • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:51
                                          A z drugiej strony, takie zakupy z nastolatką, to JEST świetna okazja do zacieśniania więzi. My akurat rzadko to robimy, ale jak już się wybierzemy, to jest fajnie.
                                          • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:51
                                            Aha, ale faktycznie niedziele rzadko tak spędzamy, jeśli już to w sobotę raczej. Dlatego, dla mnie, zamknięcie CH w niedzielę, to mała strata.
                                        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 15:27
                                          Bardzo słabe jest nie czytanie ze zrozumieniem.
                                          Bardzo słabe jest wmawianie mi, że twierdzę, KAŻDY, itd, itd
                                          cytat: "Nie mówię o kimś kto wpadł na chwilę kupić coś na obiad, tylko o całych rodzinach, z dziećmi w wózkach, które spędzają w centrach kilka godzin."
                                          • oqoq74 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 15:36
                                            Ciekawe skąd Ty wiesz jak rodziny spędzają czas w CH i po co tam są, co tam robią, skoro w niedziele w CH nie bywasz?
                                            Brnij dalej...
                                            • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 15:57
                                              To Ty brniesz. Tak ciężko Ci przyznać, że nie czytałaś tego, co napisałam w tym wątku?
                                              Gdybyś to zrobiła, nie zadawałabyś tego pytania.
                                              • oqoq74 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 16:14
                                                Czytałam niestety. Dlatego twierdzę, że brniesz bez sensu.
                                                • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 16:28
                                                  Jakoś logicznie tego nie potrafisz udowodnić.
                                          • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 22:00
                                            zakupy na obied robi w pobliskim sklepie. Jak już się dokulam do CH to spędzam tam minimum 3 godziny, bo zrobienie zakupów odzieżowych dla czterech osób trochę trwa. To tego jakieś okazjonalne oglądanie planowanych większych zakupów (mebli, sprzętu AGD). Więc nie wiem w której kategorii osób wg twojej klasyfikacji się znajduję - nie wpadam tam na chwilę, ale też nie jest to dla mnie rozrywka i sposób na spędzenie wolnego czasu. Ot życiowa konieczność, którą czasem wykonuję w niedzielę
                                      • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 14:53
                                        Pojscie na kawe , na obiad jest złym pomyslem na zaciesnianie tych wiezi?
                      • lusitania2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:09
                        pade napisała:

> Jakie sądy o ludziach, zacytuj.

nawet za własnymi postami trafić nie umiesz?
                        No to eot - jak to powiadają Anglicy - I don't discuss with the idiots.
                        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:28
                          a ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem za to w epitetowaniu jesteś świetna
                          jak powiadają Polacy: nie dyskutuję z idiotami bo najpierw sprowadzą mnie do swojego poziomu a potem pokonają doświadczeniemtongue_out
                          pa!big_grin
              • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:44
                A są ludzie, którzy chodzą jak potrzebują i mają czas. Jaki sens dopisywać ideologię do kupowania sukienki, w myśl, że każdy dzień dobry poza niedzielą.
                Może właśnie jutro wstąpię na zakupy, bo CH jest blisko miejsca, gdzie w niedzielę pracuję, bo ludzie zamiast snuć się po parkach z dziećmi korzystają z możliwości studiowania w weekendy, a ktoś jednak musi ich uczyć.
                • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:51
                  Ideologię dopisują ludzie, dla których niedziela bez wyjścia do CH jest niedzielą straconą.
                  • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:59
                    Znasz kogoś takiego, kto rzeczywiście weekendy spędza snując się po galerii czy zwyczajnie uważasz, że każdy kto tam wchodzi robi to regularnie?
              • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:38
                no pewnie suspicious grunt, to spędzić ów czas z księdzem - to dopiero rodzinne spędzanie czasu
          • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:08
            to jeszcze zakażmy nadawania programów TV i odłączmy internet - te rodziny, które nie mają więzi i nie umieją spędzać czasu inaczej na 100% zalegną przez telewizorami,komputerami, tabletami, smartfonami i innymi tego typu urządzeniami
            • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:27
              W niedzielne popołudnia po prostu niech służby przy użyciu kija (dla wyjątkowo opornych - gazu łzawiącego) wypędzają rodziny na spacer.
          • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:07
            dla mnie chore jest spędzanie każdej niedzieli w kościele i słuchanie głupot, które ludziom wciska pan na ambonie
            ale w końcu co kto lubi....
            • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:14
              a to się całą niedzielę spędza w kościele?

No i jakby nie patrzeć, róznica jest taka, że ksiądz msze odprawia z własnej woli, a sprzedawcy w 90% są w sklepie bo muszą.
              • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:41
                A to całą niedzielę spędza się w galeriach? Do dwóch godzin (najczęściej) góra. Całą resztę ma się dla siebie. Ja osobiście robię tego rodzaju zakupy o 10.00 rano w niedzielę, o 12.00 jestem w domu i mogę robić co chcę.
              • barbaram1 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 09:42
                Zarówno ksiądz, jak i sprzedawca z własnej woli wybrali dany zawód. Sprzedawca to dorosła osoba, ktora podpisała warunki, na jakie się godzi przyjmując daną pracę. Jeśli takiej osobie warunki nie odpowiadają to powinna poszukać innej pracy.
                • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 21:45
                  myślę, że sprzedawca raczej nie z własnej woli ale z musu.
                  • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 08:28
                    Myślę, że całkiem sporo ludzi wykonuje swoją pracę, zwłaszcza tą mało płatną lub fizyczną z musu. Bo rachunki trzeba opłacić i dzieci utrzymać. Te dzieci o które tak się martwisz, że w jedną niedzielę w miesiącu nie będą widzieć matki.
                    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 08:36
                      na jakiej podstawie twierdzisz, że to jest jedna niedziela w miesiącu?
                      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 13:52
                        Na jakiej podstawie twierdzisz, że wszystkie?
          • nutella_fan Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 21:31
            Ja pierdziele, nastepna nawiedzona smile poglebianie relacji ha ha ha big_grin
      • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:05
        a jak ja byłam mała to mój tato wracał z pracy o 15 i szedł ze mną na spacer do parku - mój mąż dojeżdża do pracy i wraca koło 20 albo wcale sad w soboty też czasem pracuje. Do kogo mogą mieć o to pretensje moje dzieci?
        • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:29
          Takie uroki komuny, sklepy zamknięte w niedzielę, a w tygodniu przy dobrych wiatrach można było kupić kawałek mięsa bez kości i papier toaletowy. Po 10 lat niektórym udawało się upolować meble, telefon lub rower.
        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:04
          To chyba zostaje Wam wolna niedziela?
          • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:06
            ano zostaje - zarówno na rozrywki jak i konieczne czasami wspólne zakupy.
      • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:04
        a teraz ktoś zabrania ci?
        nikt nikogo nie zmusza do odwiedzania sklepów, myślę, ze te tłumy w hipermarketach w każdą jedną niedzielę, to ludzie, którzy sami z siebie w nich są a nie dlatego, że ktoś ich zmusza
      • mama303 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:23
        pade napisała:

> Im więcej rodzin będzie miało dla siebie czas w niedzielę tym lepiej.
        ale po co innym zycie układać. Ja np lubie w niedzielę rano pojechac na zakupy odzieżowe, bo w tygodniu nie mam na to czasu.
    • lula.1311 Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:12
      Jako osoba pracująca swego czasu w centrum handlowym, TAK jestem za całkowitym zakazem handlu w niedzielę. Nie tylko patrząc ze swojej perspektywy jako pracownika, ale naoglądałam się masę klientów, którym przydałby sie spacer na powietrzu zamiast maraton z dziecmi po sklepach.
      • una_mujer Re: zakaz handlu w niedzielę 08.01.16, 23:22
        I naprawdę myślisz, że pójdą na spacer, zamiast siedzieć przed telewizorem?
        Dla mnie zakaz niedzielnego handlu byłby problemem, często wyjeżdżamy na weekend i wtedy zakupy na tydzień robimy w niedzielę.
        • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 00:10
          pójdą, pójdą

to co się działo w pierwsze święto po wprowadzenia zakazu handlu - a był to chyba 15 sierpnia - w naszym lesie w którym nigdy nie jest pusto, nie było jak przejechać rowerem, ludzie zdezorientowani zamiast do centrum poszli do lasu - tłum był niezywkły.

w kolejych dniach świątecznych ruch zelżał, bo sobie ludzie przyswoili że trzeba zaplanować dzień i się rozeszli w różne strony najwyraźniej, ale ten 15 sierpnia zapamiętam do końca życiasmile

byłam jakiś czas temu w berlinie i w niedzielny poranek galerie sztuki( a nie handlowe) tętniły życiem - widać było że w trakcie wernisażu serwowane jest również śnadanko. ogólnie - było na mieście świątecznie, choć to zwykła niedziela była. i nie miało to nic wspólego z wizytą w kościele.

co do pracy w niedzielę - albo niech pracują wszyscy - czemu nie urzednicy, szkoły, przedszkola, firmy budowlane(no jak śmieli pojechać do domów na łykend?) albo nikt.(służby i branża rozrywkowa niech się ludziom dobrze przysłuży)

zakupy - kwestia przyzwyczajenia - jak jestem w austrii na nartach to jakoś przychodzi mi do głowy, że w niedzielę sklepy mogą być nieczynne i umiem przeciwdziałać - to naumiem się i w polsce.(inna sprawa, że ja jak wyżej - bojkotuję niedziele - czas spędzamy w miejscach relaksu a nie użytkowych)
          • kalina_lin Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:21
            A ja żeby fajnie spędzić niedzielę na powietrzu, na działce - potrzebuję często po drodze podjechać do marketu budowlanego i zrobić zakupy- jakieś roślinki, nasiona, nawozy, ziemię itp.
            • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:38
              jak bedzie nieczynne w niedzielę, to nie kupisz wcale? czy jednak znajdziesz czas na podjechanie w sobotę?
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:44
                volta2 napisała:

> jak bedzie nieczynne w niedzielę, to nie kupisz wcale? czy jednak znajdziesz cz
                > as na podjechanie w sobotę?

Ogólny wolumen zakupów spadnie. To jest oczywista oczywistość.

Ksiadz Anatool
                • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:15
                  przesunie się do innego sektora - to też jest oczywista oczywistość czy czeba ci coś potłumaczyć?
                  • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:19
                    Rozwiń myśl, bo chyba jednak piszesz bzdury.
                    • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:27
                      niech ci będzie że bzdury, idź do ceha, bo najwyraźniej nie wiesz, co z sobą począć, toć niedziela nadeszła.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 12:30
                        volta2 napisała:

> niech ci będzie że bzdury, idź do ceha, bo najwyraźniej nie wiesz, co z sobą po
                        > cząć, toć niedziela nadeszła.

W kwestii formalnej: u mnie sobota!

Ksiadz Anatool
                      • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:29
                        volta2 napisała:

> niech ci będzie że bzdury, idź do ceha, bo najwyraźniej nie wiesz, co z sobą po
                        > cząć, toć niedziela nadeszła.

Co za znakomity kontakt z rzeczywistością! Pogratulować.
                        • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:31
                          Osoby niepracujące często nie wiedzą jaki jest dzień tygodnia. Wszystkie stają się podobne.
                  • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 11:32
                    Jakiego na przykład?
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 12:32
                      kaz_nodzieja napisał(a):

> Jakiego na przykład?

Wywalona kasjerka z Biedry zaprosi rodzinę na niedzielny obiad do Sowy i Przyjaciół...
                      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 12:36
                        big_grin big_grin big_grin
                      • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:23
                        sowy już nie ma, nie w temacie jesteś. na czerniakowskiej ciemności nastały
                  • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:23
                    a do jakiego to innego sektora chcesz tysiące ludzi przesunąć?
                    i to często w wieku 55 plus?
                    gdzie to u nas te dziesiątki innych sektorów, gdzie to można bez trudu z dnia na dzień iść do pracy? szczególnie jeśli w jakiejś niedużej miejscowości ów supermarket to był jedyny większy i dostępny sektor
                    • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:27
                      To zwolenników "rodzina musi mieć wszystkie niedziele dla siebie" nie interesuje.
              • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 12:58
                Znajde- kosztem rodziny.Bo zeby ogarnac wszystko co trzeba w sobotę rodzine zostawie w domu wyznaczajac zadania,a sama pojade na zakupy.Jadac natomiast do ogrodniczego w niedziele po drodze na dzialke spedze ten czas z rodzina, razem do ogrodniczego i razem na dzialke.
                W niedziele w galerii bywam bardzo rzadko, ale jak juz jade to zabieram córke, wspolne zakupy sa okazja do pobycia we dwie, idziemy sobie wowczas na obiad czy na kawe i duzo rozmawiamy.Nie pojdziemy razem na spacer do parku czy nie pojedziemy na dzialke ,bo nastolatke taka forma spedzania wspolnie czasu nieszczegolnie kręci.
                Sama nie cierpialam rodzinnych niedzielnych spacerkow w tym wieku.
                • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:37
                  no poparz, nie kręci jej wizyta w parku?

a mój syn nastolatek właśnie poszedł na spacer do lasu -z młodszym bratem, bo ja robię obiad, a tata teraz skacze z giertychem.

tak sobie wychowałaś to tak masz - nie dziwię się, że walczysz o ceha, bo co ty z córką poczniesz? nie odnajdziesz się w rzeczywistosci chyba?
                  • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:09
                    pomijając różne preferencje różnych osób - to raczej wspólnej więzi nie budujecie. A o więź w tych patologicznych rodzinach spędzających niedzielę w galeriach martwią się forumki optujące za zamknięciem tych przybytków
                    • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:58
                      a tak na marginesie, to więzi rodzinne buduje 7 dni w tygodniu a nie tylko w niedzielę jak niektóre tu forumki confused
                  • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:07
                    No wlasnie, poszedl z bratem.Nie z rodzicami.A mnie chodzi o czas spedzony wspolnie z dziecmi.Spokojnie, mloda spacery i pobyt na lonie natury zalicza, ale woli w towarzystwie rowiesnikow, a nie rodzicow.Co ja doskonale rozumiem.Była mlodsza, były wspolne wyjscia.
                    • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:20
                      spokojna twoja, mógł z tym bratem przecież pójść do ch, jak znam życie minęłi i nawet tam nie wstąpili.

a że mąż się z kodem rozszalał, to poszli sami, tydzień temu byliśmy razem i jutro też pójdziemy razem.

ch nam do czasu spędzania w ogóle nie jest konieczne. nasze dzieci bywają w takich przybytkach tylko przy okazji wizyt w kinie - i tylko wtedy, gdy w naszym dzielnicowym kinie bez ch nie ma odpowiedniej pory seanu/seansu.

ch w ich życiu nie istnieje po prostu, no chyba że jako miejsce pracy ojcasmile
                      kawiarnia? zakupy? no owszem, ale czemu w ch? i jeszcze mega hit - zakupy z córką jako wspólne spędzanie czasu, bo nastolatka inaczej to nie lubiii... no cóż, może po jematkowemu wspułczuję twoim dziecą (jednak nie, to raczej tobie współczujęsmile)
                      • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:32
                        Ja sie ciesze bardzo,ze mam córke i moge z nią pojsc na babska kawe, na zakupy, na fitness.Nic nikomu nie musze udowadniac.Spedzamy ze soba wspolnie czas i nie musi to byc akurat spacer po parku.Liczy sie więź i jakosc naszych relacji, a te sa znakomite.
                        Dla mnie mozesz godzinami ze swoimi dziecmi spacerowac, tylko w czym niby to ma byc lepsze od pojscia na kawe z córke to nie wiem.
                      • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 19:38
                        A jaka jest różnica kupowania dzieciakowi butow czy kurtki w CH a w sklepie "wolnostojącym"? Dla mnie CH to po prostu wygoda związana z obecnością wielu sklepów blisko siebie, dzięki czemu czas przeznaczony na konieczne zakupy np odzieżowe znacznie się skraca, niż gdybyśmy biegali po sklepach rozrzuconych w kilku miejscach. Dzieki czemu zostaje nam więcej czasu na rodzinne rozrywki i zacieśnianie więzi.
                      • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:37
                        > kawiarnia? zakupy? no owszem, ale czemu w ch? i jeszcze mega hit - zakupy z cór
                        > ką jako wspólne spędzanie czasu, bo nastolatka inaczej to nie lubiii...

z iloma córkami chodziłaś na takie wspólne zakupy, volta? Bo to całkiem fajny, obok innych, sposób na spędzanie czasu wspólnie. Ale ty chyba jednak nie masz o tym pojęcia... A czemu w CH? Bo masz tam dużo sklepów pod jednym dachem, czyli wygoda. Mnie, owszem, z wiekiem łażenie po sklepach coraz mniej kręci, ale taki wspólny wypad od czasu do czasu jest całkiem przyjemny i rzeczywiście więziotwórczy.
                        • landora Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 22:17
                          Uwielbiam babskie zakupy z moją mamą. Potrafimy tak spędzić wiele godzin, przy okazji się nagadać i naśmiać. A nastolatką już dawno nie jestem big_grin Dlaczego niby miałby to być zły sposób spędzania czasu??
                          • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 22:19
                            Bo w niedzielę nie wolno.
                        • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 23:22
                          Jakby to powiedzieć? Bo sama byłam córka? I bywałam z matka na wspólnych zakupach, w kawiarniach i kinach. Tak ,tak, ja jakby to powiedzieć, wiem o co kaman. Analogicznie, mój maź nie snuje się z synami w centrach na zakupach, w kawiarniach czy omg u fryzjera. Wola skoczyć do lasu, czy na boisko. Również w niedziele i jakoś nie ma problemu żeby co tydzień nabywali nowe koszule i krawaty. ale żeby skoczyć do fajnych kawiarni nie musimy odpalać auta? Może to stad te problemy z wyprawa na pare godzin?
                          • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 09:28
                            Spedzamy w CH niedziele od czasu do czasu - ok. 2 godzin.Kazda z nas zdazy przeznaczyc wolny niedzielnyczas na jeszcze inne aktywnosci.Nijak nie moge pojąc co w tym złego.Oraz dlaczego wspolne pojscie na boisko jest ok, a na kawe nie ok.Moze chodzi o dawke ruchu? Jesli tak, to nam jej akurat nie brakuje, oprócz bywania w CH wspolnie równiez uprawiamy sport.
                            • antyk-acap2.0 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 09:35
                              Bo to konsumpcjonizm. A konsumpcjonizm jest zły. Oczywiście nie dotyczy to obwieszonych złotem biskupów.
                              • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 13:39
                                Fakt, kupimy kawe.I np.buty.Które kupione juz w piatek sa rozumiem ok.
                                Podstawowy bład jaki popełniaja przeciwnicy handlowych niedziel to załozenie,ze wszyscy niedzielni bywalcy traktuja CH jako miejsce rozrywki, snuja sie tam godzinami i ogolnie nie potrafia inaczej spedzac wolnego czasu.Takie intelektualne ameby, ktore albo siedza przed tv albo nic tylko kupuja.Tacy zapewne istnieja, jednakze spora rzesza klienteli to ludzie, którzy raz na jakis czas skorzystaja z oferty tych przybytkow- bo potrzebuja cos kupic, bo idac do kawiarni, cukierni moga wygodnie zaparkowac i nie patrzec na warunki atmosferyczne.
                            • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 10:01
                              Grubasy nie są grubi od chodzenia do centrum handlowego tylko od nadmiaru żarcia i grania całymi dniami w gry komputerowe, przed telewizorem albo na internecie. Zakaz handlu w niedzielę nie pomoże ludziom którzy nie lubią sportów.
                • lusitania2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:24
                  lola211 napisała:

> W niedziele w galerii bywam bardzo rzadko, ale jak juz jade to zabieram córke,
                  > wspolne zakupy sa okazja do pobycia we dwie, idziemy sobie wowczas na obiad cz
                  > y na kawe i duzo rozmawiamy.

ależ tylko wydaje Ci sięwink, lola, że spędzasz czas z córką.
                  Cytując pade: nie spędzacie czasu razem, tylko udajesz, że to robicie (sic!)
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,160062000,160065754,Re_zakaz_handlu_w_niedziele.html
                  a w rzeczywistości - zabijacie tylko ten czas w niesprzyjającym środowisku, dokonując może jeszcze przy tym (quel horreur!) zbędnych zakupów
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,160062000,160063129,Re_zakaz_handlu_w_niedziele.html
                  (ufff. jak to dobrze, że to tylko matrix pade!)

• lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:34
                    No tak, tylko gra w bierki i snucie sie po parku sa wlasciwym sposobem spedzania wolnego czasu w gronie rodzinnym.
                    • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:39
                      Ale upraszczasz.
                      Albo CH albo kościół.
                      Albo CH, albo bierki.
                      Albo CH, albo snucie siębig_grin po parku.
                      Naprawdę Wam współczuję. Ograniczonych perspektyw.
                      • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:42
                        Celowo ironizuje.Tak jak Ty demonizujesz CH.
                        • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:48
                          Nie demonizuję, czasem tam chodzęsmile
                          Ale zdecydowanie bardziej wolę zakupy przez internet.
                          A niedzielę lubię spędzać poza miastem.
                          • lola211 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:53
                            To pomysl, ze nagle zakaza handlu internetowego.W ramach dbania o wiezi rodzinne zagrozone zbyt dlugim sleczeniem przed kompem.
                            Mnie by to było obojetne, bo nie lubie kupowac via net.
                            Lubisz wyjezdzac, super.Ja przez pol roku spedzam weekendy na działce i w CH nie bywam.Tylko czy to oznacza, ze inni musza koniecznie powielac nasze pomysły na zagospodarowanie wolnego czasu?
                            • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:56
                              Zakaz handlu w niedzielę to nie jest mój pomysł.
                              Niech zakażą handlu internetowego w niedzielę, żaden problem. Nie siedzę w necie non stop, dam sobie radęsmile
                              • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 19:57
                                Mogą sobie zakazywać w PL i ani milimetr dalej.
                              • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:38
                                ja ja ja
                                jakie to typowe dla niektórego typu ludzi
                                ja sobie dam radę a po mnie choćby potop
                                • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 00:59
                                  Zaskoczę Cię, Ty też masz takie podejście. Tylko w innych kwestiachsmile
                          • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:46
                            Niektórzy poza miastem mieszkają na co dzień, wtedy wypad do miasta może być miłą odmianą smile
                            • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:14
                              big_grin trudno się nie zgodzić
                              niestety niektórzy patrzą na swiat ze swojej wielkomiejskiej perspektywy i trudno im uwierzyć, że ktoś żyje inaczej. Ido lasu ma 50 metrów a do CH prawie 80km i trudno tam wpaść między odstawieniem dzieci na zajęcia i odebraniem ich
                              • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:22
                                Mieszkam w Warszawie, więc w Polce bardziej wielkomiejsko się nie da, CH pełno, ale przejechanie niewielkiego dystansu to kilkadziesiąt minut.
                                W trakcie zajęć mogę sobie wpaść do sklepu spożywczego pod warunkiem, że nie będzie kolejek.
                                • little_fish Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:31
                                  to dodaj do tego pokonanie 80 km z mojego miasteczka i wyjdzie dlaczego "nie chcę" tam robić zakupów w tygodniu big_grin
                          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 10:31
                            pade napisała:

> A niedzielę lubię spędzać poza miastem.

A ja nie!

Ksiadz Anatool
                    • aneta-skarpeta Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 22:15
                      Ja czekam ba instrukcje które książki warto przeczytać i jakie dowcipy są godne zainteresowania
                      • ra-sowa Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 22:19
                        powoli, nie tak szybko, doczekasz sie, to tylko kwestia czasu
          • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:42
            volta2 napisała:

> co do pracy w niedzielę - albo niech pracują wszyscy - czemu nie urzednicy, szk
            > oły, przedszkola, firmy budowlane(no jak śmieli pojechać do domów na łykend?) a
            > lbo nikt.(służby i branża rozrywkowa niech się ludziom dobrze przysłuży)

Branża rozrywkowa ma pracować jak służby? A niby czemu? Dlaczego branża rozrywkowa jest wykluczona z możliwości spędzenia niedzieli z rodziną? Ratują czyjeś życie? Niech sobie reszta zaplanuje wyjście do teatru czy kina w dni powszednie, wszystkie te instytucje są wtedy czynne.

> zakupy - kwestia przyzwyczajenia - jak jestem w austrii na nartach to jakoś prz
            > ychodzi mi do głowy, że w niedzielę sklepy mogą być nieczynne i umiem przeciwdz
            > iałać - to naumiem się i w polsce.(inna sprawa, że ja jak wyżej - bojkotuję nie
            > dziele - czas spędzamy w miejscach relaksu a nie użytkowych)

Odbierasz ludziom zatrudnionym w miejscu relaksu prawo do spokojnej niedzieli.
            A z innej beczki nie porównuj normalnego życia z wakacjami w Austrii.
            • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:38
              nikomu niczego nie odbieram

dla mnie może być i branża rozrywkowa niedziałająca w niedzielę - natomiast nie rozumiem, czemu normalne życie w austrii się nie toczy jak ja tam przybywam na wakacje? przecież ci ludzie tam mieszkają i żyją, i te sklepy są zamknięte również dla nich.
              • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:19
                Dla mnie nie jest problemem, że sklepy są zamknięte w Austrii w niedzielę, jak jedziesz tam na wakacje. Można przeżyć całe życie nie jeżdżąc do Austrii. Dlatego nie wiem, dlaczego tak usilnie chcesz spapugować ich rozwiązania.
                • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:25
                  bo uważam je za rozsądne?
                  i uwierz, nic usilnie nie próbuję, na demonstracje z tego tytułu nie latam, ot, wyrażam swoje opnie. jako typowy leming pewnie uważasz, że nie mam prawa mieć swojej opnini, co? a petru powiedział, że ludzie prace stracą, no straszne...
                  • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:29
                    Dla tych ludzi rzeczywiście może to być straszne.
                    Może zanim ktoś ich będzie uszczęśliwiał, niech się ich samych zapyta, a nie związkowców, niech pracodawcy przedstawią symulacje zatrudnienia i wtedy dopiero decyzje.
                    • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:35
                      Mamy wolność i każdy może wybrać różne opcje w celu uchronienia niedziel od skażenia pracą:
                      - inną pracę, lepiej lub gorzej płatną, mającą także różne niedogodności (każda praca je ma);
                      - brak pracy.

Wszystko zależy od tego co jest dla danej osoby najwyższą wartością i jak bardzo jest gotów zrezygnować z części wolnych niedziel albo nie.
                      Wstrząsające jest dla mnie to, ze jakaś volta chce zarządzać życiem innych i je ograniczać w imię swojego widzimisię. Bo tak jest w Austrii. Przestań tam wyjeżdżać, jeśli tak bardzo cię to zmienia na gorsze.
                      • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:40
                        ależ wizyty w austrii działają mnie tylko na lepsze.

zapewniam cię. i zamknięte sklepy w niczym nikomu nie przeszkadzają.
                        • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:45
                          Nie, nie zmieniają cię na lepsze. Potem wracasz i próbujesz zaszczepiać tu jakieś zagraniczne wzorce. Lepiej otwórz tu jakąś wiedeńską kawiarnię, za sklepy się nie bierz.

Przeszkadza ci w odpoczywaniu w niedzielę to, ze sklepy są pootwierane w niedzielę, w nich dobrowolnie pracują ludzie za pieniądze i ktoś, kto tego chce, może do nich pójść? W jaki sposób ci to przeszkadza, możesz tak konkretnie przybliżyć swój zgryz?
                          • volta2 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:51
                            a możesz wyjaśnić mi jak ja próbuję konkretnie zaszczepić te złe zachodnie wzorce? bo nie wiem, do czego konkretnie mam się odnieść.

• ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 15:14
                              volta2 napisała:

> a możesz wyjaśnić mi jak ja próbuję konkretnie zaszczepić te złe zachodnie wzor
                              > ce? bo nie wiem, do czego konkretnie mam się odnieść.
                              Konkretnie aktualnie lobbujesz za nimi.
                              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 10.01.16, 09:53
                                ardzuna napisała:

> Konkretnie aktualnie lobbujesz za nimi.

Siedzi na dooopie cały tydzień nic nie robiąc, nie wiedząc nawet jaki jest dzień tygodnia to się w głoowce jebie....

Ksiadz Anatool
                        • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:44
                          Austriacy to kraj już "dorobiony" więc może nawet i w soboty sklepy pozamykać, a i tak to pewnie nie wpłynęłoby drastycznie na poziom zamożności. Polska to kraj na dorobku, więc dajcie jej w spokoju (i niestety pocie czoła, bo nie ma innego wyjścia) jej się dorobić, a potem wymagajcie "tego co w zachodnich krajach".
          • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:17
            zakupy - kwestia przyzwyczajenia - jak jestem w austrii na nartach to jakoś prz
            > ychodzi mi do głowy, że w niedzielę sklepy mogą być nieczynne i umiem przeciwdz
            > iałać - to naumiem się i w polsce.

Ja w przeciągu ostatnich 2 lat byłam 4 razy w Niemczech, dopiero za tym czwartym razem udało mi się zapamiętać, żeby po proszek do prania wyskoczyć w sobotę, bo wcześniej rozpędzałam się w niedzielę wink
            • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:34
              Ja w Austrii załapałam przy 2 weekendzie. Jak w sobotę wieczorem nie udało się nic kupić do jedzenia i do poniedziałku żywiliśmy sie w MCdonaldzie, to w kolejny piątek każdy miał zapisane że trzeba zrobić zakupysmile
              • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:52
                Nie rozumiem jak możecie porównywać wakacyjne zakupy spożywcze z normalnym rytmem życia, gdzie oprócz chleba, jogurtu i marchewki, czasem człowiek kupuje szafę, czasem kosiarkę, czasem suknię na bal.
                Przypominam, że w tych okropnych centrach handlowych jest fryzjer, kosmetyczka, biuro podróży, pralnia itp.
                Oczywiście, że da się bez tego wszystkiego żyć, ale to naprawdę duże ułatwienie w dzisiejszym zabieganym świecie, że można na spokojnie załatwić swoje sprawy choćby i w niedzielę, która jak kilka osób zauważyło, dla wielu osób jest normalnym dniem.
                • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:05
                  Ale wiele jest osób, takich jak ja, które w niedziele naprawdę rzadko robią zakupy. Jak mam cos większego do załatwienia, to i tak zazwyczaj robię to w sobotę, jeśli już muszę stacjonarnie i w weekend. I dla takich osób niemożnośc zrobienia zakupów w niedzielę nie stanowi wielkiej straty.
                  • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:11
                    To teraz pomyśl, że teraz całe masy ludzi, którzy muszą załatwiać swoje sprawy w weekend skumulują się w jeden dzień. Wyprawa do CH będzie koszmarem gorszym niż obecnie.
                    • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:26
                      Pewnie część przerzuci się na zakupy internetowe. Ja tak robię większość zakupów niespożywczych.
                      • ardzuna Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:32
                        A ja nigdy nie kupuję ciuchów przez internet. I cieszę się, ze mam możliwość pójścia do sklepu odzieżowego w niedzielę.
                      • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:41
                        Nie wyobrażam sobie kupowania szpilek, ubrań innych niż t-shirt i wielu innych rzeczy bez zmierzenia i dotknięcia materiału. Oczywiście zamawiam wiele rzeczy typu tusz do drukarki, książki, znane perfumy itp., ale jest wiele rzeczy, których nigdy nie kupię przez internet, bo nie bawi mnie odsyłanie dziesiątek nietrafionych zakupów.
                        • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 17:48
                          mamma_2012 napisała:

> Nie wyobrażam sobie kupowania szpilek, ubrań innych niż t-shirt i wielu innych
                          > rzeczy bez zmierzenia i dotknięcia materiału.

Mierzysz i dotykasz w domu, w czym problem? Dużo bardziej komfortowo niż w nie zawsze czystej przymierzalni, z możliwością przymierzenia do różnych posiadanych ubrań itp.

Odsyłanie w wielu sklepach polega na tym, że zamawiasz kuriera, zaklejasz paczkę i podajesz ją kurierowi. Przyznasz, że bardziej komfortowo niż jechać do sklepu, co chwile rozbierać się i ubierać w różnych sklepach, mierzyć w ciasnych przymierzalniach i sterczeć w kolejce do kasy.
                          • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:03
                            Jestem niska, mam nietypową figurę i żeby kupić jedną sukienkę potrzebuję zmierzyć 20-30 modeli.
                            Zamawiam czasem ciuchy dla córki o figurze modelki, wysoka i szczupła i rzeczywiście większość rzeczy pasuje.
                            Garniturów też nie kupujemy bez mierzenia itd.
                            • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:10
                              Ja stacjonarnie to nawet nie widuję w jednym CH 20 (o 30 nie mówiąc) modeli, które by mi się podobały i jednocześnie miały szansę dobrze na mnie wyglądać wink
                              • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 19:55
                                Cieszę się Twoim szczęściem.
                                Ale jak mam kupować ciuchy z adnotacją modelka ma 175 i nosi rozmiar "xxxxs", jeśli mam 155 i rozmar M?
                                W sklepie wyszukam rzeczy, po kilku godzinach mierzenia, które można skrócić plus wygodne buty w rozmiarze 35.
                                • agni71 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:43
                                  Jestem tylko nieco wyższa i noszę podobny rozmiar, i mnie tez taka informacja, że modelka ma takie a takie wymiary i taki a taki rozmiar ubrania, dają niewiele. Czasem nie trafiam z rozmiarem, ale i tak wolę zamówić do domu, poprzymierzać w komfortowych warunkach i odesłać lub oddac stacjonarnie, co nie pasuje (wybieram raczej sklepy z darmowa odsyłką lub takie, w których można zwracać stacjonarnie - oszczędnośc czasu, bo wpadam tylko oddać, nie muszę przewalać ton wieszaków).

BTW, czy masz jakąs sprawdzona markę, w której kupujesz żakiety, marynarki? Bo z tym mam duzy problem - szyte są na wyższe osoby i po zapięciu w talii - na plecach powstaje garb.
                                  • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:15
                                    U mnie słabo, czyli krawiec i kardigany, koszule z lycrą itp. 175, 55 kg i zakupy nie byłyby tematem wart uwagi
                                • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:17
                                  szukaj dopisku petite - wiele firm je ma ( np. Wallis ), na Zalando jest też cały dział.
                                  • mamma_2012 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:28
                                    Wallis ma stylistykę w której gustuje moja mama 60+. Mam od nich trochę sukienek, ale żeby je uwspółcześnić potrzebuję godzin na znalezienie dodatków i butówuncertain
                                    Poza tym ja lubię dobre materiały, klasyki itp
                                    • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:31
                                      te ciuchy nie wyglądają jak dla pani 60+, ale masz nie tylko Wallis

www.zalando.pl/kobiety/?assortment_area=petite&q=petite&qf=1
                          • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 21:26
                            chcesz mówić jak inni mają robić zakupy i gdzie mają robić zakupy?
                            już był kiedyś taki system, który mówił nam jak mamy żyć
                          • aneta-skarpeta Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 22:21
                            Zakupy ciuchowe przez net są fajne jak masz np kasę która możesz zamrozić na duże zakupy i potem możesz poczekać na zwrot jednocześnie kupując jeszcze coś innego. Jak pani mama ma 200 zł do wydania i nie ma figury modelki to woli czasem zostawić tatusia z dziećmi i plansxowkami w domu a sama bryka w niedziele do sieciowe. Albo w sobote
                • arwena_11 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 18:45
                  ale ja nie byłam na wakacjach - 1,5 miesiąca na kursie językowym. Normalnie żyłam i mieszkałam w Wiedniu. Poza obiadami musiałam sobie sama organizować jedzenie - tak jak i inni na kursie. No i w pierwszy weekend ze znajomymi mieliśmy problem ( akurat był to nasz pierwszy tydzień ) potem już z górki - opanowaliśmy logistykę.
                  • aneta-skarpeta Re: zakaz handlu w niedzielę 11.01.16, 22:24
                    Oczywiscie ogarnięcia zakupów bez niedziel jest niezbyt trudne tylko ja nadal nie rozumiem co mi to da ze zabierze mi die wybór? A teraz w niedziele robie zakupy raczej sporadycznie. Wolimy odbebnic w sobotę takie sprawy. Jak chce spędzić czas w łóżku, z dziećmi, w parku czy u rodziny to mi otwarty sklep w tym nie przeszkadza
    • klamkas Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 00:24
      Nie miałabym żadnego problemu - w niedziele z rzadka zdarza mi się wyskoczyć do osiedlowego sklepu po śmietanę, albo wino jak mi się znienacka zachce, ale spokojnie przeżyłabym bez obu. Przeżyłam x miesięcy w kraju, w którym w niedzielę sklepy są zamknięte i nie przestawiłam się już w w drugi weekend pobytu (przed pierwszym weekendem nie miałam tej świadomości, w piątek w południe przyjechałam, musiałam się rozpakować, pojechać do pracy, załatwić milion rzeczy i brak możliwości zrobienia spożywczych zakupów mnie zaskoczył - RAZ, w pierwszy weekend). Przez resztę miesięcy udało mi się przeżyć, głodna nie chodziłam, goła też nie.

A kaznodziei z góry odpowiadam - tak, był to bogatszy kraj niż Polska, ale pytanie w wątku jest o to jak sobie poradzimy bez sklepu, a nie jak sklepy poradzą sobie bez nas.
    • piepe Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 01:09
      ra-sowa napisał(a):

> Chciałybyście tego?

Zdecydowanie nie, ale pracowałam kiedyś w handlu i dlatego przyjmę na klatę.
      Niemniej władza powinna zająć się bardziej palącymi problemami, na przykład frankowiczami i osobami poszkodowanymi przez banki, którzy wybitnie przyczynili się do wygrania przez nią wyborów.
      • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:08
        No już się zajęli frankowiczami- wyższe podatki dla banków = wyższe opłaty dla kredytobiorców.
    • rozwiane_marzenie Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:02
      Jest mi obojętne, chociaż sama czasami chodzę na zakupy w niedzielę, gdy brakuje mi na nie czasu w tygodniu.
    • marianna1960 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:18
      Następny dobry krok niedziela służy do odpoczynku a nie do biegania po sklepach i kupowania badziewia.
      • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:11
        Do odpoczynku, powiadasz? Ile znasz kobiet, które w niedzielę nie szykują posiłków, nie biegają za dziećmi, nie sprzątają tego, co dzieci porozlewały/rozbiły/nabałaganiły? Bo ja- żadnej, więc stwierdzenie "niedziela do odpoczywania" jest dla mnie pustym frazesem.

A co do badziewia- co kupujesz, to masz, ale są ludzie, którzy generalnie kupują rzeczy dobrej jakości. I dzień tygodnia nie ma tu najmniejszego znaczenia.
        • raszefka Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:00
          memphis90 napisała:

> Do odpoczynku, powiadasz? Ile znasz kobiet, które w niedzielę nie szykują posił
          > ków, nie biegają za dziećmi, nie sprzątają tego, co dzieci porozlewały/rozbiły/
          > nabałaganiły? Bo ja- żadnej, więc stwierdzenie "niedziela do odpoczywania" jest
          > dla mnie pustym frazesem.
          >
          >

Tak mi się skojarzyło - w czasach zatęchłego PRLu moja mama była taką kobietą. Jedyne, co robiła, to obiad, do którego nakrywał i po którym sprzątał tata. I to on był w weekendy całkowicie odpowiedzialny za to, co z bratem robimy. Czyli kino, teatr, zoo, wesołe miasteczko, cyrk - jak się zdarzył, sanki, rowery, spacery, bajki na slajdach, klejenie modeli... Jakie to szczęście, że nadal mu się chce i mogę mu moją córkę podrzucać.
          • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:12
            U mnie też tak byłosmile
            • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:22
              Wniosek taki, ze tata był weekendowym ojcem, a matka nawet w weekend musiała być u garów. Ja tam wolałam zawsze iść z mężem i dziećmi na rozrywki.
              • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:38
                Kiepski wnioseksmile Wcześniej wyraźnie pisałam, że tato robił śniadanie. Mama obiad, tak się podzielili. W tygodniu była rozrywka ale stacjonarna, czyli rozmowy przy warcabach albo chińczykusmile
                Poza tym ja piszę o swoim dzieciństwie a Ty o dorosłości, nijak to nie przystaje.
                • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:48
                  Twoja mama nie miałam potrzeby wychodzić z wami?
                  • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:53
                    Ojp, a skąd znowu taki wniosek? Wychodziliśmy z domu po obiedzie. A obiad był o 13.
                    Teraz Ci się wszystko zgadza?
                    • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 13:58
                      W poście pod którym się podpisałaś była mowa o matce w kontekście obiadu, a nie wychodzenia po obiedzie do ZOO. W tym kontekście był wspomniany tylko ojciec. Jednak przyjmuję, że jest tam drugie dno big_grin
                      • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:02
                        Podpisałam się pod kontekstem, w którym ojciec był organizatorem wyjść.
                        Czepialska jesteś.
                        Ale Ty juz o tym wiesz, prawda?
                        • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:06
                          Wszystko mi jedno czy dla ciebie jestem czepialska, czy nie. Uderza mnie, że nadal wiecznie żywa: matka w kuchni, a tata od rozrywki. Z czego tata w glorii, że w ogóle jest i coś robi w kwestii rozrywki.
                          • pade Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:09
                            Konfabulujesz, jak zwykle.
                            • kropkacom Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 14:19
                              Pisałam o swoich odczuciach. Myślisz, że na ich temat kłamię? Nie musisz odpisywać jeśli nie wiesz.
                        • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 16:47
                          A w tych czasach ile Twoja matka musiała (bo nie miała wyboru) tracić czasu w kolejkach za wszystkim? Nawet jeśli miała wszystkie wolne niedziele?
          • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 20:31
            moja mama pracowała kiedyś w soboty - bo kiedyś pracowało się też w soboty, do szkoły też czasem w soboty się chodziło - siłą rzeczy dużo spraw załatwiała w niedzielę - ogarnięcie domu, pomoc w trudniejszych lekcjach, gotowanie na cały tydzień itp.
            owszem, czasem wyskoczyła z nami do parku, na lodowisko czasem do teatru lalek ale sama też chciała chwilę w domu sobie posiedzieć i odpocząć
            tata często siedział przez weekend u swoich rodziców i zaiwaniał na gospodarce, więc jak wracał w niedzielę późnym popołudniem, to już naprawdę o niczym innym nie marzył jak kąpiel i o spaniu
            więc te słynne spędzanie niedziel w czasach komunizmu wcale nie wyglądało tak różowo jakby sobie niektórzy tu życzyli
      • kaz_nodzieja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:29
        Nie lubię ludzi którzy nakazują mi odpoczynek na swoich zasadach.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:39
        marianna1960 napisała:

> Następny dobry krok niedziela służy do odpoczynku a nie do biegania po sklepach
        > i kupowania badziewia.

Nie mów mi jak mam żyć!

Ksiadz Anatool
        • vaniliova.ja Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 10:53
          Dlaczego akurat niedziela służy ci do odpoczynku? Sobota równie fajna, dzieciaki w domu. Dla mnie nie ma żadnej przewagi nad sobotą, więc nie wiem dlaczego jakieś wyjątkowe traktowanie należy się właśnie jej?
          • attiya Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 19:41
            bo ona wychowała się w systemie "dzień święty święcić" i chciałaby żeby wszyscy tak jak ona a tym jej systemie żyli
            w sobotę albo w piątek? a niech bóg i ojciec rydzyk broni, szczególnie, że wtedy ci wstrętni żydzi mają jakiś swój święty dzień suspicious
    • memphis90 Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 08:59
      Jestem za, o ile wolne niedziele zagwarantuje się również rodzinom policjantów, strażaków, lekarzy i pielęgniarek, kolejarzom czy motorniczym itd. Czemu tylko rodziny sprzedawców mają mieć dobrze?
      • bei Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:24
        W tygodniu trudniej jest znalezc czas na zakupy, te duze najwygodnej zrobic w weekend. Wiele ludzi pracuje tez i w soboty. Oczyma wyobrazni widze tlumy w sobotysad Do wygody czlowiek szybko sie przyzwyczaja.
    • aagnes Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:22
      Gdyby nie niedziele to nie zrobilabym zadnych zakupow. mysle, ze wiele osob tak ma, w tygodniu nie ma mowy na nic poza tym, zeby wpasc po chleb i mleko do najblizszego sklepu, w sobote zajecia dodatkowe, + ogarnianie domu, + wyjazdy, + spotkania towarzyskie i tylko niedziela zostaje zeby cos kupic.
      mysle, ze najbardziej zalamanymi osobami w zwiazku z wolnymi niedzielami byliby wlasnie pracownicy supermarketow.
    • fomica Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:30
      Dlaczego akurat ta niedziela urasta do rangi "dobra publicznego"? Są ludzie którzy świętują w piątek albo w sobotę. I mieszkając w Polsce muszą się dostosować, nie maja wtedy wolnego. Ja nie chodzę do kościoła, nie potrzebuje tej niedzieli do niczego, równie dobrze mogłabym mieć wolny wtorek.
      Akurat pracownicy CH pokrzywdzeni nie są, mają za niedzielę wolny jakiś inny dzień tygodnia. Co też ma swoje (liczne) zalety.
    • kolter jestem za 09.01.16, 09:36
      kiedyś te pracownice marketów musza mieć czas na widywanie dzieci
    • labianka Re: zakaz handlu w niedzielę 09.01.16, 09:37
      Nie, nie chciałabym. Dlaczego nie?

1. MIeszkałam przez jakiś czas w kraju, gdzie obowiązywał taki zakaz. Odnośnie spożywki, chemii itp, nie ma problemu, można się ogarnąć, a w niedzielę zjeść obiad w restauracji. PO całym tygodniu pracy od pon do pt trzeba się było sprężać, żeby w sobotę do tej 14-stej obkupić się też we wszystko inne typu meble, odzież, sprzęt. Obecnie, kiedy prowadzę dom i mam dorastające dzieci, właśnie w niedzielę możemy całą rodziną iść na tego typu zakupy. Dzieci mam na tyle duże, że już odzieży im zaocznie nie kupię, a nie są jeszcze na tyle rozsądne, żeby wręczyć im kasę i powiedzieć "kupta se, co chceta". Nie chodzimy do kościoła i nie mamy z tyłu głowy przykazania "dzień święty święcić" smile, więc dla naszej rodziny niedzielne wyjście na zakupy to czas pożytecznie spędzony z rodziną. Tak naprawdę to do sklepów chodzimy może raz w m-cu, bo mamy inne sposoby spędzania wolnego czasu niż szoping. A w tym kraju, gdzie obowiązył zakaz handlu w niedzielę, kobiety pracujące w tygodniu na etacie, miały w zwyczaju brać sobie urlop w pracy na tzw.. "shopping day". Można też było dzień urlopu podzielić na dwa: jednego dnia wziąć pół dnia wolnego i innego drugie pół. Do tego zarobki wszyscy mieli i mają tam o wiele wyższe niż w pl, a praca na pełnym etacie zajmowała dokładnie 40 h, tam pracodawcy nadliczbowych godzin, za które nie płacą nie wymuszali na pracowniku. Z ich zarobkami można sobie w niedzielę chodzić na obiad do restaruracji całą rodziną, u nas nie ma aż tylu rodzin, które na to stać. No chyba, że za te "pińćset na dziecko" wink

2. Wolałabym się solidaryzować z ludźmi niż z ideami. Coś mi się wydaje, że związki zawodowe dbają o interesy tych, którzy już pracuja, bez zaprzątania sobie uwagi tym, jak sprawić, żeby jak najwięcej ludzi miało pracę. Chętnie zrezygnuję z zakupów w niedzielę, aby jakich rodzic mógł spędzić niedzielę ze swoimi dziećmi, ale byłoby mi jeszcze milej gdyby rządzący pomyśleli, jakby tu coraz więcej osób miało pracę, również pań w wieku 50+, które mają już samodzielne dzieci. Osobiście wolę pójść do pracy w niedzielę i mieć za to wolny dzień w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka