11.01.16, 17:55
zimował ktoś kiedyś złotooka? Przymarzał mi wczoraj na szybie, już prawie padł, wpuściłam do środka i odżył. Ale co z nim dalej robić żeby dotrwał do wiosny?
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: złotook 11.01.16, 18:02
      spytam brata biologa i napiszę
      • nenia1 Re: złotook 11.01.16, 18:06
        Będę bardzo wdzięczna. Sądzę, że złotook też, jak nie bardziej smile
        • stephanie.plum Re: złotook 11.01.16, 22:19
          cholera, brat nie odbiera.
          może znajdą się inni eksperci...?
    • lellapolella Re: złotook 11.01.16, 18:06
      Neniu, najlepiej byłoby go zapakować do pudełka z liśćmi i wynieść do piwnicy lub garażu. One zimują w temperaturach bliskich zera, pewnie próbował na okniesmile
      • nenia1 Re: złotook 11.01.16, 18:21
        Aha, czyli musi być niższa temperatura, w domu nie ma co trzymać tego pudełka? Rozumiem, że w niższej temperaturze zapadnie w sen i nie musi jeść?
        • z_lasu Re: złotook 11.01.16, 18:28
          O ile w ogóle jest to gatunek zimujący w postaci dojrzałej:

Chrysoperla są jedynymi złotookami, które w chłodniejszych strefach klimatycznych zimują w stadium imago
          • lellapolella Re: złotook 11.01.16, 18:34
            Nie wiemy, jaki to rodzaj złotooka i raczej się nie dowiemywink Najbezpieczniej wynieść. Jeśli zaśnie, nie będzie jadł.
            U mnie zimują na oknach strychowych, wiosną znikają.
          • nenia1 Re: złotook 11.01.16, 18:40
            Wygląda ta, tyle że już trochę mniej zielony, czytam że podobno zmieniają kolor na zimę

www.naturspaziergang.de/Andere/Andere-Fotos/Chrysoperla_carnea_01_08-06-09.jpg

• inguszetia_2006 Re: złotook 11.01.16, 19:10
      Witam
      Nie wiem, bardzo być może, że zimowałam, niechcący. U mnie by nie zginął z głodu na pewno, bo mam regularnie przędziorki na roślinach. Pojadł by sobie. Myślę, że jak już jest u ciebie w domu i musi się zdrzemnąć to znajdzie miejsce, które jest najzimniejsze. Zwierząt nie trzeba pouczać, że mają iść tam, gdzie zimno, albo tam, gdzie ciepło, same to wiedzą.
      Pzdr.
      Ing
    • klamkas Re: złotook 11.01.16, 22:30
      Będę okrutna - ubić gada (niecierpię latających - mogę mieć pająki czy rybiki, ale latające - fuj). Latem oszczędzam tylko zapylające (łapię w słoik i wypuszczam). Ale trzymać do wiosny? Brrrr...
      • z_lasu Re: złotook 11.01.16, 22:42
        No weź! Wolisz mszyce??? To przyjaciel jest.
        • klamkas Re: złotook 11.01.16, 22:54
          Zimą nie ma mszyc (tzn w domu nie mam, a na zewnątrz tym bardziej nie ma). Wiosną będą nowe żarłoczne złotooki.

Nie poradzę. Brzydzą mnie latające (ptaki też, trochę).
          • z_lasu Re: złotook 11.01.16, 22:58
            > Wiosną będą nowe żarłoczne złotooki.

A skąd będą nowe jak stare wybijesz? Nowe mszyce tylko będą. I nowe przędziorki.
            • klamkas Re: złotook 11.01.16, 23:07
              Z tych co zimują na strychach i w innych stodołach, a nie w domu, w mieszkaniu, wśród ludzi big_grin (wiem, absurd, ale mam mini fobię wink)
      • zona_glusia Re: złotook 11.01.16, 22:54
        klamkas napisała:

> Będę okrutna - ubić gada
        ale kiedy złotook dość ładny jest.
        • klamkas Re: złotook 11.01.16, 23:07
          Kwestia gustu.
          • klamkas Re: złotook 11.01.16, 23:08
            A no i - jakbym miała odnieść do siebie: mam trzy koty. Któryś by go zeżarł (i pewnie wyrzygał, bo zwykle tak robią z robalami (wiem, złotook, to nie robal)). Lepiej ubić od razu.
      • alsk9 Re: złotook 11.01.16, 23:09
        To ja mam dokładnie odwrotnie: małe ładne latające może zostać (byle nie długonogie komary) ale pająki i rybiki- wybić, polać domestosem, zamordować... tongue_out
    • alsk9 Re: złotook 11.01.16, 22:42
      insekt2.pl/artykuly/zlotooki
    • capa_negra Re: złotook 11.01.16, 23:14
      zimował ktoś kiedyś złotooka? Przymarzał mi wczoraj na szybie, już prawie padł,
      > wpuściłam do środka i odżył. Ale co z nim dalej robić żeby dotrwał do wiosny?

U mnie zawsze kilka zimuje. Nie rób nic, sam znajdzie sobie miejsce
    • kota_marcowa Re: złotook 11.01.16, 23:18
      Aż musiałam googla użyć, żeby sprawdzić co to takiegosmile
      Niestety nie pomogę, ja to zawsze kapciem traktuję tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka