Dodaj do ulubionych

Specjalnie dla Lipcowej

16.01.16, 20:27
Jako, że dopadło mnie przedporodowe rozmiękczenie mózgu, przeglądam internet, żeby się upewnić, że wszystko mam - dla dziecka i do szpitala.

I nadal nie mogę wyjść ze zdziwienia - co to są, do jasnej Anielki - "czapeczki kąpielowe" i dlaczego każda lista zawiera co najmniej dwie?? Ktoś naprawdę wkłada dzieciom czapki w domu??
Obserwuj wątek
    • angelika.to.ja Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:30
      moze chodzi o rondo kapielowe ale raczej 1 wystarczy wink
      • landora Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:35
        A nie nie, ma być bawełniana:
        https://www.szipszop.pl/Czapeczka_kapielowa_dla_niemowlat_Fazi_biel_i_roz_img62418_520x560.jpg

Wiele artykułów na temat kąpieli niemowlaka też o niej wspomina. Aż zwątpiłam w słuszność własnych przekonań...
        • spanish_fly Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:39
          Jak ktoś ma w domu 18 stopni to nie jest to nawet taki głupi pomysł. Może dziecku być zimno w wilgotną główkę.
    • cosmetic.wipes Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:30
      Ja zakładałam, ale na usprawiedliwienie dodam, że był to 3-miesięczny, 2-kilowy wcześniak, a temperatura w domu nie przekraczała 18 stopni.
      Drugie dziecko chowałam już normalniebig_grin
    • melancho_lia Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:40
      Bawełniane czapeczki, które każą zakładać dzieciom po kąpieli w szpitalach.
      • tontonik Re: Specjalnie dla Lipcowej 18.01.16, 10:01
        W moim szpitalu nie mieli takich wymagań
    • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:41
      hmm, nie wiem. ja dziecko w domu kapalam.
    • edelstein Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 20:49
      Pierwsze slysze
    • moofka Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:15
      normalnie - czasem w domu wcale nie jest gorąco, a noworodek szybko się wyziębia. szczególnie przez mokrą główkę, której przecież suszarką nie wysuszysz, ani recznikiem nie owiniesz
      sama tez po myciu lubie owinac glowe turbanem
      a dziecko ma bawelniana czapeczke
      dobrze tez, zeby byla wiazana pod broda, bo to pomaga w utrzymaniu prawidlowego napiecia miesni przywodzacych zuchwe i zapobiega dysfunkcjon oddechowym
      • andaba Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:21
        Kąpielowe, nie kąpielowe, kiedyś w takich bawełnianych czapeczkach dzieci "chodziły na miasto".
        Mniejszym dzieciom w chłodne dni zakładałam też w domu, najmłodsza bytowała w czapeczce chyba z półtora miesiąca, ale ona był maleńka, okres jesienno-zimowy, miała problem z utrzymaniem temperatury dość długo.
        • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:43
          Grzania nie mieliśta w domu ?
          • andaba Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:16
            Mieliśta, ale 17-20 stopni to zbyt niska temperatura dla wcześniaka ledwie wyjętego z inkubatora.
            • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:17
              nie mogliśta podkręcić?
              • andaba Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:24
                Nie.
                Uzyskanie wyższej temperatury wiąże się z zagotowaniem wody i zejściem śmiertelnym moim i babci.
                Babcia jeszcze może otworzyć okno, ja w jednej sypialani z maluchem nie bardzo. Na stałe, nie w celu wietrzenia.
                • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:46
                  wspolczuje warunków z IV wieku
                  • misterni Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:39
                    Bez przesady, zdrowiej jest założyć coś, żeby nie zmarznąć, niż podkręcać ogrzewanie. Zdecydowanie lepiej się śpi w temperaturze do 20 stopni.
      • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:42
        dobrze tez, zeby byla wiazana pod broda, bo to pomaga w utrzymaniu prawidlowego napiecia miesni przywodzacych zuchwe i zapobiega dysfunkcjon oddechowym

OMG moofka!
      • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:58
        w jaki sposób wiązanie pod brodą pomaga w utrzymaniu napięcia mięśni?
        • landora Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:10
          Też mnie to zaintrygowało.
          • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:11
            biedne te dzieci okutane tymi czapami z wiązaniem
            • aneta-skarpeta Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:18
              A mi w szpitalu mówili żeby czapeczki nie były wiązane. Sama ze 3 razy mojemu zakładała po kąpieli bo było chłodno a bańka lysa
        • moofka Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:12
          odsylam do literatury smile
          • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:18
            a to swoje dwoje dzieci nie starczą?
          • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:44
            to podaj chociaż tytuł i autora dzieła - dotychczas się z tym w literaturze nie spotkałam, więc widocznie czytam nie to, co trzeba
          • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:29
            a da sie uratowac moje 5letnie? moze na noc tasma bede mu brode przyklejac? albo bandazem zawijac?
            • moofka Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:34
              Nie wiem, poradz sie logopedy najlepiej smile
              • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:37
                wiesz, do logopedy chodzi 4,5roku. teraz ma juz 4 pania i zadna nic nie wspominala o takich zabiegach.
                • moofka Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 01:31
                  No to nie wiaz moze? smile
                • jowita771 Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 10:15
                  thea19 napisała:

> wiesz, do logopedy chodzi

Jakbyś wiązała czapeczkę, to by nie musiał chodzić. wink
                  • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:23
                    czyli schrzanilam dziecku zycie juz na starcie
            • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:36
              na noc za mało - owiń na stałe tongue_out Nadal nie wiem, jak to podwiązywanie wpływa na mięśnie, ale jak spróbujesz to może się dowiesz
              • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:39
                historia uczy, ze owijanie dziala odwrotnie - miesnie sie rozleniwjaja. tak samo nie powinno sie nosic ciasnych gorsetow na codzien na brzuchu ani gorsetow na szyi po lekkich urazach.
                • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:46
                  mnie też tak uczono, dlatego czekam na autora teorii o wpływie troków od czapki na mięśnie żuchwy.
                  A w sumie szkoda, że to tak nie działa - człek by się owinął bandażem i po jakimś czasie sześciopak jak ta lala smile
                • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:52
                  boze, widzisz i nie grzmisz: rozleniwiaja
                  • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:54
                    zwoje mózgowe ci się rozleniwiły - musisz nosić ciaśniejszą czapeczkę big_grin
                    • thea19 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:56
                      od 20lat nie nosze czapek
                      • little_fish Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 09:34
                        No i masz efekty big_grin
            • misterni Wy tu śmichy, chichy, a Moofka słusznie prawi 17.01.16, 23:50
              dziecko oddychało prawidłowo tzn. przez nos (dbajcie o czystość noska, jeśli buzia jest otwarta w czasie snu domykajcie ją, używajcie czapeczek wiązanych pod brodą – podtrzymuje to słabe jeszcze mięśnie żuchwy

thea19 napisała:

> a da sie uratowac moje 5letnie? moze na noc tasma bede mu brode przyklejac? alb
              > o bandazem zawijac?
              • moofka Re: Wy tu śmichy, chichy, a Moofka słusznie prawi 18.01.16, 10:09
                nie dziwi mnie to szczerze powiem smile
                rechot ematki naprzeciw dosc fachowej wiedzy (co najmniej kilka autorytetow z tej dziedziny zaleca takie wlasnie postepowanie) wyglada raczej zalosnie
                inna sprawa, ze swiadomosc logopedyczna wsrod rodzicow ogolnie jest niewielka, czego dowod slychac w przedszkolach, szkolach i na placach zabaw
      • mia_siochi Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:32
        moofka napisała:

> normalnie - czasem w domu wcale nie jest gorąco, a noworodek szybko się wyziębi
        > a. szczególnie przez mokrą główkę, której przecież suszarką nie wysuszysz, ani
        > recznikiem nie owiniesz

Czemu suszarka nie wysuszysz?

> sama tez po myciu lubie owinac glowe turbanem

Ja owijam bo mi woda z kłaków cieknie, to jedyny powód

> dobrze tez, zeby byla wiazana pod broda, bo to pomaga w utrzymaniu prawidlowego
        > napiecia miesni przywodzacych zuchwe i zapobiega dysfunkcjon oddechowym
        >

Hahaha big_grin
    • kai_30 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:25
      A lipcowa to pod jakim nickiem teraz pisze, bo się pogubiłam?
      • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:43
        pode swoim
        • kai_30 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:58
          Ło pacz pani. To jakoś się chyba mało udzielasz, bo myślałam, że gdzieś zniknęłaś. Może o polityce nie gadasz? wink
    • 18lipcowa3 Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:41
      Tak są czapki kąpielowe i czapki po kapieli.
      Są czapki wiosenne, przejściowe, cienkie, letnie. Nie znam tych ustrojstw.
      Moje dzieci noszą chustki jak idą gdzieś w słońcu albo czapki jak jest mróz. Wsio.
      • lucy-luka Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:58
        no popatrz, ty taka nowoczesna, bo chustkę dziecko ma, a nie czapkę wink klękajcie narody. mimo wszystko czapka wygodniejsza. ale co tam wygoda, zawsze możesz powiedzieć, że twoje czapki nie nosi.
        • baltycki Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:37
          A tak w ogole, to o co Ci chodzi?
        • kandyzowana3x Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 10:38
          chusta to raczej powrót do korzeni niż nowoczesność wink
    • mynia_pynia Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:46
      Tak, ja ubierałam, przez kika tygodni, miałam 2. Dziecko przeżylo, temp. w domu 19-20 st., w naszej sypialni 18 st. Polozna jak przychodzila to mowila ze mamy chlodno w domuż
    • kalina_lin Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 21:47
      W cienkiej bawełnianej mój syn "chodził" przez pierwsze trzy tygodnie życia przez całą dobę. Był wcześniakiem z niską masą urodzeniową i szybko się wychładzał. Później przez jakiś czas tego typu czapeczki w ciepłe dni zakładaliśmy już tylko na spacer.
    • kaz_nodzieja Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:10
      Gratuluję.
    • tryggia Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:41
      Ja z frakcji bezczapkowej, od narodzin do -10C, ale
      urodziłam drugie dziecko. Leżałam sobie w szpitalu, dziecko na karmione, a drze się. Akurat był na obchodzi mój lekarz. Wziął tetre i położył dziecku na głowie. I co, dziecko zasneło, jakby w tej pieluszce był eter.
      Taka anegdota.
      • kalina_lin Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 22:47
        fajne wink
        Rzeczywistość czasem zabawnie weryfikuje nasze przekonania o pielęgnacji i wychowaniu dzieci.
      • anty_nick Re: Specjalnie dla Lipcowej 16.01.16, 23:39
        moje dzieci tak miały i mój namłodszy brat i bratanek, że z tetra na twarzy, głowie usypiały.
        I moje dzieci czapeczki bawełniane miały. Po jednej czy jakoś tak, ale miały. I nie weim z czego ta radość?
        nie każdy ma 30st w domu/ mieszkaniu.

img14.staticclassifieds.com/images_tablicapl/186161243_7_1000x700_czapeczki-dla-dziewczynki-.jpg
        • olewka100procent Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 09:15
          w moim szpitalu nikt czapek nie zakładał. a jak rodziłam pierwsze 9 lat temu , to jedna przewrażliwiona mamusia dostała opieprz za zakładanie dziecku czapki w szpitalu, bo na kiego grzyba to robić.
          • moofka Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 09:30
            No szpitalny opieprz to rzetelny argument - aroaganckie i czesto niedouczone piguly potrafia opieprzyc rowniez za noszenie majtek. Podanie kub niepodanie smoczka, karmienie badz nie karmienie piersia, stosowanie badz niestosowanie jednorazowych pieluch. Mnie np ochrzaniono za jedzenie truskawek big_grin
            • anty_nick Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:29
              moofka napisała:

> No szpitalny opieprz to rzetelny argument - aroaganckie i czesto niedouczone pi
              > guly potrafia opieprzyc rowniez za noszenie majtek. Podanie kub niepodanie smoc
              > zka, karmienie badz nie karmienie piersia, stosowanie badz niestosowanie jednor
              > azowych pieluch. Mnie np ochrzaniono za jedzenie truskawek big_grin

>
              mnie opieprzyły, bo wykapałam dziecko, na stanowisku zasponsorowanym z NIVEA .Weszła na przewijanie, i powiedziała,że powinnam była to robic na łóżku Buhahahaha.Jak tam był wielki, wygodny przewjak i przewijałam dziecko wyprostowana przynajmniej.
              • misterni Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:53
                Mnie ochrzaniła jedna, że nie pozwalałam dokarmiać dziecka mieszanką na oddziale noworodków, tylko chciałam sama karmić. wink
          • eve-lynn Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 09:38
            Opieprz? To jakieś nieporozumienie! Poradę - owszem, zgoda, ale opieprz? Jak to dobrze ze nie rodziłam nie-przewrazliwionym szpitalu niezależnie od tego czy jestem zwolennikiem czy przeciwnikiem czapek. Rodzić-po-ludzku-my-ass uncertain
          • aneta-skarpeta Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:24
            Dzieci są różne. Np bratanicy była mega zmarzluchem. Jako maleństwo było jej po prostu zimno i trzeba było cieplej ubiera i wtedy było ok. Mój młodszy jest gorący i uwielbia być lekko chłodny inaczej marudzi. Jedne dzieci śpią z tetra na głowie albo kocyki lub w czapce a inne z gołymi nogami w zimie.

Takie oświecenie, oczytane a takie zdziwiony niektóre
      • eve-lynn Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 09:40
        Serio wyszłabyś z np. półroczniakiem na -10 bez czapki?
        • lauren6 Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 10:23
          Takie rzeczy to tylko na ematce big_grin
        • tryggia Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:09
          Moim pół roku stuknelo w kwietniu i sierpniu, więc wiesz... tongue_out
          Ale czapki-czapki zakładałam na jakieś mega zimowe spacery, najczęściej (do dziś) noszą, nosimy kaptury. -10 i powyżej dość skutecznie i tak zatrzymują mnie w domu.
          Zresztą, ten temat-ikona ematki nie podnieca mnie juz. Mam gdzieś czy ktoś coś nosi czy nie gdziekolwiek.
      • 3-mamuska Re: Specjalnie dla Lipcowej 18.01.16, 01:52
        Możliwe ze kładąc dziecku tetrę na głowę dziecko przypomniało sobie pobyt w brzuchu, uciska z każdej strony ciała.
        Jeśli je tulilas to miało wszystko przyciśnięte oprócz głowy.
        Ostatnio w programie o wcześniakach cos mówili o tym kładzeniu dłoni na głowie.
        Ze to pomaga uspokoić dziecko.
        Nie głaskać tylko wkasbie położenie ucisk.
    • figrut Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 11:02
      Nie mam pojęcia co to jest czapka kąpielowa. Zawsze myślałam, że ludzie zakładają takie zwyczajne, bawełniane czapki po kąpieli. Dla mnie bez sensu, bo w mieszkaniu zazwyczaj bywa dość ciepło. Wytłumaczeniem byłoby dla mnie, gdyby siadło ogrzewanie zimą, albo dziecko byłoby wcześniakiem który bardzo szybko traci ciepło. Taki noworodek jeśli się urodzi z włosami (moje wszystkie mocno włochate), to te włosy ma tak delikatne, że bardzo szybko wysychają po osuszeniu ręcznikiem.
    • woi.mi Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 11:28
      Nie.
    • angeika89 Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 12:53
      Jeśli ktoś nie ma w domu temp powyżej 20 st, to dla tak delikatnej główki po kąpieli to nie jest głupi pomysł. W szpitalu jak urodziłam każdy noworodek był w cieniutkiej bawełnianej czapeczce...
      Jak urodziłam syna to przez pierwszy miesiąc też zakładałam czapeczkę po kąpieli, ale nie robiliśmy też sauny w domu, żeby lepiej się spało.
      • aneta-skarpeta Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:28
        Dziecko w brzuchu ma zdecydowanie cieplej niż w ciepłym szpitalu lub domu i czasem dziecku moze być zimno.
    • ichi51e Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 20:31
      Melduje sie. Moja tesciowa twierdzila ze noworodka sie kapie w czapce uncertain
    • kj-78 Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 22:54
      Wyobraz sobie, ze po 9 miesiacach w 20st nagle ladujesz w 5. W tej temperaturze cie myja, rozbieraja, mocza wlosy, czasem przykryja cienkim kocykiem (nie przegrzewac!).

Moje pierwsze dziecko urodzilo sie w upalnym lipcu, temperatura powietrza byla tylko o kilka stopni nizsza od temperatury ciala. Dziecko zasypialo wylacznie w czapce i pod koldra (nie cienkim kocykiem), gdy ze mnie lal sie pot.

Ogolne przeslanie: nigdy nie mow nigdy. Dzieci sa rozne, niektorym moze byc zimno w glowe przez pierwsze tygodnie, zanim sie przyzwyczaja do temperatury nizszej o kilkanascie stopni.
      • ichi51e Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:33
        Kocowanie! Kocowanie idealnie rozwiazuje problem zimna/ciepla. 100% bawelna i kocujesz.
    • dzoaann Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:08
      Moja szwagierka z Peru. Drugie dziecko 7 m-cy, wlochate i czesto w czapce w domu, a juz po kapieli to na 100%??
      • 3-mamuska Re: Specjalnie dla Lipcowej 17.01.16, 23:30
        Wiesz maluch nie umie utrzymać ciepła , przez mokra głowę szybko je wytraca.
        Mi mówiono zeby założyć do momentu wyschnięcia włosow.

Samej mi zimno w głowę jak umyje włosy, a w domu ciepło bo krotki rękaw wystarczy. A w głowę i zimno i chodzę długo w ręczniku.
    • tontonik Re: Specjalnie dla Lipcowej 18.01.16, 10:00
      >>Ktoś naprawdę wkłada dzieciom czapki w domu??

Ja założyłam po powrocie do domu ze szpitala z noworodkiem, jak okazało się, że w czasie mojej nieobecności, mąż w sypialni, gdzie było łóżeczko dziecka, zakręcił kaloryfery i temperatura wynosiła 12 st. big_grin No ale to sytuacja ekstremalna, jak pomysły mego lubego big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka