Dodaj do ulubionych

Chodzcie wyprostowane ?

21.01.16, 13:45
W sensie dobrej postawy, dbania o to ? Zaczął mi dokuczać kręgosłup i rehabilitant pokazał mi w lustrze pogiętą łajzę. Kompletnie nie kontrolowałam postawy, wydawało mi się że jest ok. Otóż nie, wszystko wygina mi się w złą stronę, ramiona trza w tył, mocno, głowę do góry, no wszystko inaczej. Zaczynam się wdrażać, lepiej późno niż później wink. I fakt, mniej boli jak taka wyzgrabniona chodzę, tyle, że dosyć sztucznie się czuję.
Obserwuj wątek
    • kanga_roo Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:06
      nie wink
      kiedy byłam dzieckiem oraz młodą panienką mamusia mi non stop truła, że mam się nie garbić, prostować, pośladki ściągać i wciągać brzuch itp itd. jakoś to do mnie nie przemawiało nigdy, chyba wolałam być "pogiętą łajzą"

teraz mamusia to samo mówi do mojej córki, która jest zgrabna, dobrze umięśniona i chodzi na balet big_grin więc może niekoniecznie byłam i jestem taką łajzą, jak myślałam.
    • echtom Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:22
      Tak. Mam lekką skoliozę, więc już dawno wyrobiłam sobie taki nawyk, żeby to ukryć. Szczególnie przydaje się z wiekiem, wzmacniając efekt "z tyłu liceum", bo garbienie się i człapanie bardzo postarza tongue_out
    • latarnia_umarlych Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:24
      Mam z tym problem, od kiedy w okresie dojrzewania urósł mi duży biust. Może niekoniecznie chodzę pogięta, ale brzydko siedzę. Ostatnio konkubent z nienacka strzelił mi fotę, kiedy robiłam jakiś szkic - fatalnie to wyglądało.
      Na garbienie się jest świetny nordic walking, bo wymusza prawidłową postawę. Zawsze po paru kilometrach takiego marszu trzymam się lepiej. W ogóle NW to zbawienie dla kręgosłupa.
      • gama2003 Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:41
        No właśnie, od tego się zaczęło, zmniejszanie optyczne biustu pochylonymi ramionami. Pamiętam jak w głowę zachodziłam po co ktokolwiek powieksza sobie biust. A wiecie co rehabilitant mi pokazał wink ? Wygięcie ramion w tył i mocna ekspozycja biustu ( mnie wydaje się mocna, ale tak powinno się ,, trzymać, ) optycznie odchudza sylwetkę w ramionach. Faktycznie, wygląda się chudziej wink.
        Jeszcze do niego pójdę, może znowu mnie wyszczupli zmianą postawy. No i ćwiczenia .
        • latarnia_umarlych Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:49
          Oczywiście. Ładna postawa (i dobrze dobrany stanik) to smuklejsza sylwetka. W zgarbieniu biust zlewa mi się z brzuchem i cała sylwetka ciąży ku ziemi - mimo, że jestem szczupła.
      • triismegistos Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 15:17
        Oo, miałam tak samo. Urósł mi biust i momentalnie się zgarbiłam. Łaziłam garbata lata całe aż (niespodzianka) kupiłam dobry rozmiar stanika. Resztki garbienia pozbyłam się jak pokochałam wysokie pasy do pończoch.
        • sanrio Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 23:12
          Na co dzień chodzisz w tych pasach? Do spodni też?
          • madzioreck Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 23:13
            Pas służy do podtrzymywania pończoch, a nie spódnicy, więc nie ma przeszkód, żeby nosić go do spodni.
      • alsk9 Re: Chodzcie wyprostowane ? 22.01.16, 00:18
        hehe, ja miałam przeciwnie - miałam mały biust więc się garbiłam żeby to schować bo byłam przekonana, że jestem strasznie płaska.
        Duuużo później odkryłam, że mam ładny kształtny biust jak się wyprostuję i ramiona dam do tyłutongue_out.
        Ale przyzwyczajenie zwycięża, rzadko pamiętam żeby być wyprostowaną i mój kręgosłup już krzyczyuncertain
    • myfaith Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:26
      Tak staram sie bo mam problemy z kręgosłupem i kiedys rehabilitant powiedział ze jak nie zadbam to po 40 czeka mnie operacja .
      Zatem chodzę na pilates - bardzo pomaga ćwiczyć mięśnie głębokie podtrzymujące kręgosłup.
    • ola_dom Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:30
      gama2003 napisała:

> W sensie dobrej postawy, dbania o to ?

Nie sad
      Chowam się, niestety i przeważnie nie pamiętam, żeby się prostować.
    • drinkit Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:34
      Tak.
      Swego czasu odpowiednią postawa i ćwiczeniami skorygowałam niewielka wadę.
    • jola_ep Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:37
      Teraz nie, ale kiedyś tak - w czasach jak chodziłam na tai chi. Przy w miarę regularnym treningu fizjologiczny ruch wchodzi w krew i staje się naturalny.

Bez ćwiczeń wzmacniających mięśnie dbające o prawidłową postawę trudno o dobrą postawę. Co najwyżej wyjdzie karykatura.
      Bez rozluźnienia, rozciągnięcia napiętych mięśni, więzadeł itp. również nie będzie dobrze (dlatego podejście typu: wzmocnimy mięśnie u dzieci z krzywym kręgosłupem, to będzie lepiej - i zamiast lepiej bywa dużo gorzej)

W dodatku mam alergię na "ramiona w tył". Nie każdemu służy. Ramiona raczej trzeba rozluźnić niż napinać.

Podsumowując: wiem, co trzeba zrobić, ale na razie brak mi sił, czasu, chęci, energii (w różnych proporcjach)
      • ola_dom Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:50
        jola_ep napisała:

> W dodatku mam alergię na "ramiona w tył". Nie każdemu służy. Ramiona raczej trzeba
        > rozluźnić niż napinać.

W dodatku wiele osób "ramiona w tył" rozumie i stosuje jako uniesienie ich jednocześnie do góry. I to tragedia jest uncertain
      • lady-z-gaga Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:55
        "Ramiona w tył" to w ogóle nie znaczy: ramiona napinać.
        Napinać trzeba mięśnie pleców, czyli łączyć łopatki. I to akurat z pewnością służy każdemu, bo im silniejsze mięsnie plecow, tym zdrowszy kręgosłup i barki.
        • gama2003 Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 15:04
          Ano fakt, o te łopatki chodzi, jak to zrobię prawidłowo to cały korpus lepiej wygląda i przede wszystkim razem z ćwiczeniami postawa ma odciążać kręgosłup. Bardzo ciężko mi pilnować tej dobrej postawy a to ostatni moment bo zaczęło boleć mocno.
        • jola_ep Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 15:06
          Trudno jest napiąć mięśnie pleców - łączyć łopatki - bez napięcia ramion. Ja nie umiem.

I mylisz się, twierdząc, że każdemu służy. Moja dwójka dzieci, w tym jedno z bardzo odstającymi łopatkami, miało intensywnie w ramach rehabilitacji ćwiczyć ... garbienie się. (garb w pozycji na czworakach, garb na siedząco ze wzmocnieniem taśmą). Zdumiewająco pomogło na te odstające łopatki (którym zresztą wcześniej zorganizowane zajęcia korekcyjne zaszkodziły).
          Cuda panie, albo fizjologia smile
          • lady-z-gaga Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 15:22
            Dziecko, ktore jeszcze rośnie to całkiem inna para kaloszy, takiego przypadku nie brałam pod uwagę, przyznaję smile miałam na mysli ludzi dorosłych smile
            Łopatki ćwiczyłam długo na zajęciach tanecznych, łatwo nie jest, ale da się smile
            • jola_ep Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 16:25
              Zajęcia taneczne tłumaczą wiele (ćwiczysz, ktoś pomaga korygować sylwetkę - mylę się?).

Ja - podobnie jak moje dzieciaki - mam tendencję do zbyt prostego kręgosłupa w odcinku piersiowym. Przy chudej sylwetce daje to efekt odstawania łopatek i pozornego "grabienia się" (co mi w młodości wypominali). Ściąganie łopatek tylko pogłębia problem.

Jak pisałam - nie umiem łączyć łopatek bez napięcia ramion. Z tym że wcześniej nie zauważałam tego napięcia w barkach., więc mi się wydawało, że wszytko jest ok.
    • poppy_pi Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:43
      Ja niestety okropnie się garbię sad Czasem mi się przypomni żeby się wyprostować, ale bardzo mi wtedy niewygodnie.
    • lady-z-gaga Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:46
      Tak, po latach połajanek od instruktorów tanca i fitnesu jestem w stanie przypomniec sobie na ulicy o właściwym trzymaniu ramion, o łopatkach i miednicy smile niestety, wciąż nie zwalczyłam nawyku opuszczania głowy i patrzenia pod nogi. A przecież pamiętam, jak wiele lat temu słynny ortopeda nakrzyczał na mojego kolegę "łeb do góry, łeb do góry, przecież ten łeb waży z 7 kilo, jak kręgosłup szyjny ma to wytrzymać?" big_grin
      • latarnia_umarlych Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:52
        "niestety, wciąż nie zwalczyłam nawyku opuszczania głowy i patrzenia pod nogi."

Jezu, też to mam. Zawsze mi głupio, jak ktoś zwróci mi na to uwagę.
        Za to zawsze zauważę kupę na chodniku.
    • jowita771 Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 14:55
      Kiedyś się garbiłam, od kiedy ćwiczę, to jakoś się prostuję.
    • babsee Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 15:04
      A ja zawsze chodzilam wyprostowana jak struna i ma problemy z kregoslupem sad Wlasnie przez zbyt mocne prostowanie i ściaganie lopatek,mam bardzo spłaszczoną cześc piersiową kregoslupa. Tam powinien byc naturalny lekki garb..no oze nie garb ale plecy nie sa plaskie jak deska.
      I wcale nie plecami sie pracuje a brzuchem!Brzuch ma trzymac plecy, pośladki a potem miesnie plecow.jak przod jest za slaby i trzymasz tylko mieśniami plecow, to wieczorem plecy bolą, to znak, ze sa zbyt napiete mięsnie.Bo brzuch zazwyczaj flak.
      Natomoast zgadzam sie w 100% z nordic walking-chodze od roku i mam piekna sylwetke.Dokladnie jak piszecie- szybki marsz wymusza prawidlowa postawe.
    • klamkas Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 21:01
      Zaczęłam się ładnie poruszać i w ogóle trzymać sylwetkę dzięki pilatesowi. Miałam problem z "ładnym" i zdrowym chodzeniem szczególnie po wypadku, bo osłabły mięśnie, pojawiły się przykurcze, blizny osłabiły mięśnie w dziwnych miejscach. Pilates dosłownie ustawił mnie do pionu. Mam lordozę, której w ogóle nie widać, bo chodzę i stoję "aktywnie" wink.

PS. Obejrzyj sobie jakiś odcinek "Ranczo" i przypatrz postaci Solejukowej - ładna, zgrabna, w normalnym życiu zupełnie normalnie poruszająca się aktorka zrobiła z siebie pokrakę nie z tej ziemi. A niewiele trzeba, żeby tego uniknąć smile.
      • gama2003 Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 22:23
        Weź, stałam przy tym lustrze spłoniona jak burak, miałam podejść i stanąć po ,, swojemu,,, potem bokiem. Jak to człowiek nie ma pojęcia, ile można ugrać postawą a stara matka dzieciom...
        • klamkas Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 23:06
          No ale już wiesz wink. Więc skorzystaj z porad fizjoterapeuty, ale najlepiej w głębszym znaczeniu niż chodzenie i stanie - aktywność fizyczna dobrze robi temu wszystkiemu, a on ci doradzi najlepszą dla ciebie (prawdopodobnie ;p).
          • gama2003 Re: Chodzcie wyprostowane ? 22.01.16, 00:08
            No mam zestaw ćwiczonek, plus mnostwo zaleceń dla zaśniedziałej. Mus się zabrać do roboty, nie wiedziałam, że kręgosłup ,, tak,, boli, ja podziękuję. I to wszystko z fatalnych nawyków i siedzącej roboty...
    • mid.week Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 21:45
      ojciec po AWFie - nie miałam szans się garbić
    • madzioreck Re: Chodzcie wyprostowane ? 21.01.16, 23:35
      Tak, chodzę wyprostowana i nie mam wad postawy. Dawno temu, na przełomie podstawówki i liceum, miałam lekkie skrzywienie boczne na wysokości łopatek, ale różne treningi, na które uczęszczałam, wyprostowały mi kręgosłup, zdaje się.
    • angeika89 Re: Chodzcie wyprostowane ? 22.01.16, 00:01
      Nie, jak "dzwonnik z Notre dame" big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka