Dodaj do ulubionych

Slodycze w ciazy

23.01.16, 06:41
Dlaczego w ciazy nie powinno sie jesc slodyczy? Czy sa jakies inne powody poza przybieraniem na wadze badz zagrozeniem cukrzyca ciazowa? W pierwszej ciazy nie jadlam, ale w drugiej nie moge sie powstrzymacuncertain
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 07:45
      Ja tam jem. W ogóle póki co nie myślę, co zdrowe, tylko co jestem w stanie przełknąć. Od kilku dni życie ratują mi sezamki smile
      • blaszany_dzwoneczek Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 07:47
        A w poprzedniej ciąży przez pewien okres żyłam na batonach Lionach. Co ciekawe nigdy wcześniej i nigdy później nie miałam na nie ochoty.
        • kozica111 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 08:08
          Ja tez na Lionach, hurtowo, od porodu nie kupiłam więcej.Ciekawe co tam dosypują wink
          • bisiek10 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:37
            Liony kupowalam pudelkami wink
            • anty_nick Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:50
              ja princesse orzechową smile
              • ladyjane Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 19:34
                Snickersy rządzą. A raczej rządziły...
    • juuuu7 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:07
      Moim zdaniem wszystko zalezy od tego, co to za slodycze. Ja jadlam, ale nie mialam na nie szczegolnego apetytu-domowe ciasto, kawalek czekolady itp. Zdecydowanie bardziej smakowaly mi np ziemniaki w kazdej postaci (chipsow nie jadlam).
    • zazou1980 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:09
      Duza ilosc wciaganych slodyczy ma zwiazek z powstawaniem i utrzymywaniem sie grzybic, ze niby cukier jest pozywka dla grzyba...
      • memphis90 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 11:15
        Jak się robi gifa z ludzkiem walącym głową w mur....?
        • zazou1980 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:25
          Błędy dietetyczne i tryb życia

Czy istnieje związek pomiędzy dietą, a infekcją grzybiczą pochwy? Odpowiedź ku zaskoczeniu większości brzmi - „tak”. Zagrożeniem dla dobrostanu intymnych okolic ciała kobiety jest dieta obfitująca w węglowodany (słodycze, słodkie napoje). W takim "słodkim" środowisku grzyby mają się świetnie.

Calosc www.doz.pl/czytelnia/a2205-Jak_ustrzec_sie_przed_nawrotami_grzybicy_pochwy
          Mi ginekolog zalecal ograniczenie slodyczy z powodu nawracajacych grzybic...
          • thea19 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:37
            znaczy, ze ten cukier wedrujac przez uklad pokarmowy trafia do pochwy? zdumiewajace!
            • przystanek_tramwajowy Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:38
              No to ja jem jakiś głupi cukier, co nie wie, że powinien trafić do pochwy, bo w życiu grzybicy nie miałam.
    • melancho_lia Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:34
      A to się nie powinno? wcale?
      Ja jadłam (tylko w pierwszej ciąży nie, bo mnie odrzucało). Zwykle białą czekoladę z orzechami (moja ulubiona), czasem bezę z kremem kawowym z pewnej cukierni albo pączka.
      Co ciekawe najwięcej utyłam w pierwszej bezcukrowej ciąży smile
    • asia_i_p Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 09:41
      Według mnie chodzi głównie o te pierwsze rzeczy + ewentualnie o to, że zabijają apetyt na inne jedzenie, a mają mało potrzebnych składników.
    • dziennik-niecodziennik Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 10:21
      przypuszczam ze nie ma innego powodu niż kontrola wagi.
      jak nie jesz WYŁACZNIE slodyczy ale także zdrowe rzeczy - to daj spokój zmartwieniom i zjedz sobie na zdrowie.
    • mika_p Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 10:36
      To musi być jakieś nowe "nie powinno".
      Pierwszą ciążę przechodzilam jeszcze w XX wieku, obłozona literaturą i prasą okołodziecięcą, nie było żadnego zakazu czy zalecenia niejedzenia słodyczy.
      Druga ciąża, 11 lat temu, to mniej literatury i gazet, za to dużo więcej internetu - i tez nie było nic o słodyczach.

O, sery plesniowe, surowe ryby i mięso - to było na liście tabu, a także gorące dyskusje: wątrobka TAK CZY NIE.
    • gwen_s Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:37
      Chodzi o to, ze już w brzuchu dziecko uczysz "nawyków żywieniowych", jeżeli Ty będziesz w ciąży wcinać słodkie to potem dziecko prawdopodobnie również będzie miało na nie większą ochotę...
      U mnie w sumie się sprawdziło, w pierwszej ciąży sobie pozwalałam, dużo słodkiego szczególnie, młody się trzęsie za słodkościami, w drugiej już starałam się to kontrolować zdecydowanie bardziej, młodszy lubi słodkie, ale nie rzuca się na nie wink woli zjeść obiad czy jakiekolwiek konkretne jedzenie niż nażreć się słodkści.
      • przystanek_tramwajowy Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:41
        Tak, tak... I jeszcze trzeba słuchać Mozarta, bo inaczej dziecko się urodzi ze spaczonym gustem muzycznym.
      • stara-a-naiwna Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:59
        to chyba trochę zbyt daleko idąca teza
        • gwen_s Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 17:01
          poczytajcie sobie skąd się bierze otyłość... może trochę świadomości nie zaszkodzi, a potem lamenty "ratunku przytyłam 10kg nie wiem kiedy, ale wpierdzielałam same słodycze przez ostatni mc"
          dziecko, które jako niemowlak było grubasem, będzie miało większe predyspozycje do tycia niż chudzina... poza tym każdy robi i wierzy w to co lubi, jak komu wygodnie często niestety a prawda w oczy kole.
          dziecko wkońcu żywi się tym co mama, dlaczego alkoholu nie powinno się pić w trakcie ciąży, a słodycze można na potęgę bez szkody dla dziecka?
          • ichi51e Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 17:38
            Ale dziecko nie je tego co matka uncertain matka moze byc mega grubasem a dziecko chudzina albo matka chuda a dziecko postawne. Poczytaj sobie jak dziala lozysko uncertain/
            • ichi51e Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 17:43
              " Studying the Dutch famine of 1945, when the German army cut off food supplies to western Holland, researchers found that people born to mothers who were pregnant during the famine were more likely to be obese as adults" czyli myslenie "na logike czasem moze okazac sie zwodne" www.sciencemag.org/news/2011/04/why-skinny-moms-sometimes-produce-fat-children
              • gwen_s Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 20:01
                Też linka mogę wrzucić i nie musi być w innym języku wink Jest pełno tego na necie i nie trzeba zakładać wątków by się tego dowiedzieć, ale by poznać zdania na ten temat już widać mozna, bo są różne wink
                parenting.pl/portal/slodycze-a-ciaza
                Każdy wybierze to co mu będzie wygodiej wytłumaczyć swoje postępowanie.
                Pisząc o jedzeniu tego co mama, chodziło o skrót, po prostu wszystko w nadmiarze będzie szkodzić, a dieta u kobiety w ciąży powinna być skrupulatniej dobierana niż gdy w nie jest bo szkodzi już nie tylko sobie.
                Nikt nie robi afery widząc kobietę wcinającą "g.wniane" żarcie, ale pijacą i palącą owszem...
                • ichi51e Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 20:07
                  No ale w tym co linkujesz nic nie ma o tym ze nie wolno jesc slodyczy uncertain
                  • kk345 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 21:03
                    Weź nie odbieraj jej poczucia wszechwiedzybig_grin
      • mikams75 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 18:39
        ja w ciazy prawie wcale nie jadlam slodkiego (mdlilo mnie po slodkim) a moje dziecko kocha wszelkie slodycze.

Co do powodow - jak sie zje slodkie to sie kobieta zapcha i nie zje innych wartosciowych posilkow zawierajacych skladniki potrzebne do rozwoju dziecka i utrzymania zdrowia kobiety. Po prostu - puste tuczace kalorie.
      • kk345 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 21:02
        > U mnie w sumie się sprawdziło, w pierwszej ciąży sobie pozwalałam, dużo słodkie
        > go szczególnie, młody się trzęsie za słodkościami
        Czyli zepsułaś pierwsze dziecko? big_grin
    • stara-a-naiwna Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 12:58
      słodycze nie mają za dużo wartości odżywczych (witamin itd)

innych (oprócz tych co napisałaś) przeciwwskazań do jedzenia słodyczy w ciązy nie ma.

ps. w pierwszej ciązy jadłam krakersy i paluszki a w drugiej... WSZYSTKO i najchętniej dużo smile
    • antychreza Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 13:26
      Pewnie zależy jakie to słodycze. Jeśli domowe ciasto, dobra czekolada, suszone niedosładzane owoce, to ok. Jeśli czekolada z nadzieniem o smaku, kolorowe cukierki i żelki, to ciąża nie ma nic do rzeczy, tego generalnie nie powinno się jeść. Żeby nie było, przez pierwsze 2 miesiące ciąży codziennie tuż po obudzeniu jadłam orzeszki w czekoladzie z lidla (takie z kolorową cukrową skorupką) i migdały na zmianę. Inaczej pól dnia mnie skręcało.
    • ela.dzi Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 13:59
      A skąd takie informacje ? Jakaś totalna bzdura. Oczywiście nie mówimy o wchłanianiu tony słodyczy.
    • ichi51e Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 16:26
      Jak sie chce slodyczy to dziewczynka
    • lauren6 Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 17:48
      Tuczysz siebie to tuczysz i dziecko. Jak chcesz rodzić naturalnie to teoretycznie jest mniejsza szansa na komplikacje rodząc 3kg dziecko niż 4 czy 4,5 kg.
    • pani_leonia Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 18:06
      bez przesady, powinnismy sie zdrowo odzywiac, bez wzgledu na ciaze lub jej brak, a slodycze i cala reszta smieciowego jedzenia skladajacego sie glownie z cukru/ syropu glukoz. frukt. i kilku rodzajow tluszczow trans zdrowymi produktami na pewno nie sa. niektorzy tak sie odzywiaja, niektorzy nie kazdy sam podejmuje decyzje i ponosi ich konsekwencje, w wypadku ciazy rowniez za dziecko.
      ja bedac w ciazy dosyc mocno skrecilam w strone zdrowego odzywiania, nie wiem ile to jeszcze potrwawink ale na razie dobrze sie czuje, nie ciagnie mnie do batonikow a waga tez trzyma sie w ryzach co mnie cieszy.
      mam kolezanki ktore (wg mojej opinii) ciaze traktuja jak pretekst do pofolgowania sobie i jedza macdonalda, hektolitry lodow i inne slodkie smieci, osobiscie uwazam ze robia sobie i dziecku krzywde (nie wiem jaki wartosci odzywcze oprocz tluszczow trans i cukru maluch ma w jedzeniu z macdonalda) ale poniewaz to nie sa moje bardzo bliskie kolezanki to nie czuje sie uprawniona do robienia im zadnych uwag, zreszta sama tez nie chcialabym od nikogo obcego sluchac jak mam sie odzywiac, wiec nie pytana siedzie cicho a swoje sobie mysle
      • ichi51e Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 18:11
        Takie conwe wszystkim innym bialko wegle tluszcz widaminy i mineraly big_grin pamietajmy ze dziecko dostaje pokarm z krwi na litosc boska big_grin
    • drinkit Re: Slodycze w ciazy 23.01.16, 19:19
      A tam, powinno, nie powinno. Niech ktoś spróbuje powstrzymać ciężarną jak ma na coś konkretnego chcicę.. Jestem w 5 mcu, jem mniej więcej tyle co zwykle, nie przybieram wiele, ale bywają takie momenty, że i pól miasta przejadę po tę jedną czekoladę konkretnej firmy, ma być ta i koniec. Zjem kawałek i jest spokój smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka