Dodaj do ulubionych

Co na silny kaszel?

04.02.16, 07:28
Moja jedenastoletnia córka od poniedziałku ma silny,suchy kaszel.W poniedziałek miała gorączkę 39,5.Lekarka obejrzała jej gardło,powiedziała,że jest w fatalnym stanie i przepisała zinnat.Po antybiotyku temperatura jej spadła ale dziecko nie ma właściwie przerw w kasłaniu.Jest już wykończona,wszystko ją boli bo kaszel prowadzi aż do wymiotów.Dawałam jej przez te 3 dni thiocodin i kila syropów łagodzących stan gardła,bo ilość ataków,kończących się wymiotami,była taka,że bałam się,że historia skończy się pod kroplówką.Wolałabym tego uniknąć,bo córka,ze względu na przewlekłą chorobę,trafiała do szpitala nawet 5 razy w roku.Mimo,że jest bardzo rozsądna i dzielna,te pobyty nie pozostają bez wpływu na jej psychikę.Poza tym młodsza,4-letnia córka,też jest chora (w nocy miała ok.40 stopni gorączki),więc nawet bym do starszej nie mogła pojechać.Pomóżcie,bo dzieciak się tak męczy,że nie może nawet spać w nocy,bo ci chwila ją budzi kaszel.
Obserwuj wątek
    • tereska.z.bombaju Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 07:57
      Skonsultuj się z innym lekarzem
    • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:04
      Wybieram się do innego ale może macie jakieś sposoby,by chociaż doraźnie złagodzić kaszel? Córkę już cała klatka piersiowa boli od napadów kaszlu.
    • koala0405 Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:06
      Ja bym dała tabletki neoazarinę , nawilżyła powietrze w pokoju, kilka kropelek olejku olbas na piżamę lub poduszkę.
    • kropkacom Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:11
      W żadne syropki na suchy kaszel nie wierzę. Nigdy nie pomogły. Dużo pić letnich napojów. Z miodem jeśli nie jest uczulona na miód. To może być kaszel po infekcyjny. I tak poszłabym do lekarza.

Syn właśnie skończył antybiotyk na anginę. Ma kaszel i boli go w klatce piersiowej. Idę do lekarza z nim. sad
      • lola211 Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 18:57
        A ja wierze- w syrop z mniszka.Jest magaskuteczny na suchy kaszel.Od kilku sezonów sama go robie wiosna z kwiatów mniszka i ratuje nas w razie kaszlu jak nic innego.
    • viridiana73 Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:13
      przy męczącym kaszlu zwykle stosuję pectosol.
    • tereska.z.bombaju Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:14
      Daleka jestem od histerii zdrowotnych ale teraz sporo się słyszy o zwiększonej zachorowalności na zapalenie płuc. Może warto na to zwrócić uwagę?
      • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:26
        Zapisałam ja na rejon,niech ja osłuchają ponownie. jeszcze podjechac z nią di pulmonologa,pod którego opieką jest (juz raz ja z takiego stanu wyprowadził),ale nie mamy na dziś wyznaczonej wizyty,więc nie jestem pewna,czy nas przyjmie.Od innych lekarzy słyszę tylko,żeby dawać syrop taki albo taki ale ja wypróbowałam kilka a poprawy brak.
        • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:28
          Planuje podjechac do pulmonologa.Pisałam z komórki i część wypowiedzi mi zjadło.
    • mimka77 Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:31
      Inhalacje, wietrzenie pokoju, nawilżanie powietrza i wizyta u innego lekarza.
      • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 08:42
        Mimka77, z czego byś zrobiła inhalacje?W ubiegłym roku przy takiej infekcji pulmonolog przepisał jej nebbud ale corka po inhalacjach zaczęła krwawić z nosa.Muszę dokupić ustnik do inhalatora bo gdzieś nam zginął.
        • ginger.ale Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 10:36
          Rób nebulizacje nawet z samej soli fizjologicznej, jak nie masz nic innego.
          Poza tym, skręcić grzejniki, wietrzyc, włączyć nawilżacz powietrza.
          Nebbud to lek przeciwzapalny, zmniejszajacy obrzęk dolnych dróg oddechowych, na suchy kaszel chyba nie pomoże.
        • black.emma Re: Co na silny kaszel? 17.03.16, 10:37
          Mojemu synowi doraźnie bardzo pomogły inhalacje ze schłodzonej soli fizjologicznej. Taki sam kaszel i niestety te same atrakcje dodatkowe.
    • 1matka-polka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 09:24
      Na mnie i moje dziecko działa Supremin.
    • 098qwerty Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 09:30
      Mój syn przedwczorajszą noc przekasłał, kaszel był suchy i bardzo męczący. Wczoraj wieczorem zrobiliśmy inhalacje z nebu-dose, podałam drosetux i całą noc dziecko miało spokój, jedynie nad ranem zaczęła temperatura rosnąć.
    • dziennik-niecodziennik Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 09:38
      jakie miałaś te syropy?
      • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 12:17
        Syropy następujące: Zatogrip, Aspecton junior,syrop prawoślazowy,wczoraj wieczorem dałam jej supremin.Bez efektów.Dziś zmieniono jej antybiotyk na Rovamycynę i dodano inhalacje z nebbudu.
        • milka_milka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 12:42
          A ktoś sugerował badania na krztusiec? Czy tylko tak wróżą z fusów?
    • milka_milka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 11:47
      Zbadaj dziecko w kierunku krztuśca.
    • naplaze Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 11:55
      Tussipect, jeśli to np. taki kaszel w wyniku podrażnionego gardła, gdzie wzięcie głębszego oddechu kończy się napadem.
    • rulsanka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 11:56
      Ja po tiocodinie miałam NIEUSTAJĄCY kaszel. Dopiero gdy odstawiłam ten lek, kaszel się zmniejszył. Spróbuj dać acc, mnie nawet przy suchym męczącym pomaga.
      Jeżeli masz nebulizator, to nebulizacja z soli fizjologicznej.
      • karme-lowa Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 12:54
        Moja córka po Thiocodinie była tak pobudzona, że o 1 w nocy nie spała. Ale to taki typ.
        Mam trochę pomaga Atussan.
        Do autorki: dlaczego zmieniono antybiotyk? Co powiedział lekarz?
        Dużo zdrówka życzę.
        • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 13:08
          Antybiotyk zmieniono,bo lekarka uznała,że skoro nie ma nawet minimalnej poprawy,to znaczy,że dotychczasowy nie działa.Ugotowałam jej siemię lniane,będę jej podawać,bo wpadła w błędne koło: ma podrażnione gardło,więc kaszle,co podrażnia śluzówkę gardła i powoduje kaszel.Córka ma tendencję do suchych śluzówek i ciężko przechodzi infekcje.W ubiegłym roku młodsza siostra zarażała ją infekcjami przedszkolnymi.Mała wychodziła z nich po tym tygodniu a starsza była ciężko chora i nie obywało się bez antybiotyku.
          • karme-lowa Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 13:14
            Ale jeśli to wirusowe to antybiotyk nie pomoże.
          • milka_milka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 13:18
            A co zdiagnozowała lekarka?
            • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 13:23
              Infekcja wygląda na zapalenie krtani. Coś takiego panuje w okolicy bo mnóstwo dzieci ma podobne objawy.
              • thea19 Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 12:06
                zapalenie krtani to jest najczesciej wirusowe, zaden antybiotyk nie pomoze.
                • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 12:19
                  Młodsza córka też ma infekcję, podobnie się zaczęła (od temperatury 39,5). Od poniedziałku do piątku trzymałam ją na lekach przeciwwirusowych, przeciwgorączkowych itp. bo lekarz mi udowadniał,że to wirusowe. Liczyłam się z jego zdaniem i męczyłam dzieciaka przez prawie tydzień temperaturą dochodzącą do 40 stopni.Wczoraj się poddałam i dałam jej przepisany przez innego lekarza zinnat. Po pierwszej dawce gorączka jej spadła do 36,8, czyli jednak jakieś nadkażenie bakteryjne musiało być. Starsza córka ma problem ze wysychaniem śluzówek i choroby przechodzi ciężej.Dziś już jest lepiej, ale nie każdy lekarz potrafi ją leczyć. Ma celiakię, delikatniejsze jelita i często t\zdarzało się,że po syropach (np.po pyrosalu)i lekach miała tak podrażniony układ pokarmowy,że trafiała na gastrologię w szpitalu bo nie potrafiliśmy sobie poradzić z wielodniowym bólem brzucha (żadne leki ani dieta nie działały). Dlatego nasze możliwości leczenia są ograniczone bo córka nie wszystkie leki może brać i nie wszystkie na nią działają.
                  • thea19 Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 12:50
                    wystarczy posiew zrobic. nie boli a nie trzeba sie antybiotykami bez sensu faszerowac, tym bardziej jak ma wrazliwe jelita.
    • shell.erka Re: Co na silny kaszel? 04.02.16, 18:03
      Sinecod
    • mytoya Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 02:15
      Jeśli córka ma.nadal kaszel to.warto.odwiedzic dobrego pulmonologa. U mnie każda infekcja kończy się bardzo mocnym suchym kaszlem. Często też przez zły antybiotyk się rozkręca. A wtedy pomagają tylko sterydy wziewne .
      Thiocodin jest okropny, bardziej jeszcze kaszle. A.syropy rzadko.pomagaja. w zasadzie.cale.dzieconstwo.kaslalam i dopiero gdy byłam w liceum to postawiono diagnozę i dostałam sterydy. Ale.wtedy juz byłam w bardzo kiepskim stanie.
      Kilka lat temu byłam.oslabiona i miałam kaszel.z.dusznosciami. Dopiero po 3.tyg. leczenia i 2 antybiotykami lekarz skierował mnie do pulmonologa, który wykrył zapalenie płuc.
      Od tamtego czasu jestem.bardzo wyczulona na kaszel bo to bardzo poważny objaw.
      Niech córka.duzo pije.letniej wody. Myślę też ze jakąś maść ziołowa aromatyczna może pomóc w głębszym oddechu i uspokojeniu . Bo taki kaszel ogranicza mocno.oddech.
    • inesja25 Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 03:46
      Witaj, ja bym podala Petit Drill na noc. U nas sie sprawdzil juz kilka razy. Po ok 10 min, spokoj i cala noc przespana. Pozdrawiam
      • agnesgie Re: Co na silny kaszel? 06.02.16, 12:01
        Dziękuję za wszystkie porady. Córka dostała rovamycynę, inhalacje z nebudu.Ugotowałam jej siemię lniane i popija po kilka łyków co jakiś czas.Jest niby trochę lepiej,ataku kaszlu są rzadsze i trochę krótsze ale wczoraj miał znów taki napad,że zwymiotowała.Pod opieką pulmonologa jest od 2014 roku,dostawała różne leki, również wziewne,mimo,że wszystkie badania,również w kierunku astmy,wyszły dobrze.Następną wizytę mamy 8 marca ale,jesli kaszel jej się nie uspokoi do przyszłego tygodnia,to spróbuję podjechać do niego trochę na siłę.Kiedyś,w sytuacji kryzysowej,gdy już nikt nie umiał jej pomóc,tak zrobiliśmy.Lekarz nie był zbyt zadowolony ale nas przyjął.
    • blogimoje Re: Co na silny kaszel? 17.03.16, 09:58
      Ja jestem zwolennikiem inhalacji - te inhalatory z DIAGNOSIS są godne polecenia smile
    • argentea Re: Co na silny kaszel? 17.03.16, 10:54
      Nebbud jest moim zdaniem rewelacyjny. Podrażnienia gardła bardzo ładnie łagodzą też syropy z babką lancetowatą (Babicum, Lancetan...)
    • princess_yo_yo Re: Co na silny kaszel? 17.03.16, 11:06
      aktywny skladnik chamujacy odruch kaszlu to pholcodine - folkodyna po polsku? przy silnym kaszlu moze byc potrzebny syrop na recepte bo bedzie mial silniejsza dawke.
      taki kaszel to zazwyczaj wynik post nasal drip - mi w takich sytuacjach pomaga kombinacja paracetamolu i pseudoefedryny czasem razem z antybiotykiem zeby 'doczyscic' zatotki.
    • barefoot_duck Re: Co na silny kaszel? 17.03.16, 13:07
      Zróbcie koniecznie badanie w kierunku krztuśca. Ja miałam latem, do dzisiaj przy najmniejszym przeziębieniu łapią mnie w nocy takie ataki kaszlu, że sinieję, nie mogę złapać oddechu i wymiotuję.
      Przy krztuścu antybiotyk wybija pałeczki, ale nie zmniejsza kaszlu - tkanki są już zniszczone. W krajach anglojęzycznych krztusiec nazywany jest 100-dniowym kaszlem, podejrzewam, że nie bez powodu.
      Latem dostałam Pulmicort do inhalacji i Ventolin w dysku , teraz przy atakach w czasie przeziębienia - sam Ventolin i jakiś lek antyhistaminowy, który jednocześnie wpływa na receptory odpowiedzialne za kaszel - mogę sprawdzić wieczorem co to (coś na R...) - pomagają.
    • rombel7 Re: Co na silny kaszel? 22.03.16, 13:16
      Mojemu dziecku daję pelavo oskrzela. Na początkowych objawach pomaga zwalczyć kasłanie i nie dochodzi do antybiotykowych sytuacji.
    • landora Re: Co na silny kaszel? 22.03.16, 13:47
      Przy takim kaszlu wiele lat temu pomogły mi sterydy wziewne. Takie, jakie stosuje się u chorych na astmę. Skutek był natychmiastowy, a kaszlałam potwornie (po przechodzonym zapaleniu oskrzeli).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka