Dodaj do ulubionych

Szef komisji dr W. Berczyński

04.02.16, 09:16

"70-letni Berczyński jest absolwentem Politechniki Łódzkiej, gdzie od 1969 r. pracował w katedrze mechaniki technicznej. Studiował też matematykę na Uniwersytecie Łódzkim. W 1978 r. obronił doktorat na podstawie pracy o metodzie elementów skończonych. W 2002 r. skończył też interdyscyplinarne studia inżynierskie na Uniwersytecie Południowej Kalifornii"

Wszystko ładnie, pięknie ale co on wie o badaniu katastrof. Eksperci obowiązkowo mają wykształcenie związane z lotnictwem, a oprócz tego przechodzą specjalistyczne szkolenia w tym kierunku - skończył jakiś?

Obserwuj wątek
    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:23
      link

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/waclaw-berczynski-szefem-komisji-smolenskiej,616195.html
    • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:32
      No zna sie chlop na samolotach, pracowal w Bombardier i Boeing. Nie wiem czy badal katastrofy ale swego czasu jak pracowalam u producenta ciezarowek to do prawie kazdego wypadku firma wysyla kilku specjalistow, w tym i inzynierow i potem siedza i glowkuja co zrobic, zeby w razie nastepnego wypadku kierowca sie nie uszkodzil. Przyczyny sa rozne. Np. teraz w kabinie montuje sie standardowo okienko w dachu, zeby w razie wpadniecia w wody, kierowca mogl sie wydostac przez dach. Zapewne inzynierowie Boeinga tez badaja katastrofy i rozmyslaja co zrobic zeby im w przyszlosci zapobiec.
      • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:39

> pracowal w Bombardier i Boeing.

Twoim zdaniem każdy technik czy inżynier zatrudniony w tych firmach automatycznie zna się na badaniu katastrof? Przecież to dwie odrębne dziedziny.

> Nie wiem czy badal katastrofy

Nie, w tych sprawach jest kompletnym dyletantem - porównaj go z Laskiem

pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Lasek

• misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:45
          Dowolny inżynier, który obrał sobie na cel dochodzenie prawdy, jest lepszy od najlepszego specjalisty Laska, którego zadaniem jest kłamstwo, matactwo i zaciemnianie sprawy.
          • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:30
            misiu-1 04.02.16, 10:45
            Dowolny inżynier, który obrał sobie na cel dochodzenie prawdy, jest lepszy od najlepszego specjalisty Laska, którego zadaniem jest kłamstwo, matactwo i zaciemnianie sprawy.

ze wam tak wasza częstochora bozia języka za wasze kalumnie i łgarstwa nie upierdzieli wyznawcom rydzykabig_grin
          • zofijkamyjka Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 16:40
            dochodzenie jedynie słusznej prawdy wink
            • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 18:02
              Prawda jest jedna. Śmieszne było jak pani Witek dziwiła się, ze ustalenia naszej i rosyjskiej komisji są podobne, zakładając, że to zmowa, a nie konsekwencja tego, że faktów nie da się zinterpretować inaczejwink
              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 21:19
                Pani Witek oczywiście myli się, jeśli twierdzi, że to była zmowa. Nie było żadnej zmowy, tylko posłuszne przyjęcie ruskiej wersji.
                • zofijkamyjka Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 21:25
                  teraz też będzie przyjecie tylko "nieposłuszne"
            • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 21:16
              "Jedynie słuszna prawda" to była ta, którą lansowała ubecka banda, właśnie oderwana od koryta. Ta "prawda" była znana już w kilka minut po katastrofie, a nieżyczliwi powiadają nawet, że jeszcze przed: "Katastrofę spowodowali piloci, którzy zeszli we mgle poniżej 100 metrów. Do ustalenia pozostaje, kto ich do tego skłonił." Tej wersji komisja trzymała się do końca i została ona trwale wdrukowana lemingom przez wybiórczą gazetę żydowskich komunistów. big_grin
              • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 21:35
                Gdyby tylko świat kończył się na lemingach i GWwink
                Kłopot macie jednak z tym, że nikt na świecie nie potraktował poważnie waszych interpretacji i nie potraktuje. Tu w Polsce możecie sobie motać do woli, bo papier jest cierpliwy, ale poza granicami kraju ludzie będą stukać się w głowę na ustalenia "ekspertów"
              • kolter moderacja toleruję taką hołotę jak ten typek? 05.02.16, 06:47
                misiu-1 04.02.16, 21:16
              • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 05.02.16, 10:06
                misiu-1 napisał:

> "Jedynie słuszna prawda" to była ta, którą lansowała ubecka banda, właśnie oder
                > wana od koryta.

Pozwól, że Ci zacytuję:
                ---------------------------------

Burdel, brak planu B, "najlepsi z najlepszych" w kokpicie.
                W innym, normalnym kraju nie dochodzi do takich katastrof.
                Choćby prezydent na pokładzie zwariował, walił pilota po plecach i chciał sam lądować.
                Po prostu bylejakość i dziadowskie państwo, wstyd na wieki.
                A był wcześniej analogiczny Mirosławiec.

A ten drugi pilot wojskowy "maładiec- zuch" od Jaka z dziennikarzami?
                Brak słów, koleś swoim nazwiskiem firmuje teorie spiskowe.
                Normalnie mniej niż zero.
                ----------------------------------------
              • aandzia43 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 05.02.16, 12:30
                W chwili katastrofy, z racji powiązań rodzinnych, miałam dostęp do opinii kilkudziesięsciu ZAWODOWYCH pilotów w różnym wieku, pilotujacych różne typy maszyn latających i reprezentujących najprzeróżniejsze, czasem dość fantastyczne, światopoglądy i opcje polityczne wink Żaden, na bazie swoich długoletnich doświadczeń i wiedzy, nie skłaniał się ku teorii o zamachu. Może przypadek, ja tam nie wiem tongue_out
                • kama265 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 05.02.16, 13:19
                  pewnie nie mieli "dobrej woli"
      • 1matka-polka Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:47
        "swego czasu jak pracowalam u producenta ciezarowek to do prawie kazdego wypadku firma wysyla kilku specjalistow, w tym i inzynierow i potem siedza i glowkuja co zrobic, zeby w razie nastepnego wypadku kierowca sie nie uszkodzil."
        Przypomniałaś mi Fight Club i poprawiłaś humor, dzięki wink
        • 1matka-polka Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:58
          Narrator:
          A new car built by my company leaves somewhere traveling at 60 mph. The rear differential locks up. The car crashes and burns with everyone trapped inside. Now, should we initiate a recall? Take the number of vehicles in the field, A, multiply by the probable rate of failure, B, multiply by the average out-of-court settlement, C. A times B times C equals X. If X is less than the cost of a recall, we don't do one.

Business woman on plane:
          Are there a lot of these kinds of accidents?

Narrator:
          You wouldn't believe.
          • 1matka-polka Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:02
            Urwało mi kawałek:
            Business woman on plane:
            Which car company do you work for?

Narrator:
            A major one.
      • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 09:47
        Skoro ani Bombardier ani Boening nie wytypował go do badania katastrof, to może jest jakaś przyczyna. Jaka? Ano zapewne bardzo prosta, czyli brak kwalifikacji.
        • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:00
          Pracuję kilkanaście lat w firmie motoryzacyjnej. Nie mam zielonego pojęcia, jakie są przyczyny wypadków samochodowych, choć znam się na budowie samochodów.
          Nie wiemy, czy on te samoloty konstruował, sprzedawał, serwisował czy pracował w księgowości.
          • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:13
            Wiemy, ze pan jest doktorem wiec raczej chyba nie w serwisie czy w ksiegowosci, prawda? Doktoryzowal sie z metody analizy elementow skonczonych a w Montrealu pracowal nad materialami kompozytowymi, nie wiem nad jakimi, moze metale, moze jakies wlokna weglowe czy szklane, moze poliamidy. No ale sie chyba facet zna.

Na jakim stanowisku pracujesz w firmie motoryzacyjnej? Specjalista do spraw konserwacji powierzchni plaskich?
            • kolpik124 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:24
              black_halo napisała:

> Wiemy, ze pan jest doktorem wiec raczej chyba nie w serwisie czy w ksiegowosci,
              > serwacji powierzchni plaskich?
              >

może być doktorem ekonomii, prawa, socjologii

inżynierów doktorów raczej się nie spotyka, przynajmniej w biznesie na stanowiskach ściśle technicznych...
              • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:43
                > może być doktorem ekonomii, prawa, socjologii

No ale nie jest, jest doktorem nauk technicznych, doktorat z metody analizy elementow skonczonych.

> inżynierów doktorów raczej się nie spotyka, przynajmniej w biznesie na stanowis
                > kach ściśle technicznych...

Muahahahaha. Dobre, dobre. W Polsce moze tak bo niby gdzie by mieli pracowac. W R&D pracuja cale zastepy PhD, ktorzy sa kuszeni wielka forsa, znacznie wieksza niz na uniwerkach.
            • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:35
              Black_halo, naprawdę uważasz, że po takim tekście doczekasz się odpowiedzi?
              Niezły tupet.
              Nie interesuje mnie Twoja opinia na mój temat, możesz sobie uważasz, co chcesz.
            • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:40
              To, że ktoś pracował przy wykorzystaniu kompozytów w lotnictwie i konstruował różne części kompozytowe i je badał, nie jest równoznaczne z tym, że jest specjalistą od badania katastrof.
              • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:49
                No bo oczywiscie katastrofy badac moze tylko specjalista od katastrof a juz taki konstruktor samolotow to co on moze wiedziec, prawda? Albo specjalista od kompozytow, no co on moze wiedziec o katastrofie, moze jedynie powiedziec czy zniszczenie powstalo w wyniku uderzenia, wybuchu, tarcia, zderzenia. No, to w badaniu katastrof do niczego nie jest potrzebne.
                • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:59
                  > No bo oczywiscie katastrofy badac moze tylko specjalista od katastrof

Niestety tak. Kiedy boli cię ucho nie idziesz do ginekologa, prawda?
                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:05
                    A kiedy boli Cię ucho od czasu wypadku samochodowego, to musisz szukać laryngologa ze specjalizacją "laryngologia wypadków drogowych"?
                    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:26

pbs.twimg.com/media/CaXHR6gWQAAseu7.jpg
                      Smacznego! wink
                      • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:31
                        Jeśli to miał być argument w dyskusji, to przynajmniej wyjaśnij, za czym miał przemawiać?
                        • misterni Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 18:15
                          Powiedział ten, który nagminnie stosuje argumentację od czapy big_grin

Moim zdaniem, Indeed w ten zawoalowany sposób zasugerował ci, że skoro masz zamiar sadzić farmazony, to lepiej żebyś sobie zatkał czymś otwór gębowy, np pączkiem tongue_out
                  • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:39
                    indeed4 04.02.16, 10:59
                    > No bo oczywiscie katastrofy badac moze tylko specjalista od katastrof

>Niestety tak. Kiedy boli cię ucho nie idziesz do ginekologa, prawda?

akurat to nie jest tak oczywiste ,bo ginekolog to tez ponoć lekarz,przekonał się o tym mój znajomy który z opinią profesora dermatologi zgłosił się do ZUS o rentę , pan z ZUS ginekolog własnie uznał ze profesorska opinia to mało i kolega kolejne 3 lata z ZUSem po sądach się ciągał ...więc
                • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:04
                  Pomyśl jeszcze nad zależnością przyczyna - skutek. Skutkiem katastrofy może być i tarcie materiału o ziemię, i wybuch i zderzenie z jakąś przeszkodą. Ale wcześniej przyczyną mógł być np. błąd pilota.
                  Problemem jest ustalenie co wynikało z czego.
                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:09
                    No pewnie. Na pokładzie mógł być przecież podłożony ładunek wybuchowy, którego wybuch nastąpił wskutek błędu pilota. Dziwne, że dr. Lasek-Smoleński na to nie wpadł, bo pozwoliłoby mu to twórczo połączyć wątki.
                • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:12
                  black_halo napisała:

> No bo oczywiscie katastrofy badac moze tylko specjalista od katastrof a juz tak
                  > i konstruktor samolotow to co on moze wiedziec, prawda? Albo specjalista od kom
                  > pozytow, no co on moze wiedziec o katastrofie,

Tu154 nie jest konstrukcją kompozytową, to nie jacht ani szybowiec.

Ja też nie wiem co specjalista od kompozytów będzie tam robił. Dobre wrażenie?! Może wyjaśnisz?
                  • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:30
                    Wedle wikipedii, konstrukcja duralowa czyli duraluminium. Kompozyt.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:34
                      black_halo napisała:

> Wedle wikipedii, konstrukcja duralowa czyli duraluminium. Kompozyt.

Musisz używać wikipedii, żeby się dowiedzieć co to jest kompozyt?
                      • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:45
                        Nie, to Ty twierdziles, ze tutka nie jest z kompozytu. Mnie wystarczylo tylko sprawdzic z czego jest zrobiona. Duraluminium to kompozyt. Kazdy absolwent wydzialu mechanicznego to wie.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:57
                          black_halo napisała:

> Nie, to Ty twierdziles, ze tutka nie jest z kompozytu. Mnie wystarczylo tylko s
                          > prawdzic z czego jest zrobiona. Duraluminium to kompozyt. Kazdy absolwent wydzi
                          > alu mechanicznego to wie.

Kompozyt jak sama nazwa wskazuje składa się z komponentów, przynajmniej dwóch. Jakie to dwa komponenty wchodzą w skład duraluminium?

I zanim zbłaźnisz się do końca, naucz się odróżniać kompozyt od stopu.
                          • kama265 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:48
                            big_grin big_grin big_grin
                          • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:59
                            Ja się nie znam na tym o czym dyskutujecie, ale przed chwilą jeden z ekspertów w telewizji stwierdził, że jedynym elementem kompozytowym w tym samolocie była osłona na radar pogodowy
                            • kama265 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:16
                              big_grin big_grin big_grin big_grin
                              I to była kluczowa część tego samolotu!
                          • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:19
                            Duraluminium to nazwa ogolna dla roznych rodzajow stopow aluminium z miedzia, krzemem, zelazem, manganem albo magnezem.

Niech zgadne: wonski specjalysta?
                            • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:23
                              black_halo napisała:

> Duraluminium to nazwa ogolna dla roznych rodzajow stopow aluminium z miedzia, k
                              > rzemem, zelazem, manganem albo magnezem.

Dobrze, już wiesz, że duraluminium to stop. Teraz co to jest stop w ogólności.

> Niech zgadne: wonski specjalysta?

Nie wiem!

Wiem, za to, że nie masz, jak sama określiłaś "podstawowej wiedzy jaką posiada absolwent każdego wydziału mechanicznego". Tak więc czekamy na filmik jak komisyjne palisz dyplom, który Ci nie przysługuje.
                              • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:41
                                > Dobrze, już wiesz, że duraluminium to stop. Teraz co to jest stop w ogólności.

Studia juz dawno skonczylam, nie tobie mnie przepytywac z wiedzy ogolnej.

> Nie wiem!
                                >
                                > Wiem, za to, że nie masz, jak sama określiłaś "podstawowej wiedzy jaką posiada
                                > absolwent każdego wydziału mechanicznego". Tak więc czekamy na filmik jak komis
                                > yjne palisz dyplom, który Ci nie przysługuje.

Spal lepiej swoj bo to ty twierdzisz, ze duraluminium nie jest kompozytem. Jesli w ogole masz co spalac bo obok politechniki to chyba nawet nie przechodziles.

Powiem wiecej, start dyzurny_troll byl czlowiekiem inteligentnym, otwartym na dyskusje. Ty zas jestes podmieniony i teraz juz wiem to na 100%. EOT z mojej strony, nie ma o czym dyskutowac jak nie wiesz nawet co to jest kompozyt. Moze z kompostem mylisz?
                                • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:53
                                  black_halo napisała:

> > Dobrze, już wiesz, że duraluminium to stop. Teraz co to jest stop w ogóln
                                  > ości.
                                  >
                                  > Studia juz dawno skonczylam

Ale jak z brakami "podstawowej wiedzy absolwenta każdego wydziału mechanicznego"?

> > Nie wiem!
                                  > >
                                  > > Wiem, za to, że nie masz, jak sama określiłaś "podstawowej wiedzy jaką po
                                  > siada
                                  > > absolwent każdego wydziału mechanicznego". Tak więc czekamy na filmik jak
                                  > komis
                                  > > yjne palisz dyplom, który Ci nie przysługuje.
                                  >
                                  > Spal lepiej swoj bo to ty twierdzisz, ze duraluminium nie jest kompozytem.

Sama napisałaś powyżej, że duraluminuom jest stopem, więc nie może być kompozytem. Stop może być co najwyżej jednym ze składników kompozytu. Radziłbym uzupełnić podstawowe informacje z materiałoznawstwa, bo jak pracodawca odkryje takie braki, to będzie niewesoło. No chyba, że jesteś konserwatorem sama wiesz czego i jedynie masz szerokie zainteresowania....
                                  • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:02
                                    > Ale jak z brakami "podstawowej wiedzy absolwenta każdego wydziału mechanicznego
                                    > "?

Co na studiach wypilam to wypilam ale podstawowa wiedze jak najbardziej mam. Poparta doswiadczeniem ale co ja tam wiem ...

> Sama napisałaś powyżej, że duraluminuom jest stopem, więc nie może być kompozyt
                                    > em. Stop może być co najwyżej jednym ze składników kompozytu. Radziłbym uzupeł
                                    > nić podstawowe informacje z materiałoznawstwa, bo jak pracodawca odkryje takie
                                    > braki, to będzie niewesoło. No chyba, że jesteś konserwatorem sama wiesz czego
                                    > i jedynie masz szerokie zainteresowania....

Stop jest rodzajem kompozytu... OJP.

Stop jak najbardziej moze byc rodzajem kompozytu, natomiast nie kazdy kompozyt jestem stopem. Np. sklejka nie jest stopem ale jest kopozytem.
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:18
                                      black_halo napisała:

> > Ale jak z brakami "podstawowej wiedzy absolwenta każdego wydziału mechani
                                      > cznego
                                      > > "?
                                      >
                                      > Co na studiach wypilam to wypilam

I przy tym pozostańmy.

Doskonale byś się nadawała do zespołu Antoniego, nikt Ci nie wmówi, że białe jest białe. Nie rozumiem czemu nie kandydujesz.
                                      • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:26
                                        No tak, jak juz zabraknie argumentow merytorcznych to mozna personalnie zaatakowac.
                                        • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:33
                                          black_halo napisała:

> No tak, jak juz zabraknie argumentow merytorcznych to mozna personalnie zaatako
                                          > wac.

Dziewczyno, ja Ci próbuje merytorycznie pół dnia, aż sam się podziwiam za cierpliwość. Ale jak masz braki z zrozumieniu podstawowych pojęć, których dodatkowo używasz zamiennie to co ja mogę?!

Wyżej ktoś napisał, że ekspert w telewizorze powiedział, że kompozytowy element w Tu154 jest jeden! Słownie: 1. Może się nad tym zastanów przez chwilę? Dłuższą chwilę?
                                          • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:59
                                            > Dziewczyno, ja Ci próbuje merytorycznie pół dnia, aż sam się podziwiam za cierp
                                            > liwość. Ale jak masz braki z zrozumieniu podstawowych pojęć, których dodatkowo
                                            > używasz zamiennie to co ja mogę?!

Ja ci wlasnie probuje wyjasnic conieco bo widze, ze ci sie moze ta wiedza nieco zakurzyla a ty twierdzisz, uparcie, ze duraluminium nie jest kompozytem. Tymczasem kompozytem jest nawet sklejka. Tylko sklejka nie jestem stopem a duraluminium jest. Moze wez sobie jakas ksiazke z materialoznawstawa i przeczytaj co jest kompozyt.

> Wyżej ktoś napisał, że ekspert w telewizorze powiedział, że kompozytowy element
                                            > w Tu154 jest jeden! Słownie: 1. Może się nad tym zastanów przez chwilę? Dłuższ
                                            > ą chwilę?

No ja ty wierzysz ekspertom w telewizorze i to nawet sam tego nie widziales i nie slyszales to ja nie mam pytan. Kiedys w telewizorze powiedzieli, ze spaghetti rosnie na drzewach, ludzie potem dzwonili do stacji gdzie mozna kupic sadzonki ... takze ten tego.

Słownie: 1 Moge pozyczyc do sygnaturki? You made my day !
                                            • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 16:07
                                              black_halo napisała:

> Słownie: 1 Moge pozyczyc do sygnaturki? You made my day !

Tak, ale tylko w postaci całego zdania. Inaczej zniszczona jest natura żartu, którego i tak nie chwyciłaś:

"kompozytowy element w Tu154 jest jeden! Słownie: 1."

ooo tak ma to wyglądać w sygnaturce, inaczej będę się sądził...

• kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:36
                      Po co komisja, skoro niektórym wikipedia wystarczy...
            • aurinko Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:50
              Ale ty coś po prostu wiesz kwalifikacjach Berczyńskiego i masz na czym oprzeć swoją wiedzę czy tylko bazujesz na swoim "raczej chyba", "może", "chyba" ?
            • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:26
              black_halo 04.02.16, 10:13
              nie wiem nad jakimi, moze metale, moze jakies wlokna weglowe czy szklane, moze poliamidy. No ale sie chyba facet zna.

wasz prezydent ponoć jest doktorem prawa a gó... się jak widać na nim zna

"Ubolewam, że jest on absolwentem naszego wydziału. Pisał u mnie doktorat, znam go 20 lat i jest on dobrym prawnikiem, ale dobry prawnik powinien wiedzieć, co to jest demokratyczne państwo prawne, co to jest Trybunał Konstytucyjny i co to jest konstytucja RP"

wpolityce.pl/polityka/273945-nie-do-wiary-prof-zimmermann-ubolewam-ze-andrzej-duda-jest-absolwentem-uj-prof-nowak-to-pokazuje-mentalnosc-ludzi-ktorzy-uwazaja-sie-za-wlascicieli-iii-rp
          • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:13
            Z tego co znalazłam głównie zajmował się zastosowaniem kompozytów w lotnictwie.
            Ale czy to oznacza, że ma uprawnienia do badania katastrof...
          • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:15

> Nie wiemy, czy on te samoloty konstruował, sprzedawał, serwisował czy pracował w księgowości.

Coś tam wiemy, ale powtarzam - Lasek kończył kierunek lotniczy (WMEiL) i robił na zachodzie specjalistyczne kursy z kompleksowego badania katastrof.

"Jak podaje PAP, Berczyński pracował jako konstruktor w firmie Boeing i w NASA, był także doradcą Organizacji Międzynarodowego Lotnictwa Cywilnego (ICAO) i Departamentu Obrony USA. Pracował też jako specjalista przy konstruowaniu samolotów w Canadair (obecnie Bombardier). Specjalizuje się w materiałach kompozytowych"

• indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:21

"Odbył także zagraniczne kursy poświęcone badaniom dużych katastrof lotniczych i zarządzaniem badaniem takich zdarzeń. Uzyskał uprawnienia pilota samolotowego i szybowcowego, a także uprawnienia instruktora szybowcowego, motoszybowcowego i pilota doświadczalnego"

pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Lasek

Macierewicz wmówił ludziom, że można ot - tak sobie odejść od biurka i badać katastrofy. Nie jest tak, do tego trzeba mieć odpowiednią wiedzę i kwalifikacje.

• misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:01
                Oczywiście, że trzeba mieć odpowiednią wiedzę i kwalifikacje w swojej dziedzinie. Co bynajmniej nie znaczy, że niezbędne są jakieś "uprawnienia do badania katastrof" cokolwiek by to miało znaczyć. I tak - jak najbardziej można odejść od biurka i badać katastrofy. Bo biurko to przecież nie widły ani łopata.
                • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:18

Jasne, jasne. Lenin też twierdził, że "kucharka może rządzić państwem" wink
                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:22
                    I widać miał rację, skoro Polską mogło przez niemal 8 lat rządzić takie coś, jak Donald Tusk.
                  • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:45
                    indeed4 04.02.16, 11:18

Jasne, jasne. Lenin też twierdził, że "kucharka może rządzić państwem"

jak widać nie mylił sie vide wasza pani premier zawód pacynka....
                • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:18
                  A i owszem są, np. zgodnie z prawem 5 lat doświadczenia w badaniu katastrof, żeby zostać członkiem komisji.
                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:24
                    Ciekawe, jak została skompletowana komisja do zbadania pierwszej katastrofy?
                    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:31
                      wpolityce.pl/smolensk/277397-rzecznik-mon-kazdy-czlonek-komisji-millera-ktory-jest-zainteresowany-uczciwym-wyjasnieniem-przyczyn-tragedii-smolenskiej-jest-zaproszony-do-wspolpracy-nasz-wywiad
                      • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:36
                        Sam więc widzisz, że najważniejszym kluczem do zbadania katastrofy jest dobra wola i uczciwość.
                        • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:42
                          misiu-1 04.02.16, 11:36
                          Sam więc widzisz, że najważniejszym kluczem do zbadania katastrofy jest dobra wola i uczciwość.

lub polityczna poprawność wobec półtorametrowego dyktatorka , który swoje poczucie winy chce przerzucić na każde inne byle nie na swoje tzw sumienie
                        • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:42
                          Ale jak uczciwy człowiek może kłamcom i mataczom z komisji Millera zaproponować coś takiego?! wink
                          • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:57
                            "Większa jest radość w niebie z jednego nawróconego grzesznika, niźli z dziesięciu sprawiedliwych."
                            • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:01
                              Alle po co nawracać grzeszników, skoro jest tyle porządnych prawych fachowców, którzy aż się rwą, żeby razem z Macierewiczem wyjaśniać Smoleńsk? wink
                              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:05
                                Po co nawracać grzeszników? Bo taki jest chrześcijański paradygmat moralny. Nie musisz tego rozumieć. Bywają bowiem inne paradygmaty. Lenin, Dzierżyński i Stalin w żadne "nawracanie" się wszak nie bawili.
                                • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:16
                                  Nie zrozumiałeś - żartowałem z tym "rwaniem" się do współpracy z Macierewiczem wink

Wieść niesie, że eksperci odmawiali, dlatego zdesperowany MON zaczął "łowić" nawet wśród członków "zdradzieckiej, kłamliwej" komisji Millera.
                                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:18
                                    To jest ten Twój "definitywny" EOT?
                                    Wieść niesie, że twoja żona zdradza Cię psem sąsiada. :p
                                    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:24

Owszem, w tamtej gałązce wink

A teraz będzie w tej - sorry, ale fanatycznych kaczystów nie znoszę tak samo jak obsesyjnych antykaczystów.

EOT.
                                      • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:30
                                        Ależ nie krępuj się. Twoja obsesja w niczym nie ustępuje analogicznym obsesjom cudzym, a nawet je przewyższa. big_grin
                                    • kolter jakim quanem jest misio ? 04.02.16, 19:39
                                      misiu-1 04.02.16, 12:18
                        • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:13
                          misiu-1 napisał:

> Sam więc widzisz, że najważniejszym kluczem do zbadania katastrofy jest dobra w
                          > ola i uczciwość.

O tak. I najważniejszym kluczem do zbadania na czym polega choroba pacjenta jest dobra wola i uczciwość, i jeszcze najważniejszym kluczem do zbadania winy oskarżonego jest dobra wola i uczciwość. Właściwe kompetencje nie mają znaczenia.
                          • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:17
                            Jak najbardziej. Dobra wola lekarza i dobra wola sędziego. Wszak ja nie wspominałem ani słowem o dobrej woli wraku. Wiesz, co to logika?
                            • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:59
                              misiu-1 napisał:

> Wiesz, co to logika?

Nie, nie wiem
                              A może najpierw kompetencje i wiedza, później dobra wola i uczciwość?
                              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:34
                                kub-ma napisała:

> > Wiesz, co to logika?
                                >
                                > Nie, nie wiem

Tak właśnie sobie pomyślałem, kiedy pomyliłaś badacza z badanym.

> A może najpierw kompetencje i wiedza, później dobra wola i uczciwość?

Nie. Wszystkie cztery cechy potrzebne są w tym samym czasie, więc nie ma tu miejsca na zastanawianie się, co najpierw, a co potem.
                    • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:30
                      Ta komisja działa stale, rocznie w Polsce zdarza się wiele wypadków lotniczych.
                    • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:43
                      m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,19351504,nie-ma-chetnych-do-komisji-smolenskiej.html
                      Ustalenia komisji, którą powoła Macierewicz będą miały taką moc, jak nasze, gdybyśmy wspólnymi siłami, tu na forum je sobie poczynili.
                      • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:39
                        Doniesienia Gazety Wyborczej (d. Trybuna Ludu) warte są mniej niż papier, na którym je wydrukowano. Przydać się może co najwyżej w przypadku braku papieru toaletowego. Już ze względu na samą ekologię powinno się tę szmatę załganą zamknąć.
                        • mamma_2012 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 17:58
                          Ponieważ podejrzewam, że dla ciebie GW ma taką wartość, jak dla mnie prasa, której propagandę łykasz, nawet mogłabym cię zrozumieć.
                          Kłopot jednak w tym, że o tym, że ustalenia takiej komisji będą nieoficjalne i bezwartościowe wie i komisja i rząd.
      • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:19
        black_halo 04.02.16, 09:32
        . Zapewne inzynierowie Boeinga tez badaja katastrofy i rozmyslaja co zrobic zeby im w przyszlosci zapobiec.

wam spece od pirotechniki potrzebni ,przecież ruscy z Tuskiem zabili trotylem gamonia który mając aż 26 % poparcia społecznego w dniu 8 kwietnia 2010 a przez cała prezydenturę w granicach 30% był wielkimmmm zagrożeniem w kolejnuych wyborach big_grin
      • kama265 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 05.02.16, 09:02
        okazuje się, że cała wasza dyskusja o tym panu była BEZPRZEDMIOTOWA< ponieważ Boeing potwierdził. że on u nich pracował, ale jako INFORMATYK. kurtyna.
    • ichi51e Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:02
      Najwazniejsze ze wielokrotnie obserwowal jak zachowuja sie skrzydla samolotu w trakcie lotu suspicious
    • ichi51e Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:05
      "polski dr inżynier, konstruktor lotniczy, wieloletni pracownik Działu Wojskowo-Kosmicznego Boeinga i innych koncernów lotniczych." z wiki edytowane 5 DNI temu...
      • ichi51e Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:12
        Jak to nie ekspert!!!
        www.solidaritywithpoland.info/experts.html

"Waclaw Berczynski, PhD - engineer, aircraft designer, and aviation expert ? born and educated in Poland, earned his PhD in 1978. He left Poland in 1981 and started working for Concordia University in Montreal and then for Bombardier. Finally, he was hired by the Boeing Company and subsequently became its chief designer and engineer. As a private company, Boeing protects the privacy of its employees, which is why one cannot find much information about Dr. Berczynski on the internet.

American Helicopter Society lists three presentations by Dr. Berczynski:

Modeling of Multiple Damages for a Fail Safe Evaluation Helicopter Structures, 1998, Waclaw Berczynski, PhD, The Boeing Company - Philadelphia

Fail Safe Evaluation of Helicopter Structures. 1998, Waclaw Berczynski, The Boeing Company-Philadelphia

Composite Combined Factors of Safety Which Influence Structural Design, W.S. Berczynski , Boeing Defense & Space Group, Heli Div.

In October 2012, Dr. Berczynski participated in the 1st Smolensk Conference in Warsaw, Poland, as one of the experts invited to present his scientific evaluation of the technical aspects of the Smolensk crash. He also participated in the Smolensk Debate in Warsaw in February 2013. Based on his expert analyses of the photos and the technical specifications of the Polish presidential plane, Dr Berczynski declared, "Only an explosion could have caused the destruction of several dozen rivets at the canopy of the plane?. He had made earlier statements to the fact in a number of interviews.

Read more about Dr. Berczynski?s opinions.

Article #1. Boeing expert challenges official Smolensk crash report.
        Article #2. Expert presents key evidence.
        Article #3. Dr. Berczynski confirms more key evidence.

More information about Dr. Berczynski?s analyses and interviews can be found on the Polish EKSPERCI page."
      • mdro Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:16
        A propos Wikipedii: "Ten artykuł od 2013-04 wymaga uzupełnienia źródeł podanych informacji".
        • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:44
          No więc może być i tak, że pan jest specjalistą od tych materiałów kompozytowych, wie jak je można wykorzystać w lotnictwie, ale czy ma wiedzę i kompetencje z zakresu badania przyczyn katastrof?
          To, że jesteś konstruktorem karoserii auta, nie oznacza, że wiesz czy przyczyną wypadku była nieostrożność kierowcy, czy wadliwy układ kierowniczy, czy jakaś uszkodzona część w silniku, czy wreszcie ktoś to auto po prostu wysadził.
          • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:52
            Ale jeśli jesteś konstruktorem układów kierowniczych, to już na pewno dasz radę stwierdzić, czy układ kierowniczy był sprawny, czy niesprawny.
            • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:59
              Z trollami nie rozmawiam.
              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:03
                To dobrze, bo rozmowa z samym sobą wskazywałaby na jakieś Twoje zaburzenia psychiczne.
            • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:16
              Tak. I możesz być członkiem-ekspertem w jakiejś wąskiej dziedzinie.
          • black_halo Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:54
            No zart jakis chyba, jesli specjalista jest w stanie stwierdzic, ze zniszczenie powstalo na skutek wybuchu czegos tam w srodku to wiadomo czego szukac dalej. Moze jakis element konstrukcji byl za slaby albo uszkodzony (specjalnie albo niespecjalnie), moze ktos podlozyl ladunek wybuchowy albo cos szmajstrowal przy elektronice itd. Od tego jest wlasnie specjalista od materialow, zeby powiedziec jak sie materialy zachowuja w okreslonych sytuacjach. Otoz jak powstaja nowe kompozyty, szczegolnie pomyslane do pewnych zastosowan np. w lotnictwie to sie je na rozne okolicznosci bada. Np. ich wytrzymalosc, odpornosc na odksztalcenia i jak sie zachowuja jakby je podpalic albo tylk rozgrzac, jak sie zachowuja w warunkach przeciazen, cisnienia, jak reaguja z woda czy roznymi substancjami chemicznymi.
            • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:01
              Świetnie, tylko badanie przyczyn katastrof ma ustalić co było przyczyną katastrofy. Zatem trzeba ustalić czy to zniszczenie na skutek wybuchu było przyczyną katastrofy czy skutkiem.
    • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:41
      Katastrofy lotnicze badane są przez zespoły interdyscyplinarne, w których składzie, zależnym od okoliczności, znajduje się wielu ekspertów zupełnie nie związanych z lotnictwem, a będących specjalistami w potrzebnych dziedzinach. Na przykład - materiałoznawcy, fizycy, chemicy, mechanicy, psycholodzy, patolodzy. Bo samoloty, ich części i ludzie na pokładzie podlegają tym samym prawom natury, co wszystko na tym świecie. Na przykład ekspert od metaloznawstwa nie musi być w żaden sposób związany z lotnictwem, żeby stwierdzić, czy uszkodzenie fragmentu skrzydła powstało wskutek zmęczenia materiału czy rozerwania wskutek działania nadmiernej siły. Chemik może w życiu nie widzieć samolotu i nie będzie to stanowić najmniejszej przeszkody w stwierdzeniu, czy na danym przedmiocie znajdują się ślady materiałów wybuchowych.
      • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:07

Proponuję zapoznać się z kwalifikacjami członków komisji Millera i porównać.

faktysmolensk.niezniknelo.com/sklad-komisji.html

• misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:13
          Takie porównanie jest bezcelowe, bo, jak już wspomniałem, kwalifikacje specjalistów zatrudnionych do kłamstw i matactwa, a nie do rozwiązania sprawy, są bezwartościowe.
          • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:15
            > Takie porównanie jest bezcelowe, bo, jak już wspomniałem, kwalifikacje specjalistów zatrudnionych do kłamstw i matactwa, a nie do rozwiązania sprawy, są bezwartościowe.

Zaczynam odnosić wrażenie, że bezcelowe to są poważne dyskusje z misiu-1 wink
            • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:20
              Poważne dyskusje? Z Tobą? Uznanie za nieistotne motywacji i celów osób badających katastrofę dowodzi, że do poważnych dyskusji jeszcze nie dorosłeś.
              • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:25
                > Uznanie za nieistotne motywacji i celów osób badających katastrofę

Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera? wink

Miłego dnia.
                • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:29
                  Sofizmat słomianej kukły w niczym Ci nie pomoże. Gdybym sugerował, że "nie matura..." to nie miałbym nic przeciwko powoływaniu do badania katastrofy od wideł czy łopaty. Przecież wyraźnie napisałem, że wiedza i kwalifikacje są niezbędne. Dlaczego łżesz?
                  • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:51
                    > Przecież wyraźnie napisałem, że wiedza i kwalifikacje są niezbędne.

Dlaczego więc ktoś taki jak Berczyński przewodniczy komisji?
                    • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:54
                      Bo ma wiedzę i kwalifikacje. To do niego miało się odnosić to Twoje "nie matura, lecz chęć szczera..."?
                      • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:57

Tłumaczyłem już wyżej, że nie ma i nie chce mi się powtarzać.

EOT.
                        • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:02
                          Ależ oczywiście, że ma i Twoje tłumaczenie ich nie podważy. Szczególnie, że Twoje przy nim w ogóle nie istnieją.
                          • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:08

Twoje już znamy i wystarczy wink

misiu-1 napisał:

"Dowolny inżynier, który obrał sobie na cel dochodzenie prawdy, jest lepszy od najlepszego specjalisty Laska, którego zadaniem jest kłamstwo, matactwo i zaciemnianie sprawy".

Definitywne EOT.
                            • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:12
                              Swoimi się w ogóle nie chwaliłem, ale to bez znaczenia, ponieważ, jak łatwo zauważyć, nie podważałem tu kwalifikacji zawodowych specjalistów żadnej ze stron. A definitywne EOT na pewno pomoże Ci uniknąć definitywnej kompromitacji.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:04
                      indeed4 napisał:

> > Przecież wyraźnie napisałem, że wiedza i kwalifikacje są niezbędne.
                      >
                      > Dlaczego więc ktoś taki jak Berczyński przewodniczy komisji?

Ponieważ jest jedynym kolesiem w okolicy z jakimś tytułem naukowym, który zgodził się na udział w tym Muppet Show. Widocznie osiągnął już w życiu wszystko, nie zależy mu na dalszej karierze i postanowił na koniec się pięknie skompromitować.
            • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:24
              Mi się misiu na szaro wyświetla, wielka ulgasmile
              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:26
                Oczywiście. Myślenie jest dla leminga połączone z takim bólem, że musowo odciąć się od każdego, kto by chciał zmusić do wysiłku umysłowego. smile
                • cosmetic.wipes Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:40
                  To juz wiem czemu mnie wygasiłeś big_grin
          • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:33
            misiu-1 04.02.16, 11:13
            Takie porównanie jest bezcelowe, bo, jak już wspomniałem, kwalifikacje specjalistów zatrudnionych do kłamstw i matactwa, a nie do rozwiązania sprawy, są bezwartościowe.

to po co wam komisja z samych łgarzy złożona ?
            • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:37
              Wysiłek intelektualny pt. gdzie są granice głupoty jest zwyczajnie bezcelowy.
              Mam analizować każdą brednię, którą ktoś napisze w internecie, bo inaczej ktoś (lub coś) napisze, że jestem lemingiem??
              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:44
                Ależ taki wysiłek jest jak najbardziej celowy, bo jeśli ustalisz, gdzie przebiega granica Twojej głupoty, możesz się z niej wyrwać. To właśnie stanowi o różnicy między głupotą zwykłą a uczoną, od której nie ma większej. Bo jest arogancka i pozbawiona samoświadomości.
          • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:21
            misiu-1 napisał:

> kwalifikacje specjali
            > stów zatrudnionych do kłamstw i matactwa, a nie do rozwiązania sprawy, są bezwa
            > rtościowe.

Skoro masz tak szczegółową wiedzę, to do prokuratury marsz. Byłeś? Czy wygodnie siedząc rzucasz oskarżenia? Jeżeli to drugie, to nie masz do tego ŻADNEGO prawa
            • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:28
              Listę kłamstw w sprawie smoleńskiej możesz sobie wyguglowac w stu miejscach. Od czterech podejść do lądowania począwszy, przez "debeściaki", przekopaczowywanie ziemi na metr w głąb po pijanego generała w kokpicie. Mam prawo o tym pisać, bo wszystkie te łgarstwa słyszałem na własne uszy z ust rządowych kłamców w TV i czytałem w gazetach. A prokuratura, mam nadzieję, wszystkimi zajmie się bez mojego zawiadomienia.
              • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:02
                misiu-1 napisał:

> Listę kłamstw w sprawie smoleńskiej możesz sobie wyguglowac w stu miejscach. Od
                > czterech podejść do lądowania począwszy, przez "debeściaki", przekopaczowywani
                > e ziemi na metr w głąb po pijanego generała w kokpicie. Mam prawo o tym pisać,
                > bo wszystkie te łgarstwa słyszałem na własne uszy z ust rządowych kłamców w TV
                > i czytałem w gazetach.

Mowa o raporcie.

A prokuratura, mam nadzieję, wszystkimi zajmie się bez m
                > ojego zawiadomienia.

Pomóż jej. Co będziesz czekał
            • kolter Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 19:47
              kub-ma 04.02.16, 12:21

Skoro masz tak szczegółową wiedzę, to do prokuratury marsz. Byłeś? Czy wygodnie siedząc rzucasz oskarżenia? Jeżeli to drugie, to nie masz do tego ŻADNEGO prawa

to prawo hamana i załganego PISowskiego trolla
        • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:22
          PS. Mam wiele zastrzeżeń do pracy Komisji Millera, ale to jednak byli najlepsi polscy fachowcy. Podobnie zespół biegłych prokuratury.
          • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:34
            Niechby sobie byli nawet najlepsi na świecie. Zatrudniono ich po to, żeby kłamali i mataczyli.
            • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:41
              > Zatrudniono ich po to, żeby kłamali i mataczyli.

I dlatego MON proponował im współpracę?

wpolityce.pl/smolensk/277397-rzecznik-mon-kazdy-czlonek-komisji-millera-ktory-jest-zainteresowany-uczciwym-wyjasnieniem-przyczyn-tragedii-smolenskiej-jest-zaproszony-do-wspolpracy-nasz-wywiad

Za godzinkę się dowiemy, którego udało się namówić. Jeśli żadnego, będzie to dowód, że są kłamcami i mataczami wink
              • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:52
                A cóż w tym dziwnego? MON wysłał do nich komunikat: nasi poprzednicy zatrudnili Was (lub zmusili), żebyście kłamali. Jeśli sumienie spać Wam nie daje i chcecie je uspokoić lub też chcecie uniknąć kompromitacji, kiedy Wasze kłamstwa wyjdą na jaw, macie szansę przejść na stronę prawdy.
                Inna sprawa, czy to rozsądne. Na pewno byłemu, nawróconemu i skruszonemu łajdakowi ludzie skłonni są wierzyć, więc z punktu widzenia pijarowego może to być dobry krok, ale z drugiej strony jest to włączanie do zespołu potencjalnego kreta.
                • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:54
                  > A cóż w tym dziwnego? MON wysłał do nich komunikat: nasi poprzednicy zatrudnili Was (lub zmusili), żebyście kłamali. Jeśli sumienie spać Wam nie daje i chcecie je uspokoić lub też chcecie uniknąć kompromitacji, kiedy Wasze kłamstwa wyjdą na jaw, macie szansę przejść na stronę prawdy.

Hahaha, cudne smile
                  • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:00
                    Skoro tak twierdzisz. Sam bym tego tak nie ocenił. Wszak moja skromność jest znana na całym świecie. big_grin
    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 10:51
      Ciekawe, co będzie ze śledztwem prokuratury wojskowej. W sumie priorytetowym, bo komisja badania wypadków lotniczych jedynie ustala przyczyny katastrofy (nie wskazuje winnych). PiS jeśli dobrze pamiętam zapowiadał, że wojskówka idzie do likwidacji, czyli śledztwo NPW do kosza?
    • czar_bajry Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:06
      Po co mu szkolenie i kwalifikacje?
      Wystarczy podobny światopogląd jak Macierewicza.
    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:15
      indeed4 napisał:

> Wszystko ładnie, pięknie ale co on wie o badaniu katastrof. Eksperci obowiązkow
      > o mają wykształcenie związane z lotnictwem, a oprócz tego przechodzą specjalist
      > yczne szkolenia w tym kierunku - skończył jakiś?

Nie musiał.

To jest pierwsza komisja na świecie, która ma już gotowe wyniki ustaleń, musi tylko teraz do tego wyniku dopasować fakty, żeby to się jakoś trzymało kupy.
      • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:27
        Ciekawe, jaki będzie kolejny krok? Najpierw Macierewicz wypowie wojnę Rosji czy jednak wcześniej wywalą nas z NATO?
        • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:38
          Oczywiście, że Macierewicz wypowie wojnę Rosji. Ale dopiero po Wielkiej Brytanii, bo przecież Brytyjczycy mają pierwszeństwo po raporcie dot. zamordowania z rozkazu Putina Aleksandra Litwinienki.
          • misiu-1 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:15
            A co do wywalenia z NATO - jak będą wywalać Wielką Brytanię, to wiedz, że coś się dzieje.
        • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:39
          Ciekawi mnie, kto z dyskutujących tu przeczytał raport Millera...
          • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:44
            kim5 napisała:

> Ciekawi mnie, kto z dyskutujących tu przeczytał raport Millera...

Ja!

Przeczytałem też raport po katastrofie pod Mirosławcem. I jeszcze kilka.
            • kim5 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:48
              OK, czekam na dalsze zgłoszenia.
              Ja przeczytałam, jakby co.
            • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:49

A o katastrofie Su-22 i wdrażaniu powypadkowych zaleceń KBWL za rządów SLD też czytałeś?
              • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 11:53
                *czytałaś

PS. to do <dyżurny troll>
              • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:16
                indeed4 napisał:

> A o katastrofie Su-22 i wdrażaniu powypadkowych zaleceń KBWL za rządów SLD też
                > czytałeś?

Nie, ale zajmowałem się dużo wypadkami Iskier w 1998. Zwłaszcza tą najgłośniejszą w dniu niepodległości, kiedy była nomen omen gęsta mgła. I już wtedy były poruszane i zgłaszane poważne nieprawidłowości w wojsku dotyczące szkoleń i wykonywania lotów.

Ale kto by się tam tym zajmował jak PiS (czy jak to się wtedy nazywało) wprowadzał wtedy cztery wielkie reformy...
                • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:18
                  > Nie

Tak właśnie myślałem smile
                  • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:27

- Najwcześniejszych przyczyn Smoleńska można szukać w niewyciągnięciu wniosków po katastrofie Su-22 w 2001 roku - mówi w rozmowie z Witoldem Głowackim ekspert, były polski akredytowany przy komisji MAK ppłk Edmund Klich.

www.polskatimes.pl/artykul/432891,klich-lancuch-przyczyn-katastrofy-smolenskiej-siega-katastrofy-su22-z-2001-r,id,t.html

Przypomnisz, kto rządził po 2001 roku?

• dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:33
                      indeed4 napisał:

> - Najwcześniejszych przyczyn Smoleńska można szukać w niewyciągnięciu wniosków
                      > po katastrofie Su-22 w 2001 roku

Ja sięgam nawet dalej do wspomnianych Iskier '98

> Przypomnisz, kto rządził po 2001 roku?

po 2001 chronologicznie: SLD+PSL, potem PiS+LPR+Samobrona, PO+PSL i obecnie PiS. Ale co w związku z tym?
                      • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:05

> po 2001 chronologicznie: SLD+PSL, potem PiS+LPR+Samobrona, PO+PSL

Czyli nie tylko PiS jest odpowiedzialny za Smoleńsk?
                        • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:06
                          indeed4 napisał:

>
                          > > po 2001 chronologicznie: SLD+PSL, potem PiS+LPR+Samobrona, PO+PSL
                          >
                          > Czyli nie tylko PiS jest odpowiedzialny za Smoleńsk?

A czy ja gdzieś twierdziłem, że PiS jest odpowiedzialny za Smoleńsk? Zawsze twierdziłem, że w Smoleńsku polski burdel spotkał się z rosyjskim super burdelem i wyszło to co wyszło z tego połączenia.

Natomiast co mnie tak naprawdę dziwi? Świadomi stanu państwa wysocy urzędnicy państwowi latali sobie ot tak z pilotami wojskowymi. Ja na przykład z pijanym kierowcą nigdy nie jeżdżę!
                          • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:32

www.google.pl/search?q=pijany+pilot+&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=j1KzVoPqFsa4sQGVv6LIDg
                            • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:44
                              Dopsze!

Nie jeżdżę z pijanym kierowcą jeżeli wiem, że jest pijany. Natomiast nie mam świadomości w jakim stanie będzie kierowca autobusu, którym będę wracał dzisiaj do domu. Lepiej?

Natomiast wysocy urzędnicy państwowi powinni posiadać wiedzę o stanie wyszkolenia pilotów lotnictwa wojskowego przynajmniej od '98.

Zresztą, nowa, wspaniała komisja, zapewne będzie podążała w kierunku: piloci bohaterowie i generał bohater, więc kto winny? Jeżeli chcą zachować odrobinę powagi to serię eksplozji raczej odpuszczą, zostaje pogoda i Rosjanie.... I może ewentualnie samolot był do dooopy? Bo rosyjski....
                              • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:50

> Natomiast wysocy urzędnicy państwowi powinni posiadać wiedzę o stanie wyszkolenia pilotów lotnictwa wojskowego przynajmniej od '98.

A nie mieli? Piloci 36 SPLT byli tacy, jak ich wyszkolono. Interesowałeś się kiedyś tym, dlaczego zaniedbano obowiązek systematycznego szkolenia tych wartościowych, inteligentnych chłopaków?
                                • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:58
                                  indeed4 napisał:

> A nie mieli? Piloci 36 SPLT byli tacy, jak ich wyszkolono. Interesowałeś się ki
                                  > edyś tym, dlaczego zaniedbano obowiązek systematycznego szkolenia

Nie! Lotnictwo wojskowe jako siedlisko patologii i wynaturzeń nigdy nie było przedmiotem moich zainteresowań. Natomiast myślę, ze wiem dokąd zmierzasz....
                                  • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:09
                                    > Natomiast myślę, ze wiem dokąd zmierzasz

O patologiach - od góry do dołu - wiedzieli wszyscy. Symptomatyczne, że o tych sprawach się w ogóle nie mówi.
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 15:21
                                      indeed4 napisał:

> > Natomiast myślę, ze wiem dokąd zmierzasz
                                      >
                                      > O patologiach - od góry do dołu - wiedzieli wszyscy.

Zaraz tam wszyscy. Wszyscy, którzy się interesowali.

> Symptomatyczne, że o tych sprawach się w ogóle nie mówi.

A kogo to tak naprawdę interesuje? Pińcet jest ważne czy inne chwilowe kiełbasy....
    • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:45
      Muppet Show odpalony:

"Była to też największa tragedia w ogóle w historii światowego lotnictwa"
      • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 12:56

"Na czele komisji stanie Wacław Berczyński. Według niego, przyczyną katastrofy był wybuch lub seria wybuchów w kokpicie."
      • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:05
        No właśnie wysłuchałam tej przemowy (choć dużo mnie to kosztowało) i słowo "polegli" jest słowem kluczowym.
        Czy to musi mieć taką super oprawę?
        • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:41

PiS spłaca dług najwierniejszemu, żelaznemu elektoratowi, odpychając jednocześnie od siebie wyborców umiarkowanych, zdegustowanych bajkami o zamachu.

Po co taka niemądra taktyka, to nie wiem - rozumiałem takie ruchy wcześniej jako pretekst do atakowania Platformy, ale teraz?
          • kub-ma Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:51
            indeed4 napisał:

> Po co taka niemądra taktyka, to nie wiem - rozumiałem takie ruchy wcześniej jak
            > o pretekst do atakowania Platformy, ale teraz?

Myślę, że trudno byłoby zabronić teraz ministrowi Macierewiczowi realizacji tego, czym zajmował się przez blisko 6 lat.
            • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:22
              Ale po co w to brnąć. Macierewicz nie rozumie, że pakuje cały PiS w kłopoty? Ekspertyzy prokuratury wykazały, że żadnego trotylu nie było, do tego urwanie skrzydła na brzozie widział naoczny świadek. Dlaczego już się nie domagają umiędzynarodowienia śledztwa. Bo wyszło na jaw, że szef ICAO pochwalił raport Komisji Millera? Skończy się tak, że opozycja powoła alternatywny zespół sejmowy (ale nie taki jak amatorzy od Macierewicza, tylko z autentycznymi fachowcami ICAO) i będzie pełna kompromitacja.
              • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:32
                indeed4 napisał:

> Ale po co w to brnąć. Macierewicz nie rozumie, że pakuje cały PiS w kłopoty? Ek
                > spertyzy prokuratury wykazały, że żadnego trotylu nie było, do tego urwanie skr
                > zydła na brzozie widział naoczny świadek.

Bartłomiej Misiewicz, rzecznik prasowy MON: "Nie wyobrażam sobie, by wrak i czarne skrzynki nie wróciły do Polski."

Oni tam wszyscy charakteryzują się jakąś taką ograniczoną wyobraźnią, żeby nie powiedzieć, że wąskimi horyzontami....
        • dyzurny_troll_forum Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:17
          kub-ma napisała:

> Czy to musi mieć taką super oprawę?

Tak, ponieważ:

"Dziś nastał dla nas dzień wielkiej nadziei!"

znaczy Polska nadal wstaje z kolan....
      • oqoq74 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:40
        Podobnież pan Berczyński był inżynierem w boeingu, ale oprogramowania. Takie info już krąży po tt.
        • tak_to_nowy_nick Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:42
          > Berczyński był inżynierem w boeingu, ale oprogramowania

Oj wiesz jak to mówią informatycy: soft też może zaliczyć crasha big_grin
        • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:55
          > Podobnież pan Berczyński był inżynierem w boeingu, ale oprogramowania. Takie info już krąży po tt.

No to trochę jak Binienda, który ponoć "badał katastrofę promu Columbia" no a potem się okazało, że nie był członkiem zespołu, tylko razem ze studentami stworzył na uczelni jakiś tam fragmentaryczny program wykorzystany potem w badaniach.
    • indeed4 Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 13:03

Pełny skład

pbs.twimg.com/media/CaXiWJ9W4AAlcv-.jpg
    • chicarica Re: Szef komisji dr W. Berczyński 04.02.16, 14:08
      Żaden poważny ekspert od badania wypadków lotniczych nie będzie współpracował z tą komisją, więc musieli dać skład z łapanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka