Dodaj do ulubionych

6-latek sika w majtki - ki diabel?

05.02.16, 23:23
kurde, mojemu mlodszakowi cos sie porobilo. zaczal mi w majtki sikac. tzn. nie leje ciagle, ale co jakis czas mu sie zdarzy. w nocy nie ma problemu, ale w ciagu dnia od czasu do czasu sie zsika. najczesciej jak jest na dworze, ale bywa tez, ze i w domu. mowi, ze wyglupial sie z bratem i tak mocno sie smial, ze sie zsikal. nie mial tak zawsze, od jakiegos czasu mu sie to zdarza. poczatkowo myslalam, ze po prostu tak sie zabawil, ze nie poszedl na czas i potem podczas wyglupow nie zdazyl, bo bylo to sporadyczne. jednak ostatnio praktycznie codziennie co najmniej raz mi sie zsika. mowi, ze nic go nie boli, problemow przy sikaniu nie ma, jest wesoly, zywy, zadnej goraczki, biega jak nakrecony, dzis wiekszosc dnia spedzil na dworze.

sama juz nie wiem, moze byc taka faza przejsciwa, ze faktycznie "zapomina" i musze po prostu bardziej zwracac na niego uwage i przypominac? myslalam sobie, ze jak nic sie nie bedzie dzialo, to poobserwuje kilka dni dokladniej i pojde do lekarza. moze to byc jakas zupelnie bezobjawowa infekcja czy panikuje?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:26
      Obstawiałabym infekcję...
      • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:40
        ale moze byc infekcja, ktora od kilku tygodni sie nie rozwija i jedynym jej objawem jest sporadyczne sikanie w majtki? do lekarza i tak pojde, bo on jest przypadek "zwiekszonego ryzyka". urodzil sie z wada ukladu moczowego, wiec jak tylko mam watpliwosci, albo cos mi sie nie podoba, to ide do lekarza i robimy badania. wczesniej nie zwrocilam na to uwagi, bo sikanie bylo naprawde sporadyczne i myslalam, ze sie zapomina, ale przez ostatnie kilka dni sikal praktycznie codziennie no i tak sie zastanawiam, co to moze byc. maz mowi, ze mam nie panikowac i trzeba mu po prostu przypominac, ze ma robic siku, ale do lekarza i tak pojde. jak nic sie nie bedzie dzialo, to w przyszlym tygodniu, a jak by doszlo cos jeszcze, to w weekend do szpitala pojedziemy.
        • bergamotka77 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:49
          moze to efekt tej wasdy? Koniecznie idzcie z tym do lekarza. Mam niespelna 6-latka i nigdy nie podsikuje, nawet gdy sie bardzo smieje i wyglupia z bratem...Mysle ze dziecko w tym wieku nie powinno juz miec klopotów z trzymaniem moczu. Moze ma infekcje pecherza?
          • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 00:00
            on nie ma problemow z trzymaniem moczu, tzn. nigdy wczesniej nie mial. nie moczy sie w nocy i do niedawna nie moczyl sie tez w dzien. odpieluchowany bezproblemowo w wieku nieco ponad 2 lat, a krotko po trzecich urodzinach odpieluchowal sie tez w nocy. dlatego sie wlasnie martwie, ze te problemy sie pojawily.
            • bergamotka77 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:11
              eliszka jak zwal tak zwal ale to jest wlasnie problem z trzymaniem moczu a nie odpieluchowaniem. Moj starszy syn do 7. roku zycia sikal w nocy ale jak juz przestal to nigdy nie zdarzylo mi sie zsikac w nocy ani w dzien tym bardziej, mlodszy nie mial problemu moczenia nocnego i nigdy sie nie zsikal w majtki po odpieluchowaniu (ok. 2 roku zycia) choc kupe zrobil raz czy dwa w majtki, potem juz nigdy sie to nie zdarzylo, nawet gdy mial biegunke. Tym bardziej teraz w 6. roku zycia. Dlatego trzeba to sprawdzic u specjalisty bo po co maluch ma miec nieprzyjemnosci gdy koledzy cos zauwaza jak slusznie napisala biscotti.
              • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:19
                lekcewazyc problemu nie mam zamiaru. zaskoczylo mnie to po prostu, bo nigdy nie mial problemow. poczatkowo nie zwrocilam uwagi, bo zdarzylo mu sie w zabawie kilka razy na przestrzeni kilku miesiecy, ale teraz od niedawna codziennie albo prawie codziennie i to juz mnie niepokoi.
    • memphis90 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:31
      Może być infekcja pęcherza, czasem dzieciaki podsikują przy byle infekcjach gardła (nie wiem w sumie dlaczego- może ze względu na podawaną wit. C w dużych dawkach?). Mój egzemplarz podsikuje okazjonalnie bez powodu - bo mu się nie chce pójść- bo się bawi i jest zajęty, bo się śmieje, bo kupę wstrzymywał, bo sam nie wie dlaczego, bo się zestresował w przedszkolu i pani była niemiła. I sama nie wiem czmu jeszcze....
      • petuniasta Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:34
        Nasz lekarz przy anginie robił mojemu dziecku badania moczu bo twierdził że te dwie rzeczy bardzo łatwo u dzieci pomylić. Także to raczej nie kwestia witaminy c
        • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:44
          a to ciekawe, ale w sumie nasz lekarz tez zawsze robi badanie, gdy ma watpliwosci. jednak teraz maly nie jest przeziebiony, nie ma goraczki, nie kaszle, gardlo go nie boli. jest zdrowy, wesoly, zywy, szaleje za dwoch, wiec raczej zadne dziadostwo go nie bierze chyba?
      • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:42
        no wlasnie on tez zawsze mowi, ze tak mocno sie smial, ze sie zsikal. no i sama nie wiem, czy sie martwic, czy po prostu przypominac o tym sikaniu, zeby w razie ataku smiechu nie mial akurat pelnego pecherza.
        • bi_scotti Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 05.02.16, 23:55
          Zbadaj. Bo nawet jak ze smiechu, co naprawde czeste u dzieci choc czestsze u dziewczynek niz u chlopcow, to jednak raczej nie kazdego dnia. Cos powoduje, ze on tego moczu nie trzyma albo nie czuje, ze puszcza. Pomijajac inne wzgledy, to warto sprawie zaradzic jak najszybciej zeby jacys observant koledzy nie zaczeli komentowac - to mu nie jest potrzebne! Good luck smile
          • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 00:03
            poki zdarzalo sie sporadycznie, to sie nie przejmowalam, bo wlasnie myslalam, ze moze dzieciom sie zdarza w zabawie. jednak teraz sie martwie, bo moim zdaniem za czesto. no i faktycznie tez zaczelam sie zastanawiac, czy moze on nie czuje, ze mu sie sikac chce? albo jakos za pozno dociera ta informacja do mozgu i juz nie da rady utrzymac?
            • kk345 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:31
              Nie kombinuj, do lekarza. Bi_scotti ma rację, nie dopuść, by koledzy zaczęli się z niego smiać...poza tym on też pewnie nie czuje się komfortowo
              • bergamotka77 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:43
                no wlasnie to dla niego pewnie malo komfortowe - a w szkole co zrobi gdy to sie przydarzy? Moj mlody jest wyczulony na wilgoc i zabrudzenie majtek, nawet gdy spadnie mu kropla przy siusianiu w toalecie na bielizne najchetniej by biegl majtki zmieniac smile
                • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:49
                  wez ty wyluzuj z lekka. ile razy mam jeszcze napisac, ze do lekarza pojde. o 2 w nocy mam go obudzic i do szpitala leciec? jutro sobota, wiec do szkoly nie pojdzie. poza tym ma ferie. do lekarza pojde tak czy tak. teraz spi, wiec sobie szukam w necie, co to moze byc, ale nie zamierzam tego lekcewazyc. przez 6 lat udalo mi sie go uchowac tak, ze mial tylko 1 infekcje ukladu moczowego pomimo refluksu do pecherza, wiec nie martw sie, nie zamierzam czekac, az bedzie sikal niekontrolowanie co 5 minut.
              • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 01:44
                nie zamierzam nic kombinowac. od razu napisalam, ze do lekarza pojde. jednak w piatek w nocy za bardzo nie mam jak. pod wieczor znow sie zsikal, wiec jak poszli spac, przeanalizowalam na spokojnie sprawe i mi sie nie podoba. nic go nie boli, goraczki nie ma, jest wesoly, zywiolowy, powiedzialabym, ze nawet za bardzo, wiec w srodku nocy po lekarzach latac nie bede, ale to nie znaczy, ze nie pojde w ogole. po prostu sie zastanawiam, co to moze byc.
                • 3-mamuska Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 02:07
                  A moim zdaniem mu sie nie chce isc, to znaczy czuje ze mu sie chce ale odwleka w czasie, trzyma az sie zaika bo sie śmiał. Itp.
                  Wyrośnie.
                  • eliszka25 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 09:40
                    no wlasnie sama nie wiem. na poczatku tez tak myslalam, bo bylo sporadyczne, zdarzylo sie kilka razy na przestrzeni dluzszego czasu. teraz od kilku dni codziennie sie obsika. w normalnych warunkach nie sika, tylko wlasnie, gdy mocno sie smieje.

gdyby byl zupelnie zdrowy, to bym jeszcze poczekala, ale on ma wade ukladu moczowego i mial refluks z pecherza do nerki. mam przykaz od lekarza, zeby wszystko, co wydaje mi sie podejrzane, wyjasniac. dlatego nie bede czekac, tylko dla swietego spokoju zrobie mu badania. on ma tak na dobra sprawe tylko jedna zdrowa nerke, wiec musimy na nia chuchac i dmuchac. juz i tak pluje sobie w brode, ze nie zwrocilam na to wiekszej uwagi w tygodniu.
                    • memphis90 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 11:16
                      Eliszka, sprawdzić mocz musisz. Wtedy będziesz wiedziała czy problem leży tam- i trzeba go leczyć, czy problem leży w odwlekaniu - wtedy wystarczy dopilnować, przypominać i uzbroić się w cierpliwość. Gdyby coś szło nie tak, to jest jeszcze sporo badań dodatkowych - bada się pojemność pęcherza, aktywność mięśnia wypieracza, sposób oddawania moczu itd, ale część z nich to już badania inwazyjne. Generalnie- nie licząc tła infekcyjnego- podsikiwanie dzienne jest mniej niepokojące, niż podsikiwanie nocne. Mam na stanie Księcia Osikandra... wink
                      • bergamotka77 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 13:18
                        dlaczego mniej niepokojace jest podsikiwanie w dzien, zwlaszcza codzienne? Moj starszak sikal w nocy ale wyrosl ok. 7 roku zycia i nie wiadomo co bylo przyczyna, choc zrobilismy mu mnostwo badan w specjalistycznym osrodku by ustalic zrodlo problemu. Za to w dzien nigdy sie nie podsikal, poza tym latwiej kontrolowac mocz w dzien (bo to juz nie 3-4-latek) i fakt, ze przy smiechu miesnie jakby moczu nie trzymaly, jest niepokojacy.
                        • roks30 Re: Bergamotka 06.02.16, 13:31
                          Czy Twój syn sam z siebie przestał sikać w nocy z dnia na dzień? Mój skończył 5 lat w grudniu i dalej sika w nocy. Natomiast w dzień leci na ostatnią chwilę mówi że nie czuje mimo, że widzę, że przebiera nogami. Jakie badania robiliście w związku z tym sikaniem?
                          • bergamotka77 Re: Bergamotka 06.02.16, 14:43
                            tak sam przestal, podobno pewien procent dzieci, glownie chlopcow, sika w nocy do 7 a nawet 10 roku zycia. Strasznie to bylo upierdliwe ale co zrobic sad Materac byl potem do wyrzucenia. Zbadalismy go i przyczyny medycznej nie znaleziono, jego uklad moczowy musial dojrzec albo jakies lacza do mozgu wysylajace sygnaly ze pecherz jest pelny. Minelo calkowicie, choc w to nie wiezrylam i nigdy nie wrocilo, nawet pojedynczej wpadki nie bylo. Musze sobie przypomniec nazwe kliniki w ktorej go badalismy. A wczesniej nic nie pomagalo, ani wybudzanie w nocy na siusisu, ani niepicie przed snem, nic...
                            • roks30 Re: Bergamotka 06.02.16, 15:47
                              Dzięki jak coś Ci się jeszcze przypomni w tej sprawie to napisz
                            • memphis90 Re: Bergamotka 07.02.16, 10:26
                              U mojej córki się zdarzało, w dzień kontrola bez problemu, ale w nocy spała tak mocno, że nie wybudzało jej nawet zmoczenie łóżka. Jak kamień do rana, czasem pościel sama zdążyła wyschnąć... Mózg musiał dojrzeć- teraz problemu nie ma, ale zmoczenie łóżka zdarzało się (sporadycznie) w sumie do 5r.ż.
                              • jatojagodnik Re: Bergamotka 09.02.16, 13:35
                                Moja córka moczyła się w nocy do około 6 rż. Czasem potrafiła zasikać łóżko 2 razy w ciągu nocy. W dzień od 2 urodzin bez wpadek, w nocy sprawa nie do opanowania. Podstawowe badania wyszły idealnie, zapisalismy sie na wizytę w Poradni Nocnego Moczenia. Kazali nam przyjść na pierwsza wizytę z USG pęcherza i brzuszka. USG z pełnym pęcherzem i pustym - cała procedura. Po wyjściu z gabinetu po USG córka stwierdziła, że pani doktor ja uleczyła tym urządzeniem i że juz nie będzie sikała w nocy. I słowa dotrzymała smile Cały problem siedział w głowie - wystarczyła jej wiara, że potrafi!
                        • memphis90 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 07.02.16, 10:21
                          Podsikiwanie w nocy związane jest m.in. z niedomogą hormonalną, mniejszą pojemnością pęcherza, nadaktywnością wypieracza. Nie ma takiej możliwości, żeby dziecko, którego pęcherz toleruje np. 100ml moczu w dzień, w nocy bez problemu pomieścił nagle i utrzymał 1l. Bo w nocy wyłącza się świadoma kontrola, częstsze chodzenie do toalety itd. W ciągu dnia można organizm oszukać, w nocy- nie da rady. Jeśli w nocy pęcherz trzyma dobrze, to znaczy, że hormony wydzielane są prawidłowo, pojemność pęcherza jest ok, aktywność odpowiednich mięśni jest zachowana. Dlatego - w przypadku moczenia - najpierw dąży się do wyleczenia moczenia nocnego,a dopiero potem dziennego (jeśli współwystępują ze sobą). Mój syn nigdy nie moczył się w nocy, może 1-2 nocki od odpieluchowania, zagęszcza ok, pojemnośc pęcherza ma olbrzymią (najczęściej po nocy w ogóle nie chce mu się sikać), ale- mam wrażenie- późno dostaje sygnał o wypełnieniu. I stąd, podejrzewam, jego problemy z sikaniem i kupą w ciągu dnia- odczytuje potrzebę późno. Ja w sumie mam podobnie, mogę nie sikać przez pół dnia, mam cysternę, a nie pęcherz - z tym, że ja się ostatecznie nie moczę wink
    • mary_lu Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 16:56
      Mój siedmiolatek chyba ze trzy razy po odpieluchowaniu miał takie tygodniowe fazy na sikanie, w ostatnie wakacje nawet na sikanie i brudzenie kupą też. Widziałam wyraźnie, że to siedzi u niego w głowie, nie w tyłku wink nie robiłam żadnych badań, choć po urodzeniu miał nawet kłopoty z układem moczowym, ale dla mnie te podsikiwańia były ewidentnie raz związane z odlekaniem pójścia do toalety, a za drugim razem - odwlekanie plus złość na cały świat. Przeszło tak jak przyszło
    • mikams75 Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 06.02.16, 23:51
      moze czuc wczesniej, ze ma pelny pecherz, ale woli sie bawic, nie chce mu sie isc do domu, rozbierac, mysli sobie, ze za moment, tylko cos tam dokonczy, a pozniej jeszcze cos az w pewnym momencie nie wytrzymuje i juz jest za pozno.

inna sytuacja z zycia w ch, znajoma opowiadala - po dluzszym dochodzeniu i poszukiwaniu przyczyny okazalo sie, ze w przedszkolu dzialy sie nieciekawe rzeczy i dziecko tak odreagowywalo. Przy czym nie bylo widac zadnych oznak stresu, do placowki chetnie chodzilo, zero narzekania czy opowiadania czegokolwiek. Dopiero pozniej to wyszlo. Stres. Nie musi byc przedszkolny. Inny znajomy chlopiec tak mial po grach komputerowych. Tez stres.
    • m_torch Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 09.02.16, 13:09
      Dzień dobry eliszka25,
      Z informacji zawartych na forum nie da się wywnioskować co może dolegać Twojemu synowi. Droga postępowania powinna być taka: najpierw lekarz powinien zbadać, sprawdzić od strony fizycznej, czy nie są to dolegliwości zdrowotne i jeżeli je wykluczy, to warto byłoby wybrać się do psychologa. Często tego typu zdarzenia mają miejsce gdy dziecko coś silnie przeżywa i może to być bardzo wiele czynników, które dorosłym wydają się błahe jak np. konflikt między dorosłymi lub rówieśnikami, nowe środowisko (szkoła, przedszkole) lub skupianie na sobie uwagi. Na pewno nie można tego pozostawić bez żadnej reakcji.
      m_torch
      • edelstein Re: 6-latek sika w majtki - ki diabel? 09.02.16, 13:26
        Ojp psycholog i lekarz bo dzieciak jest zbyt leniwy by pojsc do toalety,bo sie zabawi.Mojemu synowi sie nie zdarzylo,ale jego kolegom i owszem,po prostu im sie nie chcialo ruszyc doopy i sie isc wysikac czego efektem bylo popuszczanie.Z tego co widzialam to faza miedzy 6a8rokiem zycia.U niektórych jest gorzej,bo sa za leniwi nawet jak sie im kupe chce.Takiego Ananasa mielismy w rodzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka