Dodaj do ulubionych

Assessment center pomóżcie proszę! :)

08.02.16, 17:36
W czwartek siostra ma assessment center do pracy (w Polse) na której jej bardzo zależy. Jest cała zestresowana i przekopuje internet poszukując informacji. Ja nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie, mogę jej tylko poradzić tak na zdrowy rozsądek "rób to, nie rób tamtego" i zaparzyć meliskę wink.
Czy któraś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
Dzięki z góry smile
Obserwuj wątek
    • slona78 Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 08.02.16, 18:21
      Zazwyczaj wygląda to tak, że zaczyna się testem kompetencji, potem jest rozwiązywanie problemu samodzielnie, kolejnym punktem rozwiązywanie realnego problemu w grupie. Po wszystkim jest jeszcze pogadanka face to face. Wyniki po kilku dniach, jak przeanalizują wszystkich uczestników.
      • haneke_29 Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:06
        A pod jakim katem analizuja ludzi? Podobno np optowanie tylko i wylacznie za wlasnym rozwiazaniem nie jest mile widziane, co mnie akurat troche zdziwilo.
        Właściwie jakie zachowania sa mile lub niemile widziane?
        • stacie_o Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:07
          Nie ma uniwersalnego klucza do przejścia ac. Najlepiej być sobą.
        • asia_i_p Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:31
          Dlaczego cię to zdziwiło? Ciężko się potem pracuje z taką osobą. Podobnie jak i z taką, która jest gotowa od razu porzucić swój świetny pomysł, bo inni mają inny.
          Będą patrzyli na umiejętność komunikacji, jeżeli zdecydowali się na tę formę rekrutacji. Na umiejętność nie tylko wybrania dobrego rozwiązania, ale powiązania go z dobrymi rozwiązaniami innych i zrobienia z tego czegoś jeszcze lepszego. Przynajmniej tak by to wyglądało w firmie, w której pracuje mój mąż, bo tam na umiejętności komunikowania się, pracy w grupie kładą duży nacisk.

Gorzej, jeżeli wybrali tę formę rekrutacji przypadkowo albo namówieni przez swojego HR-owca, a nie przystaje ona do kultury firmy.

Tak czy siak wydaje mi się, siostra powinna założyć, że na ten czas, kiedy tam jest, jej celem jest rozwiązanie problemu, a nie pokazanie jakichkolwiek swoich cech albo zdobycie pracy. I podejść do innych jak do współpracowników przy rozwiązywaniu problemu, a nie konkurencji.
        • lianis Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:38
          Jesli optujesz tylko i wylacznie za wlasnym rozwiazaniem to oznacza ze nie jestes otwarta na propozycje innych. Trzeba wyposrodkowac, umiec poprzec wlasne wybory konkretnymi argumentami, ale tez umiec znalezc dobre i slabe punkty propozycji innych. No i oczywiscie tak jak ktos juz napisal, zalezy od pozycji o ktora sie ubiegasz, ale w obu przypadkach nikt nie bedzie pozytywnie patrzyl na osobe uwazajaca sie za nieomylna jesli oczywistym jest ze jej pomysl ma wiecej slabych stron niz inne.
    • black_halo Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:18
      Zalezy jaki rodzaj pracy, jesli bedzie pracowala w zespole to lepiej zeby sie pokazala jako tzw. team player, jesli aplikuje na stanowisko kierownicze to musi w jakis sposob pokazac, ze jest naturalnym liderem (a to nie cos czego mozna sie nauczyc, na pewno nie do czwartku). Nie przeczyta dokladnie ogloszenie, poczyta o profilu firmy i niech wyciagnie z tego wnioski.
    • stacie_o Re: Assessment center pomóżcie proszę! :) 09.02.16, 09:36
      Tu są dobre rady jak się zachowywać na ac.
      career-advice.monster.co.uk/job-interview/preparing-for-job-interviews/top-5-assessment-centre-tips/article.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka