Dodaj do ulubionych

Pracodawca zablokował internet

25.02.16, 18:51
pozostawił jedynie ścieżkę dostępu do serwera. Potrzebuję mnóstwa informacji typu NIP firmy, adres, krs. Powodem była troska o bezpieczeństwo danych wrażliwych. W odpowiedzi usłyszałam, że na pewno mam 3G w telefonie. Jakim prawem mam korzystać z prywatnego telefonu w celach służbowych? Ja rozumiem blokadę na FB, Pudelka i inne, ale na wszystko?!!! Im dalej tym większe absurdy. Wy macie takie blokady? Pracuję w należnościach finansowych ( może tylko taka branża).
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 18:58
      Niech ci da telefon sluzobowy. W prywatnym bym "nie miala"
      • pannamonika Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 19:01
        dać może i by dał jakąś starą motorolę bez sieci i na kartę.
        • wuika Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 21:36
          Niech da taki z internetem. Albo zostawisz niesprawdzoną robotę do czasu odblokowania. Pracodawca musi Ci dostarczyć narzędzia do wykonywania pracy.
    • lauren6 Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 19:04
      Zapytaj czy w ramach czasu pracy mozesz wychodzić do kawiarenki internetowej, bo telefon masz niestety przedpotopowy bez internetu.
      • ola_dom Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 19:07
        lauren6 napisała:

> bo telefon masz niestety przedpotopowy bez internetu.

I to wcale nie musi być naciągany argument, sama celowo unikam smarkfona i w żadnym razie nie używam internetu w telefonie, nawet nie chcę wiedzieć, jak go uruchomić.
        Żałosny argument tego pracodawcy.
        • kura17 Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 07:37
          > I to wcale nie musi być naciągany argument, sama celowo unikam smarkfona i w ża
          > dnym razie nie używam internetu w telefonie, nawet nie chcę wiedzieć, jak go uruchomić.

Ola, piateczka! (teraz sie chyba "zolwik" mowi, tak???)
          mam dokladnie tak samo.
          • ola_dom Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 10:00
            kura17 napisała:

> Ola, piateczka! (teraz sie chyba "zolwik" mowi, tak???)
            > mam dokladnie tak samo.

Jak teraz, to nie wiem - może być "graba" wink. "Piąteczka" też może być smile
          • aankaa Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 11:07
            to ja trzecia big_grin
      • pannamonika Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 19:14
        mam współczesny, ale nie tyle gb by korzystać służbowo. Poza tym słyszałam, że od marca wchodzi jakaś Ustawa, która właśnie określa tego typu praktyki - jak z muzyką u fryzjera. Pytam , może jest osoba pracująca w podobnej branży jak ja i jak to wygląda.
        • aankaa Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 19:53
          branża nie ma znaczenia, po prostu pracodawca wyszedł z założenia, że personel zamiast przewracać papiery buszuje po necie wink
          • wioskowy_glupek Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:22
            No niezupełnie to jest kwestia nowych przepisów. Ponoć nasi rządzący umyślili, że teraz trzeba będzie płacić podatek od prywatnego korzystania z neta big_grin Więc zablokował... Debilizm
            • pannamonika Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:40
              To pokłosie ww. przepisów
        • asia_i_p Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 08:45
          A możesz coś przybliżyć z tą ustawą? Nic nie mogę znaleźć w sieci.
    • nastjaa Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:13
      Pracodawca postąpił bezmyślnie. Pozostaje tylko rozmowa z nim i przedstawienie swoich argumentów. U nas są blokady stron , można wchodzić tylko na niektóre strony. Jest możliwość kliknięcia na stronie odsyłacza do informatyków w celu jej odblokowania. Niektóre osoby posiadają pełen dostęp - po pisemnym zgłoszeniu od bezpośredniego przełożonego. Mimo, że posiadam taki dostęp to nie ryzykuję i nie wchodzę raczej na niedozwolone strony, bo były u nas sytuacje monitorowania komputerów.
    • mynia_pynia Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:20
      Pracodawca beton, można poblokować większość stron, my tak mamy - co nie oznacza że tego nie można obejść ;P ale jest to upierdliwe. Pamiętam, że kieduś poblokowali portale informacyjne ale chyba sama góra stwierdziła że to był błąd bo nie ma jak się odmóżdżyć przy kanapce.
      • wioskowy_glupek Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:22
        Bezczelny typ... uncertain
    • kasiamat00 Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:42
      Logicznie rzecz ujmujac, powinnas miec dwa komputery - jeden z dostepem do netu, drugi z dostepem do danych wrazliwych. Odciecie komputera z dostepem do danych wrazliwych od netu uwazam za bardzo, bardzo pomysl. Szczegolnie jak to komputer ze starym, nieaktualizowanym Windowsem (ale dziury w Linuksie ostatnio tez piekne wychodzily, chocby niedawny glibc, wiec w sumie jedna cholera).

Upomnij sie o jakiegos paroletniego zloma (lapek/komputer), do sprawdzenia czegos w necie powinno wystarczyc.
      • pannamonika Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:50
        Sam komp to nie problem. Nowe, inne łącze jest konieczne jeśli to jest skonfigurowane'?
        • kasiamat00 Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:54
          No jest. Wifi wam nie moga postawic do tego otwartego netu?
        • iwoniaw Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:54
          Skoro komp to nie problem, to poprzedniczka dobrze mówi: niech wam podepną do netu jakiegoś kompa, na którym nie ma danych wrażliwych i tylko na nim szukajcie potrzebnych informacji w sieci, a ten sprzęt, na którym pracujecie i przechowujecie dane może (i nawet dobrze, że jest) być od netu odcięty.
        • wioskowy_glupek Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 21:37
          po co skoro na 1 nie będzie dostępu do neta ?
    • iwoniaw Re: Pracodawca zablokował internet 25.02.16, 20:51
      Zgadzam się z tobą - co innego blokada stron w pracy niekoniecznych albo informacja o monitorowaniu, na jakie strony pracownik wchodzi ze służbowego kompa, a co innego oczekiwanie, że ktoś będzie używał do pracy prywatnego netu z telefonu. No bez jaj. W życiu bym się na takie coś nie zgodziła. Pracodawca musi ci udostępnić materiały konieczne do pracy. Może niech przez swój telefon je z netu ściąga? big_grin
    • minerallna Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 04:35
      Pracodawca to delikatnie... deb.l.
      Pozostaje sprawa netu. Pracownik na którym zależy szefowi natychmiast ściągnie blokadę, nawet dla jednego stanowiska. Przepraszam Cię za szczerość, nie chce Cię obrazić, ale tak niestety jest.
      A jeśli mu nie zależy to mamy to co napisałaś.
      Nie proponuję obejścia blokad, chociaż w tym wypadku wydaje się to prostą sprawą wink
      Pracuj dalej jak dotychczas i tam gdzie potrzebne są dane z internetu wstawiaj wielokropki smile
      Ze stosowną adnotacją( brak (...) informacji typu NIP firmy, adres, krs. (...) z powodu braku dostępu do informacji i takie dane przynosić do szefa.
      • kolpik124 Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 07:28
        minerallna napisała:

> Pracodawca to delikatnie... deb.l.
        > Pozostaje sprawa netu. Pracownik na którym zależy szefowi natychmiast ściągnie
        > blokadę, nawet dla jednego stanowiska. Przepraszam Cię za szczerość, nie chce
        > Cię obrazić, ale tak niestety jest.
        > A jeśli mu nie zależy to mamy to co napisałaś.
        > Nie proponuję obejścia blokad, chociaż w tym wypadku wydaje się to prostą spraw
        > ą wink
        > Pracuj dalej jak dotychczas i tam gdzie potrzebne są dane z internetu wstawiaj
        > wielokropki smile
        > Ze stosowną adnotacją( brak (...) informacji typu NIP firmy, adres, krs. (...)
        > z powodu braku dostępu do informacji i takie dane przynosić do szefa.
        >
        >

obejście blokad nie jest prostą sprawą, przynajmniej dla standardowej biurwy
      • kasiamat00 Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 08:28
        Pytanie czy to jest blokada, czy po prostu fizyczne odciecie od netu (osobna siec dla serwera z danymi wrazliwymi i komputerow z dostepem do niego). Nadal wierze, ze to drugie, a wtedy obchodzic to se mozna.
      • pannamonika Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 11:22
        Nie obejdę. Nie mam możliwości sama zainstalować sobie jakiegokolwiek programu darmowego, nawet takiego z pakietu. Wszystko przez admina przechodzi. Niw widzę więc możliwości zainstalowania tego typu obejść. Jak na zwykłą biurwę to chyba logiczne wnioski wyciągam. Net mamy zablokowany w sensie, że IP komputera łączy się jedynie z naszym serwerem i kropka.
        • melmire Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 11:49
          Moj maz jest informatykiem w zespole zajmujacym sie zespolami szpitali miejskich. I tez "gora" wpadla na pomysl zostawnienia dostepu tylko do paru medycznych stron. I teraz setki uzytkownikow dzwonia zeby im odblokwac to to, to tamto, bo im potrzebne do pracy i oni musza kazdego osobno rozpatrzec i recznie odblokowac dostep. No i oczywiscie uzytkownicy mysla ze to informatycy mieli taki kaprys i kazdemu trzeba kolejno tlumaczyc ze z pretensjami to do szefow.
    • melmire Re: Pracodawca zablokował internet 26.02.16, 08:35
      Wysylaj zapytania o te dane listem.
      Twoj szef jest bezczelny, te dane nie interesuja cie prywatnie, tylko sluzbowo, wiec to on ma zadbac o to zebys mogla je dostac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka