Dodaj do ulubionych

Oskary 2016

26.02.16, 19:31
Czy to nie w ten weekend są Oskary? Kogo typujecie na zwycięzcę?

Ja obstawiam, że któryś z trzech poniższych:
- Big Short - opowiedzieć ciekawie o przyczynach kryzysu finansowego to naprawdę niezła sztuka. jeśli nie za najlepszy film, to za scenariusz IMO się oskar należy.

- Zjawa - podobnie: bardzo niefilmowy temat dobrze udźwignięty; na pewno oskar za zdjęcia powinien dostać; chciałabym też żeby Leo w końcu dostał tą upragnioną nagrodęwink, choć w wilku z wall street miał chyba lepszą rolę; Tomowi Hardy za drugoplanową rolę też bym dała oskara;

- Mad Max - osobiście mnie ten film nie poruszył - nie mam sentymentu do starych Mad Maxów, estetyki punk rocka nie lubię, a fabułę streścić się da w jednym zdaniu: przez pół filmu jadą w jedną stronę, a drugie pół - wracają. tym niemniej doceniam kunszt twórców, którym udało się odświeżyć stare filmy, zachowując klimat oryginałów, a jednocześnie pokazać coś nowego i świeżego (gwiezdnym wojnom się to nie udało).

Marsjanin - kolejna opowieść o ratowaniu Matta Damona, przyjemna ale nic nadzwyczajnego;
Spotlight - ważny temat, ale podobnych filmów o dziennikarskim śledztwie było wiele;
Most szpiegów - nie wiedziałam że to film Spielberga, ale zorientowałam się po nieznośnie sentymentalnych i patetycznych scenach końcowych; ten facet od lat kręci ten sam film;

Brooklynu i Pokoju nie widziałam (i tak jestem w szoku - takiej statystyki od wieeelu lat nie miałamwink)

Co Wy obstawiacie?
------------------------------------------------------
forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Oskary 2016 26.02.16, 20:17
      No cóż - jeśli Zjawa dostanie Oskara za najlepszy film, to ręce mi odpadną. Dla mnie zaskoczeniem była sama nominacja - film uważam za przeciętny, scenariusz do bólu przewidywalny, ogólnie śmiertelnie mnie znudził, masa dłużyzn. Walorów poza krajobrazowymi nie odnotowałam. Leo się produkował, ale czy to jakaś wielka kreacja? hmm.
      • rafalzalu Re: Oskary 2016 26.02.16, 20:34
        Jeśli Leo dostanie Oskara to może się nazywać że za Zjawę, ale tak naprawdę będzie za całokształt smile
        Albo dostanie Eddie Redmayne za Danish Girl żeby było poprawnie politycznie.
      • nihiru Re: Oskary 2016 26.02.16, 20:42
        Słuchaj, a czego się spodziewałaś po filmie, który polega na tym, że facet próbuje przeżyć w dziczy zupełnie sam? Ja się w zasadzie dziwiłam, że i tak zgrabnie im to wyszłosmile
    • rafalzalu Re: Oskary 2016 26.02.16, 20:38
      Wg mnie Best Picture powinien dostać Big Short albo Room. Właśnie za całokształt. W sumie żaden z nominowanych mnie nie powalił totalnie ale z tych co są nominowane wybrał bym z tych dwóch.
    • d.o.s.i.a Re: Oskary 2016 26.02.16, 20:50
      Mnie sie Zjawa podobała może dlatego ze nastawilam sie na dluzyzny i walkę z żywiołem, a nie na kino akcji. Oskar dla Leonardo za samo kapanie sie w rzece o tej porze roku.
      Za zdjęcia bym nie dala. Sam fakt ze kręcona przyroda byla piekna to jednak za malo. Należy ja jeszcze oskarowo nakręcić.
      • rafalzalu Re: Oskary 2016 26.02.16, 21:15
        No właśnie za kąpanie się w zimnej rzece to nie bardzo. Jakby się kapal w ciepłej i tak skuteczne "grał" że mu zimno to co innego wink
        • bi_scotti Re: Oskary 2016 26.02.16, 22:16
          Ja sie dosc obszernie wypowiedzialam w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/w,567,160115352,160115352,Ktore_filmy_oskarowe_juz_widzialyscie_.html#p160148119

Od czasu jak ten watek byl active, obejrzalam jeszcze "Son of Saul" i "Embrace of the Serpent" - oba naprawde swietne i w sumie ciesze sie, ze nie musze wybierac nagrody dla zadnego wink Polecam oba z calego serca!
          www.imdb.com/title/tt3808342/
          www.imdb.com/title/tt4285496/
          Jak juz od lat Oscars ogladam raczej z doskoku tak w tym roku chyba poswiece wiecej czasu, bo mam nadzieje na jakies "rozliczenie sie" Akademii z tym, ze Oscar jest tak beznadziejnie not diverse ... w 2016 roku!!! Moze chociaz Chris Rock nie zawiedzie www.theloop.ca/ctvnews/oscar-host-chris-rock-issues-cryptic-blackout-tweet-2/ wink Cheers.
          • rafalzalu Re: Oskary 2016 26.02.16, 22:47
            A to nie jest tak że Oscar musi wybierać z tego co jest i nie jego wina że nie ma tylu diverse filmów / aktorów z których można wybierać? Rozumiem problem ze Hollywood nie produkuje diverse filmów i casting directors nie zatrudnioniaja diverse aktorów.
            • bi_scotti Re: Oskary 2016 26.02.16, 23:04
              Raczysz zartowac, prawda? Nie ma z czego wybierac ... wolne zarty! Rozmawiamy o kinie, glownie kinie amerykanskim. Nie chce byc niegrzeczna ale, jak slowo daje ... c'mon ... masz np. jakis pomysl dlaczego w "Creed" do nagrody kandyduje SS (supporting actor) and nie Micheal B. Jordan (leading actor), ktory jest simply amazing? Szkoda mowic uncertain
              BTW, obejrzales moze film, ktory polecalam (nie tylko zreszta przeciez ja!), ktory jest mistrzostwem swiata w kategorii "kino" ale nie kandyduje do niczego, bo jest o czym jest i grany przez "diverse" cast - nie on jeden jest skandalicznie pominiety w tym roku. Lista jest dluga. I filmow, i indywidualnych performances - no worries, byloby z czego wybierac gdy sie tylko chcialo chciec, eh. Cheers.
              • rafalzalu Re: Oskary 2016 27.02.16, 01:11
                Dobrze, że zaznaczyłas że nie chcesz być niegrzeczna bo się trochę opierdzielony poczulem za to że w ogóle pytam wink

Że ogólnie są swietne diverse filmy to ja wiem. Nawet całe mnóstwo. Ja w ogóle wolę 'diverse' filmy bo są często ciekawsze i o czym innym moje osobiste doświadczenia.

Tylko czy te filmy maja kasę na promocję? Bo nie oszukujmy się Oscary to nie jest impreza promująca ambitnych, świetnych artystów tylko towarzystwo wzajemnej adoracji i wielkiej kasy. I Oscar nie wybiera ze wszystkich filmów które powstały. Teoretycznie może tak, ale w praktyce...

Aha, Creed nie widziałem więc nie komentuje.
              • nihiru Re: Oskary 2016 27.02.16, 08:02
                Biscotti, może to i skandal, może faktycznie jest to kwestia podświadomego rasizmu - nie wiem.
                Wiem za to, że od jakiegoś czasu coraz częściej słychać pretensje o "brak różnorodności", nieuwzględnianie mniejszości itp. Nie tak dawno czytałam o oburzeniu, że w Wiedźminie nie ma czarnych, innym razem - że Nicolas Sparks pisze tylko o miłości między chłopakiem a dziewczyną, a nie między osobami homoseksualnymi - no bzdury totalne.sad
          • nihiru Re: Oskary 2016 27.02.16, 07:52
            Biscotti - zajrzałam do tamtego wątku i wyczytałam że coś Ci nie gra z psychologią bohaterów w Spotlight. Co?

Mnie się podobało, jak tam wyraźnie było pokazane, że Boston to w sumie małe miasto, wszyscy się znają, i nikt nie chce się wychylać z trudnym tematem. Dopiero człowieka z zewnątrz trzeba, żeby ruszyć z miejsca. Nie dalej jak trzy dni temu podawano informację o skandalu z molestowaniem w BBC. BBC! Też wiele lat to trwało, wielu ludzi wiedziało i nikt się nie ośmielił wychylićsad
          • asmarabis Re: Oskary 2016 27.02.16, 09:26
            > Jak juz od lat Oscars ogladam raczej z doskoku tak w tym roku chyba poswiece wiecej czasu, bo mam nadzieje na jakies
            "rozliczenie sie" Akademii z tym, ze Oscar jest tak beznadziejnie not diverse ... w 2016 roku!!! Moze chociaz Chris Rock nie
            zawiedzie rel="nofollow">www.theloop.ca/ctvnews/oscar-host-chris-rock-issues-cryptic-blackout-tweet-2/ wink Cheers.

O masakro, oby nie. Powtarzasz jakies puste frazesy, ktore byly modne 10 lat temu. Zauwaz ze idea multikulturalizmu i roznorodnosci upadla z bombowym hukiem, mam nadzieje ze takich piskow jak twoj nikt juz nie slucha ....
    • anika772 Re: Oskary 2016 26.02.16, 22:23
      Obstawiam, że Zjawa dostanie wiele Oskarów, niestety, bo wolałabym nie. Mnie ten film nie porwał. Leo miewał lepsze role, teraz pewnie dostanie, za wytrwałość.
      Moje osobiste, zupełnie subiektywne "obstawienia":

Najlepszy film: "Pokój" albo "Spotlight"
      Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Leonardo di Caprio, ale to za całokształt, a nie za tę konkretną rolę.
      Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Brie Larson
      • thaures Re: Oskary 2016 26.02.16, 23:47
        Pokój wymiata. Dziś byłam w kinie...
        • anika772 Re: Oskary 2016 26.02.16, 23:49
          Tak, mocny jest, chociaż ja wcześniej czytałam książkę, więc znałam fabułę.
    • asmarabis Re: Oskary 2016 27.02.16, 09:22
      Zjawa i Big Short byly okropne i niezjadliwe. Marsjanin i Most szpiegow mi sie bardzo podobaly. Oskarow bym im jdnak nie wreczala na sile. Ale ogladam ostatnio filmy nie szukajac glebi i mistycznych przygod oraz wysilku intelektualnego ponad sily, ot po prostu dla rozrywki, zeby spedzic mily wieczor.

Jeszcze ogladalam 'the Danish girl', tez mi sie podobalo, nie wiem czy to w ogole jest do czegos nominowane?

Madmaxa nawet nie probowalam ogladac, tych innych wymienionych tez nie widzialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka