Dodaj do ulubionych

Lniana pościel

12.03.16, 21:51
Wpadła mi w oko w sklepie lniana pościel. Dotąd zawsze miałam tylko bawełnianą. Czy któraś z was ma lnianą? Zastanawiam się, czy nie będzie się bardzo gniotła w praniu, ja pościeli na ogół nie prasuję bo to jedyna czynność domowa, jakiej nie znoszę.
Obserwuj wątek
    • 71tosia Re: Lniana pościel 12.03.16, 22:07
      bardziej lubie niz bawelniana, ale gniecie sie w praniu bardzo, ja zamiast prasowania czasami uzywam specjalnego programu w pralce na 'pranie' w parze.
    • klamkas Re: Lniana pościel 12.03.16, 22:14
      Gniecie się straszliwie. Ja z tych co nie muszą prasować pościeli, bo zagniecenia mi nie przeszkadzają, ale lniana po praniu nawet dla mnie nie nadawała się do użytku i po pierwszej próbie wyprasowania jej w domu, wyguglowałam najbliższy magiel ;p. Cieszę się, że się jej pozbyłam i nigdy więcej.
    • gama2003 Re: Lniana pościel 12.03.16, 23:03
      Gniecie się upiornie, ale i tak grzechu warta.
      Prasuję niestety, bo lubię lnianą pościel najbardziej.
    • gris_gris Re: Lniana pościel 13.03.16, 00:07
      A ja wlasnie dlatego lubię miedzy innymi, ze jej nie prasuje. Pościel perkalowa i inna bawełniana muszę mieć wyprasowana (a u mnie nie ma magla) a lniana nie. Bardzo jej służy suszenie w suszarce, jest potem miękka i mało pomięta. Susze ja tez normalnie na sznurku, jeżeli jest odwirowana na średnich obrotach i dobrze strzepnieta, nie jest złe. Przede wszystkim mi sie podoba efekt takiej lekko pomiętej lnianej pościeli.
    • mynia_pynia Re: Lniana pościel 13.03.16, 08:58
      Od 3 miesięcy się zabieram do zakupu lnu. Ja chce miec taką miekka gniecioną, nie chce prasowanej krochmalonej. Chce czarną albo ciemno szarą i jeszcze zasłony lniane, też miekkie. Potrzebuje 26mb materiału he, he, i to mnie trzyma bo len nie kosztuje mało i nie wszwdzie jest taki metraż.
      • gris_gris Re: Lniana pościel 13.03.16, 09:22
        Ale chcesz szyć bo lubisz czy nie możesz znaleźć takiej pościeli i zasłon, jakie ci sie podobają?
    • anatefka Re: Lniana pościel 14.03.16, 07:31
      Len na pościel musi być odpowiedniej grubości i jakości, wtedy w swojej naturalnej formie, czyli "zwichrowany" lekko wygląda dobrze. Mam dwa komplety lnianej pościeli z H&M, nie wyobrażam sobie letnich upałów pod inną tkaniną. Pościel w dużym rozmiarze kosztowała 300 zł, udało mi się kupić w promocji za 75.
      Tkanina jest dość miesista, szlachetna w dotyku, nie drapie. Po praniu ją zwyczajnie rozwieszam. Nie ma na niej takich zagniecen, jak np. na lnianych spodniach czy bluzkach, które bez prasowania, jak psu z pyska. Pościeli żadną miarą nie prasuje, jest po wyschnięciu dokładnie taka, jak ma być, w charakterystyczny sposób pofalowana, naturalnie ładna. Dla tego efektu ją kupiłam.
    • pruszynkaaa Re: Lniana pościel 02.05.16, 22:08
      Mam jeden duży komplet lnianej pościeli z Ikea - super jest. Piore w 30st a później do suszarki na chłodne suszenie i wtedy wyjmuje taką fajną, nie sztywną, ale tez nie wymiętoloną, tylko właśnie taką, jaką powinna być pościel z lnu.
      • magata.d Re: Lniana pościel 18.08.20, 15:42
        pruszynkaaa napisała:

> Mam jeden duży komplet lnianej pościeli z Ikea - super jest. Piore w 30st a póź
        > niej do suszarki na chłodne suszenie i wtedy wyjmuje taką fajną, nie sztywną, a
        > le tez nie wymiętoloną, tylko właśnie taką, jaką powinna być pościel z lnu.
        Też ma z ikei. Bardzo fajna. Co do gniecenia i prasowania nie różni się dla mnie od bawełnianej.
    • webulka Re: Lniana pościel 19.12.16, 18:41
      Drogie Forumowiczki, Ja mam wszystkie pościele i zasłony i ręczniki wymienione na lniane, sama szyłam czego nie mogłam dostać w sklepach. Mam córkę z AZS i lekarze podpowiedzieli nam, że w tej pościeli dziecko powinno spać jeśli chcemy jej pomóc. Posłuchaliśmy się i kupiliśmy jej len, a jak zobaczyliśmy że działa, to wymieniliśmy wszystkie nasze tekstylia domowe na lniane. Skóra wygoiła się, jest lepiej nawilżona i bez chropowatości. Len zachowuje w sobie dużo wilgoci i sam potrafi regulować czy tę wilgoć oddać skórze czy też nie. Ponadto jest antyalergiczny, antygrzybiczny i antyseptyczny. Jonizuje powietrze w domu, więc się nie elektryzujemy jużsmile)). W lnie nasza skóra wypoczywa szybciej, lepiej się wysypiamy oraz wstajemy wypoczęci. NIEPRAWDA, że len gniecie się bardziej od bawełny. On sam w sobie ma pewną fakturę tkaniny i w tym jej cały urok, jakby lekko pofalowana, jak piasek przenoszony wiatrem na pustyni. Jeśli skóra w nim zdrowieje i pięknieje - to nad czym tu się zastanawiać. Cena absolutnie adekwatna do jakości i wartości, pamiętajmy że len rośnie bez nawozów i chemikaliów, a sposoby ówczesnego wykańczania sprawiają, że jest delikatny, muślinowy, bardzo przyjemny w dotyku. Chłodzi w upały, grzeje zimą. Jestem chyba addicted to linensmile)). Nie zastanawiajcie się - len leczy i dba o młodość Waszej skóry!!!
    • piqulinka [...] 18.08.20, 00:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tt-tka Re: Lniana pościel 18.08.20, 00:22
      Mam. Cudnie sie w niej spi.
      Piore bez odwirowania i wieszam mokre, potem tylko wyciagam. Obchodzimy sie bez prasowania smile
    • ichi51e Re: Lniana pościel 18.08.20, 07:31
      problemem nie jest gniecenie a wypychanie od spania. ale ektra przyjemna w spaniu. mimo wszystko polecam.
    • chatgris01 Re: Lniana pościel 18.08.20, 07:31
      Mam lnianą od lat i kocham, uwielbiam, nie chcę żadnej innej, chłodzi w lecie, grzeje w zimie, nigdy nie jest wilgotna w dotyku (len ma największą chłonność, a wilgotny mięknie, a nie sztywnieje jak bawełna).
      Nie prasuję i nie krochmalę, jest mięciutka, a w miarę kolejnych prań coraz bardziej (zresztą teraz najczęściej występuje już zmiękczona przemysłowo, pod nazwą "sprany len" lub podobnie).
      • chatgris01 Re: Lniana pościel 18.08.20, 07:33
        Nie zauważyłam, że spamer wyciągnął stary wątek, wrrr surprised
        Tak to jest, jak się czyta forum przed kawą.
    • evee1 Re: Lniana pościel 18.08.20, 10:24
      Mam lniana, ale te wygniecenia po jednej nocy juz sa rozprostowane. Ale taki worek sie z tego robi, bo taka jest natura lnu. Jezeli wiec lubisz wyglad gladki i ulizany, to z lnem go nie uzyskasz.
      Ale do spania jest bardzo przyjemna, tylko ja poduszki lubie bawelniane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka