Dodaj do ulubionych

Wątek na Wielki Czwartek

24.03.16, 15:20
Dzisiejszy dzień w KK jest uznawany jako pamiątka ustanowienia sakramentu kapłaństwa i Eucharystii. Pytanie: Ilu znacie sensownych księży? Ja chyba dwóch - znaczy osobiście nie znam żadnego z nich ale często zgadzam sie z tym co mówią: ks. Jan Kaczkowski i k. Piotr Glas. Macie jakieś swoje typy?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:21
      Boniecki
    • mamma_2012 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:34
      Kilka tygodni temu byłam na pogrzebie, ksiądz świetnie znał zmarłą i jej rodzinę, był sowicie wynagrodzony za usługę (zmarła hojna donatorka prafii).
      Klepał anonimowe banały myląc regułki. Koszmar i dla mnie policzek dla rodziny!
      Nie znam pożądnego księdza, najlepszy chyba mnie bezpośrednio nie zbeształ za styl życia, kiedy przypadkiem zajrzał w ramach " kolędy".
      Mój sąsiad ma siostrę w zamkniętym zakonie, ile zakon siostry sugeruje mu wpłat, nie mieści się w głowie. Niestety chyba już zerwał kontakt z siostrą.
      • niktmadry Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:40
        Dzięki za info ale nie na temat. Zapytałam o sensownych kapłanów. Takich o których piszesz jest na pęczki. Ale to nie ten watek.
        • mamma_2012 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:59
          Myślałam, że ksiądz, który jak, np. lekarz, który zna pacjenta i dostanie dużo pieniędzy będzie w stanie się wspiąć na wyżyny.
          Niestety przeżyłam rozczarowanie, a przysięgam, że wierzyłam w to, że usłyszę jego ludzkie wnętrze i myśli, w końcu chował bliską osobę.
          Szok, którego nawet jako antylkerykałka się nie spodziewałam w tej sytuacji.
          Czyli na pierwszym miejscu zostaje ksiądz, który był miły chociaż dowiedział się "najgorszych" rzeczy o mojej rodzinie
      • rorzrzutny Co? Pożądnego nie znasz??? 24.03.16, 17:34
        mamma_2012 napisała:

> Nie znam pożądnego księdza ...

Że nie znasz porządnego, to jakoś mnie nie dziwi. Ale pożądnego też nie??? shock

Czyżbyś nie poznała w ogóle żadnego? big_grin
        • mamma_2012 Re: Co? Pożądnego nie znasz??? 24.03.16, 18:29
          Ok, biję się w piersi, znów dałam się złapać, tym razem padło na ortografa.
          A co myślisz w temacie?
    • lokitty Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:38
      Poznałam. Przeor klasztoru. Bardzo serdeczny i sympatyczny człowiek. Niestety podobno wyjechał na misję i teraz jest już inny.
    • ksionzka Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:39
      Niestety nie, a to olbrzymi cios dla KK.
      I to własnie dlatego ludzie oddalają sie od kościoła a nie dlatego, że szatan i grzech odsuwa ludzi. No ale potrafią spojrzeć na siebie obiektywnym okiem i powiedzieć, że KK sam siebie niszczy co niestety nawet w jakiś tam przepowiedniach JEST. No ale temat tabu. i dalej mamy iść za nimi mimo że w ich szeregach najbardziej panoszy się grzech i ich szatan.

śmiech na sali.
    • ludborka Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:45
      Znałam jednego, niestety już nie żyje. Był naprawdę dobrym, otwartym i światłym człowiekiem.
      • bi_scotti Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:54
        W latach 70tych i 80tych minionego stulecia (o kurcze, jak to brzmi ... jakbym byla Matuzalemem tongue_out ) znalam co najmniej kilku bardzo madrych, sensownych duchownych: ojcow z zakonu Dominikanow, Franciszkanow, Jezuitow, kilku pastorow, dwoch rabbis, kilka zakonnic. To juz wtedy byli w wiekszosci "dojrzali" ludzie wiec wiekszosc z nich juz odeszla z naszego kregu ... w ten nastepny krag ... eh. I teraz znam kilku naprawde madrych, swiatlych, oswieconych i oswiecajacych duchownych roznych wyznan. Szczegolnie znam kilka kobiet "clergy" reprezentujacych rozne koscioly protestanckie - to sa super kobiety, super ludzie - imponuja mi nieslychanie oczytaniem, otwartoscia umyslow, umiejetnoscia sluchania ludzi i nieskonczonymi pokladami zyczliwosci dla drugiego czlowieka jakie kazda z nich ma. Trudno mi ocenic, co bylo pierwsze: dobra kobieta zostajaca dobrym ksiedzem czy madra wiara promujaca dobra kobiete na ksiedza ... Cheers.
    • tryggia Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 15:55
      Moim zdaniem żaden medialny ksiądz nie jest do końca w porządku. Dlatego z tych znanych nie wymienie sensownego.
      Ale za to wielu wspaniałych znam, znałam. Kilku beznadziejnych też.
    • mamma_2012 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 16:01
      Zapomniałam o cudownym księdzu, pobłażliwym i medialnym, który obraził się na moją koleżankę, bo odrzuciła jego zalotywink
    • biala_ladecka Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 16:11
      Kilku by sie znalazlo. Wychowywalam sie w parafii, ktora miala /nadal ma fantastycznego proboszcza. Jest swietnym organizatorem i prawdziwym wizjonerem, zrobil bardzo duzo dobrego dla parafii i miasta ale nie ukrywam, ze bardzo mu w tym pomaga niespotykana wrecz charyzma.
      W czasach licealnych mielismy fajnego kaplana "po przejsciach". Wyjechal na misje, podobno mu tam dobrze.
      Aktualny zestaw w mojej parafii jest dosc udany. Nasz proboszcz niestety do wielu rzeczy sie nie nadaje ale widac, ze bardzo walczy ze swoimi slabosciami i za to szacun. Mamy za to bardzo inteligentnego wikariusza. Sluchanie jego kazan to autentyczne umyslowe odprezenie. Typ terenowy - tez podejrzewam "ucieknie" predzej czy pozniej na misje.
      Dla porownania: typ autentycznie beznadziejny, trafil mi sie tylko jeden, a i ten o dziwo, mial swoich zagozalych wielbicieli mowiacych o nim per "jedyny prawdziwy kaplan" (ehh, znajoma retoryka).
    • shell.erka Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 16:41
      Kilku spotkałam.
    • echtom Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 17:48
      Mój śp. proboszcz z zacnego kaszubskiego rodu Sampów. O matko, jaki to był dobry człowiek. Dwa razy mnie poratował, raz materialnie, duchowo, kiedy byłam w ciemnej d...olinie.
      • echtom Edit 24.03.16, 21:30
        * raz duchowo
    • mamaemmy Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 17:50
      Osobiście znałam kilku.
      • kolter nie znam gościa ,ale juz mi sie podoba 24.03.16, 17:59
        https://pbs.twimg.com/media/CeU-hSsUYAAIJSi.jpg:large
        • kaz_nodzieja Re: nie znam gościa ,ale juz mi sie podoba 24.03.16, 19:45
          Na szczęście nie jestem wierząca.
          • kolter Re: nie znam gościa ,ale juz mi sie podoba 24.03.16, 20:18
            kaz_nodzieja 24.03.16, 19:45
            Na szczęście nie jestem wierząca.

to życzeń świątecznych nie przyjmujesz ? big_grin
            • kolter sympatia się pogłębia ... 24.03.16, 20:32
              https://pbs.twimg.com/media/CeVTBz8WwAACK8L.jpg
            • kaz_nodzieja Re: nie znam gościa ,ale juz mi sie podoba 24.03.16, 21:05
              Zależy jaka kiełbasa.
              • kolter Re: nie znam gościa ,ale juz mi sie podoba 24.03.16, 21:46
                kaz_nodzieja 24.03.16, 21:05
                Zależy jaka kiełbasa.

raczej jaki sok z niej/go wypływa...
    • ophelia78 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 19:59
      Kilkudziesięciu. Wszyscy z nich to Dominikanie.
      Ksiezy niezakonnych omijam szerokim łukiem.
      • tryggia Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 20:13
        A mi Dominikanie właśnie podpadli najbardziej.
        • eutektoidalna Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:03
          Za inkwizycję? wink
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 22:36
            Za Imię Róży smile
    • eutektoidalna Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:02
      ks. prof. Michał Heller, ś.p. abp Życiński, ks. Boniecki (i wielu innych związanych z Tygodnikiem Powszechnym), ks. Kaczkowski, ks. Kazimierz Sowa, ks. Grzegorz Kramer, ks. Jan Andrzej Kłoczowski i wielu innych dominikanów...
      • tryggia Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 12:59
        No, właśnie, większość wymienionych to wg mnie kiepscy duchowni.
        • eutektoidalna Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 17:11
          W jakim sensie kiepscy?
          • sumire Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 17:26
            Nieprawomyslni. Kramer został zmieszany z błotem przez prawdziwych Polaków katolików po tym, jak zwrócił im uwagę na niechrześcijańskie postępowanie.
            • eutektoidalna Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 20:16
              A to wiem. Jestem wśród tych 5 tys. ludzi, który polubili ten wpis. Ale ja jestem gorszy sort. I cyklistka. Z wegetariańskim epizodem big_grin
              • sumire Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 20:30
                Ja też jestem wśród tych 5 tysięcy smile
    • mama.nygusa Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:08
      Mamy nowego proboszcz od sierpnia, dla mnie , poki co swietny kaplan, super prowadzi msze dla dzieci, sporo juz dobrego wprowadzil i zrobil w mojej parafii, a dzis na mszy przepraszal gorwliwie jesli kogos skrzywdzil, przepraszal szczerze i seredcznie dziekowal za wszystko.
      Ja jestem sceptyczna wobec ksiezy, no ale ten dal mi wiare, ze sa jednak porzadni.
    • klamkas Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:19
      Proboszcz z "mojej" parafii sprzed paru lat był świetny, inteligentny, wykształcony, oczytany, z własnymi poglądami, otwarty na dyskusję i zwyczajnie kochający ludzi. Niestety miał zbyt wywrotowe poglądy (np. był sceptycznie nastawiony do kultu maryjnego wink) i przeor odwołał go z funkcji i wysłał gdzieś, gdzie nie posługuje wśród ludzi. Parafia straciła dużo - rozleciała się część grup parafialnych, spadła frekwencja na mszach i imprezach przykościelnych (kolejny proboszcz był oszołomem). Oprócz niego znałam dwóch, bardzo katolickich w swoich poglądach, ale jakichś takich proludzkich i to wystarczyło, żeby kontakty z nimi zachęcały do bycia w KK, a nie odstraszały.
      • klamkas Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:21
        A, no i - we wrocławskich duszpasterstwach akademickich spotkałam sporo fajnych księży i zakonników.
    • kotradykcja Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:42
      Z Krk i z medialnych - Boniecki, Wolna (od szlachetnej paczki), taki młody ksiądz, który choruje na raka (nie pamiętam nazwiska).
      Że znanych "na żywo"- ksiądz z małej miejscowości pod Wrocławiem, ciepły, świadom swojej ludzkiej ułomności.
      Spoza Krk - nasz proboszcz. Mądry życiowo, bardzo aktywny społecznie, zna się na winach i ma bardzo mądrą żonę, której się słucha wink
    • aqua48 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:45
      Znam i znałam całkiem sporo sensownych księży. Katecheta w okresie liceum (wtedy jeszcze religia była w parafii), Wspaniały dobry, mądry ksiądz, delikatny jako człowiek. Jego kolega z tej samej parafii - wspaniały kompan wakacyjnych wędrówek i intelektualnych rozmów nawet z nastolatkami smile Ksiądz katecheta moich dzieci, lubiany przez wszystkich, z dobrym sercem, choć nieco zasadniczy. Ksiądz proboszcz z mojej parafii niezwykle skromny człowiek, pełen taktu i dobroci. Filozof. Bardzo go szanuję i lubię, przypomina mi mojego dziadka. Pamiętam też młodego księdza z okresu stany wojennego z płomiennymi i mądrymi kazaniami. Lubiłam go słuchać. Był też bardzo sympatyczny ksiądz, który potrafił zaprzyjaźnić się z rodziną ateistów i nie namawiać ich do innego wyboru, a jednocześnie dawać wsparcie. No i przede wszystkim niezapomniany ksiądz Tischner, miałam szczęście chodzić na jego wykłady monograficzne, które uwielbiałam, jego kazania już mniej mi się podobały, ale bardzo jestem ciekawa jak teraz komentowałby rzeczywistość. Brakuje mi tych jego komentarzy.
      Poznałam też całkiem sporo księży z wadami charakteru, głupich, złośliwych i ograniczonych. Ot jak wszyscy inni ludzie ludzie.
    • solejrolia Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 21:58
      Jednego. Dobry człowiek, po prostu.
      I mojej rodzinie w trudnym czasie okazał duzo życzliwości.
    • aurinko Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 22:29
      Ks. Kaczkowski i ks. Rafał który mądrze rozmawiał z moją córką o wierze (nie chodzimy do kościoła ).
    • karo.8 Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 22:39
      Znam wielu. lubie sluchac ks. Piotra Glasa
    • chocolate_cake Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 23:10
      Znam kilku bardzo sensownych księży. Większość z nich to zakonnicy.
      Znam osobiście.
    • eutektoidalna Re: Wątek na Wielki Czwartek 24.03.16, 23:25
      Piotr Glas? Aż sobie puściłam na youtube i okazuje się, że to niemal ks. Oko 2.
    • millitta Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 00:14
      Choć z KK nie jestem związana już od jakiegoś czasu to znam dwóch sensownych księży, jeden to taki ciepły starszy pan, bardzo sympatyczny i z sercem na dłoni, był zarówno dobrym kapłanem jak i po prostu dobrym człowiekiem. Drugi młody(choć teraz już pewnie w średnim wieku), typ misjonarza, pomógł dużej ilości ludzi.
    • jowita771 Re: Wątek na Wielki Czwartek 25.03.16, 13:50
      Przez lata byłam mocno związana z kk i znam sporo księży. Sensownych czterech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka