Dodaj do ulubionych

To jest teraz normalne?

06.04.16, 19:16
Od czasu przejęcia tv publicznej przez Kurskiego wiadomości nie oglądam, tzn. raz włączyłam z ciekawości, ale nie byłam w stanie patrzeć a prowadzącą.
A dzisiaj rano trafiłam na salon polityczny w Trójce (słucham tylko tego radia, ale tej audycji akurat rzadko) i jestem w ciężkim szoku.
Rozmowa była o aborcji, rozmawiała pani Lubnauer z Nowoczesnej (poznałam po głosie i spokojnym tonie) i jakiś facet. Nie słuchałam od początku, więc nie wiedziałam kto zacz, ale po treści rozmowy byłam przekonana, że to jakiś oponent, czyli w tym przypadku byłby to jakiś prolajfowiec. Ale coś długo prowadzącego nie było słychać i w końcu zakumałam, że ten gość, polemizujący z posłanką jest dziennikarzem prowadzącym tę audycję!
Jestem zdegustowana. Trójka zawsze kojarzyła mi się z najwyższym poziomem dziennikarstwai, a to co usłyszałam rano jest tak żenujące, że brak słów po prostu. To teraz będzie już tak wyglądać?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 19:21
      A gdzie Ty się uchowałaś? Nie słyszałaś o wymianie kadr na wszelkich możliwych przyczółkach?
      • eilian Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 20:40
        Oczywiście, że słyszałam, wiem, że zwolnili Sosnowskiego, ale wydawało mi się, że przynajmniej w Trójce wszystko funkcjonuje w miarę normalnie, serwisy informacyjne są chyba ok (nie wsłuchuję się może przesadnie, ot radio sobie leci w tle). Do tej pory bezpośrednio na uszy mi się to nie rzuciło, ale po tej dzisiejszej audycji jestem oburzona. Jak można tak wszystko niszczyć? Najlepsze radio w tym durnym kraju...
        • oqoq74 Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 20:46
          Mój mąż słucha namiętnie trójki i na bieżąco opowiada mi co się dzieje. Ja sobie odpuszczam media dobrej zmiany.
    • krejzimama Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 19:21
      To prowadzi Paweł Lisicki, prawacki dziennikarz. Pokuszę się nawet o opinie, że on jest z grupy tych mniej pizgniętych na umyśle.
      Po przjęciu mediów publicznych przez pisdzielców założyłam bana na wszystkie publiczne. stacje radiowe i tv. Wrócę do nich kiedy wyzwolimy się spod pisdzielskiej okupacji.
    • dorek3 Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 19:31
      W środy i piątki Salon Polityczny prowadzi Lisiecki. Nie nadaje się to wogóle do słuchania. Ja przelaczam na TOKFM. W pozostałe dni jest ok.
      • dorek3 Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 19:32
        Lisicki oczywiście.
    • kai_30 Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 21:06
      W zeszłotygodniowej Polityce był artykuł na temat "dobrej zmiany" w mediach. Kawałek dotyczący Trójki też był, o:
      "Jak szefowie z zaciągu dobrozmianowego traktują podwładnych, pokazuje przedświąteczne spotkanie prezes Polskiego Radia Barbary Stanisławczyk z zespołem Trójki (dzień po tym, jak ten wystosował list do zarządu PR z protestem przeciwko zwolnieniu dziennikarza Jerzego Sosnowskiego i upolitycznieniu anteny, pod którym podpisali się m.in. Wojciech Mann i Marek Niedźwiecki). Na spotkaniu miał zostać przedstawiony nowy dyrektor Programu III, następca Pauliny Stolarek-Marat, która wytrzymała na tym stanowisku ledwie miesiąc. ? Ludzie zjechali z całego miasta tylko po to, by się dowiedzieć, że na nowego szefa jeszcze poczekamy [następnego dnia okazało się, że został nim były dyrektor katolickiego Radia Plus z Gdańska Adam Hlebowicz ? red.] ? mówi uczestnik spotkania. Potem było jeszcze ciekawiej. ? Pani prezes powiedziała, że podchodzą do niej ludzie, pytając, kiedy Trójka otworzy się na nowe grupy społeczne. Gdy jeden z dziennikarzy zapytał, co to znaczy, usłyszał: jeśli nie ma pan pojęcia, o czym mówię, to nie mamy o czym rozmawiać.

Dziennikarze Trójki dowiedzieli się również od pani prezes ? byłej dziennikarki pism kobiecych, która nigdy nie pracowała w radiu ? że zna się na wielu gatunkach dziennikarskich i może poprowadzić dla nich warsztaty z reportażu czy prowadzenia wywiadów. ? To było okropne spotkanie. Odniosłem wrażenie, że ona nie szanuje ludzi. Nie przyjmuje w ogóle do wiadomości, że świat może wyglądać inaczej, niż jej się wydaje ? dodaje dziennikarz Trójki. Zarząd radia zastosował jeszcze jedną metodę dyscyplinowania potencjalnych buntowników. ? Raz, a nawet dwa razy w tygodniu wysyła do związków zawodowych listy z kolejnymi nazwiskami pracowników, pytając, czy są wśród nich związkowcy. Trudno się dziwić, że na wszystkich padł blady strach ? mówi Krystian Legierski, członek Rady Programowej Polskiego Radia."

I jeszcze, o nowym narybku:
      "Można powiedzieć, że Trójka na tle innych anten i tak miała sporo szczęścia. Co prawda pracę straciły poprzednie szefowe: Magda Jethon i Anna Krakowska, zwolniono powszechnie szanowanego Sosnowskiego, ale poza tymi stratami zarówno zespół, jak i program na antenie pozostały generalnie takie same. Ale po przyjściu nowego dyrektora trudno mieć złudzenia, że tak zostanie.

Na miejsca zwalnianych przychodzą bowiem ? w najlepszym przypadku ? ludzie w typie Pawła Lisickiego, redaktora naczelnego ?Do Rzeczy?, który od niedawna prowadzi poranne rozmowy w Trójce. W radiowej Jedynce, której dyrektor rozpoczął rządy od powieszenia krzyża w swym gabinecie, programy prowadzi zastęp prawicowych dziennikarzy w typie Samuela Pereiry, Michała Rachonia, Piotra Goćka czy Antoniego Trzmiela. ? Młodzi pracownicy puszczają ich nagrania i zwijają się ze śmiechu, słuchając, jak tamci seplenią, połykają głoski czy przerywają wypowiedzi długimi yyyyyy. To już nie jest nawet poziom radia studenckiego. To radiowęzeł ? mówi pracownik Polskiego Radia z wieloletnim stażem."

Dobra zmiana!
      • martishia7 Re: To jest teraz normalne? 07.04.16, 13:15
        Jeszcze brakuje tylko w radiu Dawida Wildsteina i panel do audycji na temat rozmaitych wad wymowy uważam za kompletny.
    • naplaze Re: To jest teraz normalne? 06.04.16, 21:57
      Tu jest podcast, jeśli ktoś chciałby sobie rzeczonej audycji posłuchać:
      www.polskieradio.pl/9/299/Artykul/1603619,Katarzyna-Lubnauer-W-Polsce-prawo-antyaborcyjne-jest-wyjatkowo-ostre
    • tontonik Re: To jest teraz normalne? 07.04.16, 11:23
      Polecam odsłuchać sobie wywiad tegoż "redaktora" z Jarosławem Kaczyńskim w salonie politycznym. Idealny przykład na to, jak nie powinno wyglądać dziennikarstwo wink
      • dorek3 Re: To jest teraz normalne? 07.04.16, 13:10
        Smaczku dodaje fakt, że wywiad był oczywiście nagrany wieczorem, kiedy radjo pojechało do JK, a poleciało rano w normalnym czasie antenowym.
    • owczarkini Re: To jest teraz normalne? 07.04.16, 13:21
      >Jestem zdegustowana. Trójka zawsze kojarzyła mi się z najwyższym poziomem dziennikarstwai, a to >co usłyszałam rano jest tak żenujące, że brak słów po prostu. To teraz będzie już tak wyglądać?

Odkochałam Jedynkę w sumie zaraz po "dobrej, zmianie". Już sama muzyka stała się przaśna i dusząca, chyba wprowadzili parytet, że musi być ileśtam % polskiej i w końcu nie mieli czego puszczać. Nawet jakieś wczesne disco polo z lat 90-tych mi się obiło o uszy i odpuściłam.
      Trójki strasznie szkoda. Wszystkiego, kurczę, szkoda sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka