Dodaj do ulubionych

Praca - porady potrzebna

07.04.16, 14:47
Od jakiegoś czasu pracuję. Zastępstwo. Urząd. Budżetówka. Pewna pensja. ZUS i podatki opłacone. Urlop się należy. Kasa tyłka nie urywa, ale jest.
Wkurza mnie jednak fakt, że w zasadzie nie mam co robić. Masakra. Są dni, że siedzę i przez 8 godzin nie mam fizycznie żadnego zajęcia. Próbowałam sobie jakoś zorganizować czas. Czytałam przepisy (już rzygam czytaniem przepisów, ileż można). Posprzątałam półki z materiałami biurowymi. I kurde totalny marazm.
Mam poczucie totalnej straty czasu. Jestem bardziej zmęczona niż gdybym nosiła worki w kamieniołomach tongue_out Nie umiem siedzieć na tyłku i robić nic tongue_out

I teraz pytanie:
ponieważ męczę się koszmarnie, bo takie bezczynne siedzenie jest sprzeczne z moją naturą, co byście zrobiły na moim miejscu?
Zagryźć zęby i przebujać się te 7 tygodni do końca umowy?
Czy nie robić sobie takiej krzywdy i piznąć tym wszystkim?

Dziękuję za poradę.
Pewnie niektórym z Was mój problem wyda się dziwny, ale mnie naprawdę męczy praca, w której nie ma co robić wink
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:51
      forum czytaj....big_grin
      7 tygodni nie dasz rady??
    • agata_abbott Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:51
      Też by mnie to męczyło.

A masz możliwość robić coś na boku, w trakcie pracy, czy nie ma takiej opcji? W sensie - jakiś kurs on-line, coś w tym stylu?
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:55
        Przyniosłam sobie książki merytoryczne. Związane z tematyką firmy. Moja szefowa popaczała i stwierdziła, że będę od dziś robić dużo tabelek.
        Skończyło się na obiecankach. Dziś marazm. Znów nie dostałam nic do roboty. Tyle, że książki merytoryczne niestety wczoraj wyniosłam do domu, skoro tej roboty miało być tak dużo...
        Trochę szkoda, bo bym dziś poczytała i może coś bym sobie powtórzyła wink tongue_out

Chyba nie lubię tej pracy tongue_out
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:36
        Przeczytałam wszystkie fachowe i dostępne artykuły w rp i gazecie prawnej wink poczytałam przepisy

umieram z nudów big_grin
        • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:44
          rób zarobkowo pity znajomym i całej okolicy wink
    • alpepe Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:54
      Druty, włóczka, można dyskretnie pod biurkiem sztrykować... Ewentualnie pójść do bezpośredniego przełożonego i szczerze poprosić o robotę.
      • beata985 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:55
        przy okazji zgłosic, ze stanowisko zbędne....
        • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:59
          ale na to mi wygląda
          stanowisko im jest doskonale zbędne...

merytorycznie to, co mi wcześniej pokazywały - robię bezbłędnie, więc to też nie tak, że ze mnie jest taki matoł, co to nie ogarnia i strach dać robotę wink

no nie kumam tematu big_grin
    • lauren6 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 14:58
      Pościągaj sobie ebooki i czytaj. 7 tygodni to żaden wyrok.
    • wielceszanownypan Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:03
      Zostań wolontariuszką w hospicjum.
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:05
        w godzinach pracy? big_grin
        • wielceszanownypan Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:27
          yenna_m napisała:
          > w godzinach pracy? big_grin

A po co jej praca?
          Autorka wątku napisała:
          Wkurza mnie jednak fakt, że w zasadzie nie mam co robić. Masakra. Są dni, że siedzę i przez 8 godzin nie mam fizycznie żadnego zajęcia
          jestem bardziej zmęczona niż gdybym nosiła worki w kamieniołomach tongue_out Nie umiem siedzieć na tyłku i robić nic

No to w hospicjum będzie miała co robić. Fizycznie.
          • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:30
            czyli rozumiem: zwolnić się? tongue_out
            w domu mam co robić aż nadto tongue_out
            • wielceszanownypan Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:44
              yenna_m napisała:
              > czyli rozumiem: zwolnić się? tongue_out
              > w domu mam co robić aż nadto tongue_out

Najpierw sprawdzić znaczenie słowa hospicjum.

hospicjum
              1. «ośrodek dla nieuleczalnie chorych»
              sjp.pwn.pl/szukaj/hospicjum.html
              • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:58
                Ale ja nie chcę pracować w hospicjum.
                Chcę PRACOWAĆ w zawodzie. Z naciskiem na słowo "pracować" sad
    • sfornarina Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:05
      Zajmij się czymś rozwijającym intensywnie smile

Ja w jednej z moich prac (też budżetówka = były dni, kiedy było tyle roboty, że godzin za dnia nie starczało, ale przez długie tygodnie do roboty było tylko picie kawy i pogaduchy ze współpracownikami) zrobiłam stronę internetową (w zasadzie po raz pierwszy w życiu). Sporo się nauczyłam i czas leciał błyskawicznie smile
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:20
        Stronę zrobiłam siedząc w domu wink
        Mam wrażenie, że siedząc w domu jednak jakoś bardziej się rozwijałam i lepiej gospodarowałam swoim czasem. Z większym pożytkiem dla własnego rozwoju i dla pożytku innych osób.
    • gama2003 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:10
      Uczyłabym się języka jakiegoś. Czytanie forum też potrafi zeżreć czasu sporo smile. O, napisz kryminał biurowy, w końcu w takim uśpionym urzędzie może ktoś kogoś ukatrupić. Takiego ,,Lesia II ,,...
      Potraktuj pracę kompletnie zarobkowo, pieniądz nie smierdzi a te dwa miesiące szybko miną.
    • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:24
      1. wszelkie robótki ręczne (jak ktoś cię przyłapie na tym, to mów, że to dla odstresowania w nawale pracy)
      2. słuchawki na uszy i uczyć się intensywnie języka
      3. hurtowo czytać książki
      4. jak masz dostęp do internetu to szukać dobrej pracy lub studiować blogi modowe, ogrodnicze, dietetyczne, podróżnicze - wszystko, co cię interesuje a w domu na to czasu nie ma
      5. znaleźć fuchę przy przepisywaniu tekstów na komputerze, tłumaczeniach, korektach, itd
      6. uczyć się nowych programów obsługi, programowania, projektowania
      7. pisać wiersze opowiadania oraz epopeje

• yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:33
        1. praca biurowa, odpada
        2. j/w
        3. też nie bardzo, jednak bywa, że przychodzą ludzie z innych działów
        4. zastanawiam się, czy nie jest śledzony ruch w sieci wink
        5. nie pomyślałam
        6. trzeba mieć dostęp z kompa służbowego wink
        7. no generalnie to też ryzykowne poczynanie, ostatecznie ktoś mi płaci, kurde sad
        • sfornarina Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:39
          No zajmij się czymś po prostu, a nie szukaj wykrętów, że się nie da.

Ja w innej pracy eseje na studia pisałam. Akurat w pracy co robić miałam, ale terminy na uczelni goniły tongue_out
          Nie trzeba było żadnych specjalnych programów. Otwierałam jakieś okienko tekstowe "pracowe" i klepałam w nim akapit do eseju. Kopiuj wklej i do swojego gmaila wklejałam - a wersja robocza się zapisywała smile
        • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:43
          no więc bierz ze sobą osobisty tablet/smartfon z dostępem do netu i na nim "pracuj"
          w razie czego powiesz, że ćwiczysz formuły excela do tych tabelek szefowej...
        • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:56
          A swoją drogą nie wiem czemu odrzucasz możliwość nauki języka
          Przyjdzie ktoś to słuchawki ściągasz i się szeroko uśmiechasz czy czegoś nie potrzebuje
          A w kompie możesz robić setki testów i ćwiczeń pisowni. W końcu znajomość języka obcego się czasem przydaje NAWET W POLSKIM URZĘDZIE.
          Tak samo -przynieść sobie na penie książki w pdf w plikach opisanych "przepisy dotyczące ..." "zarządzenie ministra ..." i czytać z ekranu kompa.
          Ad 7. -no płaci ci- za pupogodziny jak widać a nie za konkretne zajęcia. Więc czy to takie istotne co tam będziesz robić w międzyczasie? byleś urzędowych kartek i tuszu nie nadużywała.. tongue_out
          ps. zawsze możesz iść do szefowej i poprosić o te tabelki do zrobienia.

• yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 16:04
            No jakoś muszę sobie ten czas zorganizować... Bo mnie nosi.
            • nanuk24 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:04
              zatrudnij sie na pisowskiego trolla gazetowego, czas zorganizowany bedzie, kilka grosikow przy okazji wpadnie.
    • biala_ladecka Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:24
      O matko! Rozumiem cie. W mojej pierwszej powaznej pracy tez nie bylo co robic, a niestety wymagano abym caly czas byla czyms zajeta. Ilez mozna przegladac te same segregatory i udawac, ze sie analizuje arcywazne zmiany w cenach kilograma wolowiny u trzech lokalnych rzeznikow big_grin

A przypomnialo mi sie! Byly tam takie schody obrosniete jakims bluszczopodobnym zielskiem i jak mnie raz szefowa zdybala na bumelanctwie, to zalecila, zeby w wolnych chwilach przecierac szmatka liscie. Moze w te strone pojdziesz? wink
      • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:32
        > Byly tam takie schody obrosniete jakims bluszczopodobnym zielskiem i jak mnie raz szefowa zdybala >na bumelanctwie, to zalecila, zeby w wolnych chwilach przecierac szmatka liscie. Moze w te strone >pojdziesz? wink

hahaha, jesoooo skąd wy te prace bierzecie.... nigdy nie miałam takiej pracy, żeby nie mieć co robić...raczej odwrotnie- że za dużo spraw do zrobienia na mojej głowie i jak zabumeluję jednego dnia to drugiego siedzę po godzinach
        • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:34
          Ja też nigdy przedtem nie miałam takiej pracy
          raczej roboty było od zaj....ania big_grin i nie wiadomo było w co ręce włożyć
          a tu taki klops...
          • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:40
            to trzymaj się jej, korzystaj, rozkoszuj tymi kilkoma tygodniami i lecz swój pracoholizm wink

wiem! trenuj tam jogę big_grin
            • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:55
              Dla mnie to trauma. I to poważna trauma.
              • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:57
                dlatego trenuj jogę. siądź na krześle podwinąwszy nogi, przybierz postawę kwiatu lotosu, złóż odpowiednio palce rąk i powtarzaj delikatne ummmmmmmm.....ummmmmm....ummmmm.... i tak 8 godzin z przerwą na sikanie i kanapkę tongue_out
                • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 16:01
                  Brzmi potwornie big_grin
                  • nanuk24 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:06
                    Zadzwon do kotow, pogadaj, podpytaj,co robia wink
    • nanuk24 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:40
      O, i mamy obraz ciezko zapracowanych urzednikow i gdzie publiczne pieniadze sa wydawane.
      Oczywsicie, Yenno, nie bije personalnie do Ciebie, tylko do systemu. To jest starszne, to jest wydawanie milionow na pracownikow, ktorzy nie maja co robic.
      A tak ogolnie to nie wiem, koty moze bierz ze soba, to bedziesz je czesac wink
      • larrisa Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:49
        O ile to prawda. Szczerze mówiąc, nie znam urzędów w których nie ma nic do roboty. Sama się do budżetówki nie pcham, nie mój klimat, ale mam trochę znajomych po różnych urzędach i słyszę co mówią i ile osób po godzinach musi zostawać, kolega nawet na urlopie telefony od władz odbiera, raz go nawet z urlopu ściągnięto do pracy, fakt że ma nieco wyższe stanowisko, może dlatego. Możliwe, że faktycznie gdzieś tak jest, ale to chyba bardzo sporadyczne. Ja bym raczej powiedziała, że z urzędami nie tyle problem w braku pracy ile najczęściej w pracy bez sensu i większego znaczenia dla społeczeństwa.
        • nanuk24 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 16:54
          Widac na forum tych przpracowanych urzednikow przescigajacych sie w pyskowkach. Gdyby wiecej czasu poswiecali na pracy, a nie na forum i facebooku, nie musieliby zostawac po godzinach.
          • larrisa Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:22
            A skąd wiesz kto jest urzędnikiem?
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:54
        Dla mnie to czyste marnotrawienie pieniądza publicznego niestety...
        • 1.kinia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:59
          No nie, z podejściem "moja wypłata to marnotrawienie pieniędzy publicznych" to ty kariery nie zrobisz big_grin
          • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 16:01
            :p
      • martishia7 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:43
        Problem polega na tym, że siły i środki nie są w sposób zbyt roztropny wydatkowane. Są urzędnicy, którzy mają jak yenna. A są tacy, którzy nie mają czasu przez cały dzień wypić porannej kawy. Mam znajomą np, od lat w jedynym z ministerstw. Wpadli tam kiedyś na pomysł, że będą starannie prowadzić "zeszyt" nadgodzin i oddawać w wolnym, żeby broń buk pracownikom nie płacić. Po kilku miesiącach zrezygnowali, bo w zasadzie należałoby ministerstwo zamykać na jakieś 3 miesiące w roku, żeby to się domykało.
        • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:09
          W poprzedniej pracy tak mialam wink
          Ale ja lubię adrenalinkę wink
          I chyba powinnam leczyć pracoholizm tongue_out
    • baltycki Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:41
      > Od jakiegoś czasu pracuję. Zastępstwo. Urząd. Budżetówka.
      Jak tam trafilas?
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:56
        Przy drobnej pomocy cioci Google Maps wink
    • zlotarybka_1 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 15:47
      mam podobnie czasami. Przstoj w robocie. Robie kursy jezykowe online albo doszkalam sie w Excelu i VB.
      No i na ematce czesciej bywam.
    • wuika Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 16:59
      7 tygodni? Masz możliwość poczytania książki (choćby z kompa)? Jakieś robótki? Audiobooki? 7 tygodni przeżyjesz smile
    • cauliflowerpl Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:09
      Samouczek do włoskiego albo hiszpańskiego i jedziesz.
      W siedem tygodni całkiem sporo się nauczysz wink
    • cersei8 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:10
      7 tygodni nie wytrzymasz? Zartujesz?
      Wersja dla ambitniejszych - uczylas sie na pewno jezyka, ktorego znajomosc sie nieco "przykurzyla", wiec powtarzaj gramatyke i wkuwaj slowka kilka godzin dziennie.
      Wersja dla mniej ambitnych - poszukaj w necie nowych fajnych przepisow i zrob sobie wlasny super przepisnik, rodzina sie ucieszy smile
      Wersja dla leniwych - kup dyskretne sluchawki i ogladaj filmy/seriale. Ewentualnie czytaj ksiazki online
    • malwa51 Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:22
      Cos ty! Nie poddawaj sie, przebujaj sie smile 7 tygodni zleci. Bierz ze soba knigi na czytnik/tableta, albo w paierowej wersji mini. Moze jakis kursik, jakas umiejetnosc, ktora mozna podszlifowac?
      • nelamela Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 17:31
        Na studiach podłapałam fuchę jako"ekspert" wink na infolinii jednej z firm farmaceutycznych.Praca dziesięć godzin dziennie,odbieranie rozmów i udzielanie rad.W tygodniu były może dwa takie telefony.Masakra.Nie wyobrażam sobie takiej pracy na dłużej.Fakt że płacili extra pieniądze za nicnierobienie wink. Tak więc współczuje...Nagraj na pendriva jakąś knigę,kurs czy cokolwiek i pomyśl że to tylko 7 tygodni.
    • mdro Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 18:23
      E-wolontariat. W Wikipedii. Na początek np. pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Artyku%C5%82y_wymagaj%C4%85ce_poprawy_stylu. Wchodzisz w artykuł, klikasz na edytuj i do roboty wink.
      • mdro Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 18:26
        Eh, durny edytor kropki dołącza do linków:
        pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Artyku%C5%82y_wymagaj%C4%85ce_poprawy_stylu

(wejścia na Wikipedię nie powinny być podejrzane nawet przy śledzeniu ruchu wink)
        • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:42
          Dzięki. Popaczam i pomyślę smile
          Ale w poniedziałem będę naciskać szefową na te tabelki smile Bo jednak bardzo niekomfortowo się czuję w roli podgrzewacza krzesełka.
          • kaz_nodzieja Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:26
            Masz koleżanki z pracy bardziej zajęte? Może rób im kawki, herbatki, biegaj po ksero lub pączki dla nich?
            • foringee Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:30
              A jeśli ma tam też kolegów?
              • kaz_nodzieja Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 21:22
                Może filtrować.
                • ginger.ale Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 21:33
                  kaz_nodzieja napisał(a):

> Może filtrować.

Kawę?
    • mildenhurst Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 18:34
      Jako osoba na zastępstwo na tak krotki czs nie jestes potrzebna poza grzaniem stolka.Nikt nie da Ci nic waznego do pracy bo nie potrafisz i nikt nie bedzie uczyc bo nie ma sensu. Pewnie jestes na jakims stazu lub interwencji. Przepisy przeczytane praktykuj, przegladaj ksiegi, raporty- dopytuj co' jak i dlaczego..w pracy nudzi sie tylko ten' który che lub niewile potrafi.
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:30
        Nie jestem na stażu ani na interwencji. Mam normalną umowę na zastępstwo. I jestem zdziwiona.
        Merytorycznie - nie mam problemów. Siadam i robię. Czasem trzeba pokazać jak w tym konkretnym kiejscu coś się robi. To nie jest moje pierwsze zastępstwo na tak krotki czas. I robiłam o wiele poważniejsze rzeczy wink z znacznie większym zakresem odpowiedzialności wink
        • mildenhurst Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:49
          Byl konkurs na to stanowisko.?
          • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:03
            Zgadnij.
            Natomiast Twoje pytanie znow mnie dziwi. Rozumiem że ci poza konkursem to mogą się opitalać? A to ciekawe...
            Dodam, że bylam zatrudniona kiedyś na zastępstwo poza konkursem. Pracy mialam aż nadmiar. Odpowiedzialnej. I było fajnie smile
            • mildenhurst Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 22:03
              Nie bylo konkursu to tylko PUP .
              • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 22:41
                No pytam skad wiesz, ze konkursu nie bylo?
                Poprzednio (pare lat temu) mialam telefon, ze mnie w ramach zastepstwa zatrudnia bo szukaja na gwalt kogos, kto ogarnie temat w zastepstwie jednej osoby. Akurat pracowalam w tej branzy, zaproponowano mi takie szybkie zastepstwo do czasu konkursu bo nie ogarniali tematu.
                • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 22:43
                  Zeby bylo trudniej: nie bylam zarejestrowana w PUP.
                  Moge se pozwolic na fanaberie i hodowac se kotki wink Chcialam wyjsc do ludzi spoza hodowlanych tematow i popracowac troche w zawodzie. A tu taki klops.
    • lieu Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:33
      tak poza pytaniem zasadniczym, zastanawia mnie po co takie stanowiska, gdzie nic się nie robi przez 8 godzin?
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:39
        Mniejsza o to. Teoretycznie merytoryczne. Praktycznie - jak widać.
      • mildenhurst Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:46
        Grzanie stolka.
        • kaz_nodzieja Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:49
          I pierdzenie weń.
          • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:05
            I wcale mi się to nie podoba uncertain
            • foringee Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:21
              Poproś kierowniczkę żeby ci zleciła pracę w terenie - i wróć za 7 tygodni się pokazać wink
              Albo niech będzie nowoczesna i skieruje cię do telepracy. Przynajmniej pranie w domu zrobisz w tym czasie i babeczki upieczeszwink
              • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 20:23
                W poniedziałek poproszę o te tabelki.
    • kaz_nodzieja Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 19:44
      Może podlej kwiaty? A tak serio Cię dobrze rozumiem, nie ma nic gorszego niż brak pracy w pracy.
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 22:46
        Nie znoszę kwiatów ??
    • solejrolia Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 21:24
      ja w takiej pracy wytrzymałam prawie 9miesięcy.
      oczywiście były tabelki, i co jakiś czas musiałam przysiąść fałd, pojechać w teren, coś po drodze załatwić, ale początek był taki, że myslałam, ze sobie strzelę w łeb.
      a wiem, jak to wytrzymałam- dostałam do kompletu kolegę, siedzieliśmy sobie i o głupotach gadaliśmy godzinami. big_grin
      • yenna_m Re: Praca - porady potrzebna 07.04.16, 22:45
        7 tygodni wytrzymam. Ale to będą bardzo ciężko zarobione pieniądze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka