Dodaj do ulubionych

Nowe nagrania z kokpitu

12.04.16, 15:10
I cisza.
www.rp.pl/Katastrofa-smolenska/160419831-Nowe-nagranie-z-kokpitu-Tu-154M.html#ap-2
Po tych informacjach piloci mówią między sobą, że maszyna nie da rady wylądować w Smoleńsku. Informują o tym dyrektora protokołu dyplomatycznego. Przekazali mu, że podejmą próbę podejścia do lądowania, ale "prawdopodobnie nic z tego nie będzie". W odpowiedzi usłyszeli: "będziemy próbować do skutku".

ale oczywiście zapisy rozmowy skonfrontujemy z parówkami i puszką.
Obserwuj wątek
    • kim5 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:16
      Czytałam raport Millera, więc mnie to wcale nie szokuje. Nie tyle nowe nagrania, co na nowo przypisane.
      • dyzurny_troll_forum Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:20
        kim5 napisała:

> Czytałam raport Millera, więc mnie to wcale nie szokuje. Nie tyle nowe nagrania
        > , co na nowo przypisane.

Ja bym powiedział, że na nowo obrobione.

A że nic nowego? A co tam się jeszcze da dodać?
    • cersei8 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:23
      Przeciez to, ze byla presja, bo inaczej PLK nie dotarlby na obchody, bylo oczywiste od samego poczatku.
      Podobnie jak to, ze ze wzgledu na prognoze pogody od poczatku powinni kierowac sie na lotnisko zapasowe.
      • dyzurny_troll_forum Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:25
        cersei8 napisał(a):

> Podobnie jak to, ze ze wzgledu na prognoze pogody od poczatku powinni kierowac
        > sie na lotnisko zapasowe.

Ale przypominam, że jedno z wybranych lotnisk zapasowych - Witebsk - był w tym dniu nieczynne! Więc powinni, ale nie mogli wink
        • princy-mincy Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:31
          Tak, nie mogli bo nie bylo zadnego planu zapasowego, w razie gdyby nie dalo sie ladowac w Smolensku.
          To oczywisty blad i niedociagniecie Kancelarii Premiera, ktora organizowala lot.

Jednak blad byl ze strony pilotow, ze ladowali do skutku.
          Wg mnie rozmowa braci K byla o tym, by ladowac za wszelka cene a nie jak utrzymuje Jaro- o stanie zdrowia matki.
          Pamietam dobrze jak PLK sie oburzal, ze pilot odmowil ladowania w Tbilisi w Gruzji, wyzywal go od tchorzy itp tylko dlatego, ze pilot postepowal zgodnie z protokolem.
          Tu naciski byly pewnie podobne albo jeszcze silniejsze niz tam.
          • komorka25 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:54
            To Kancelaria PREZYDENTA sobie zorganizowała.
          • gama2003 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 18:46
            Dla mnie to dziwne, że panowie o mamie rozmawiali. Przed odlotem rozmawiali, tuz przed lądowaniem rozmawiali o mamie.
            Może bliźnięta tak mają, że co godzinę muszą porozmawiać ? Ciekawe, czy kiedykolwiek ktoś tę rozmowę usłyszy. Bo, że przynajmniej kilka państw na świecie ma jej zapis to pewnik.
        • isa1001 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:32
          Było drugie zapasowe. Tam mogli.
        • maadzik3 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:52
          Mińsk przyjmował i tam powinni lecieć, tylko wtedy by się mogli och ach spóźnić
      • zlotarybka_1 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:26
        Oczwyiste bylo, a jednak to Tusk i kancelaria owczesnego premiera ma byc pociagnieta do odpowiedzialnosci. Nikt nam nie wmowi, ze biale jest biale.
    • dyzurny_troll_forum Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:27
      stacie_o napisała:

> I cisza.

Przecież oczywistą oczywistością jest, że te "nagrania" powstały w studiu nagraniowym pod Moskwą* i jako takie nie mogą być traktowane jako dowód.

* reżyseria D. Tusk, udźwiękowienie W. Putin
    • anika772 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 15:55
      To na nic. Ci, którzy czytali raport Millera, wiedzą jak było. Tych, którzy wierzą w zamach, nikt i nic nie przekona do zmiany zdania.
      Ciekawe, co na ten temat przeczytają w podręcznikach nasze wnuki.
    • maadzik3 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 16:16
      zapis
      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/niepublikowane-nagrania-z-kokpitu-tu-154m,634833.html
    • livia.kalina Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 16:26
      A co z odgłosami wybuchów?
      Załoga słysząc wybuchy w ogóle tego nie komentuje?
    • woman_in_love winni są tylko i wyłącznie piloci 12.04.16, 16:38
      Pilot ma pełnię władzy na pokładzie i może wszystko. Może nawet zamknąć się od środka i walnąć w glebę.

Nie przekonują mnie żadne naciski, strach o pracę i/lub kredyty frankowy (można było iść do pracy do Ryanaira na ten przykład), czy jakieś inne bzdury. Obowiązkiem pilota było nie słuchanie rozkazów (zresztą czy ja się mylę, ale chyba pilot na pokładzie ma i tak wyższą rangę niż jego przełożony generał?) tylko takie pilotowanie by było bezpiecznie.

Mam nadzieję, że ich rodziny dostały głodowe renty i że to będzie dobra nauczka na przyszłość dla reszty wojskowych.
      • dyzurny_troll_forum Re: winni są tylko i wyłącznie piloci 12.04.16, 16:44
        woman_in_love napisała:

> Nie przekonują mnie żadne naciski, strach o pracę i/lub kredyty frankowy (można
        > było iść do pracy do Ryanaira na ten przykład),

No właśnie chodzi o to, że nie można było. Z takim lataniem i z tak sfałszowanymi papierami w lotnictwie cywilnym nie mieli czego szukać.
        • vvipp Re: winni są tylko i wyłącznie piloci 12.04.16, 18:04
          Kabina była otwarta i pierwszy pilot nawet nie mógł spokojnie pomyśleć co się dzieje. Reszta rosyjskiego nie znała, nawigacji też.
          • lot.ti Re: winni są tylko i wyłącznie piloci 12.04.16, 18:36
            to niczego nie tłumaczy.
            za lot odpowiada kapitan samolotu, czy jak to się nazywa w wojsku i tylko on podejmuje decyzje, za które odpowiada. żadne buc na pokładzie, obojętnie jaką posiada władzę, czy bogactwo NIE ma prawa podejmowania decyzji. piloci powinni byli zamknąć się w kokpicie i robić swoje. i dziwię się, bardzo się dziwię że tego nie zrobili. kaczyński z pianą na ustach nie jest tu żadnym wytłumaczeniem, dwóch kaczynskich z pianą też nie, ani cała reszta tej zgrai. pilot ma mieć nerwy ze stali i świadomość, że w jego rękach jest życie kilkudziesięciu osób. dostarczenie ich bezpiecznie na miejsce to nie praca, tylko misja. wojskowy tym bardziej powinien wiedzieć, co znaczy MISJA. misja ma być wykonana bez względu na osobiste konsekwencje. każdy żołnierz chyba to wie, czyż nie?
            a tu co mamy? chłopczyk miał wybór: może nie zabije niewinnych ludzi (i siebie też) i zachowa posadę lub wyląduje bezpiecznie i najpewniej straci posadę. i wybrał. dupa nie pilot i wszystko. nie takim tyranom się przeciwstawiano z błahszych powodów. ludzie do więzienia szli za przekonania, a ten postawił swoją karierę ponad życie kilkudziesieciu ludzi, za których był odpowiedzialny. wstyd. żenada.
            oczywiście pieniacz kaczyński (lub raczej obaj) są winni, jednak pierwszym winnym jest dowódca samolotu.
            • memphis90 Re: winni są tylko i wyłącznie piloci 12.04.16, 19:26
              .... a potem się obudziłam i okazało się, że świat wygląda zupełnie inaczej!
    • mid.week Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 18:08
      Ja wiem, że to nie jest temat do żartów, ale mimo to zaśmiałam się kiedy zobaczyłam, że prawicowe ostatnie słowa "o Jezu" ewoluowału do "o ku...".
    • madi138 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 19:03
      I mieliby przyznać, że prezydent nie poległ bohatersko, w służbie ojczyzny, jako ofiara zamachu wrogich sil, ale zginął z powodu pychy własnej i brata oraz z powodu bałaganu i samowoli w polskim wojsku??? Sama przyznaj, że ta druga wersja nie brzmi zbyt dobrze i nie da się nią mamić narodu i wygrywać kolejnych wyborów.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 21:57
      no i za co ta kara śmierci dla Tuska????????, czy za to że piloci w ostatnim słowie "ku.wą" rzucali ????
    • kub-ma Re: Nowe nagrania z kokpitu 12.04.16, 22:11
      To nic, to nie ma żadnego znaczenia. Ta wroga telewizja się myli sad
      Strasznie to smutne. Niektórzy muszą, no muszą mieć wroga, który będzie winny wszystkiemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka