Dodaj do ulubionych

specjalistki od Excela, pomożecie?

21.04.16, 19:06
Dość popularne zadanie, w którym trzeba zweryfikować płeć na podstawie nr pesel. W jednej kolumnie nr, w drugiej płeć oznaczona literami K/M, trzeba sprawdzić, czy druga kolumna jest prawdziwa. I teraz treść zadania odsyła do filmiku na youtube, w którym pokazują jak sprawdzić płeć wykorzystując funkcje kolejno: fragment.tekstu, mod i jeżeli. Do tego dorzucimy funkcje porównaj i wszystko działa. ALE, polecenie brzmi: znajdź dwa alternatywne sposoby na weryfikację płci.

Jedno wymyśliliśmy (wraz z delikwentem zmuszonym rozwiązać to zadanie), mianowicie: funkcjami prawy i lewy wycinamy odpowiednią cyfrę, sprawdzamy jej parzystość przy pomocy czy.parzyste i funkcją jeżeli wypisujemy K/M, porównujemy. Działa.

Jakieś propozycje kolejnej wersji rozwiązania?
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:09
      off top - pesel zawiera w sobie informacje o płci? I jak cyfra parzysta to kobieta a nieparzysta mężczyzna? czego to się człowiek nie dowie....
      • kk345 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:34
        Ale ze zawiera datę urodzenia, to wiesz? big_grin
        • sasanka4321 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:38
          Tez zapytam: zawiera okreslenie plci??????
          • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:40
            Zawiera. Przedostatnia cyfra: parzystymi i 0 oznacza się kobiety, nieparzystymi - mężczyzn.
          • iwoniaw Zawiera i dlatego ludzie po operacyjnej zmianie 21.04.16, 20:01
            płci oprócz nowej metryki dostają nowy PESEL.
        • sanrio Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 11:32
          hahaha, dobry żarcik. A wiesz, że w przypadku dzieci rodzonych w latach 2000 te cyfry jednak nie są datą urodzenia? Np może się zaczynać tak: 063015 lub 162015
          • swiezynka77 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 11:41
            są datą urodzenia, tylko że do miesiąca dodaje się 20.
          • iwoniaw Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 11:47
            Np może się zaczynać tak: 063015 lub 162015

Nie, nie może się zaczynać 162015, gdyż pierwsze cyfry nadal są datą urodzenia, tylko do liczby miesiąca dodaje się 20.
          • kk345 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 12:22
            Ekhem, nadal są, tylko do miesiąca dodajesz 20.
          • owczarkini Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 12:33
            Są, są.
            Dodaje się 20 do miesiąca a logika jest taka, że teoretycznie może jeszcze żyć osoba z takim samym numerem pesel urodzona sto lat wcześniej, np. w roku np. 1909. Ta dodatkowa 20-tka identyfikuje stulecie.
            • sanrio Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 13:18
              tak tak, to wiem, że mogą żyć jeszcze urodzeni w 1906 roku. Ale skąd wy wiedziałyście o tym, że dodaje się 20 i, że przedostatnia cyfra definiuje płeć? wink
              • iwoniaw Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 13:50
                Nie pamiętam już skąd, na pewno szukałam info, co to jest ten PESEL jak się z tym zetknęłam pierwszy ra - lubię wiedzieć różne rzeczy o tym, co mnie dotyczy wink A że nie są to tajne informacje, to można znaleźć je dość szybko w dobie netu. Np. coś takiego:
                www.infor.pl/prawo/gmina/dowod-osobisty/262172,Co-mozna-wyczytac-z-numeru-PESEL.html
                • sanrio Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 13:53
                  lubię to! wink
                  kurde, aż mi teraz wstyd, że nie wiedziałam hehe, też lubię wiedzieć takie rzeczy a tu plama!
                  • iwoniaw Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 14:10
                    Oj tam oj tam - to tylko potwierdza tezę, że ematka jest rzeczywiście kreatywną i szybką metodą rozwiązania problemu z zadaniem w Excelu - raptem śledząc dyskusję dowiadujesz się różnych innych rzeczy. Za to kocham to forum wink
      • jolunia01 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:44
        Ano, zawiera. Przedostatnia cyfra parzysta - K, nieparzysta - M.
        • sanrio Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 11:32
          smile no dobrze wiedzieć!
    • lacitadelle Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:21
      =JEŻELI(ZAOKR(A1/2;0)=A1/2;"K";"M")

gdzie A1 to przykładowy adres komórki, która zawiera odpowiednią cyfrę pesela
      • lemasakr Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:33
        a mozesz wyjasnic jak dziala ten test logiczny?
        • lacitadelle Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:44
          zawsze możesz sobie sama wyjaśnić na przykładzie, podpowiem

4/2=2,0 zaokrąglenie wyniku do zera miejsc po przecinku nic nie zmieni - 2,0=2
          5/2=2,5 zaokrąglenie wyniku do zera miejsc po przecinku równa się 3 - 2,5 nie jest równe 3
          • ofelia1982 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:34
            Dokladnie. Sprawdzasz czy ten Mod (przedostatnia cyfra) dzieli sie przez 2 bez reszty
          • araceli Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 11:57
            lacitadelle napisała:

> zawsze możesz sobie sama wyjaśnić na przykładzie, podpowiem
            >
            > 4/2=2,0 zaokrąglenie wyniku do zera miejsc po przecinku nic nie zmieni - 2,0=2
            > 5/2=2,5 zaokrąglenie wyniku do zera miejsc po przecinku równa się 3 - 2,5 nie j
            > est równe 3

Czyli sprawdzasz parzystość lub nieparzystość liczby a o płci decyduje przedostatnia cyfra, nie ostatnia.
            • beeranek Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 23.04.16, 22:53
              Wg formuły lacidatelle A1 to nie Pesel a już wyciągnięta przedostatnia cyfra Peselu
              • beeranek Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 23.04.16, 22:54
                Tzn wg założeń jej formuły
    • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:34
      Ja bym to zrobiła za pomocą dwóch funkcji.
      Najpierw wyciągnęłabym dwie ostatnie cyfry jako resztę z dzielenia peselu przez 100:
      Mod(pesel;100)
      a potem wynik zaokrągliła w dół z dokładnością do dziesiątek:
      zaokr.w.dół(wynik;10)
      a jak ma być jeszcze inaczej to na koniec liczymy:
      (-1)^wynik,
      co daje +1 dla parzystej i -1 dla nieparzystej.
      • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:36
        Nie rozumiem. Co nam da dzielenie przez 100?
        • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:39
          PS. Tak na marginesie kompletnie nie rozumiem założeń dydaktycznych tego zadania. To są dzieciaki, które nie umieją poprawnie zrobić najprostszego wykresu, z biedą sumują zawartość kolumn, po jakie licho mają znać fikuśne funkcje?
          • lacitadelle Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:46
            no właśnie chodzi o logiczne myślenie i kreatywność - żeyby umieć sobie poradzić bez fikuśnych funkcji smile
            • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:53
              > logiczne myślenie i kreatywność - żeyby umieć sobie poradzić bez fikuśnych funkcji smile

O, to bardzo logiczne, kreatywne i bez fikuśnych funkcji: zapytać ematkę smile
              • iwoniaw No a może nie? ;-) 21.04.16, 20:05
                to bardzo logiczne, kreatywne i bez fikuśnych funkcji: zapytać ematkę

No dla mnie bardzo logiczne - osób znających się tu na rozmaitych rzeczach nie brakuje, prawdopodobieństwo, że akurat specjalistce od Excela zachce się popisać na ten temat jest w sumie większe niż samodzielne wymyślanie takich rzeczy, zwłaszcza jeśli o Excelu się nie ma pojęcia. Nie trzeba też nawet konstruować pytań w żaden określany sposób, bo co jak co, ale test Turinga ematka zdaje z zamkniętymi oczami wink
                • klamkas Re: No a może nie? ;-) 21.04.16, 20:10
                  No przyznaję się bez bicia - w excelu umiałabym skonstruować budżet domowy i niewiele ponad to wink (w dotychczasowym życiu nie była mi potrzebna znajomość excela). Z drugiej strony - nawet się cieszę, że młody z tym przyszedł do mnie, to miło nauczyć się czegoś nowego
              • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:05
                big_grin
        • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:46
          Pozbędziesz się wszystkich cyfr z lewej strony peselu.
          • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:59
            A dobra, łapię, okazało się, że nie rozumiałam zaokr.w.dół. Podoba mi się, dzięki smile.
    • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:41
      Przedostatnią cyfrę możesz też wydobyć tak:
      ZAOKR.W.DÓŁ((PESEL-100*ZAOKR.W.DÓŁ(PESEL/100;1))/10;1)
      • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 19:54
        cos(cyfra_płci*pi()) da wynik +1 dla parzystych i -1 dla nieparzystych.
      • claudel6 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 16:42
        a nie lepiej do wyciagniecia ostatnich dwoch cyfr po prostu użyć funkcji =(right,2)?
        • szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 20:02
          Nie lepiej, bo miało być inaczej, niż w poście startowym.
    • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:01
      Chyba żałuję, że zadałam to pytanie, bo czuję się głupia wink (tzn, nie, nie czuję się, Excel w życiu nie był mi do niczego potrzebny, więc oprócz podstawowych funkcji nie musiałam się niczego uczyć).

Ale jak wy to robiłyście? W sensie - same ślęczałyście nad listą funkcji, sprawdzałyście ich działania, testowałyście, itp., czy jakieś kursy i inne szkolenia?

• szarsz Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:11
        Ja mogę za siebie: jak potrzebuję coś policzyć, to z reguły wiem na papierze ołówkiem i głową.
        Tylko muszę się dowiedzieć, jak o to samo zapytać ten cholerny program dla księgowych. Czasem muszę skorzystać z pomocy, jak na przykład przy menu rozwijalnym - w życiu sama bym nie wpadła, żeby menu rozwijalnego szukać pod "poprawność danych/kryteria"
        • klamkas Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:17
          Dla mnie to w ogóle czarna magia, bo programy tego typu są mi potrzebne głównie do wyświetlenia wykresów, ale tu się sprawdza o niebo lepiej origin. Dlatego excel to w moim świecie taka popierdułka do sumowania wydatków wink (podkreślam - w moim).

Menu rozwijalne? Nie chcę wiedzieć co to i po co to wink.
      • ofelia1982 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:36
        Dla mnie Excel to jak skalpel dla chirurga - narzędzie pracysmile
    • edycja_kopiuj_wklej Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:09
      A może z zastosowaniem formatowania warunkowego z funkcja, ktora wyrozni np na czerwono wszystkie przypadki bledne?
      • edycja_kopiuj_wklej Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 21.04.16, 20:15
        Zakladam jako przyklad ze w kolumnie b sa pesele, a w c literki k/m. Zaznaczamy kolumne c, wybieramy formatowanie warunkowe, nowa regula, uzyj funkcji i wpisujemy funkcje =IF(ISEVEN(MID(B1;10;1));"K";"M")<>C1, i kolorek czerony.
    • tamarabuk Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 14:56
      Jeśli mowa o Excelu i nr Pesel, to myślę ze to może się przydać : www.cognity.pl/co-oznacza-numer-pesel,blog,308.html
    • claudel6 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 16:45
      ja bym użyła funkcji =ISEVEN(RIGHT(A1;2)), gdzie A1 jest komórka z PESELem. wynik TRUE oznacza K, wynik FALSE oznacza M.
      nie wiem, jak funkcje są po polsku niestety.
      • lacitadelle Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 17:02
        Jest to nieprawidłowe rozwiązanie - o płci świadczy przedostatnia cyfra peselu, a funkja right(A1;2) zwróci Ci dwa ostatnie znaki peselu, czyli liczbę dwucyfrową, więc spradzisz w ten sposób parzystość ostatniej, niewłaściwej cyfry.
        • claudel6 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 18:10
          a, przedostatnia, no to wtedy =ISEVEN(LEFT(RIGHT(A1;2);1)))
          • lacitadelle Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 22.04.16, 18:14
            jest to dokładnie rozwiązanie, które podała autorka w poście startowym smile
            • claudel6 Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 23.04.16, 22:48
              big_grin
          • beeranek Re: specjalistki od Excela, pomożecie? 23.04.16, 22:51
            Albo zamiast left/right dac MID(A1;10;1)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka