Dodaj do ulubionych

Rozliczenie pit

25.04.16, 15:44
Chcialam pomoc rozliczyc pit przez internet mojej kolezance. Ale nie mam pojecia jalie koszty wpisac z 3 umow.
Jedna umowa o prace - 1335 sa wpisane koszty, druga umowa 85 zl a koszty 17 zl, a trzecia umowa na 8 tys, z tym ze koszty 1590. Jakie ogolne sie wpisuje?
Czy pit z umowy zlecenie - przychod 85 zl jest brany pod uwage?
Czy sumuje sie te koszty? Czy wpisuje sie tylko 2002,05?
Tylko jak to wpisac w rubryki?
Pomocy
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 15:55
      podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/597704,etat-i-dorabianie-na-na-podstawie-umowy-zlecenia-to-odrebne-limity-kosztow-podatkowych.html

Tam masz chyba wszystko opisane.
      Jedna umowa o pracę? A reszta to co? Co znaczy "druga umowa"?
      • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:04
        Dwie umowy zlecenie oprocz umowy o prace
        Przeszukalam wszystko i nie ma tego
        • filipianka Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:10
          ale czego nie ma?
          jest wiersz dla umów zleceń i tam przepisujesz z pit ów 11, od tej małej umowy powinien być ryczałt a nie zaliczka, ale jak już pobrali to należy rozliczyć
          • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:13
            To znaczy ze wpisuje kazde koszty z pit 11?
            Nie ma ogolnego 2002,05? Z kilku umow?
        • mdro Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:13
          Ale czego nie ma? Kwoty z umowy o pracę wpisujesz w pierwszy wiersz, a resztę sumujesz (przychód do przychodu, koszty do kosztów etc.) i wpisujesz w wiersz "Działalność wykonywana osobiście, w tym umowy o dzieło i zlecenia" (chyba że jakaś umowa jest na przekazanie praw autorskich, wtedy jest oddzielna rubryka).

Nie wiem tylko, czy należy uwzględniać tę na 85 zł, chyba w ogóle nie powinien być PIT wystawiony.
          • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:16
            Mdro chodzi mi o koszty uzyskania przychodu. Reszte wiem.
            Z kilku umow wynosza 2002,05.
            Wiec pytam czy wpisuje koszty z pit 11 czy ogolnie ze z kilku umow tyle co jest ustalone przez urzad skarbowy?
            Z umowy o prace jest 1335
            Z umowy zlecenie 1590
            Te kwoty wpisuje?
            • mdro Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:22
              Tak, oddzielnie: najpierw koszty uzyskania 1335 (za etat), a potem sumę kosztów uzyskania z obu umów zleceń.
              • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:26
                1335 w rubryce umowa o prace
                A w rubryce zlecenie z obu umow? Nie 1590 tyle ile jest w pit tylko sumuje? Czy zle zrozumialam?
                • mdro Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:32
                  Masz dwa typy umów: jedna to umowa etatowa, z której są koszty uzyskania 1335, i tę wpisujesz oddzielnie. Drugi typ to umowy zlecenia, i tam sumujesz koszty uzyskania podane w pitach od pracodawców (tak samo przychody i zaliczki podatku). Jakbyś ich miała 10, to też by wszystkie trzeba było zsumować "na boku" i do wypełnianego pitu wpisać sumy.
              • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:27
                Czy koszty 3000 tys moga wyjsc? W rubryce 65

• mdro Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:37
                  Według tego, co podałaś, suma kosztów uzyskania to 1335 + (17 + 1590) = 2942.

Nie obraź się, ale może jednak niech koleżanka sama wypełni?
                  • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:53
                    Kolezanka nie wypelni bo mniej wie ode mnie.
                    Tak koszty wyniosly tyle z dwoch umow a z trzecia wiecej ale nie wpisujemy trzeciego pit, bo jest na 85 zl. Dzieki
                    • kitek_maly Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:57
                      > Kolezanka nie wypelni bo mniej wie ode mnie.

To niech idzie do księgowej i zapłaci.
    • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:07
      Ale z tego nie wynika czy z umowy zlecenie kup 1590 a z umowy o prace 1335 mam wpisac w rubryki obie kwoty? Czy jedna 2002,05 w kazda rubryke. Czy jeszcze inaczej?
      • pitahaya1 Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 17:07
        Wpisujesz osobno koszty etatu i osobno z umów. Na wysokości etatu (nie pamiętam rubryki w PIT) wpisujesz 1335, potem niżej sumę kosztów z umów. Nie maksymalny limit tylko rzeczywiste koszty. Limit i tak powinien Ci wyskoczyć, jeśli przekroczyłaś. Jeśli nie przekroczyłaś progu to wpisujesz tyle, ile jest.
        Najlepiej wpisz sobie symulację rozliczenia w jakimś programie. Najlepiej takim dla zielonych, który sam pyta, jakie dochody osiągnęłaś, jakie koszty poniosłaś. Prościej już się nie da.
    • 1.kinia Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:09
      a jaka to z ciebie pomocnica jeśli bierzesz się za robienie czegoś na czym się nie znasz?
      • kol.ja Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:12
        Kolezanka mnie poprosila bo zawsze sie sama rozliczam z jednej umowy. Ale z 3 nie wiem..
        • mika_p Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 16:37
          To ściągnijcie program do pitów i rozliczcie w programie.
          • kai_30 Re: Rozliczenie pit 25.04.16, 19:18
            Ściągnięcie programu jej niespecjalnie pomoże, bo ona nie wie, co w ten program wpisać.

Podpisuję się pod przedpiśczyniami - niech koleżanka zaniesie ten PIT do pierwszego lepszego biura rachunkowego albo poszuka w ogłoszeniach lokalnych, ze dwie dyszki zapłaci, zdecydowanie warto, bo Ty najwyraźniej nie masz o rozliczaniu pitów bladego pojęcia.
            • berna-dette Re: Rozliczenie pit 27.04.16, 09:34
              Może ten program pomoże: www.youtube.com/watch?v=JSvF84BrFaM

To nie jest trudne. Najpierw dodaje sie do programu jeden pit-11 i przepisuje wszystko z tego pitu, potem znowu kilka sie na "dodaj pit-11", przepisuje wszystko z kolejnego pitu itd. Reszte program obliczy.
    • tonik777 Re: Rozliczenie pit 27.04.16, 09:44
      W pierwszym wierszu wpisuje kwoty z umowy o pracę, a w trzecim (działalność wykonywana osobiście, w tym umowy o dzieło i zlecenia) sumę z dwóch pozostałych pitów (przychód 8085, a koszty 1607).
      Skoro koleżanka dostała pit na te 85 zł to jest on brany pod uwagę - gdyby było rozliczane ryczałtowo to nie byłoby pita.
      I skąd Ci się wzięło te 2002,05 zł? Nijak to nie wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka