Dodaj do ulubionych

Tablety, komputery przedszkolaków

05.05.16, 12:12
Na początek - drobna uwaga smile
Nie jest to absolutnie wątek o tym, czy dzieci powinny mieć dostęp do w/w sprzętów.

A teraz pytanie do mam dzieci w wieku przedszkolnym użytkujących tablety/komputery/smartfony:
Co najczęściej robią na nich, jakie aplikacje/programy/strony odwiedzają/oglądają/używają?
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 12:16
      Syn 4,5 roku. Używa wszystkiego - laptop, tablet, smartfon. Na laptopie głównie ogląda albo z płyty albo na you tube ( wszystkie wersje gwiezdnych wojen, wszystkie bajki lego, krótkie filmiki reklamowe lego city, lego star wars, auta1 i auta2, scooby doo itp ) tablet głównie do grania - ściągnełam mu kilka gier z samochodami, kilka gier lego, angry birds i jakies pomniejsze. Ściagnęłam tez kilka gier niby edukacyjnych ale chyba musze czegos innego poszukać bo są dla niego stanowczo za głupie. Na smartfonie też gra w jakieś wyścigi ( ściągnęłam kiedyś żeby go czymś w knajpie zająć, mało korzysta z mojego telefonu ).
    • beataj1 Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 12:17
      Raz na parę dni córka dostaje do zabawy mój smartfon. Ma tam 3 aplikacje - jedna - pisanie literek paluszkiem po zaznaczonym wzorze, druga - coś w rodzaju kolorowanki i trzecia jakaś odmiana gry memory.

Zawsze włączam jej tryb samolotowy jak się bawi. I trwa to maks 10 -15 minut. Zwykle daje jej pod koniec dnia jak bateria jest na wyczerpaniu i jak się telefon rozładuje to jest koniec zabawy.
    • eliszka25 Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 12:34
      moi juz co prawda nie w wieku przedszkolnym, ale mlodszy ma 6 lat, wiec jeszcze pamietam wink

swoich sprzetow na wlasnosc nie maja, korzystaja z naszych. jeszcze do niedawna mialam cala mase gier z lego duplo. wywalilam niedawno, choc mlodszego serce bolalo, ale potrzebowalam miejsce na bardziej "dorosle" gdy, ktore chcial miec. w ogole oni lubia gry lego i moim zdaniem sa one nawet calkiem fajne. moze nie jakies super hiper edukacyjne, ale cos tam trzeba zbudowac, cos tam pomyslec i chlopaki je lubili. dla nieco starszych sa lego juniors, ktore wciaz mam na tablecie. moi w ogole lubia budowanie, wiec przerobilismy rozne lego i wszystkie chaggington oraz rozne kolorowanki. ostatnio na topie jest kolorowanka lego ninjago. bardzo lubia tez aplikacje do obrobki zdjec typic kids. mozna pstrykac zdjecia, przerabiac i wysylac. mam ja juz chyba ze 2 lata, ale wciaz jest w uzyciu i sie im nie nudzi, choc to wlasnie raczej dla mlodszych dzieci.
    • joaaa83 Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 12:55
      Moja 6-letnia córka najbardziej lubi robić zdjęcia i kręcić filmiki moim telefonem. Czasami używa kalkulatora i sprawdza czy się wynik zgadza.
      Na komputerze gra w różne internetowe gry: logiczne, zręcznościowe, "ubieranki", czy opiekę nad zwierzętami. Oprócz tego słucha piosenek na youtubie i uczy się ich na pamięć. Korzysta też Worda. Pisze w edytorze słowa, które zna i próbuje napisać nowe. No i przegląda rodzinne zdjęcia.
      • paniusia.aniusia Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 13:51
        Swojego nie ma. Od czasu do czasu udostępniam mój laptop:Word, paint, Youtube (bajki, piosenki), wyszukanie kolorowanki do wydruku.
        Smartfon (tylko babci) okazjonalnie: youtube i jedna gra.
    • mynia_pynia Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 14:12
      Mój syn na smartfonie albo gra w gry takie bardziej edukacyjne typu przeciągnij i puść dany przedmiot, albo typu skacząca piłka - gry ściągam ja, albo ogląda bajki z youtuba czy też na cda - przy czym ja mu muszę zajść pierwszą, bo pisać nie umie ale później już sam wybiera. Ma 4,5 lat.
      • mynia_pynia Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 14:20
        A zapomniałam, robi zdjęcia.
    • jusiakr Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 14:32
      You tube - hobby kids tv (takie filmiki o zabawkach), gry lego, gra - wyścigi, gra o budowaniu parku dinozaurów (bardzo fajna), platforma edukacyjna ABC mouse. Z typowej przeglądarki internetowej nie korzysta.
    • kawka74 Re: Tablety, komputery przedszkolaków 05.05.16, 14:54
      Tablet - córka ogląda na YT Ninjago, Było sobie życie, piosenki dla dzieci po angielsku i eksperymenty Dave'a Haxa ("pretty cool, he?" wink ). Gra w gry o gotowaniu, pieczeniu, zdobieniu ciast, gry sportowe. Nagrywa filmy ze sobą w roli głównej.
      Komputer - gra w gry online na Nickleodeon.
      Smartfony - słucha muzyki, kręci krótkie filmy.
    • ichi51e Re: Tablety, komputery przedszkolaków 11.05.16, 07:32
      Moje ma gry. Yt app nie ma (ma za to safari na ktorym jak mam potrzebe to mu wlaczam bajke na cda albo yt).
      • ichi51e Re: Tablety, komputery przedszkolaków 11.05.16, 07:37
        Ma tez odlaczony aparat bo tylko mase zdjec Czubka swojej glowy albo palca robil uncertain
        • kochamruskieileniwe Re: Tablety, komputery przedszkolaków 11.05.16, 09:24
          a wiesz - mój sie uczył zdjęć na V-techu. Obecnie (prawie już 6 lat) robi całkiem niezłe zdjęcia smile. Aparat nadal zyje i ma się dobrze.
          Aparat dostał, jak miał niecałe 4 lata - na początku też fotografował kawałkami....
    • edelstein Re: Tablety, komputery przedszkolaków 11.05.16, 08:25
      YT i minectaft

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka