Dodaj do ulubionych

Paszport - tryb pilny

07.05.16, 20:53
Cześć,
problemy nie e-matkowy, ale może miałyście jakieś doświadczenia w tym temacie.
Otóż, być może szykuje mi się służbowy wyjazd do Stanów. Problem w tym, że nie mam paszportu, a wyjazd jest 5 czerwca. Wyjazd jest dość nagły, dowiedzieliśmy się o nim tydzień temu.
Wiem, że jest możliwość wydania paszportu tymczasowego w udokumentowanych nagłych przypadkach związanych z prowadzoną działalnością zawodową. Wszystko byłoby fajnie, tylko ja na 100% nie jestem pewna czy będę jechać, czekam teraz na pozwolenie najważniejszego szefa smile Nie mam więc jak udokumentować tego nagłego wyjazdu - jedyne co mam w tym momencie to maile z propozycją, abym wyjechała oraz agenda spotkania.
Teraz pytania:
1. czy może jako udokumentowanie te maile + agenda wystarczą?
2. jeżeli jednak nie wystarczą, czy jest szansa na otrzymanie paszportu np. w ciągu 2 tygodni?
3. A może jest możliwość złożenia takie przyspieszającego podania do "normalnego" paszportu?
Boję się, że jak złożę wniosek w poniedziałek, to przy normalnym trybie będzie za późno, a tu jeszcze wizę trzeba będzie załatwiać.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 21:04
      Nie wiem jak teraz, ale kiedyś przyspieszyli mi normalny paszport, kiedy złożyłam pismo-prośbę od dyrektora firmy. Z tym, że to chyba był wyraz dobrej woli i życzliwości a nie jakaś procedura.
    • sfornarina Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 21:06
      Na paszporcie tymczasowym nie dostaniesz wizy. Składaj natychmiast wniosek o paszport i wyjaśnij sytuację - dlaczego Ci się spieszy.

O spotkanie o wizę w ambasadzie występuj już teraz, na wniosku podaj nr starego nieaktualnego paszportu.
      Na spotkanie wizowe stawiasz się z nowym paszportem i się modlisz, czy przyjmą.

Miałam identyczną sytuację. Wizę dostałam 6 dni przed przeprowadzką do Stanów smile
    • fomica Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 21:09
      A wizę masz? Bo to chyba z nią jest najwięcej cyrku.
    • 71tosia Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 21:14
      wlasnie skladalam w piatek wniosek o nowy paszport, pani urzedzie paszportowym powiedziala ze powinien byc gotowy w poczatku czerwca, ale zwykle jest sporo wczesniej, radzila sprawdzic juz za 10 dni. Do zlozenia musisz miec zdjecie, dowod wplaty 140 zl i wypelniasz prosty formularz w urzedzie.
    • baltycki Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 21:39
      Dziwi mnie, ze nie ma "szybkiej sciezki" za odpowiednio wyzsza oplata.
      Przeoczono dodatkowe zrodlo dochodow?
    • bergamotka77 Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 23:40
      Jakim cudem człowiek w XXI wieku nie ma aktualnego/ jakiekolwiek paszportu? wink
      • drinkit Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 23:54
        ja też nie mam. stary skończył mi się 2 lata temu, krążę dużo po EU i nie było potrzeby wyrabiać
      • foringee Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 23:55
        może takim, że jest XXI wiek i już nie musi mieć by przekroczyć granicę kraju?
        • bergamotka77 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 00:27
          Serio tylko kraje UE są na świecie? To strasznie ograniczony jest twój świat...
          • elaeis Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 00:42
            Stary stracił ważność parę lat temu, tuż po 18-tce, potem jeździłam do krajów Unii. Mam nadzieję, że jeszcze się najeżdżę po świecie. Nie lubię trzymać zbędnych rzeczy w szafie, tym bardziej jeśli mają "termin ważności" smile
      • kk345 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 01:18
        >Jakim cudem człowiek w XXI wieku nie ma aktualnego/ jakiekolwiek paszportu? wink
        Poczuć wyższość z powodu posiadania paszportu- bezcenne!
        • bergamotka77 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 14:01
          Nie wyższość tylko zdziwienie bo u mnie jak się kończy wznosi natychmiast składamy wniosek o nowe całą rodziną. Moje dzieci mają paszporty od 3 m-ca życia zawsze aktualne, my też swoje uaktualniamy. Po prostu zawsze mogą być potrzebne bo sporo podróżujemy poza Europe również.
      • angazetka Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 18:54
        Normalnie. Człowiek jeździ jak na razie tylko po UE. Nie każdy (nie większość wręcz) może się rozbijać po świecie i nie jest to dziwne.
    • thank_you Re: Paszport - tryb pilny 07.05.16, 23:59
      Idz do naczelnika urzędu i pogadaj - będziesz miała w kilka dni. Generalnie wydają paszporty w 10-14 dni.
      • elaeis Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 00:44
        Tak zrobię, chciałam tylko zrobić wstępne rozpoznanie smile Dziękuję za odpowiedzi
    • czar_bajry Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 01:19
      Masz jeszcze czas aby dostać normalny paszport, po jaką cholerę czekasz na decyzję szefa????
      Składaj papiery napisz pismo o przyspieszenie ( raptem o tydzień)i po sprawie.
    • babcia.stefa Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 19:22
      Udało mi się załatwić paszport i wizę amerykańską w ciągu 2 tygodni - ale fakt, jest to raczej hardcore.
      • volta2 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 22:49
        z paszportem hardcore? teraz się go robi w 10 dni i nawet w necie sobie możesz sprawdzić czy już wydrukowany. oczywiście w biurze zastrzegają sobie miesiąc - i być może przed sezonem wakacyjnym jest to pełny miesiąc, ale mój przed feriami - miesiąca nie potrzebował, był gotowy po 10 dniach od złożenia wniosków. dzieci paszporty też były gotowe po tych 10 dniach. i nikt się nie wysilał na żadne pisma do naczelników.

• gofer73 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 23:07
      Miałam podobną sytuację w lutym. Złożyłam wniosek o zwykły paszport. Dostałam po niespełna 10 dniach. Miasto stoleczne. Może warto pójść tą droga?
    • jdylag75 Re: Paszport - tryb pilny 08.05.16, 23:10
      Nie dalej jak rok temu jeden z pracowników mojej firmy dostał paszport w 2 dni, po przedłożeniu pisma z firmy że wyjeżdża w ważnych sprawach służbowych.
    • fasol-inka Re: Paszport - tryb pilny 09.05.16, 00:40
      z paszportem nie będziesz mieć problemu, aktualnie około dwóch tygodni się realnie czeka
      ale z wizą może nie być tak łatwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka