Dodaj do ulubionych

Menu na ognisko - helpunku!

08.05.16, 09:26
Za tydzień będę miała u siebie gości, około dwudziestu - dwudziestu pięciu osób. Zaplanowaliśmy ognisko. Będą kiełbaski, młoda kapustka. No i właśnie - kompletnie nie mam pomysłu, co podać przed ogniskiem, wiadomo, że najpierw trochę posiedzimy, pogadamy. Wymyśliłam koreczki lub malutkie kanapeczki - takie z chleba tostowego i krakersów, dwie sałatki, jakieś przegryzki typu paluszki, orzeszki itp. Czy to wystarczy, jak myślicie? Wszystko muszę przygotować i podać sama, bez niczyjej pomocy, a też chciałabym posiedzieć trochę a nie latać do kuchni. A, na deser będzie torcik truskawkowy i lody. Będę wdzięczna za pomysły.
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 09:34
      Koreczki dla 25 osób? Chyba oczadzialas smile. Miska smalcu, dużo dobrego chleba i malosolne. Sałatki ok, słone przegryzki też.
      • biala_ladecka Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 16:04
        alexa0000 napisała:

> Koreczki dla 25 osób? Chyba oczadzialas smile

big_grin
    • aurinko Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 09:39
      Ja bym dołożyła jeszcze jakaś lekka sałatkę, albo chociaz same warzywa pokrojone - pomidory, ogorki, grillowana cukinie, szparagi itp. kociołek albo pieczone ziemniaki (w folii).
      • zjadaczbigosu Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:20
        aurinko napisała:
        grillowana cukinie

Gril i ognisko. Jeszcze tylko kuchenki gazowej brakuje big_grin
        Na ognisko bierze się ziemniaki, kiełbasę i picie.
        • za_mszowe Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:34
          JaaaaAsne,wszyscy dbajacy o linie (pewnie wiekszosc gosci to kobiety) beda jesc wylacznie kartofle i biale kielbasiwo. big_grin oprocz cukinii mozna papryke grillowac. Szaszlyki wege,itp
    • paniwaz Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:05
      Jezeli przygotowujesz ognisko, to utrzymaj impreze w grillowym charakterze, a nie mieszaj stylu garden party z impreza a la cioci imieniny. Planujesz totalny misz-masz i choc niby wszystko jest, to zupelnie ze soba nie zwiazane. Pozostalabym w konwencji ogniska i tak: zamiast mlodej kapustki, kanapeczkek i koreczkow ( wg mnie to tez fatalny pomysl), zaproponowalabym w pierwszej kolejnosci pieczone kielbaski i kaszanki. Nastepnym daniem bylby kociolek. To przepyszne dania z milionem opcji do wyboru ( miesno-warzywny z karkowka lub kielbaska, warzywny z aromatem wedzonki z wedzonych zeberek i boczku lub warzywny). Do tego lekkie, ogrodowe salatki, nic na bazie majonezu i w stylu jarzynowych a salaty z malinowym vinegrettem, swiezymi pomidorami i np. granatem czy pomarancza.
      Jako dodatki grillowane cukinie i baklazany oraz pikle.
      Ja lubie serwowac ryby w calosci, hamburgery-choc dla 25 gosci to sie nie sprawdzi oraz krewetki marynowane w czosnku, limonce i kolendrze.
      Krewetki zwykle serwuje na pierwszy ogien z sosem koktailowym i z aperitifem.
      Na deser serwuje czesto grillowanego ananasa oraz szaszlyki z pianek.
      Dla mnie wsparciem w ognisku jest ogromny grill.na trojnogu, wiec wiekszosc dan przygotowuje na nim, na tackach. Kociolek piecze sie obok ogniska a kielbaski kazdy piecze sam.
      Osobiscie na ogniskowym.party nie znajduje przestrzeni na wymienione przez Ciebie dania.
      Konczymy zawsze pieczonymi ziemniakami w zarze, podawanymi z sola i maslem, bo to kochamy.
      Udanej imprezy,
      Pani Waz
      • wtop.ek Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 19:46
        paniwaz napisała:

krewetki marynowane w czosnku, limonce i kolendrze.
        > Krewetki zwykle serwuje na pierwszy ogien z sosem koktailowym i z aperitifem.

black tie koniecznie big_grin
    • yoma Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:09
      Czipsy i nic poza tym, chyba że chcesz zostać z 5 kg kiełbasy.
      • za_mszowe Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:37
        Na sam poczatek zaopatrzy sie w minimalna ilosc. Lekka salatka wyjdzie ekonomiczniej niz eko chipsy (chyba ze watkodajka sama przypiecze np jarmuz w ilosciach hurtowych). Nie kazdy wtranżala taaaakie ilosci tluszczu,nawet tylko na imprezach.
    • joa66 Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:22
      Podobnie jak poprzedniczki, nie szalałabym z menu. Już samo jedzenie "ogniskowe" plus lody są ryzykowne.

Skoncentrowałabym się na samym ognisku - postarała się o 2-3 rodzaje wyśmienitych kiełbas (może też białą? - nie wiem czy się nadaje na ognisko, ale warto sprawdzić) , kilka rodzajów pysznego chleba, ze dwa domowe sosy do kiełbas (oprócz standardu ketchup i musztarda), dobre, jędrne ogórki kiszone, ewentualnie inne pikle. Zrezygnowałabym z lodów, imho dobra tarta truskawkowa na deser wystarczy.

Do picia dobra aromatyczna herbata, jako dodatki mogłaby być cytryna i sok malinowy (dla chętnych). Ewentualnie kawa. Jeżeli podajecie alkohol, to też różne rodzaje, np. piwo i jasne i ciemny porter.

Dobrej zabawy smile
      • joa66 Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:26
        p.s. oczywiście zapomniałam o ziemniakach.smile
    • black_halo Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 10:27
      Ognisko to ognisko - kielbaski, alkohol, chleb oraz keczup, musztarda, majonez. ew. ogorki kiszone.

Na pierwsza przekaske moga byc chipsy albo paluszki ale nie koreczki, kanapeczki i krakersy. Inaczej jak pisza - zostanie Ci 5kg kielbasy.

Zaopatrz sie w jednorazowe talerze, kubeczki i sztucce co zoszczedzi sprzatania pozniej.
    • stephanie.plum Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 16:17
      jak miałam gości na ognisku jesienią, to zrobiłam sagan pikantnej zupy pomidorowej z ziołami, podgrzałam w domu i wyniosłam do ogniska; na stole w pewnej odległości od ognia stały talerze, michy i sztućce, kto chciał, jadł tę zupę na pierwsze danie. (chyba wszyscy chcieli).

poza tym był chleb, masło lub smalczyk ewentualnie do tego, micha sałaty z różnościami, ogóreczki małosolne, do pieczenia różne kiełbasy, ziemniaki i jabłka.

do picia - piwo i miętowa lemoniada własnej roboty.
      mało fikuśnie, ale to była swojska impreza i wszyscy zadowoleni.
      • mamaemmy Stephanie.plum 08.05.16, 19:34
        Sorki za prywatę,ale ten śliczny chłopczyk,którego masz w sygnaturce to synek adoptowany przez Ciebie ?
        • stephanie.plum Re: Stephanie.plum 08.05.16, 21:31
          tak!
          :~)
    • kamunyak Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 18:15
      ech... ludzie to już zapomnieli co to prawdziwe ognisko z kiełbaskami.
      Pierwszy raz chyba musze zgodzic sie z black_halo.
      A jak komus tego rodzaju impreza nie pasuje to nie przychodzi tylko idzie do konkurencji na grilla.
      • wtop.ek Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 19:34
        kamunyak napisała:

> ech... ludzie to już zapomnieli co to prawdziwe ognisko z kiełbaskami.
        > Pierwszy raz chyba musze zgodzic sie z black_halo.
        > A jak komus tego rodzaju impreza nie pasuje to nie przychodzi tylko idzie do ko
        > nkurencji na grilla.

przy tej liczbie osób kiełbaski są trywialne i ograne

warto pomyśleć o kotle z mięsiwem, ziemniakami i warzywami, n.p coś w stylu węgierskim, zresztą przepisów jest pełno

koreczki? chcesz żeby zabili cię śmiechem?
        • black_halo Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 19:53
          Ognisko to ognisko - przychodzisz smazyc kielbaske na kiju, nastepnie zjadasz ja wprost z kija maczajac w musztardzie, ew. miedzy kromkami chleba i popijasz piwem, tudziez wodka. Ostatecznie mozesz upiec kartofle w tym ognisku, podac z maslem (ziolowym) i kwasna smietana ale juz nie przesadzajmy w kotlami. Chyba, ze to garden party.
          • wtop.ek Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 20:18
            black_halo napisała:

> Ognisko to ognisko - przychodzisz smazyc kielbaske na kiju, nastepnie zjadasz j
            > a wprost z kija maczajac w musztardzie, ew. miedzy kromkami chleba i popijasz p
            > iwem, tudziez wodka. Ostatecznie mozesz upiec kartofle w tym ognisku, podac z m
            > aslem (ziolowym) i kwasna smietana ale juz nie przesadzajmy w kotlami. Chyba, z
            > e to garden party.
            >

kocioł jest jak najbardziej ogniskową potrawą, łatwo, dużo i smacznie

a gdzie odpala się ogniska jeśli nie w ogrodzie?

• kamunyak Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 23:31
          >przy tej liczbie osób kiełbaski są trywialne i ograne

zapewniam, że i przy wiekszej liczbie ograne nie są. Wszystko zalezy od reszty.
          Na ognisko z reguły nie przychodzi sie dla żarcia, tak nawiasem.
          Jesli chcecie sie najeśc to lepiej grilla zrobić.
          Ognisko to cała reszta, towarzystwo, pogaduchy, picie, mile widziana gitara.
          Ognisko najlepiej wychodzi na dzialce, i najlepiej z noclegiem, na przyklad.
          Nawet nie wiem czy w ogrodzie jest dopuszczalne odpalanie.
      • zjadaczbigosu Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 21:02
        kamunyak napisała:
        > ech... ludzie to już zapomnieli co to prawdziwe ognisko z kiełbaskami.

No właśnie.
        A autorka wątku chyba nie wie, że przy ognisku dym szczypie w oczy a wiatr lubi zmieniać kierunek.
        I że każdy musi sobie sam znaleźć patyk i go zaostrzyć w celu nadziania kiełbaski.
        I że po ognisku ubrania są przesączone aromatem ogniskowym.

• gama2003 Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 20:03
      Ognisko to ognisko.
      Podałabym różne kiełbasy do pieczenia samodzielnego. Piec można chleb, do tego masło czosnkowe, koperkowe, paprykowe. Smalczyk.Różne musztardy, czy sosy do kiełbas. Micha pomidorów z cebulą i zieleninką, druga micha z ogórkami zielonymi, moze i z jakimś sosem. Ewentualnie micha ,, sałatki,, - gotowane ziemniaki, mnóstwo surowego pora, majonez, sól, pieprz - dobra go kiełbasek. Generalnie we mnie wizja skomplikowanego jadła dla takiej ilości gości budzi odruch ucieczki - dlatego poszłabym w taką prostotę. Piec można też jabłka, pianki. Wyłożyłabym też dla chętnych. Koniecznie ziemniaki z ogniska. I tyle. Ewentualnie gitara, lub kilka gitar wink
    • kouda Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 20:46
      ja nie lubie piec nad ogniskiem
      mnie to nudzi smile
      wiec opcja przegryzania czegos, czego nie musze trzymac dla mnie ok
      pyszne bochny chleba i do nich smalec, ikra z baklazana lub pasty jakies fasolowe, ciecierzycowe
      nie wszystko oczywiscie, do wyboru lub twarog z rzodkiewkami i swiezym szczypiorem- na te pore super
      miska swiezych warzyw - do pogryzania - do tego ewentualnie ze 2 proste dipy czy oliwa do maczania
      ziemniaki - na ognisku - koniecznie - do tego swieze maselko lub gzik
      malosolne i duzo piwa
      na ogniska niose tez szarlotke smile
      • kouda Re: Menu na ognisko - helpunku! 08.05.16, 20:48
        kociolki sa super - tez praktykujemy - ja uwielbiam i robie kulesz jaglany, przyjaciel meza - pieczonki z tlustym miesem i kapusta
        to jednak wymaga specjalnego sprzetu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka