Dodaj do ulubionych

polscy współcześni pisarze

23.05.16, 21:10
kogo cenicie, lubicie czytać, pochłaniacie wszystkie książki ich autorstwa? Ja nie będę oryginalna - Twardoch i Miłoszewski, ale ostatnio urzekła mnie Katarzyna Bonda. Nie dość, że jest przepiękną kobietą, to jeszcze robi mega robotę przy pisaniu - research jak się patrzy, wnika w kryminalistykę, nie pisze bzdur i ma wspaniałą wyobraźnię. No zakochałam się w niej wink
https://blog.kryminalnapila.pl/wp-content/uploads/2016/02/8754610-katarzyna-bonda.jpg
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:23
      Twardoch, zdecydowanie. Potem długo, długo nikt. Następnie Witkowski.
      Z kobiet Tokarczuk, potem długo, długo nikt i Bator ale tylko w "Piaskowej Górze" i "Chmurdalii".
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:42
        Witkowski? serio?
        • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:43
          chodzi mi o to, czy naprawdę jest dobrym pisarzem, nie o złośliwość wink
          • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:06
            Naprawdę Witkowskismile Ma niesamowitą łatwość pisania, świetny słuch do dialogów i chyba bardzo dobrą redaktorkę. Jeżeli komuś nie przeszkadzają gejowskie klimaty, to polecam.
            • pulower8 Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 12:37
              Drwal był spoko, natomiast Zbrodniarz i dziewczyna bardzo mnie rozczarowal sad Witkowski chyba tak ma, że co drugą książkę pisze słabo.
              • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 15:41
                Może tak byćsmile Mnie się jeszcze bardzo podobała 'Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna Szczakowej'.
                On ma dużą łatwość pisania ale też jest egocentrykiem i trudno mu nie pisać o sobie, co jest zabawne a czasami urocze ale jednak trochę ograniczawink Głęboko wierzę w to, że spłodzi dzieło na starość a przynajmniej po menopauzie, andropauzie czy co tam geje przechodząwink
                • gosza26 Re: polscy współcześni pisarze 18.07.16, 11:29
                  lellapolella napisała:

> Może tak byćsmile Mnie się jeszcze bardzo podobała 'Barbara Radziwiłłówna z Jaworz
                  > na Szczakowej'.
                  To już wiem dlaczego aktor w teatrze wisiał nade mną w skórzanych gaciach wink
                  >
    • nickbezznaczenia Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:24
      Chyba nie mam nikogo takiego, a Katarzyna Bonda jest przegadana.
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:42
        w sensie? Czytałaś jej książki?
        • nickbezznaczenia Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:48
          Z zasady nie wypowiadam się, jeżeli nie wiem o czym jest mowa.

Jest przegadana i jej przygotowanie merytoryczne nie ma nic do tego..

Mniej więcej od strony 300 zaczyna gubić się w wątkach i zapomina co chciała przekazać.

Szkoda.
          • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:50
            myślisz? nie zauważyłam tego, możesz podać jakiś przykład?
            • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:51
              tego gubienia się, bo że czasami przynudza to się zgodzę big_grin omijam po prostu te fragmenty.
              • nickbezznaczenia Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:53
                Ale to u niej jest w każdej powieści.
                Nie omijam i się męczę.
                • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:56
                  no dobra, ale gdzie się gubi w wątkach?
                  • nickbezznaczenia Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:58
                    Na przykład w Okularniku. Zasady kryminału jest prosta, ale Bonda chce z tego zrobić coś więcej i porusza zbyt wiele tematów, aby to się udało.
                    • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:12
                      Mam dokładnie takie same odczucia, co do Bondy, niestety. Przypomina mi babkę, dla której masz dziesięć minut a ona próbuje ci w tym czasie opowiedzieć swoje życie, w dodatku co chwila popadając w dygresje. W porównaniu z Miłoszewskim, jeśli już trzymamy się kryminałów, brak jej dyscypliny i humoru.
                      • mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 21:32
                        A Miłoszewski-klasa. Zakończenie trylogii o Szackim i "Bezcennego"- szacuneksmile
                        Ma specyficzne poglądy polityczne i myślenie o kobietach- daje je swoim bohateromsmile

Tokarczuk tez lubię.
                    • shell.erka Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 07:49
                      Fakt. Okularnik mnie zmęczyl tymi żołnierzami wyklętymi i w pewnym momencie musiałam się cofać, bo już przestawalam kojarzyć postaci
          • mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 21:29
            Też mam takie odczucie. Skończyłam tylko "Sprawę Niny Frank"- była ok. "Pochłaniacza" i "Okularnika" rzuciłam w kąt. Nadmiar szczegółów, zanudzanie nimi, bardzo męcząca narracja, łapanie wszystkiego naraz "za ogon". I te motywy białoruskie... nuuuuuuda.
            Mam wrażenie, ze płacą jej od ilości stron.

A z drugiej strony- Kaja Malanowska- "Mgła"- świetna, bije Bondę na głowę, zachęcona sięgnęłam po wcześniejsze książki - czekają w kolejce, zobaczymy.
            Ale lubię, to, co pisze Konrad T. Lewandowski- nowy "Ksin" jest absolutnie cudowny, lubię tez jego trylogię o woźnym Lawendowskimsmile, "Sensownik matki Polki"- na początku fajne czytadło, od połowy- zrobił taką woltę, że - buty mi spadły... Świetny język, wyczucie proporcji między bogactwem słowa a nudą, jak u Bondy.
            W kolejce mam też Gaję Grzegorzewską- zobaczymy...
            • nickbezznaczenia Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 21:45
              Motywy białoruskie akurat staram się zrozumieć, bo Bonda jest Białorusinką z pochodzenia, ale masz rację, że wydaje się jakby płacili jej za długość.

Kai Malanowskiej nie znam, ale poznam. Dziękuję za zachętę. smile
              • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 22:38
                a ja lubię długie książki i dygresje w nich. Dla mnie porządna lektura zaczyna się od 500 stron w górę wink
                Cabre też pisze długo i rozwlekle, ma jeszcze więcej dygresji i tematów pobocznych.
                • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 23:46
                  Mi też długość nie przeszkadza, Cabre lubię (choć nie wszystko) ale u Bondy jest co innego. Mam wrażenie, że ona po prostu nie panuje nad zebranym materiałem. I nie chodzi mi o wątki białoruskie, to jest ciekawe i ktoś powinien o tym pisać, chodzi mi o dyscyplinę w pisaniu, być może o końcową, bezlitosną redakcjęsmile
                  • mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 05:49
                    O, właśnie! Mam wrażenie, ze zrobiła solidny research (szacunek!) ale żal jest jej zrobić jakąkolwiek selekcję materiału.
                    Co do wątków białoruskich czy żołnierzy wyklętych- zgadzam się jest to temat interesujący- można włączyć w kryminał- jeśli jest się mistrzem pióra. Ale nie tak, że czytelnik zaczyna zapominać, kto jest głównym bohaterem i jakie właściwie śledztwo się toczy.

• mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 05:43
                  Ja tez lubię soczyste, długie, dobrze napisane książki. "Maga" kocham na przykład. I Prousta. Ale gubienie wątków w morzu dygresji w przypadku kryminału jest dla mnie meczące. Lubię kryminały z solidnie zarysowanym tłem obyczajowym- jak u Rowling czy Lackberg (chociaż te słabsze- takie na wakacje, a nie do "zanurzenia się " w jesienny wieczór). Ale Bonda- przesadza.
                  • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 08:27
                    o właśnie - w Magu też omijałam wiele przynudnych fragmentów, mimo, iż kocham tę powieść.
                    Może racja, że jak na kryminał zbyt wiele tych tematów pobocznych, ale ja jakoś wielce się na stricte kryminał nie nastawiałam biorąc Bondę do ręki. Może dlatego mi to nie przeszkadza, a może po prostu mamy inny gust wink Poza treścią jej książek bardzo podoba mi się ona sama - jako kobieta i to, że przykłada dużą wagę do robienia researchu i wie o czym pisze.
              • mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 05:38
                Ja wiem, ale nie każdy jest Białorusinem i nie każdy siegając po gatunek: kryminał ma ochotę na wykład o żołnierzach wyklętych czy jakikowliek inny- historyczny - z milionem szczegółów i dygresji
      • kobalt_e Re: polscy współcześni pisarze 14.10.16, 14:03
        Zgadzam się. Jej książki powinny być tak 200 stron krótsze - zyskałyby na tym. Czasem już wszystko wiadomo, a ona dalej to ciągnie.
    • dido_dido Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:25
      Gaja Grzegorzewska.
      Właśnie pochłaniam 'Betonowy pałac'. Podoba mi się język jakiego używa autorka

No i Katarzyna Puzyńska i jej Lipowo
    • triismegistos Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:29
      Grzędowicza bardzo lubiłam, ale zaliczył spadek formy niestety. Nie wiem, czy Sapkowski się jeszcze zalicza do współczesnych, bo mam wrażenie, że ostatnią książkę napisał z 10 lat temu. Kresa wielbię, ale j.w. Piekarę nawet lubię.
      No, i namiętnie czytuję Autorkasię, ale to na analizatorniach jednak wink
      • mirmunn Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 21:33
        A tak. Grzedowicz- szczególnie opowiadania.
    • triismegistos Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:29
      Ach, i Tokarczuk pominęłam, a kocham ją bardzo smile
    • catroux Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:33
      Z kobiet Agata Tuszyńska.
      • lellapolella Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:35
        Oj, a ja pominęłam Sapkowskiego!
      • zuleyka.z.talgaru Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:57
        Tuszyńska jest boska. Wracam do jej książki o Irenie Krzywickiej co jakiś czas smile
    • paskudek1 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:34
      zdecydowanie wolę Pyzyńską Bondę spróbowałam, przeczytałam jedną książkę i koniec. Trudno ale więcej nie dałam rady.smile
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:43
        też kryminały pisze?
    • koronka2012 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:34
      Z kryminałów - Miłoszewski, Kuźmińscy, niektóre Remigiusza Mroza.
      Reszta polskich kryminałów jakoś średnio mi podchodzi, czytałam tego sporo, próbowałam różnych polecanych, ale bez fajerwerków - większość mnie rozczarowała.
      Obyczajowe - uwielbiam Jeromin-Gałuszkę i Hannę Kowalewską.
    • triss_merigold6 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:36
      Miłoszewski - do pewnego momentu, potem końcówki fabuł mu się rozjeżdżają.
      Marcin Wroński - lubię cykl kryminalny z komisarzem Maciejewskim.
      Sapkowski - wielbię bezgranicznie, nr jeden jeśli chodzi o fantasy historyczne (saga husycka).
      Dukaj - sf z elementami filozofii, językowo zachwycający, no i napisał "Lód" - powieść na modłę i rozmiar XIX-wieczną.
    • aria Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:36
      ja mam tak: wczesna Tokarczuk (od Biegunów mi nie leżała do końca) + jej wielki powrót w Księgach Jakubowych. Jacek Dehnel - wszystko (jednak Lala bezkonkurencyjna, ale jego najnowsza książka Krivoklat moim zdaniem mastersztyk)
      Sylwia Chutnik - wszystko!
      Filip Springer - wszystko, ze szczególnym wyróżnieniem dla Miedzianki
      Katarzyna Gondek - 2 książki przeczytałam, obie świetne "Horror Vacui" oraz "Otolit"
      Mariusz Szczygieł - wszystko o Czechach w jego wydaniu
      Ignacy Karpowicz - wiele, ale chyba najbardziej jednak "Sońka"
      I Marcin Szczygielski za jedną powieść: "Poczet królowych polskich"
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:45
        W jakim stylu pisze Chutnik? Bo znam ją głównie z felietonów w TS
        • aria Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:54
          Ona ma bardzo specyficzny styl pisania, mocno że tak powiem mówiony - strumień świadomości - dużo neologizmów; polecam zacząć albo od "Cwaniar" albo od "Jolanty"; "Dzidzia" jest bardzo hardkorowa i nowatorska w języku, ale to moja ulubiona jej książka (trochę taka Masłowska na spidzie, ale moim zdaniem Chutnik takie nieokiełzanie językowe wychodzi lepiej niż Masłowskiej)
      • biala_ladecka Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:19
        aria napisała:
        > Filip Springer - wszystko, ze szczególnym wyróżnieniem dla Miedzianki

No Miedzianka jest ok. ale wielkiego reportazysty z faceta nie bedzie, bo odnosze wrazenie, za bardzo jest przekonany o wlasnej zajebistosci. W "wannie" strasznie mnie to irytowalo.
    • ira_08 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:39
      Tokarczuk, Szczerek, Tulli, Stasiuk, Huelle, Pilch. Ale numer jeden to Myśliwski, matkojedyna. Gaja Grzegorzewska też się wyrobiła, pomiędzy jej początkami a teraźniejszością jest przepaść. Twardoch akurat jakoś nie, bo nie, choć doceniam bardzo.
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:46
        Poleć coś Myśliwskiego smile
        PS Pilcha nie mogę, no nie mogę
        • triss_merigold6 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:51
          Ja też Pilcha nie mogę.

Hugo-Bader - wszystkie książkowe reportaże ma świetne.
        • lapu_capuu Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 23:17
          Ja poleciłabym na początek "Kamień na kamieniu", potem "Widnokrąg".
        • ira_08 Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 22:33
          Ja też "Kamień na kamieniu", potem "Pałac".
    • lady_mary Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:39
      Miloszewski i Puzynska - pochlaniam i przebieram nóżkami do następnej książki.
      Bondę probowalam, ale jakos nie dalam rady, nie wiem czemu.
      Ostatnio przeczytalam Kasację Mroza, umeczylam się okrutnie, skonczylam czytac tylko zeby zobaczyc jak autor wybrnie z absurdów opisanych na początku, totalnie nie rozumiem fenomenu tego pana, może ktoś mnie oswieci.
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:49
        >Bondę probowalam, ale jakos nie dalam rady, nie wiem czemu.
        przypuszczam, że wiem dlaczego. Też pierwsze podejście długo mi zajęło czasu, żeby przebrnąć przez męczący początek. Akurat był to Pochłaniacz. Mam taki zwyczaj, że jak książka mnie nie wciągnie po 100 stronach to sajonara. No ale ta wciągnęła, jednak uważam, że jest jedną z gorszych jej książek.
        • shell.erka Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 07:54
          Pochłaniacz był najlepszy! smile
        • lady_mary Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 08:04
          To był Pochłaniacz! Wydawało mi się, że to pierwsza z cyklu. Trzeba przez nią przebrnąć, czy można zacząć od innej - jaką polecasz?
          • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 11:17
            spokojnie możesz się zabrać za Okularnika bez czytania Pochłaniacza smile
            • lady_mary Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 19:44
              Dzięki, tak zrobię smile to będzie moja lektura na długi weekend.
    • katrinaaa81 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:46
      To ja dla uzupełnienia wspomnę o Małgorzacie Wardzie. Każda z jej książek mi się podobała. Całe szczęście czekają na mnie dwie najnowsze
      • zona_mi Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:55
        O, tak, ja przepadam za książkami Wardy.
        I za nią samą.
        Jeszcze Anna Fryczkowka jest moją ulubienicą pod wieloma względami.
        • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 21:58
          o czym pisze Warda? Jaki to typ książek?
          • zona_mi Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 11:35
            Obyczajowe, ale z pogranicza z thrillerami, powiedziałabym.
            Świetny warsztat, żadne tam pierdoły, jak w masówce literackiej.
            Szczególnie przepadam za jej Miastem z lodu:

https://warda.com.pl/wp-content/uploads/2014/07/297850-352x500.jpg
          • zona_mi Rozmowa z Wardą: 14.10.16, 13:48
            trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35635,20836303,moje-ksiazki-sa-protestem-walcze-o-kobiety.html
    • andaba Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:03
      Hmmmm...
      Hanna Kowalewska.
      Irena Matuszkiewicz.
      Olga Tokarczuk.
      Sylwia Chutnik
      Ostatnio Lucyna Olejniczak.
      Jeszcze Grzebałkowska i Kuźniak. Małgorzata Szejnert
      I autorki młodzieżowych: Agata Mańczyk, Ewa Nowak, Beata Ostrowicka.

Same baby, jak zwykle. To niech będzie jeszcze Miłoszewski, choć Bezcenny i Gniew mnie rozczarowały. Ale Uwikłanie było świetne.

• koronka2012 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:21
        Przeczytałam "Przeklęte, zaklęte" Matuszkiewicz i podobała mi się, ale pozostałe już nie, jakieś takie ckliwe i przewidywalne. Jakby je pisał ktoś inny...
        • andaba Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:29
          Niektóre są głupiutkie, ale niektóre naprawdę dobre.
          Czytałaś "Szepty"?
          Ostatnia - "Zjazd rodzinny" też niezła, sporo fajnych spostrzeżeń.
          Podobało mi się też kryminalne ""Nie zabijać pająków".
    • zuleyka.z.talgaru Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:05
      Ja dorzucam do powyższych - Kubę Żulczyka.
    • drinkit Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:07
      Niezmiennie Stasiuk - czuły samotnik, mam wrażenie że czytam "siebie", odpowiadają mi jego zainteresowania geograficzne, sposób patrzenia na ludzi i miejsca, to co wyciąga ze swoich podróży. Plus "kupiłem owce, żeby mi jadły trawę, bo mi się nie chce strzyc".
    • biala_ladecka Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:09
      Moim absolutnym numerem jeden jest Dukaj. Facet jest geniuszem, mam nadzieje, ze dochapie sie kiedys Nobla. Bator ma bardzo dobry styl ale czasami niestety rozmienia go na drobne. Hugo-Bader, przez jednych kochany, przez innych nienawidzony ale talentu i odwagi nikt mu nie odmowi. Chutnik jest ciekawa. Leszka Talko lubie poczytac, podoba mi sie jego poczucie humoru.
    • inguszetia_2006 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 22:09
      Witam
      Dzięki. Przypomniałaś mi, że dostałam "Bezcennego" jakiś czas temu, ale nie podeszło. Szacki mnie rozbestwił. Czas wrócić. Bonda - ok., bardzo ok. Nie mam w sumie nikogo, kogo bym wielbiła. Gdyby tak było, od razy bym napisała, nie musiałabym się chwili zastanawiać.
      Póki co, wielbię tylko Tolkiena. Na upartego nawet nie da się powiedzieć, że to Polak, choć niektórzy tego też próbowali;-P
      Pzdr.
      Ing
      • raczek47 Re: polscy współcześni pisarze 23.05.16, 23:05
        Myśliwski.Nikt mu nie dorównuje.Jego proza to absolutne mistrzostwo świata.
        Boję się co będzie,jak odejdzie.
        Jest poza wszelką konkurencją.
        O Myśliwskim się nie dyskutuje,tylko wielbi.
    • tereska.z.bombaju Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 07:18
      Rzadko zwracam uwagę na autora tego co czytam ale właśnie wpadła mi w rękę druga już rzecz autorstwa Joanny Jodełki i fajnie się czyta
    • shell.erka Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 07:46
      Ja też zakochana w Bondzie. Wcześniej w Bator.
    • lilly_about Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 08:04
      Miłoszewski, choć nie lubię jego zakończeń, są po prostu słabe, Bonda, mogłaby każdą książkę obciąć o 150 stron, Mróz, Puzyńska, niektóre ksiązki Wrońskiego też podchodzą. Wczesniej Tokazrczuk.
    • owczarkini Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 08:24
      Cherezińska, dla mnie to absolutna magia. Jej bohaterowie są tacy z krwi i kości, łatwo ich sobie wyobrazić i polubić. Rikissę po prostu pokochałam wink
      Miłoszewski, choć zgadzam się z Triss, że końcówki mu się rozjeżdżają, to lubię jego humor a niektóre książki są po prostu mistrzowskie ("Ziarno prawdy"), a już na pewno każda to solidna porcja rozrywki.
      Bonda - lubię i podziwiam, kolejne coraz lepsze. Może mam sentyment, bo poniekąd krajanka.
      Szczygielski. Kiedyś bardzo Tokarczuk, Pilch.
      • koronka2012 Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 20:01
        O właśnie - zapomniałam o Cherezińskiejsmile
    • mid.week Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 11:34
      Ja jestem bardzo wdzięczna Cherezińskiej za to jak pisze o historii. W sumie dzięki niej zrozumiałam Polskę dzielncową, wcześniej to były jakieś oderwane od siebie wydarzenia, nic z niczego nie wynikało, sensu nie miało. Właśnie wydała nową książkę o siostrze Bolesława Chrobrego.
      Drugim odkryciem historycznym był Janicki. Ich ksiązki powinny być conajmniej lekturami szkolnymi, a ja bym chętnie zastąpiła nimi podręczniki.
      Czytam głownie reportażystów.
      Resztę znam z raczej pojedyńczych książek, więc ciężko mi polecać autorów jako takich. Swietny był "Dom tęsknot" Adamczyka, lekkie i miłe w odbiorze: Moralnosc Pani Piontek Magdy Witkiewicz, Tajmnica Luizy Bein Renaty Kosin; ciekawie zakrecone Kurort Amnezja Fryczkowiskiej
      • martialis Re: polscy współcześni pisarze 25.05.16, 10:32
        O dzięki, przegapiłam Hardą Cherezińskiej.
        A o Janickim coś więcej? Kamil Janicki?
    • izjaa Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 11:38
      Marek Krajewski. Marcin Wroński. Zygmunt Miłoszewski. Po męsku i krwiście smile
      Przeczytałam właśnie "Morfinę" Twardocha i waham się między uwielbieniem a obrzydzeniem wink
      • sanrio Re: polscy współcześni pisarze 24.05.16, 22:24
        kochana, Morfina to jest rzecz absolutnie wyjątkowa smile uwielbiam tą książkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka