Dodaj do ulubionych

siusiu again

10.06.16, 19:22
Wygląda na to, że mam jakąś obsesję na punkcie siusiania małych dzieci, bo to mój kolejny wątek "siusiający". Moja prawie 2,5 latka od kilku dni pięknie robi siusiu na nocnik. Na razie opanowałyśmy tę sztukę w domu w ciągu dnia; na dworze i na noc musi być pielucha. Powinnam się cieszyć, ale jest jedna rzecz, która mnie niepokoi. Mała robi siusiu może ze 20 razy dziennie. Nie skarży się na żaden ból, w zimie miała badanie moczu, wyszły prawidłowo. I właśnie nie wiem, czy zostawić to tak, bo na razie mała nie umie jeszcze przytrzymać moczu, czy to może świadczyć o czymś poważniejszym?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: siusiu again 10.06.16, 19:26
      Zbadalabym mocz, na wszelki wypadek. Ale przypominam sobie, jak to moja nauczyła się siusiać do nocnika, przez dwa tygodnie biegala z goła pupą i siusiala kiedy i gdzie tylko sie dalo smile
    • angeika89 Re: siusiu again 10.06.16, 21:53
      Czytam namiętnie wątki o siusianiu, gdyż moj mały ma rok i 7 m-cy i się właśnie przymierzam, żeby spróbować. Lato podobno sprzyja odpieluchowywaniu smile
    • manala Re: siusiu again 10.06.16, 22:15
      Moja córka tak miała jak się zabierałyśmy za odpieluchowanie.
      Myślę, że na początku może tak być choć może również świadczyć o tym, że córka nie do końca jest gotowa na pożegnanie z pieluchą.
      U nas wprawdzie młoda się odpieluchowała ale ponieważ co chwilę się jej przypominało o tym sikaniu to zafiksowała się i potem na spacerze np. sikała pod każdym napotkanym krzakiem. Mocno wkurzające...szczególnie jak się chłodniej zrobiło (heh). U nas skończyło się poradnią nefro i przez krótki czas lekami (pomimo braku jakichś nieprawidłowości). Potem się unormowało. Z perspektywy czasu myślę, że za wcześnie się za te odpieluchowanie zabrałam (2lata +).
    • mikams75 Re: siusiu again 10.06.16, 23:16
      poczekaj jeszcze troche az sie unormuje i siusianie stanie sie zwyczajna norma. Teraz zbiera oklaski za siusianie, to nowa czynnosc i wszyscy wokolo tak entuzjastycznie za to chwala... moze ja to jeszcze bawic, moze nie wie ile jeszcze moze potrzymac i boi sie wpadki.
      O ile na noc to rozumiem, ze pielucha potrzebna ale na spacer?
      • pavia Re: siusiu again 11.06.16, 06:27
        Na spacerze umiejętność ta w magiczny sposób zanika. Można wziąć 3 pary majtek na zmianę na zmianę i wszystko będzie mokre za 1,5 godziny. A mała nawet nie piśnie, że chce siku. W domu i w żłobku praktycznie nie ma wpadek.
        • mikams75 Re: siusiu again 11.06.16, 10:05
          wyjdz niedaleko domu, jak bedzie musiala zakonczyc zabawe i wracac na przebranie to w moment zalapie, ze nie warto. Dopoki ma pieluche na tylku to jej sie wydaje, ze w domu ma byc na nocnik a poza domem robi gdzie stoi.
        • kai_30 Re: siusiu again 11.06.16, 10:15
          Może to nie kwestia zaniku umiejętności, a tego, że od poczucia potrzeby do puszczenia zwieraczy mija jakieś 10 sekund? W domu zdąża, a na podwórku nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka