Dodaj do ulubionych

Szkoły branżowe.

28.06.16, 18:46
Kolejny wątke z cyku "zajebista" reforma szkolnictwa.
Dziewczyny, wyprowadźcie mnie z błędu, bo ku...cy dostanę. Czy ja dobrze interpretuję informację, że skoro PIS chce od 2017 roku zlikwidować technika i zawodówki a wprowadzić szkoły branżowe, to już aktualny rocznik 2001 zostaje pozbawiony możliwości kontynuowania nauki w technikum?
Kolejne wariactwo. Dzieciaki, które normalnie poszłyby do technikum będą startowały do liceum. Licea mogą nie pomieścić roczników (a już tych skumulowanych 2003 i 2004 za kilka lat na pewno). Dzieciak nie dostanie się do liceum - ląduje w zawodówie. Nie ma nic pośredniego dla tzw. "średniaków". Straszne to!
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 19:40
      Na prezentowanej grafice były i licea i technika i te właśnie szkoły branżowe. Nie słuchałam bełkotu, ale skoro w prezentacji są trzy rodzaje szkół, to chyba nie po to, żeby jedną z nich likwidować?
    • shell.erka Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 19:46
      Nie wiem, ale idę o zakład, że połowa rodziców nie ma pojecia o tym że weszła reforma.
      I larum podniesie się dopiero po wakacjach.
    • kasia-1971 Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 19:58
      Mają być licea i technika z normalną maturą umożliwiającą studia magisterskie oraz szkoły branżowe dwuetapowe zakończone maturą zawodową z możliwością kontynuacji kształcenia na studiach licencjackich.
      Tak to zrozumiałam. Mój syn (rocznik 2001) jest zainteresowany nauką w technikum, więc z uwagą prześledziłam mające nadejść zmiany pod jego kątem.
      • saszanasza Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:14
        No właśnie ja też myślę o technikum dla syna. Normalnie załamałabym się, gdyby je zlikwidowali. Licea miałyby oblężenieuncertain
      • ewapoznan kasia-1971 29.06.16, 13:46
        Jeśli szczegółowo prześledziłaś nadchodzące zmiany, czy możesz wytłumacz mi czy roczniki 2001-2003 które to jako ostatnie zakończą edukację jako gimnazjaliści pójdą do techników wg nowej czy jeszcze starej podstawy programowej, czyli czeka ich technikum 4 czy 5 letnie?
        • little_fish Re: kasia-1971 29.06.16, 13:48
          stara podstawa, czyli technika czteroletnie
    • memphis90 Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:15
      O ile dobrze pamiętam, to technikum nie było takim zastępczym liceum dla "sredniaków"- za głupich do liceum, za mądrych na zawodówkę- ale szkołą średnią dla utalentowanych technicznie....
      • saszanasza Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:38
        No właśnie technikum to coś pomiędzy zawodówką a liceum, chociaż aktualnie to bliżej mu do liceum, dla takich mocnych średniaków i tych, którzy z jakiegoś powodu do liceum się nie dostali. Nie wyobrażam sobie, (gdyby zlikwidowali technika), żeby te dzieci zmuszone były iść razem do szkoły z dzieciakami z tzw. normy intelektualnej. Właściwie to jeszcze to sobie wyobrażam, ale nie wyobrażam sobie, by poziom nauczania był wystarczający, by te dziecimiały szanse zdać maturę w przyszłości, nawet gdyby poszły do jakiś szkół uzupełniających, tudzież przygotowujących do matury.
        • saszanasza Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:40
          oczywiście chodziło o pogranicze normy intelektualnej
        • makurokurosek Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 15:38
          Założenie jest takie aby absolwenci branżówki nie podchodzili do matury . Przejście od szkoły branżowej do matury to 9 lat . 3 letnia branżówka, 3 letnia branżówka II , 3 letnie LO dla dorosłych. Mało kto będzie miał tyle zacięcia aby po branżówce podchodzić do normalnej matury
      • biala_ladecka Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:47
        Technikum to bylo wlasnie cos dla sredniakow. Dla utalentowanych technicznie w moich czasach byly licea zawodowe, gdzie nie kladziono nacisku na praktyczna nauke zawodu ale teoretyczna z mysla o kontynuacji na politechnikach.
        • wuika Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:49
          Ogólnie: ok, ale to jeszcze zależało od kierunku. Nie dla wszystkich zawodów był wybór: liceum zawodowe czy technikum, bo te techniczne bardziej to technikum właśnie, reszta to licea (rachunkowość, pielęgniarskie). No i jeszcze od szkoły. Tak, ja skończyłam takie lepsze technikum wink Takie też bywały.
        • cosmetic.wipes Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:52
          Skończyłam (dość dawno) polibude. Zapewniam cię, że absolwenci techników radzili sobie doskonale, nawet powiem najlepiej.
          • kasia-1971 Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:56
            cosmetic.wipes napisała:

> Skończyłam (dość dawno) polibude. Zapewniam cię, że absolwenci techników radzi
            > li sobie doskonale, nawet powiem najlepiej.
            >

Na to właśnie liczymy mój syn i ja, że teraz jest podobnie i że łatwiej na polibudzie będzie mu po dobrym technikum, niż po lo.
            • wuika Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 21:05
              Jak kierunki będą mniej więcej zgodne. Koledzy po chemii na elektronice (i na odwrót) nie mieli żadnych bonusów. Ale ci po elektronice na informatyce radzili sobie doskonale.
          • biala_ladecka Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 20:57
            Nie twierdze, ze nie. Nie zmienia to faktu, ze ci bardziej oblatani uderzali jednak w pierwszej kolejnosci do LZtow, a juz czego ich tam nauczyli to inna para kaloszy. Teraz juz chyba w ogole takie szkoly nie istnieja. Albo licea ekonomiczne, takie cos tez funkcjonowalo.
            • wuika Re: Szkoły branżowe. 28.06.16, 21:06
              Babki uderzały do liceów, bo bardziej babskie kierunki były. Faceci do techników. U nas na 7 kierunków były tylko dwa, na których były dziewczyny. Z kolei niewielu znam panów po liceum ekonomicznym.
            • cosmetic.wipes Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 13:40
              Ty mi powiedz lepiej jakie mozna było skończyć liceum zawodowe, zeby miec solidne podstawy na inżynierii lądowej czy inzynierii środowiska.
            • makurokurosek Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 15:48
              Wbrew temu co piszesz niektóre licea zawodowe zamykały dalszą drogę rozwoju. Licea ekonomiczne tak jak i gastronomiczne miały okrojoną matematykę, materiał był okrojony o pochodne , a to jeden z niewielu działów z matematyki którego opanowanie jest konieczne by rozwiązywać całki i różniczki.
          • gama2003 Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 14:10
            Znam technikum elektroniczne do którego, zapewniam, było i jest się trudniej dostać niż do renomowanego liceum. Absolwenci na studiach kierunkowych wymiatali na studiach i byli ,, nie do dogonienia,, przez kolegów po liceach.
            Czyli nie zawsze technikum to szkółka dla średniaków wink
        • ada16 Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 11:08
          wprost przeciwnie . Do liceów zawodowych szli ci, kórzy byli za słabi do ogólniaków i nie dostali sie do techników. Technika daeały dobre podstawy zawodowe plus maturę , wiec były dobrym startem na uczelnie techniczne . Liceum zawodowe zazwyczaj konczyły edukacje sredniaków.
          • tol8 Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 14:03
            Zgadzam się.
            Do zawodówek szli najsłabsi uczniowie, do liceów najlepsi. Do technikum szli średniacy, którzy nie dostali się do słabszych liceów i ci, co chcieli mieć zawód i maturę, a nie planowali studiów. Do liceum zawodowego szli ludzie mocno ukierunkowani na dany zawód, którzy chcieli kontynuować naukę na studiach.
          • ewa_mama_jasia Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 15:32
            Dokładnie. W technikach było dużo więcej nauki niż w liceach - może trochę mniej wiedzy ogólnej, ale dużo wiedzy zawodowej. Przedmiotów zawodowych kilka. Z obowiązkiem ich zdania przed normalną maturą. Broniło sie pracę dyplomową (np. jakaś maszyna - część maszyny samodzielnie zrobiona), miało się praktyki w zakładzie pracy.
            • pratel12 Re: Szkoły branżowe. 29.06.16, 16:53
              Absolwenci technikum zwłaszcza takiego nieźle stojącego w rankingach spokojnie zdają maturę i mogą iść na studia. nauki jest dużo bo mają sporo przedmiotów zawodowych i praktyk ale z tego zdają osobne egzaminy. W tej chwili tych egzaminów jest kilka w całym cyklu nauki, prawie po każdej klasie - też zresztą nowość obowiązująca od chyba 4 lat. Prac dyplomowych nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka