Dodaj do ulubionych

Na nogi rower?

29.06.16, 11:43
Czy najszybszym sposobem na ujędrnianie będzie rower? Ile najlepiej jeździć i ile razy w tygodniu? Czy lepiej bieganie?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Na nogi rower? 29.06.16, 11:56
      Jak kto lubi, ale dla początkującego lepszym rozeiązaniem będzie chyba rower. Biegać trzeba się nauczyć.
    • saszanasza Re: Na nogi rower? 29.06.16, 11:57
      A tak naprawdę to chyba siłownia.
    • jablkowe Re: Na nogi rower? 29.06.16, 13:10
      nie wiem co dokładnie rozumiesz przez ujędrnienie. na cellulitis najlepsze są moim zdaniem rolki. u mnie dały efekt jak z Photoshopa, niestety trwał tylko tak długo, jak regularnie jeździłam wink bieganie spali tłuszcz lepiej niż rower, ale jest bardziej obciążające dla kolan. na siłowni zbudujesz mięśnie, co też ujędrnia, ale jeśli nie dołożysz aerobów, to tłuszcz na tych mięśniach zostanie. Cokolwiek wybierzesz, najlepiej 2-3 x w tygodniu, nie częściej i najlepiej nie z rzędu, tylko np. wtorek, czwartek, sobota. ciało musi mieć czas na regenerację. i dostosuj ćwiczenia do swoich mozliwości, nie rób nic na siłę, bo przyplącze się kontuzja i będzie po zabawie. z czasem i tak zwiększysz osiągi.
    • mamusia1999 Re: Na nogi rower? 29.06.16, 13:44
      z rowerem na wolnym piwietrzu to moim zdaniem jest ten "kłopot", że to dość efektywny sposób poruszania się; P tzn. juz średni wysiłek generuje konkretne prędkość i dystans. w druga stronę oznacza to, że jeżdżąc w stosunkowo płaskim terenie nie tak łatwo się zmęczyć czyli osiągnąć efekt treningowy.
      ale dla stawów i ścięgien rower jest łagodniejszy.
    • kawka74 Re: Na nogi rower? 29.06.16, 14:20
      A musi być koniecznie któryś z tych dwóch sposobów?
      • onewoman Re: Na nogi rower? 29.06.16, 15:13
        Nie a jaki byś polecana?
        • kawka74 Re: Na nogi rower? 29.06.16, 16:03
          Trening zawierający i ćwiczenia kardio, i siłowe. Może być fitness dywanowy (o ile nie ma żadnych przeciwwskazań), na przykład Jillian Michaels (ma różne programy ćwiczeń zależnie od kondycji ofiary ;p).
          Możesz też sobie trochę pomóc peelingiem kawowym, tylko strasznie brudzi.
          • snakelilith Re: Na nogi rower? 29.06.16, 18:36
            kawka74 napisała:

> Możesz też sobie trochę pomóc peelingiem kawowym, tylko strasznie brudzi.
            >

Nie tylko brudzi, ale przy odpowiedniej skłonności przyśpiesza pękanie naczynek i pojawianie się pajączków. A że pękające naczynka pojawiają się na nogach kiedyś prawie u każdej kobiety, to lepiej sobie peeling kawowy podarowć. Tym bardziej, że na prawdziwy cellulit kofeina z zewnątrz nie pomaga.
        • aandzia43 Re: Na nogi rower? 30.06.16, 11:25
          Ja polecam callanetics na rzeźbienie wszystkiego poza brzuchem. Działa, działa i jeszcze raz działa.
    • ina_nova Re: Na nogi rower? 29.06.16, 15:50
      Ujędrnienie, to znaczy pozbycie się tej galaretowatej struktury a pozostawienie tej twardszej? Czyli innymi słowy trzeba spalić tkankę tłuszczową bez straty mięśni, a jeszcze lepiej byłoby je troszkę dobudować. A więc najlepszym sposobem będzie siłownia i ćwiczenia siłowe właśnie na niewielkim ujemnym bilansie kcal i cardio, a potem bilans lekko na plus i dalej ćwiczenia siłowe.
      • princess_yo_yo Re: Na nogi rower? 29.06.16, 15:58
        polaczylabym kardio (bieganie albo rower) z zajeciami na bazie baletu albo bardziej dynamiczno-militarne pilates.
      • onewoman Re: Na nogi rower? 29.06.16, 17:45
        Tak o to mi właśnie chodzi. Tylko jakie to maja być ćwiczenia na siłowni? Chociaż raczej wątpię bym znalazła na nią czas. Od prawie roku ćwiczę regularnie w domu z fitness blender na YouTube, no ostatnio trochę zaniedbalam.
        Zrzucilam 4 kg ale nogi chce wyszczuplic i pomyślałam o rowerze.
        Dziś przejechałam 24 km.
        • fifiriffi Re: Na nogi rower? 29.06.16, 17:51
          rower sie sprawdzi, jak bedziesz jeżdziła systematycznie. A nie jeden dzień 25km, a drugi wcale.

Ja tak miałam. Jeżdziłam codziennie i to ok 15km.Plus co drugi dzień kijki.
          Miałam bardzo ładne nogi.
          Niestety sam rower nie za bardzo pomoże. Chyba,że stacjonarny A już w ogóle super efekty miałam po stepperze. smile
          szkoda, że już nie mam tej chęci chodzenia na nim sad
        • saszanasza Re: Na nogi rower? 30.06.16, 07:32
          Idź na pierwszą lepszą siłownię, tam trener dokładnie powie ci jakie ćwiczenie masz robić. Tak jak napisałam i dodały dziewczyny: musisz połączyć ćwiczenia siłowe z aerobami. Czyli 5 minut rozgrzewki cardio, siłownia i 30-45 minut aerobów. Ja na siłowni korzystam z bieżni, tylko nie biegam a chodzę szybkim krokiem tak, aby się spocić i zmęczyć.
    • agnieszka_kak Re: Na nogi rower? 29.06.16, 20:13
      Jezdze tygodniowo ok 150 km. Na cellulit nie pomaga wcale, niestety.
      • snakelilith Re: Na nogi rower? 29.06.16, 20:44
        U mnie po 5-7 tygodnach roweru stacjonarnego (co drugi dzień 30-45 minut) przy średnim obciążeniu (takim, że po 10min zaczynam się pocić) cellulit znika. Przy okazji ujędrnia się fantastycznie tyłek. Ale ja mam z natury dosyć szczupłe nogi, więc nie o wyszczuplenie mi chodzi, a tylko o ujędrnienie. Jest nawet tak, że mięśnie łydek i ud stają się lepiej zarysowane, więc jak ktoś szybko łapie mięśnie powinien z rowerem uważać. U mnie za to ćwiczenia z maszynami na siłowni w ogóle nie działały na nogi.
    • klamkas Re: Na nogi rower? 29.06.16, 21:01
      Zależy o co pytasz.

Mój przykład: jeśli mam tłuszcz, to mam go na udach i pośladkach (niewielką ilość w biuście). Jak mam tłuszcz, to mam cellulit. Ale powyższe nie ma nic wspólnego z kondycją skóry - już w wieku 25 lat (przy rozmiarze 34 i zroście 170 cm i aktywnym trybie życia) miałam na udach skórę wyglądającą na zwisy po odchudzaniu. Po mamusi (i całej znanej mi żeńskiej linii ten rodziny).

Wyżej d... nie podskoczę - dbam o zdrowie i odpowiedni poziom tkanki tłuszczowej + odpowiednie umięśnienie + zdrowe stawy. Dbam o skórę (odpowiednie nawilżanie ze środka i zewnątrz). I tyle. Godzę się z własnymi brakami wink.
    • marianna72 Re: Na nogi rower? 30.06.16, 07:50
      u mie bieganie mimo Ze wagowo nie schudlam odkad intesywnie biegam w obwodzie spadlo mi 2/ 3cm. Wrazenie moje nie bylo takie bo nogi sa twarde i wydawalo mi sie ze raczej mi sie powiekszylo ale centyment mowi inaczej
    • 18lipcowa3 Re: Na nogi rower? 30.06.16, 07:57
      przysiady z obciązeniem
    • babsee Re: Na nogi rower? 30.06.16, 09:01
      Ja zaczelam jezdziec na rowerze dwa razy w tygodniu, potem trzey razy, po godzinie. Moim celem byla likwidacja takich "nawisow" nad kolanem-paskudztwo. Zniknelo dosc szybko, a efektem ktorego nie oczekiwalam byla poprawa tylka.Uda sioe zrobily...gladsze., miesien sie wydluzyl.Potem zaczelam maszerowac-dwa razy w tygodniu i zostawilam jeden rower- i tu efekt mnie powalil...Poniewaz zaczelam w sierpniu, i kontynuowaqlam cala zime to jakos sie specjalnie nogom nie przygladalam-i na wiosne szok- mam lepsze nogi i tylek niz 15 lat temu!pupa jest jedrna, podniesiona( jestem typem plaskotyłkowca),nogi cudne, pojawil sie taki meisien na lydce z przodu, jakby wdluz piszczela, on sprawia, ze noga wyglada smuklo i bardzo zgrabnie.Jestem zachwycona efektem.
      • alsk9 Re: Na nogi rower? 30.06.16, 10:47
        A te marsze jakieś specjalne? wysiłkowe? żeby pot się lał? 10 km minimum? z kijkami?
        Czy tylko chodzenie do pracy na piechotę? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka