Dodaj do ulubionych

jak szybko przytyć?

11.07.16, 01:06
jestem chora. na diecie wątrobowej. nie wszystko mogę jeść. od słodyczy mnie odrzuca, a chciałabym przytyć tak chociaż z 10 kg. pogoda się zrobiła i ciężko ukryć niedowagę (160 cm wzrostu, 40 kg wagi). boję się patrzeć w lustro. fajny sezon na koktajle: truskawki, borówki, maliny, brokuły, szpinak. co jeszcze można miksować z jogurtem naturalnym? ale tak, żeby przytyć, a nie tylko przeżyć? ktoś coś? dieta od hepatologa jest do bani. żyję, ale nie tyję sad
Obserwuj wątek
    • ann.38 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:16
      Można dodawać do potraw zdrowe oleje. Jeść orzechy, suszone owoce, słonecznik, pestki dyni- są kaloryczne ale zdrowe. Ale nie wiem co na to Twoja wątroba...
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:24
        jakie oleje? napisz proszę. orzechów mi nie wolno, pestek też. raczej papki jak dla niemowlaka sad
        • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:27
          160 cm i 40 kg to nie jest dramat uwierz smile
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:34
            wiem. ale jak pisałam mam chorą wątrobę. diagnoza poszpitalna. złudzeń nie mam. wszystko się rozbija o proporcje. a ja wyglądam jak kościotrup w 8 miesiącu ciąży. czujesz różnicę? jak bym to co mam na brzuchu wsadziła sobie w tyłek za przeproszeniem, albo w uda, to żyć się da, ale mnie nogi nie niosą, bo nie mają siły unieść brzucha.
            • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:51
              acha to przepraszam za nietrafiona uwage,nie wiedzialam.
        • ann.38 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:29
          Może być oliwa z oliwek, czy jakieś tam oleje z pestek winogron itp. Może taka sałatka: gotowany makaron, oliwa, bakalie, które wątroba dobrze znosi, zielenina (akurat nie tuczy ale zdrowa).
          Może koktaile z owocami ale nie z jogurtem tylko ze smietaną i miodem.
          A orzechów i pestek w ogóle nie możesz czy tylko w pirwotnej postaci? Gdyby tak je w malakserze z czymś przemieszać?
          • antychreza Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:42
            Śmietana to nieszczególnie dobry pomysł w diecie wątrobowej.
            • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:46
              dokładnie. nie wolno mi śmietany. ani orzechów, które lubię i mam swoje w ogrodzie.
              • antychreza Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:12
                Niestety, obciążają wątrobę. Współczuje, moja wysiadła tylko na kilka tygodni w ciąży, a i tak była masakra.
                A dasz radę zjeść mięso mielone np. w formie pieczonego klopsa z sosem warzywnym (zawsze to solidna porcja białka), czy tylko papki? Biszkopt jest relatywnie lekkostrawny, ale piszesz, że odrzuca cię od słodyczy. Może jakiś ryż z pieczonymi owocami (od tego z kolei mnie odrzucało, ale ma trochę kalorii i całkiem sporo wartości odżywczych).
                Możesz masło? Sery białe? Z owoców jadłabym szczególnie banany z jogurtem i miodem.
                • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 13:37
                  super pomysł. idę robić banany z jogurtem, miodu dam ciut, bo jak będzie słodkie to nie zjem. dorzucę ryż. zmiksuję.
                  na razie papki, jak u dzidziusia sad
                  najlepiej takie do picia. coś co pogryzę, to wypluję, nie dam rady połknąć.
              • ann.38 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:49
                No tak też pomyslałam, że ta smietana to niekoniecznie. A masło?
                Problem, że kaloryczne, tuczące produkty są często cięzkostrawne.
    • burina Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:19
      A nutridrinki możesz pić?
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:29
        nie wiem. ale piję jeden taki specyfik, nie chcę podać nazwy, żeby nie reklamować. piję minimalną dawkę. polecone przez przyjaciela. pomaga wstać i żyć. skonsultowane z trenerem siłowni (porządnie wykształcony facet) i lekarzem - tyle, że nie moim, ja mam wizytę u hepatolog dopiero we wrześniu.
        • pulower8 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:44
          A co jest w tym specyfiku?
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:50
            Wartość odżywcza w 100 g
            Wartość energetyczna: 1589kJ / 382,3kcal
            Białko: 45g
            Węglowodany: 40g
            w tym cukry: 7g
            Tłuszcze: 4,7g
            w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,8g
            Błonnik pokarmowy: 0g
            Sód 0,1g
            Tauryna: 500mg
            L-glutamina 250mg
            Olej MCT 70
            • pulower8 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:54
              A nie masz od lekarza żadnych restrykcji na białko?
              • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:01
                nie mam.
                • pulower8 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:37
                  A zalecił ci spożywanie białka w wysokich ilościach? (bo tak googlam i już sama nie wiem)
                  Pytam bo dieta wątrobowa kojarzy mi się z ograniczeniem białka, a ten specyfik to typowa mieszanka wysokobiałkowa, skierowana raczej dla osób chcących rozbudować mięsnie a nie dla ludzi z problemami zdrowotnymi.
                  Także skonsultowałabym to jednak z hepatologiem. W międzyczasie możesz pić napoje odżywcze z normalnym rozkładem składników odżywczych jak ten wspomniany nutridrink choćby.
                  • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:07
                    masz całkowitą rację co do mojej mieszanki. pomaga w rozbudowie mięśni, których ja nie mam prawie wcale. ale pomaga mi stać na nogach, chodzić a nie tylko leżeć. wiem, że pijąc to muszę się ruszać, bo na ćwiczenia nie mam jeszcze siły. tak, skonsultuję z lekarzem.
        • burina Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:49
          Zapytałam o tę konkretną markę, bo wiem, że polecane są w szpitalach i widziałam na własne oczy jakie cuda działają. No i mają najróżniejsze rodzaje pod konkretne potrzeby (aczkolwiek nie jestem specjalistą, nie wiem na ile to jest chwyt marketingowo-placeboiczny).
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:55
            dzięki, poczytam sobie, bo tego akurat nie piję. poszperam rano.
            • sirella Re: jak szybko przytyć? 13.07.16, 23:50
              też nutridrinki polecam, dwie chorujące znajome osoby się tym wspomagały jak innych rzeczy jeść nie mogły
    • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:26
      Przytyc jest trudniej niz schudnac serio,ja przytylam na diecie pudelkowej wysoko energetycznej ale nie mam nic chorego wiec trudno mi powiedziec czy dla ciebie bedzie ok,najlepiej skonsultowac to z dana firma ktora tam sobie upatrzysz czyli zapytac o diete tzw indywidualna koszt tego to srednio 2700 miesiecznie,ale rezultaty sa.
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:45
        Jola, dzięki że piszesz. czytam forum, wiem jaki miałaś problem. ja mam 43 lata, w życiu się nie odchudzałam. zachorowałam. wyszło jak wyszło. ja sobie tą dietę pudełkową sama zrobię. ale muszę mieć papkę, żeby mi to przez gardło weszło. i wiesz.... nie wyszło od razu. tylko pomysłów mi brak. dietetyk proponuje to co pisałam wyżej. na tym się trzymam na nogach, ale nie tyję. nie nabieram kilogramów.
        • konsta-is-me Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:50
          A co z kaszami, ryzem ?
          Ja od tego tyje najlepiej.
          Jesli w diecie dozwolone, to moze pomoze.
          • burina Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:09
            Przy takim wyniszczeniu organizmu potrzebne jest co innego niż tylko otulenie się warstewką tłuszczu. W pierwszej kolejności potrzebny jest budulec: Makahopsa pisze o tym, że jest słaba, że nogi jej nie chcą nosić, a pamiętajmy, że organy wewnętrzne to też mięśnie. Co jej po okrąglejszej buzi, jeśli serce nie będzie miało siły pompować?
            • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:13
              Ale odpowiednio dobrana dieta to dieta ktora zadba o jedno i o drugie,aczkolwiek podobno regeneracja organizmu od wewnatrz to dluga droga na lata,tak twierdzi moj lekarz smile
        • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:55
          Wiesz ja zadzwonie jutro do firmy od ktorej biore ta diete maja tam sensowna pania od tych diet moze cos poradzi jak zrobic wysokoenergetyczna papke smile z czego przy twojej chorobie dam znac.
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:12
            ja popróbuję jeszcze z kaszą i ryżem. oj, jak by to było fajnie się zamienić z kimś kto ma te 10 kg za dużo.....
            • jola-kotka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:18
              siemie lniane mozna pic dobrze robi na apetyt ale jest ochydne gil taki smile
              • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 07:47
                Prawda. Poczytaj jeszcze o tym, też mi bardzo pomogło to zioło: kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/ostropest-plamisty-jakie-choroby-leczy-jak-go-stosowac/hszev
                • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:18
                  piję to glutowate siemię i jem świeżo zmielony ostropest.
        • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 07:45
          Makahopsa, a miałaś dokarmianie przez nos? Ja miałam właśnie nutri i to bardzo pomogło. Po wyjściu ze szpitala też nie byłam w stanie chodzić, normalnie jeść również nie byłam w stanie, nawet papkowatego jedzenia, więc rozumiem twój ból. Jaki to rodzaj schorzenia? Potem było już lepiej i piłam te nutridrinki na przemian z zupkami z proszku, też nutri.
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:23
            nigdy nie miałam sondy, ani kroplówki. mam niewydolność wątroby. wyniki po tomografii nawet w miarę, ale wyniki z krwi przerażają. a te nutridrinki, gdzie mogę kupić?
            • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:24
              W aptece. Powinien ci lekarz przepisać na to receptę. Poproś od razu o zupki nutri - nie są najpyszniejsze, ale IMHO urozmaicają te słodkie koktajle. Też miałam niewydolność wątroby plus rozwaloną trzustkę, kamienie w woreczku (usunięto) i popękane wrzody na jelitach - taki zestaw mi się trafił. Schudłam prawie 70 kg w ciągu pół roku. I pół roku leżałam w szpitalu. Tam miałam właśnie dokarmianie przez rurkę, bo waga leciała w dół błyskawicznie. Tomografia też nie zawsze oddaje prawdę, wszystko zależy od sprzętu. W jednym szpitalu mi zrobili TK i nic nie znaleźli, w drugim, na nowym i dokładniejszym sprzęcie zrobili jeszcze raz i już wiedzieli, co się dzieje.
              Powrotu do zdrowia ci życzę, choć wiem, że łatwo nie będzie, ale na pewno dasz radę.
              Dlaczego nie miałaś sondy ani tym bardziej kroplówki? Nie możesz się położyć do szpitala, żeby cię dokładnie zbadali?
              • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 13:59
                byłam w szpitalu 8 dni. odział onkologi i gastroenterologii. chyba zrobili mi wszystkie badania oprócz rezonansu. co ciekawe - w szpitalu jadłam normalne posiłki. nie zwracałam. stres? domowy stres? tak, uprzedzając pytanie, jestem pod kontrolą psychiatry, ale leków nie biorę, nie mogę.
                nie mogę się położyć do szpitala na dłużej.... samodzielnie wychowuję dzieci w wieku 8 i 6 lat.
                dlatego walczę aby mieć siły wstać rano. mąż pracuje 1400 km od domu. jeszcze rok lub dwa, żeby to zmienić. chciałabym dożyć......
                • mary_lu Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 15:00
                  Słuchaj, kochana, wątek zaczął się lajtowo od problemu estetycznego, a teraz widzę, że naprawdę wołasz o pomoc.

No i sytuacja jest poważna, jeszcze poleci kilka kilo, i masz zagrożenie zdrowia i życia z powodu samej wagi i wyniszczenia, niezależnie od choroby podstawowej. A wygląda na to, że poleci, skoro masz nadzieję na wciśnięcie w siebie koktajlu z bananem jedynie...

Nie poprowadzono Cię po szpitalu wystarczająco starannie, ale może lekarzowi też w pełni nie ukazał się cały problem - wtedy jadłaś. Teraz już być może kwalifikujesz się do programu żywieniowego.

Są sposoby na dożywienie Ciebie, ale musisz trafić do poradni albo na oddział. Dzwoń na oddział na którym byłaś, kontaktuj się ze swoim internistą. Ani koktajlem z bananem, ani teriną z kurczaka już chyba sprawy nie załatwisz. Może uda się coś zrobić ambulatoryjnie, może będziesz musiała spędzić ze 3 dni w szpitalu.
                  • bazia8 Re: jak szybko przytyć? 13.07.16, 20:57
                    Mary Lu, podpiszę się pod każdym Twoim słowem, Autorko, Ty musisz być pod opieką wyspecjalizowanych lekarzy, a nie za przeproszeniem pomocnych bab z foruma. Proszę Cię skontaktuj się z poradnią jak najszybciej.
                • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 16:20
                  Wiesz, ja też sobie beztrosko wróciłam do domu i dwóch czy trzech tygodniach dostałam telefon z przychodni, że natychmiast mam wracać. A to był czas, że nie miałam już siły samodzielnie pójść do łazienki. W szpitalu straciłam na kilka dni przytomność. Przeniesiono mnie do innego, w którym sobie trochę poleżałam i tam mnie jako tako postawiono na nogi. A już byłam pierwsza w kolejce na przeszczep wątroby. I miałam zagrożenie życia.
                  Nie rób sobie jaj, tylko znajdź kogoś do opieki nad dziećmi i pędź do szpitala, niech tam się tobą profesjonalnie zajmą. Nie igraj z ogniem, bo dzieci masz małe, a one potrzebują matki, a twój mąż ciebie. Poza tym ty też chcesz żyć, prawda? No to nie rozumiem na co czekasz?!
                • tereska.z.bombaju Re: jak szybko przytyć? 13.07.16, 22:16
                  makahopsa napisała:

>samodzielnie wychowuję dzieci w
                  > wieku 8 i 6 lat.
                  > dlatego walczę aby mieć siły wstać rano. mąż pracuje 1400 km od domu. jeszcze r
                  > ok lub dwa, żeby to zmienić. chciałabym dożyć......

Kochana czy tobie można pomóc w jakikolwiek inny sposób? Masz wogóle kogoś do pomocy?
    • pulower8 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 01:41
      Może spróbuj zmieszać te koktajle z porządną porcją kaszy manny albo owsianki?
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 02:05
        ok, kasza, ryż.... będę próbować, dziękuję za pomysły.
    • tereska.z.bombaju Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 05:32
      Z tego co wiem nutridrinki są rewelacyjne właśnie w rekonwalescencji, przy wyniszczających chorobach.
      Nie śmiejcie się ale nutridrink postawił na nogi mojego prawie umierającego szczura. Już po 2-3 porcjach była widoczna poprawa.
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:25
        ja tak wyleczyłam kota smile 10 dni kroplówek + jakaś papka od weta. śmiałam się jak kotka wracała do życia, że ma danie dla kosmonautów.....
    • aquella Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 05:54
      ja od siebie mogę tylko tyle- jedz w nocy, nie spalisz tylko zgromadzisz no i. generalnie od wegli sie tyje najbardziej, jeśli oczywiście możesz sie zastosować. szkoda, że nie mogę oddać ci swojego extra tłuszczu 20kg gratisemsad
      • milka_milka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 07:36
        Przy chorej wątrobie, z tego co wiem, w nocy jeść nie wolno, bo noc to czas na regenerację wątroby.
        • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:38
          nie wolno, masz rację. ale ja jestem głodna właściwie tylko w nocy..... i zachcianki mam jakieś chore, jak kobieta w ciąży. czasami się obudzę o 4 rano i robię sobie koktajl. np z truskawek. a chwilkę później pastę z wędzonej makreli. wiem co mi wolno, co nie. wiem kiedy powinnam jeść, a kiedy nie. ale jak jestem głodna - jem. możliwe, że sama sobie szkodzę. ale chcę żyć, chodzić....muszę jeszcze trochę. mam po co.
          • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:26
            Bardzo dobrze to rozumiem. Miałam dokładnie tak samo smile Gdy byłam w szpitalu, to moim marzeniem była jajecznica big_grin
    • kadfael Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 07:40
      Jak papki to rób sobie zupy-kremy z warzyw, które możesz na mięsie.
    • rulsanka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:31
      Spróbuj kaszki sinlac albo odpowiednika z bobowity. Do tego możesz dodawać owoce, jest na pewno lekkostrawne bo mogą to jeść niemowlaki od 4m. Ja sinlakiem uratowałam umierającą papugę, karmiłam ją strzykawką i od 2 lat jest całkiem zdrowa, a było już bardzo źle, była chuda jak kościotrup, przewracała się.
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:43
        nie dam rady. kiedyś dziecku zrobiłam, skosztowałam i wywaliłam i z siebie i z garnuszka.
        • rulsanka Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:47
          No to kremy warzywne na gęsto, z masłem, olejem kokosowym.
    • mary_lu Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:46
      Co lubisz z białego pieczywa? Chałkę, białe bułki, bagietki, biszkopt?
      Płatki kukurydziane?
      Sernik na zimno na biszkoptach, z serków o obniźonej zawarości tłuszczu?
      Budyń? Kisiel
      Kleiki, kasza manna z owocami
      Jajka na miękko
      Teriny z chudego mięsa, pasztety z drobiu (moja babcia zawsze robiła chudy pasztet z samego kurczaka niemal, suche było cholerstwo, ale smaczne)
      Może jest coś dziwnego, co uwielbiasz, ja mam tak z gotowanymi szyjami z indyka, tylko muszą być grube - uwielbiam te szyje z rosołu. Jak miałam problemy z pęcherzykiem żółciowym,mto ciągle gotowałam rosół dla rodziny (mnie nie było wolno go jeść, a sama jadłam szyje). Uwielbiam też ozory wołowe, są bardzo chude, doskonałe na teriny i delikatne galaretki dla wątrobowców.

Indyk, kurczak zapiekany w folii, moźe być z jabłkami i majerankiem.

Białe ryby pieczone w folii z ziołami i cytryną.
      • mary_lu Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:07
        Genialne jest mielone z indyka, tylko musisz robić je sama albo kupować z dobrego źródła, bez ukrytego tłuszczu, musi być z przewagą piersi, mało tłustszego mięsa typu udziec, ale odrobina musi być. Dobrze doprawione jest super na gołąbki (ale niestety u Ciebie kapusta odpada), do nadziewania wszelkich warzyw pieczonych (cukinia, bakłażan, papryka), do gotowania pulpecików w sosie pomidorowym. Można zrobić mielone kotlety albo pieczeń typu rzymskiego zapiekane w rękawie foliowym, dać dużo posiekanego koperku albo pietruszki, bułkę tartą, białko jajka, papkę z pieczonego bakłażana.
      • konsta-is-me Re: jak szybko przytyć? 14.07.16, 13:13
        Wszystko fajnie, ale jak rozumiem ona ledwo stoi czyli raczej nie ma sily pichcic wymyslnych terin czy pasztetow.
        Wezcie pod uwage.
        I nie wiadomo czy jest ktos kt jej pomaga tam.
        Chyba jednak najlepszym pomyslem sa te nutridrinki.
    • k1k2 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:47
      Koleżanka ładnie przytyła na awokado (z powodu niedowagi miała problem z zajściem w ciążę), choć nie wiem czy możesz (tłuste). Jeśli lubisz to polecam jedno dziennie w sałatkach albo i samo np. z pieprzem, albo w postaci guacamole.
      • mary_lu Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 11:56
        Nie może avocado. Dieta wątrobowa polega przede wszystkim na ograniczeniu tłuszczu. Podstawą są węglowodany proste, produkty lekkostrawne, pieczenie w folii i gotowanie, warzywa niewzdymające, chude mięso, skrobia. Nie wolno rosołów, jajek na twardo, orzechów, alkoholu...
        • solejrolia Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:07
          ale powinno unikać się tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a roslinny jest i tak niezbędny, i tak, więc sensowne jest wprowadzić do diety właśnie awokado,
          a przynajmniej spróbować, czy szkodzi czy nie.
          tak samo oleje roslinne- lniany, z pestek winogron, no i MCT- fantastyczny olej stosowany w wielu dietach w różnych schorzeniach ukł. pokarmowego.
          • mary_lu Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:24
            Roślinny mniej szkodzi, ale też się ogranicza. Dlatego unikałabym doradzania, aby coś z tłuszczem roślinnym "wprowadzić". Zwłaszcza przy takiej wadze, złych wynikach krwi i wzdętym brzuchu... Skupiłabym się na węglowodanach, chudym mięsie, 5 posiłkach dziennie i przede wszystkim na "rozjedzeniu" się, bo podejrzewam tutaj prawie głodówkę z powodu złego samopoczucia, lęku i słabego prowadzenia tematu diety przez lekarza/ dietetyka.
            • solejrolia Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:29
              Być może tak właśnie jest jak piszesz. w takim razie dodam jeszcze tylko od siebie że na pewno nie wolno tych tłuszczy wprowadzić zbyt gwałtownie do diety, bo to też może zaszkodzić,
              dlatego jeśli w ogóle to i stopniowo, i małe porcyjki (wykluczanie z diety podobnie się odbywa)
          • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 01.08.16, 10:19
            Dlaczego powinno się unikać tłuszczu pochodzenia zwierzęcego? Bo to tani erzac tłuszczu roślinnego? wink
    • solejrolia Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 12:03
      To niestety jest trudniejszy proces, niż szybko schudnąć.

Musisz zwiększyć kaloryczność zwykłych posiłków. np. indyk zamaist kurczaka, bułka pszenna, zamaist chleba, ziemniaki purre, zamiast ziemniaki z wody, jak kanapka to bułka pszenna z masłem, dodatkowo można posmarować serkiem topionym, czy pasztetem, i dopiero wędlina, pomidor, czy ogórek. jak jogurt, to typu greckiego. jak słodzisz herbatę, to najlepiej miodem. i w ogóle słodkie napoje itd itd
      Powinnaś dodawać do czego możesz oleje roslinne, np olej lniany,z pestek winogron, które mniej obciazaja watrobę,
      poczytaj sobie o oleju MCT, który do wchłonięcia nie potrzebuje enzymów trzustkowych ani kwasów żółciowych (na tych olejach nie smaży się)
      ryby, w folii z piekarnika chyba najlepiej.
      indyk
      drobne kasze, jaglana, czy manna,
      z warzyw jak najwięcej gotowanych, a z owoców może oprócz tych co wymieniłaś banany, winogrono,
      proponuję też popróbować z awokado, jest bardzo zdrowe. i jeśli nie możesz orzechów, to może chociaż pestki dyni, słonecznika, sezam? nie tylko chodzi o zdrowy tłuszcz, ale chodzi tez o witaminy adek,
      o, albo rodzynki, suszone morele, żurawina.
      budyń samemu przyrządzony wzbogacony żółtkiem- super sprawa na deser w takiej diecie.
      siemie lniane.
      musisz popróbować, co ci szkodzi, i czego musisz unikać,

Nutridrinki,
      są też preparaty białkowe, czy inne do leczenia żywieniowego, no ale to już decyduje lekarz.
      albo jest tez preparat zwiększający kaloryczność , niestety nie pamietam nazwy, generalnie proszek węglowodanowy, bez smaku, który można dodawać do dowolnego napoju, czy potraw połpłynnych i jego zadaniem jest wzbogacenie potraw o kalorie.
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 15:52
        dzięki dziewczyny. wszystkie pomysły są dobre. będę próbowała po trochu.
        • konsta-is-me Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 17:03
          A jak z tluszczami?Co mozesz jesc?
          Az dziw ze lekarz jakos konkretniej nie zalecil, bo te jogurty, to slabo...
          • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 12.07.16, 09:43
            Nie zalecił, bo nie ma żadnych konkretnych badań, jeżeli chodzi o diety. Więc dla świętego spokoju zalecają tzw. dietę wątrobową i już.
    • paloma_blauwinder Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 15:04
      Trening siłowy możesz? Mięśnie są ciężkie, na wadze będzie więcej, a i przed lustrem lepiej. Będziesz też mieć lepszy apetyt - zjesz więcej i z większym apetytem tego, co ci wolno jeść. Najlepiej na świetle dziennym, dla zwiększenia masy kostnej. Na pewno twoim celem nie powinno być otłuszczenie się - naprawdę mało komu to służy pod względem zdrowia i wyglądu.
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 16:01
        umiarkowany tak, ale.... nie mam siły. nie mam mięśni. moje ciało je zjadło. wiem i widzę, jak jem to się ruszam. świadomie. każde machnięcie ręką czy nogą mnie zachwyca. jak idę do sklepu, to wyobrażam sobie bieżnię, ale czasami jestem tak zmęczona, że leżę sad

dostałam dużo cennych rad, poszperam w necie, zapytam lekarza.
        bardzo Wam dziękuję.

• vvipp Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 17:35
          Klopsiki z mielonego indyka, pyszne:
          0,5 kg piersi z indyka
          1 jajko
          4 łyżki kaszki manny
          natka pietruszki
          majeranek
          Zupy krem można zaprawić żółtkiem, jajecznica na parze mało ścięta.
          Ryby chude na parze- dorsz, mintaj. Makrela nie, bo tłusta. Kasze drobne ( gryczana nie), makarony drobne dobrze ugotowane. Pierogi leniwe.Owoce bez pestek, skórki- gotowane, jabłka pieczone. Taką dietę dla osoby z refluksem gotuję.
    • saszanasza Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 17:05
      Mnie kiedyś dietetyczka z CZD poradzila, by mojemu chudemu dziecku do każdego posiłku, do jogurtów soczków ect dodawać łyżkę oleju ryźowego. On nie zmienia smaku potraw.
    • anetaa Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 22:51
      Skoncentrowałabym się na max zdrowym odżywianiu a nie na przytyciu, jeśli przytyjesz na badziewiu typu jakies pasztety kupcze i puste węglowodany typu makaron bialy to może i wygląd odrobine poprawisz ale sił od tego na pewno ci nie przybędzie.
      jeśli masz dostep do ekologicznych warzyw to kup wyciskarkę i wyciskaj soki ze wszystkiego co rosnie - soki sa bardziej lekkostrawne niż warzywa w całości i można tym sposobem dostarczyć więcej potrzebnych organizmowi składników do regeneracji +do tego łyżeczka oleju roślinnego - polecam lniany. Soki tez łatwiej przełknąć jeśli wszystko staje w gardle.

jedz dobrej jakości mięso, kasze (jaglana, komosa ryzowa, manna ale razowa, rzadziej gryczana),dużo zieleniny w szczególności natki pietruszki (może być w postaci koktajlu jeśli dasz rade z imbirem ew cytyną)
      nie polecałabym zadnych nutridrinkow - to chemiczne badziewie które tylko obciąża wątrobę.

ps czasami warto kierowac się intuicją i sluchac własnego organizmu - moim zdaniem lepiej zjeść kawalek orzecha szczególnie z własnej działki niż wędzoną często chemią makrelęsmile

Życzę dużo zdrowia, lato sprzyja regeneracji smile
      ...
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 12.07.16, 01:00
        dziękuję
      • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 12.07.16, 09:40
        Otóż to, od tył pszennych buł, knedli, kluch i kopytek dostanie drugiej brody i sadła na brzuchu, którego nie będzie miała siły nosić.
    • kremka2014 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 23:02
      A kiedy, kluczy, kopytka możesz jeść?
      • kremka2014 Re: jak szybko przytyć? 11.07.16, 23:04
        Masakra, słownik.... Przepraszam. Knedle, kluchy, kopytkabig_grin
        • anetaa Re: jak szybko przytyć? 12.07.16, 00:24
          na tym ma odbudowywać swój organizm wyniszczony chorobą??? na pustych węglowodanach ??? naprawdę autorce nie chodzi o 5 kilo więcej tłuszczu na brzuchuj, którego w końcu jak sama napisala nie uniesie na wychudzonych nogach sad

kremka2014 napisał(a):

> Masakra, słownik.... Przepraszam. Knedle, kluchy, kopytkabig_grin
          • konsta-is-me Re: jak szybko przytyć? 13.07.16, 15:47
            Nie ma czegos takiego jak "puste weglowodany".
            Rownie dobrze mozna powiedziec "puste proteiny".
            W niektorych chorobach ciezko jest przytyc, a duzo tluszczy/bialek moze byc obciazajace, szczegolnie dla watroby.
            A kalorie nie sluza wylacznie do odkladania tluszczu lub spalania, z nich przeciez tez tworza sie tkanki organizmu.

Najbardziej lekkostrawnym, a jednoczesnie odzywczym bylby ...kleik na kaszce, obawiam sie niezbyt smacznym jednak.
            • anetaa Re: jak szybko przytyć? 13.07.16, 23:45
              Organizm wycieńczony chorobą potrzebuje różnych składników pokarmowych do regeneracji w tym węglowodanów ale one w żadnym wypadku nie powinny być moim zdaniem podstawa wyżywienia - zaproponowałam autorce jako uzupełnienie diety m.in. świeżo wyciskane soki z warzyw i zieleniny oraz gotowane warzywa na parze. Mądre odżywianie pomoże odzyskać autorce wątku zdrowie a zdrowy organizm sam sobie poradzi z niedowaga albo autorka mu pomoze objadając się kluchami smile.

ps sama uwielbiam makaron
              • motyllica Re: jak szybko przytyć? 14.07.16, 17:07
                A odżywki dla sportowców? Są chyba węglowodanowo-białkowe w formie proszku
              • konsta-is-me Re: jak szybko przytyć? 14.07.16, 17:32
                Ale ja nie twierdze ze wylacznie ma jesc weglowodany.
                Odnioslam sie do tych "pustych",ze niby weglowodany sa z gruntu zle (cos jak puste kalorie") i nalezy sie karmic glownie sokiem z marchewki.
                To moze nie byc proste, bo skoro nie moze przytyc to znaczy zwyczajnie zwykle zdrowe odzywianie tzw, nie wystarczy.
                Skoro nie ma specjalnej diety, to powinna juz utyc a w kazdym razie nie chudnac.
                Przy duzym oslabieniu czy niedowadze juz lepiej jesc chocby i te kluchy (lub cokolwiek)i odzyskac sily.
                A po tym bedzie sie martwic juz o skladniki odzywcze.
                Wiem jak to jest nie moc nic zjesc w chorobie, u mnie w sensie braku apetytu i zaden rozsadek nie pomoze jesli NIE DA sie zjesc.

O ile zrozumialam, to ona je normalnie, tylko chudnie.Nie chodzi o brak apetytu.
                To jest jednak inna sytuacja i inne srodki trzeba by zaradzic.
                Malo szczegolow podala, ale moze byc i tak ze je normalnie, zdrowo w normalnych ilosciach i to nie pomaga.
                Moze byc ze organizm nie przyjmuje prawidlowo skladnikow odzywczych.
                Jakos watpie zeby sie wyleczyla sama dieta.

• bazia8 Re: jak szybko przytyć? 18.07.16, 11:06
      Jak się czujesz? Gadalas z lekarzem?
      • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 31.07.16, 23:54
        znowu byłam w szpitalu. tym razem 10 dni, niestety w takim stanie, że przywiozła mnie karetka sad

4 dni kroplówek. pózniej lekkostrawna dieta.
        do wątrobowej doszła mi dieta trzustkowa i cukrzycowa.
        mam zalecenia czego mi nie wolno jeść, całą resztę próbuję po trochu.
        przytyłam 2 kg.
        mam trochę więcej siły. na zakupy i na gotowanie.
        • rosapulchra-0 Re: jak szybko przytyć? 01.08.16, 00:20
          Byłaś dokarmiana?
          Jak twoje wyniki wyglądają?
          Możesz porozmawiać z lekarzem o tych nutri drinkach? Z tego, co piszesz, nastąpił u ciebie efekt domina. Przechodziłam przez to i wiem, jak się czujesz. Naprawdę musisz bardzo o siebie dbać. Jeszcze niejeden szpital przed tobą, niestety.. Anyway, trzymam mocno bardzo kciuki za ciebie i twoje leczenie. I naprawdę, jeśli stać cię na wykupienie diety nutri, to upieraj u swojego lekarza o przepisanie jej.
        • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 01.08.16, 09:59
          Jesz tłuszcz i mięso?
        • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 01.08.16, 10:28
          A nie masz przypadkiem jakiejś choroby typu celiakia, uczulenie na mleko? Myślałaś o tym, że może ta niby zalecana dieta cię wykańcza?
          • makahopsa Re: jak szybko przytyć? 04.08.16, 02:58
            nie byłam dokarmiana. celiakię wykluczono. uczulenia nie mam na żadne jedzenie. tłuszcze jadam tylko roślinne. mięso z piekarnika, lub z wody (zupy).
            dieta mnie nie wykańcza, wykańcza brak apetytu, ale z tym jest już dużo lepiej. w sytuacjach stresowych przestaję jeść i zaczynam wymiotować sad
            teraz się pilnuję. jem nawet spore ilości tego co mogę. najtrudniej zrezygnować z soli i surowych warzyw/owoców. bardzo lubię zupy, sosy i ciężko mi teraz coś smacznego ugotować bez mięsa z kością (nie mogę wywaru z kości) i kostki rosołowej.
            badania robię teraz co tydzień. wyniki są lepsze, ale nadal bardzo złe.
            • rulsanka Re: jak szybko przytyć? 04.08.16, 10:08
              A lubczyk do zupy, dużo włoszczyzny i natki pietruszki - to daje smak nawet lepszy niż mięso?
              Jakie te tłuszcze roślinne jesz i dlaczego tylko roślinne? Pod wieloma względami zwierzęce są bezpieczniejsze, wątroba nie musi ich przerabiać.
              Zaproponowałabym ci jeszcze cudowny probiotyk, nazywa się Vivomixx. Być może problem z apetytem pogłębia ci zła flora jelitowa, warto spróbować, ale tylko ten - ma 100x więcej bakterii probiotycznych niż typowe probiotyki będące w sprzedaży.
            • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 05.08.16, 20:18
              Ale dlaczego masz rezygnować z soli??? A z cukru nikt ci nie kazał rezygnować? To samo tłuszcze zwierzęce, lata prania mózgu zrobiły swoje. Prawdopodobnie żywisz się według dawno nieaktualnych ale nadal zalecanych schematów. To może dodatkowo obciążać twój i tak słaby organizm. Poczytaj o diecie cukrzycowej, o najnowszych zaleceniach (mało węgli, również tych złożonych, itd.) Ogólnie o diecie. Np. jedną z bardziej szkodliwych substancji dla chorej wątroby jest fruktoza, czyli owoce i miód. Wiedziałaś o tym?
              • 1matka-polka Re: jak szybko przytyć? 05.08.16, 20:29
                I syrop glukozowo-fruktozowy, który jest praktycznie wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka