Dodaj do ulubionych

Problemy z zasypianiem

21.07.16, 01:00
Macie? Ja niestety tak, a ostatnio nasiliły się i każdorazowo zaśnięcie to 2-3-4 godziny przewalania się po łóżku. Zastanawiam się, czy nie iść do lekarza i nie poprosić o coś na receptę. Żadne melisy, ciepłe mleko i inne takie nie pomagają. Macie podobny problem? Jak sobie radzicie? Dzisiaj na dodatek jakieś bydło w sąsiedztwie urządziło imprezę i drą ryje na tarasie.

---
https://emotikona.pl/gify/pic/piesek-jezyk.gif
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 01:24
      Ja tez mam problemy z zaśnięciem, gdyż od 9 lat wstaje do dziecka w nocy. Przez co mam zaburzenia snu. Do tego jestem sowa wiec lubie siedzieć do pozna.
      Jak nie moge zasnąć to czytam romanse, jak ja to mowie do poduszki kilka-kilkanaście stron i znaczyła mi sie zasypiać.
      Aha wazne nawet bardzo ze jak ci sie chce spac o 21.30 to sie kładź , ja jak se pomyśle ze eee jeszcze za wcześnie i przytrzymam to pozniej jest masakra.
      Słucham tez muzyki , bardzo spokojnej, lub mysle o czym przyjemnym .
      Na ten pomysły wdał syn, gdy mieli jeszcze wspólny pokój z siostra. Jak ona sie bała ciemności to on jej mowiel myśl o czymś co lubisz.
      Np. O spacerze w parku czy pięknym miejscu jakbyś tam była.
      I o dziwo ten sposób pomógł jej leki jak i na problemy ze snem.

Moze zacznij od melatoniny.
      Światło do czytania mam takie małe nie zadna spora lampa zeby było ciemno a tylko książka podświetlona.
    • jola-kotka Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 02:50
      Leki na recepte na krotko uzalezniaja. Od lat cierpie na to ale lekow nie biore. Zwyczajnie zyje jak organizm dyktuje z tym ze ja nie musze rano wstac o okreslonej godzinie. Nie przzewalam sie w lozku w nocy robie to co inni w dzien,troche popracuje,troche poczytam, cala pielegnacje siebie tez sobie zrobie. Moja doba trwa mniej wiecej od 13 do 4 rano. Przyzwyczailam sie i mi to nie przeszkadza. Jak poloze sie 4 zasypiam w jakies 10 minut.
      • pulcino3 Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 03:08
        Jeju tez nie moge zasnąć sad
        • jola-kotka Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 03:17
          Czesto czy to jednorazowa sytuacja?dzisiaj kumpela mi mowila "jest pelnia ksiezyca,pewnie nie bede mogla spac w nocy"ale to chyba jakis wymysl jej. Nawet nie wiem kiedy te pelnie sasmile.
          • pulcino3 Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 10:45
            przypomniałaś mi ja na pełnię reaguję! To musiało być to, ale też mam urlop i jak się nie wymęczę w ciągu dnia to później mam problem z zaśnięciem smile Jakby tryb regeneracja mi się gorzej włącza smile
    • babybump Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 04:45
      Mi pomaga bialy szum i nie uYwanie komorki/ipada co najmniej godIne pzed snem.
      Lampka wina, kapiel w magneZie i lawendzie.
      • kaczy_kuperas Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 10:09
        U mnie to samo, nie mogę uzywać komórki, a jeżeli bardzo chce to tylko z odpowiednim filtrem aby zmienić kolor światła. Zmiana jasności ekranu nie pomagała. Czytanie, ksiązek, tez mnie mega usypia.
    • tereska.z.bombaju Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 07:59
      Nie mam. Śpię zanim na dobre ułożę głowę na poduszce.
      Ale w początkach depresji, lata temu, miałam i to było okropne uczucie.
      Wg mnie problem tkwi w tym, że im bardziej chcesz zasnąć tym bardziej nie możesz, bo za bardzo się nakręcasz. Ja mam tak z sikaniem- im bardziej nie mam dostępu do wc tym częściej chce mi się siku i to tak nagląco.
    • lauren6 Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 08:11
      Miałam epizody związane z nieodpowiednią higieną snu. Ostatnio po urodzeniu dziecka przez pobudki w nocy co 2-3h.
      Na początek polecam uregulować pory snu, żadnych drzemek w ciągu dnia. Przed snem warto unikać bodźców typu sport, czy czytanie stresujących newsów. Pełne wyciszenie. Jak nie możesz spać to nie leż w łóżku, bo tylko się nakręcasz. Wyjdź do innego pomieszczenia, weź książkę, staraj się wyluzować i złapać nastrój senności. Leki do lekarza mam na ostateczne sytuacje typu: jutro mam w pracy ważny dzień, a ze stresu nie mogę zasnąć od 3h.
      • isa1001 Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 08:50
        Pory sny mam uregulowane. Kładę się o 23.00, wstaję o 8.00. W dzień nie drzemię. Wszelką aktywność sportową kończę o 19.00, a teraz akurat mam przerwę w ćwiczeniach. Nie czytam stresujących newsów wieczorem. Na kilka godzin przed snem wyłączam komputer i relaksuje się z książką. Pokój wywietrzony. Czyli robię wszystko jak trzeba a spać nie mogę! Pójdę po tę melatoninę do apteki.
        • owczarkini Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:25
          >Kładę się o 23.00, wstaję o 8.00.
          Może spróbuj wcześniej wstawać ?
          Zasypiam ledwo przyłożę głowę do poduszki, no ale wstaję o 5.30 i żeby funkcjonować albo muszę się zdrzemnąć po południu, albo o 21 jestem zombie sad
        • szarsz Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:30
          > Kładę się o 23.00, wstaję o 8.00.

9 godzin to bardzo dużo, pewnie za dużo. 9 godzin śpią dzieci, jeszcze rosnące. Skróć to spanie, z jednej lub z drugiej strony. No i nie celebruj tak tego spania, nie stresują Cię wielogodzinne przygotowania do snu?
          • emigrantkaaa Re: Problemy z zasypianiem 22.07.16, 02:48
            > 9 godzin to bardzo dużo, pewnie za dużo.

Nie za dużo, akurat w sam raz (link).
          • jola-kotka Re: Problemy z zasypianiem 22.07.16, 03:02
            Nie slyszalam,ze mozna za dlugo spac,hehe
    • karolcia.grzesiowa Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:34
      hej,gdy moja 3-latka kiedyś często się budziła w nocy, tak się wybiłam z rytmu snu,że miałam identyczny problem z zaśnięciem. kupiłam sobie w aptece lek ne bezsenność na "m" , bez recepty.
      noo,pomogło,zasnęłam szybko,ale z kolei spałam nieprzerwanie ponad 12 godz! a potem przez pół dnia chodziłam oszołomiona. lepiej zatem poradź się lekarza rodzinnego, by dobrał Ci coś odpowiedniego.
    • sayyida Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:37
      Ja miewam tak, kiedy mam dużo stresu - albo nie mogę zasnąć, albo budzę się o 4 rano, albo jedno i drugie. Dostaję na to prochy od psychiatry, które nie uzależniają, ale też nie są lekiem pierwszego rzutu przy bezsenności. Ostatnio uspokoiła mnie sama recepta big_grin
      Pomaga właściwa higiena snu, wyciszenie się, wywalenie nieprzyjemnych emocji w sporcie czy czymś tam, i... kołdra obciążająca. Uszyłam sobie sama ze starej poszewki i wypełniłam żwirkiem do akwarium, waży 7 kg.
      • szarsz Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:40
        > kołdra obciążająca

Z gadżetów fajna jest też mata akupresurowa. Rozluźnia i usypia błyskawicznie.
    • zlotarybka_1 Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 09:43
      Moze to kwestia pory roku? Ja i moje dzieci spimy o wiele krocej nie wiem czy problem w tym, ze tak pozno sie sciemnia czy to upaly, ale latem zawsze zmniejsza mi sie czas snu o jakies 2h.
    • pade Re: Problemy z zasypianiem 21.07.16, 10:37
      Zacznij wstawać o 7.
      A wieczorem, w łóżku włącz sobie trening relaksacyjny Jacobsona.
      I przestań myśleć o spaniu!smile
    • klamkas Re: Problemy z zasypianiem 22.07.16, 00:15
      Problemów z zasypianiem ja nie mam - mam problem z przespaniem więcej niż 5 h... Na problemy z zasypianiem mogę polecić ścisłą rutynę, ale to mało popularne na forum ;p.
    • rosapulchra-0 Re: Problemy z zasypianiem 22.07.16, 04:24
      W nocy śpię średnio 3 - 4 godziny, potem samoistna pobudka, siedzenie do rana czy to w necie, czy przy książce. Bardzo rzadko zdarzają mi się maksymalnie półgodzinne drzemki w ciągu dnia. Ale i tak bez pomocy farmakalogii nie dałabym rady nawet tych kilku godzin normalnie przespać.
    • ana119 Re: Problemy z zasypianiem 22.07.16, 06:43
      Wg mnie spisz długo. Wstawaj o godz 7 być może zasniesz szybciej
    • kjut Re: Problemy z zasypianiem 24.07.16, 00:08
      ja jak nie moge zasnac to puszczam sobie w tle umiarkowanie interesujacy wyklad po angielsku na tedzie albo courserze. Z jednej strony na tyle ciekawy i zrozumialy, zeby zagluszyc nachodzace mnie mysli (bo to natlok mysli nie pozwala mi zazwyczaj zasnac) a z drugiej nie "zbyt" interesujacy i dzieki temu, ze nie w ojczystym jezyku latwo zamienia mi sie w "tlo" nie absorbujace umyslu. Dobrze tez na mnie dzialaly kolysanku z appki "sleep as android". Bialy szum mnie drazni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka