Dodaj do ulubionych

Mops dla mam

03.08.16, 13:37
Pytanie kieruję do mam korzystających z pomocy społecznej. Nie ukrywam, ze jestem ich beneficjentką juz 2 lata. Brak dochodów i dziecko na stanie uprawniają mnie do tego.
Irytuje mnie jednak fakt, ze pracownicy z góry sa nastawieni negatywnie do beneficjenta. Maja np. problem z tym, ze swoje wnioski wysyłam w konkretny, bo mailowy sposób, albo też wypytują mnie na co wydam (wydam nie wydaję) pieniądze, jakbym nie miała rzeczywiście na co ich wydawać. Ta wścibskość nie łączy sie z ich praca, ale z pewnym rodzajem złośliwości, tzn. ta złośliwość jest wpisana w ich prace, ale uważam ,ze jest niepotrzebna i że jeśli ktoś spełnia kryteria formalne, to powinien pomoc dostać bez całego tego gadania, wywiadów, oświadczeń, protokołów. Dokumenty mówią same za siebie, a tymczasem zadawane są głupie pytania z aluzją, żebym tylko wycofała żądanie albo je maksymalnie uszczupliła. Wnoszę zawsze o pomoc finansową na żywność i opłaty, o bony, rachunki, na leki, odzież dla dzieci, a tylko jest o tym gadania, jakbym helikopter kupowała, a są to podstawowe potrzeby bytowe.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:42
      Moze głupio spytam- a do pracy nie pójdziesz?
      • tol8 Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:26
        Nie każdy może pracować
    • alsk9 Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:44
      Szara i czarna strefa w Polsce jest ogromna. Znam wielu "beneficjentów" pomocy społecznej, którzy biorą pomoc a realnie się im powodzi dużo lepiej niż tym, którzy pomocy nie biorą.
      Niesformalizowane związki, praca na czarno często obojga rodziców, oficjalne zatrudnianie na dużo niższą kwotę niż rzeczywiście otrzymywana wypłata, podejmowanie działalności tylko w celu dostania zasiłku/dotacji, itd itp.

Więc dlaczego się dziwisz, że widząc biegłą w obsłudze komputera, pozbieraną intelektualnie osobę - pracownicy mops się dziwią, dlaczegóż to ona nie ma żadnych dochodów?
    • lauren6 Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:44
      Polecam pójście do pracy: nikomu nie będziesz musiała się spowiadać z wydawania własnych pieniędzy. Póki wydajesz pieniądze podatników urzędnicy będą sprawdzać czy wydajesz je zgodnie z przeznaczeniem.
    • nick-na-potrzebe Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:45
      Najpierw są dzieci, dom i obowiązki z nimi związane. Praca, gdy nie jest koniecznością, a w tej sytuacji nie jest, nie powinna byc brana pod uwagę. Jestem przede wszystkim człowiekiem i matką.
      • melancho_lia Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:46
        To wiele wyjaśnia...
        No to jestes skazana na tłumaczenie sie "złośliwym" urzędniczkom.
      • alsk9 Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:47
        Jeśli praca nie jest dla ciebie koniecznością, to znaczy, że masz lewe dochody na życie.
      • 3fanta Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:47
        Troll
        • fraudes Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:37
          też tak myslę smile
      • dido_dido Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:49
        Ty nie jesteś prawdziwa.
        Chcesz się pobawić kosztem ematek, wpuszczasz je w maliny.
        A one co gorsza na to polecą sad
        • alsk9 Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:53
          My wiemy, że ona nie jest prawdziwa, ale jak się bierze za trollowanie, to nich z sensem broni swoich racji, a nie klepie bzdur, że nie ma żadnych dochodów i z zasiłków samych na 1 dziecko jest w stanie sobie spokojnie żyć i klepać wątki na emamie opłacając szerokopasmowy internet big_grin

Czy dziecko ma wpisanego tatusia NN ?
      • evee1 Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:01
        Tylko dlaczego tym człowiekiem i matka nie chcesz być na własny koszt w pierwszej kolejności?
      • cosmetic.wipes Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:46
        > Jestem prz
        > ede wszystkim człowiekiem i matką.

Jesteś przede wszystkim idiotką i pasożytem.
    • rozwiane_marzenie Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:49
      W dzisiejszych czasach ludzie są dla siebie coraz bardziej niemili, niestety. Rozumiem o co Ci chodzi, bo w podobny sposób są traktowani pracownicy w jednej z firm, w której pracuję. Nie dość, że ludzie pracują za przysłowiowe grosze, to jeszcze są pomiatani, zupełniej jakby te pieniądze dostawali za nic. Więc wyobrażam sobie jak to musi wyglądać, gdy pieniądze otrzymuje się właśnie w mops.
    • e-kasia27 Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:49
      No, ale widzisz, nie wszyscy korzystający z pomocy to ludzie, którym się coś nie ułożyło i uczciwie z tej pomocy korzystają, bo nie mają innego wyjścia. Dużo jest takich, którzy dzieci maja gdzieś, a kasa potrzebna jest im na używki, więc nie masz się co dziwić, że pracownicy zadają kłopotliwe pytania, to ich praca. Jeśli chcesz korzystać z pomocy, to niestety musisz się do takich pytań i do takiego traktowania przyzwyczaić.
      • nick-na-potrzebe Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:52
        Tez sie zastanawiam, czy traktowanie każdego wnioskodawcy, jak patologii jest uzasadnione. To tak jak z tym straszeniem, ze wydawanie 500+ będzie weryfikowane..
        • kitty4 Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:44
          Dlaczego straszeniem ? Uważam że powinno być kontrolowane. Mam dwoje dzieci, mam nadzieję, że 500+ będę dostawać na oboje i dla mnie nie będzie problemem rozliczyć się z tych pieniędzy. Dla Ciebie będzie ? Czego się boisz ? Że wyjdzie na jaw że wydałaś je niezgodnie z przeznaczeniem ?
        • cosmetic.wipes Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:48
          Ale ty jesteś patologią żerujacą na pieniądzu podatnika, więc nie rozumiem twojego jojczenia.

Ech, coraz słabsze te trolle...
    • aurinko Re: Mops dla mam 03.08.16, 13:52
      Albo masochistka albo troll wink
      • lauren6 Re: Mops dla mam 03.08.16, 15:46
        Troll. Gimby się nudzą.
    • alpepe Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:03
      Ja to jestem jednak oderwana od rzeczywistości, zastanawiałam się, o co chodzi z tym psem.
      • rozwiane_marzenie Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:07
        Widzę, że nie jestem jedyna smile. Weszłam przeczytać wątek, bo byłam pewna, że będzie o psie smile. Tym bardziej, że dzisiaj była już dyskusja o yorkach i innych. Pozdrawiam smile
        • alsk9 Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:09
          Ja byłam bliżej "mopa" big_grin
          • melancho_lia Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:14
            Ja tez w pierwszym odruchu myślałam ze o sprzątaniu będzie wink
          • alpepe Re: Mops dla mam 03.08.16, 15:18
            mop też mi przeszedł przez głowę, ale myślałam, że tytuł byłby Jaki mop dla mam?
            • pomyslowianka Re: Mops dla mam 03.08.16, 17:41
              myslalalam podobnie i zamyslilam sie gleboko czemuz to mops dla mam mialby byc inny niz dla bezdzietnych...
              • pomyslowianka Re: Mops dla mam 03.08.16, 17:44
                zarówno mops jak i mop moze byc chyba taki sam dla mam jak i nie-mam
        • leanne_paul_piper Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:13
          > Widzę, że nie jestem jedyna smile. Weszłam przeczytać wątek, bo byłam pewna, że bę
          > dzie o psie smile.

Ja to nawet poczułam takie lekkie ukłucie, że znowu któraś będzie miała mopsika szybciej niż jawink. I że to niesprawiedliwe. Tak, tak, wiem, nie mogę mieć mopsa, bo praca, wyjazdy, wakacje. Życie jest takie ciężkiecrying.
    • ichi51e Re: Mops dla mam 03.08.16, 14:21
      Bardzo dobrze ze przepytuja. Moze to kogos zniecheci
      • nick-na-potrzebe Re: Mops dla mam 03.08.16, 16:56
        No właśnie mnie nie zniechęca, przeciwnie: lubię walczyć z urzędnikami o pieniądze podatnikasmile
        • cosmetic.wipes Re: Mops dla mam 03.08.16, 16:59
          Ponieważ dobra zmiana jest bardzo kosztowna, to na szczęście już niedługo będziesz walczyć z podobnymi tobie o szczaw i mirabelkitongue_out
        • alsk9 Re: Mops dla mam 03.08.16, 17:00
          No popatrz, a o robotę nie powalczysz, taka waleczna, lepiej za cudze niż własne
    • stara.mostowiakowa Re: Mops dla mam 03.08.16, 16:10
      Ja nie polecam mopsów dla mam, bo często mają problemy zdrowotne z oddychaniem, stawami biodrowymi i oczami. Może lepszy byłby spaniel?
      • leanne_paul_piper Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:16
        Heh, a dla bezdzietnych z 3,5 kota?wink
    • stara.mostowiakowa Re: Mops dla mam 03.08.16, 16:12
      Co do mopów, to uważam że jednak najdokładniej myje się podłogę na klęczkach a nie mopem.
    • fifiriffi Re: Mops dla mam 03.08.16, 17:30
      w 2015 po likwidacji poprzedniej firmy złozyłam wniosek o zasiłek rodzinny.Firma upadła w 2014 w sierpniu, po czym okazało sie,że nie nalezy mi sie tzw "kuroniwka"
      Pomyslałam,że pójde , bo co mi szkodzi?zawsze jakas kasa na treningi.

O co mi chodzi? u nas działa GOPS, panie wszystkich znają. Zachowywały sie jakby musiały mi dać SWOJE pieniądze....Po roku okazało sie,że cały zasiłek pobrany musiałam i tak oddać z odsetkami.
      Najsmieszniejsze jest t,że doskonale wiedziały o co kaman i mogly powiedzieć mojej mamie, kilka mcy wcześniej ,że grozi mi zwrot zasiłku, ale po co...A udają głupie, na te wszystkie starające sie "samotne matkii" które siedzą z gachami.
      Stwierdziły że muszą mieć donoos big_grin dobre sobie....
    • kota_marcowa Re: Mops dla mam 03.08.16, 17:35
      Won trollu.

A off topic, tylko patolstwo korzysta z MOPSu i dobrze, że ktoś chociaż próbuje weryfikować na co idą te pieniądze.
      • taki-sobie-nick Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:02
        kota_marcowa napisała:

> Won trollu.
        >
        > A off topic, tylko patolstwo korzysta z MOPS

I niepełnosprawni oraz chorzy. Twoim zdaniem pewnie też patolstwo.
      • fifiriffi Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:30
        kota_marcowa napisała:

> Won trollu.
        >
        > A off topic, tylko patolstwo korzysta z MOPSu i dobrze, że ktoś chociaż próbuje
        > weryfikować na co idą te pieniądze.

idiotko, nie tylko patolstwo!

myslisz pewnie ze jestes od kogoś lepsza, bo nie korzystasz z zasiłów?
        co z tego, jak pusta jak bęben
    • zuleyka.z.talgaru Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:04
      tol8 zjedz snikersa i przestań gwiazdorzyć.
      • tol8 Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:24
        Nie podpięłaś się pode mnie.
    • hermenegilda_zenia Re: Mops dla mam 03.08.16, 20:29
      Olewka, nie musisz zmieniać nicka na potrzebę wątku, naprawdę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka