Dodaj do ulubionych

efektowne surowki

05.08.16, 12:42
tesciowa wydaje u mnie proszony obiad jutro wink
pojecia nie mam co, ale poprosila mnie jedynie o zrobienie surowki
jak ja znam - to pewnie tradycyjny z miesem i ziemniakiem
poradzcie mi cos, co jest ladne i latwe, zebym sie nie narobila, a zeby bylo takie na stół (nie ogorek kiszony) smile
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: efektowne surowki 05.08.16, 12:56
      czerwona kapusta/ jabłko/ cebula/ koperek/ olej rzepakowy/ miod/ ocet- można użyć oelju dyniowego, świetnie podkręca smak
      marchewka/ jabłko/ olej/ cukier/ cytryna/ chrzan
      biała kapusta/ marchewka/ cebula/ majonez/ cukier/ cytryna
      kiszony ogórek/ cebula/ miód/ musztarda/ olej
      ogórki/ szczypiorek/ śmietana
      pomidory/ cebula/ olej/ pieprz

Mogę też podrzucić fajne buraczki na ciepło i na zimno.
      • kouda Re: efektowne surowki 05.08.16, 12:57
        dzieki smile
        i buraczki poprosze tez
        • triismegistos Re: efektowne surowki 05.08.16, 15:25
          Brzmi skomplikowanie, ale takie nie jest. Surowe buraczki należy pokroić w około cm kostkę. Na dobrej patelni, na maśle podsmazyć kilka plastrów imbiru. Jak się podsmażą zdjąć i wywalić (chodzi o zaromatyzowanie masła) i wrzucić buraczki. Posolić szczyptą soli i chwilę smazyć, raczej dusić na malutkim ogniu. Jak zaczną się bardziej smażyć niż dusić wlać kieliszek żubrówki u dusić dalej nieszając aż kostku buraczków będą miękkie, ale jeszcze jędrne. Wtedy należy wlać filiżankę słodkiej śmietanki 12%, dodać nieco cukru i trochę soku z cytryny, aż całośc zrobi się jaskrawo różowa. Żubrówkę i imbir można pominąć. Podać na ciepło.
          Można też buraczki w łupinach upiec (ja używam mikrofali, chyba, że i tak coś piekę), wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z cebulą i jabłkiem, dosmaczyć solą, cukrem, cytryną i olejem rzepakowym bądź lnianym. Żeby nadac buraczkom niezwykłego sznytu dodaję szczyptę utłuczonego w moźdzerzu kuminu.
          Można też starte buraczki przyprawić cebulą bardzo drobno posiekaną i skarmelizowaną na oleju, majerankiem, kminkiem, solą, cukrem i cytryną.
          • martishia7 Re: efektowne surowki 05.08.16, 17:18
            Można też buraczki w łupinach upiec (ja używam mikrofali, chyba, że i tak coś piekę), wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z cebulą i jabłkiem, dosmaczyć solą, cukrem, cytryną i olejem rzepakowym bądź lnianym. Żeby nadac buraczkom niezwykłego sznytu dodaję szczyptę utłuczonego w moźdzerzu kuminu.

Ja do tego daję jeszcze ogórki kiszone.
        • cauliflowerpl Re: efektowne surowki 05.08.16, 16:32
          Ja robię buraczki na zimno tak:
          Gotowane buraki (tylko takie tu są w sprzedaży) tnę w cienkie półksiężyce.
          Na bardzo grubej tarce trę twardą gruszkę.
          Mieszam, doprawiam winegretem i posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi i fetą.
          • alpepe Re: efektowne surowki 05.08.16, 22:10
            świetnie ta feta z burakiem, gruszką i orzechami będzie się komponowała ze schabowym i ziemniakami.
      • naomi19 Re: efektowne surowki 06.08.16, 20:24
        zamieszkaj ze mną
    • default Re: efektowne surowki 05.08.16, 15:03
      Najlepiej coś sezonowego, świeżego, np. mizeria, taka klasyczna na słodko-ostro:
      Ogórki poszatkować na cienkie plasterki, lekko osolić, wymieszać, odstawić na ok. 1/2 h. Zrobić sos: gęsta kwaśna śmietana, cukier, trochę mielonego pieprzu, łyżeczka ostrej musztardy, wymieszać. Ogórki odcisnąć z soku, wymieszać z sosem tuż przed podaniem.
      Albo pomidorowa: mięsiste pomidory (np. malinowe albo bawole serca) sparzyć, obrać ze skórki, wywalić pestki z sokiem, samo "mięso" pokroić w kostkę, wymieszać z olejem lnianym/rydzowym/z orzechów laskowych - może być i zwykły rzepakowy też, ale tamte dają "smaczek" smile, doprawić solą, pieprzem, oraz ewentualnie świeżymi listkami bazylii albo (nie jednocześnie!) drobno posiekaną cebulą cukrową.
    • alpepe Re: efektowne surowki 05.08.16, 15:32
      Ja robię z papryki, czerwona, zielona, żółta, czy z samej czerwonej. Papryka w małą kostkę, cebula w małą kostkę, ocet i olej do smaku, na to nieco pieprzu i dużo majeranku. Dobrze wygląda, musi się jednak przegryźć, najlepiej kilka godzin w lodówce, tak myślę. Niestety, proporcji nie podam, sama robię na oko. Ocet zwykle daję winny i w równych proporcjach z olejem. Ja nie solę.
    • mika_p Re: efektowne surowki 05.08.16, 18:04
      Gdyby moje dzieci nie wybrzydzały, że papryka bleee, to robilabym często taką:
      kapusta pekińska + kiszony ogorek + papryka (czerwona, żeby było ładnie, albo czerwona i żółta).

A że wybrzydzają, to robię:
      kapusta pekińska + zielony ogórek + dużo koperku
      Ogórek nie w plasterki, tylko w słupki.
    • antypomidorowa Re: efektowne surowki 05.08.16, 20:59
      marchewka z czosnkiem
    • bei Re: efektowne surowki 05.08.16, 22:20
      Najlatwiejsze- winogrona rozowe. i zielone, albo granatowe i zielone- i winegret.
      Jak masz lyzke do wycinania kulek- to mozna powykrawac je z melona, arbuza i dorzucic do salatki.

Melon, arbuz, awokado- kroisz w kostke, dosmaczasz sokiem z cytryny i oliwa, kolorowym pieprzem.

Mloda kapusta poszatkowana, czerwona porzeczka- i winegret.

Seler naciowy, ogorek kiszony, winogrona- koper i majonez. ( ja wole z winegret)
    • issa-a Re: efektowne surowki 06.08.16, 00:21
      sałatka grecka.
      Zresztą, to chyba zależy dla kogo ten proszony obiad. Jesli dla starszej części rodziny to surówka tradycyjna, dla młodszej - to jakaś mniej tradycyjna.
      Jesli towarzystwo różne to podałabym ze 2 rodzaje surówek, w tym grecką właśnie.
      Szybka łatwa i smaczna.
      + np. z białej kapusty, tyle że ja wolę z olejem a nie majonezem.
    • mamaemmy Re: efektowne surowki 06.08.16, 00:28
      Prosta,a pyszna,zawsze jej mało.
      Przepis mam od kucharza z Taco Mexicano smile
      Sałatka pekinska poszatkowana +sos czosnkowy
      Sos czosnkowy:
      w równych proporcjach-majonez kielecki,mała smietana 18-tka i mały kefir.Do tego 2-5 ząbki czosnku,w zaleznosci jak kto lubi. Wymieszać smileMusi sie przegryzc . Ale szybko znika z miski tongue_out
    • rosapulchra-0 Re: efektowne surowki 06.08.16, 05:43
      Sałata w śmietanie z truskawkami. Potwornie prosta, a smaczna i efektowna.
    • kouda Re: efektowne surowki 06.08.16, 07:33
      dzieki dziewczyny za wasze pomysly
      bedzie z czego wybierac smile
    • fornitta69 Re: efektowne surowki 06.08.16, 20:11
      Pysznie brzmią te salatki,chyba wszystkie wyprobuje. Poza ta z truskawkami bo juz po sezonie sad Rosa a czym doprawiasz ta salate z truskawkami?? Samym pieprzem czy jak?
      • rosapulchra-0 Re: efektowne surowki 06.08.16, 20:44
        Ja dodaję odrobinę cukru, soli i pieprzu. Kwaśna śmietana, sałata zwykła, nie lodowa, truskawki pocięte na plasterki. Naprawdę pyszna surówka. Polecam.
        • fornitta69 Re: efektowne surowki 06.08.16, 21:14
          Dzieki smile Myślałam zeby pokombinować cos z białym pieprzem i sproszkowanym imbirem ale czasem im prościej tym lepiej wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka