Dodaj do ulubionych

Proste ciasto dla babci

10.01.23, 06:56
Chciałabym, żeby w tym roku syn upiekł w prezencie dla babci ciasto. Na Dzień Babci. Ciasto ma być proste, ale w miarę efektowne, to pierwsze ciasto w życiu syna, na razie w kuchni radzi sobie średnio, ale radzi. Poradźcie, pięknie proszę!
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 06:59
      kinka.com.pl/szybkie-i-latwe-ciasto-3-wilgotne-ciasto-czekoladowe/
      Chyba nawet z ematki. Efektowność dyskusyjna, ale łatwe jest.
      • mmoni Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 10:02
        Bardzo podobne robiłam z przepisu chyba właśnie z ematki, z roztopionym masłem zamiast oleju i bez użycia robota, tylko mieszane łyżką, Wychodzi pyszne.
        • niemcyy Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 20:03
          To też można łyżką i wyjdzie dobre smile
    • qwirkle Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 07:22
      Babka piaskowa
      Proste, klasyczne.
    • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 07:23
      malacukierenka.pl/latwe-ciasto-z-owocami.html

Ja lubię to. Piekę z mrożonymi malinami. Ale czy jest efektowne to nie wiem, pewnie można je jakoś ozdobić. Za to nie do zepsucia.
      • mimfa Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 07:40
        Często robię to ciasto. Dodaje mrożone borówki, porzeczki, co tam mam po ręką.
        • marta.graca Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 07:55
          Macie jakiś trick na mrożone owoce? Mi zawsze z nimi wychodzi zakalec.
          • hrabina_niczyja Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:09
            Ja rozmrażam zawsze. Mrożone oddają wodę podczas pieczenia. I koniecznie oprószyć mąka przed dodaniem do ciasta.
          • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:18
            Nie mam tricku, to ciasto mi zawsze wychodzi a piekę głównie z mrożonymi, nigdy nie było zakalca.
      • eilian Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 17:02
        Zrobiłam dzisiaj z mrożonymi borówkami. Wyszło bardzo dobre. Dzięki za przepis!
    • annaboleyn Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 08:02
      To jest bardzo proste, niestety, średnio efektowne, ale może jak je czymś przybierze? Ja nie cierpię lukrowych ozdóbek, ale teraz jest tego od groma, różne błyszczące posypki, lukier w pisakach, tubkach, może napisać na powierzchni DLA BABCI i będzie sztos. Ciasto banalne, nawet dla dzieci zaczynających w kuchni: whiteplate.com/2009/05/chlebek-bananowy-sophie-dahl/
      • lewababa Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:26
        I mega smaczne -uwielbiam ten chlebek
        • annaboleyn Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 16:08
          Tak, z tym, że nazwa "chlebek" wydaje mi się myląca, bo to zdecydowanie ciasto, nie chlebek, chyba najbliżej mu do keksu.
    • eliza.hamilton Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 08:36
      Mój pięciolatek samodzielnie wykonuje muffinki bananowo - czekoladowe Nigelli Lawson:
      Składniki:
      3 banany (najlepsze bardzo dojrzałe)
      pół szklanki oleju
      2 jajka
      pół szklanki cukru
      1 i pół szklanki mąki pszennej
      łyżeczka proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      posiekana grubo tabliczka czekolady

1. Mieszamy razem skłądniki mokre w misce: poduszone widelcem banany, jajka, olej.
      2. Mieszamy razem pozostałe suche łacznie z posiekaną czekoladą.
      3. Wsypujemy suche do mokrych, krótko mieszamy tyle żeby się połączyło.

Nakładamy do foremek na muffinki (najlepsze silikonowe), pieczemy 25 minut w 180 stopniach (wkladamy do nagrzanego piekarnika).

Mój pieciolatek potrzebuje pomocy w poduszeniu bananów jeśli są mało dojrzałe i w posiekaniu czekolady. No i przy nakładaniu do foremek nie zawsze trafi więc kolejne foremki napełnią łyżeczką na osobnym talerzyku i dopiero przekłada na blachę napełnione.

Muffinki są pyszne i wilgotne. Jeśli chcecie jeszcze mieć efekt wow to można je z wierzchu polać polewą czekoladową lub lukrem i posypać perełkami lub inną cukrową posypką. Lub wogóle zrobić wypas - foremki napełnić tylko do połowy, a po upieczeniu na wierzchu dać z pomocą rękawa cukierniczego ubitą z cukrem waniliowym śmietanę kremówkę. Posypać posypką lub potartą czekoladą. Możecie też poszukać inspiracji w necie i udekorować muffinki jakoś bardziej wymyślnie (w renifery, bałwanki itp).
      • eliza.hamilton Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 09:26
        Aaaa i mieszacie zwyczajnie łyżką. Nie należy używać miksera.
    • ykke Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 09:26
      Najprostsze, najszybsze i pysznie wilgotne jest ciasto prózniak. Całość wykonania razem z pieczeniem to 1godzina. Posypane pudrem wygląda tez efektownie
      oryginalnysmak.pl/prozniak/
      (Patent na " ładność": przed posypaniem pudrem położyć na cieście łyżeczkę i widelczyk i to oprószyć .
      Można zrobić też swój szablon, np. Serduszko
    • 1012ja Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:00
      Sycylijskie ciasto pomarańczowe. Jest proste do zrobienia ale ma smakowy efekt wow. Przepis w necie
    • hrabina_niczyja Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:10
      Babeczki kruche. Możesz małemu pomóc. Wsad do babeczek niech kombinuje sam i dekoruje również. Albo zwykły murzynek, a wierzch może udekorować orzechami, polewa i czym tam chce.
      • hrabina_niczyja Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:11
        A tak generalnie to może upieklby to ciasto razem z babcia.
    • mysiulek08 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:29
      sernik baskijski 😊 wrzuca wszystko do misy robota, potem do tortownicy i do piekarnika
      przed pieczeniem mozna polozyc na wierzchu mrozone maliny/jagody/ pokrojine brzoskwinie z puszki
      po upieczeniu grubo cukrem pudrem sypnac

wazne zeby serki typu philadelfia byly miekkie w tem pokojowej
      • yuka12 Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 06:21
        Sernik typu "mniam" 🤣. Zniknął, zanim zdążył wystygnąć. W dodatku bardzo prosty.
    • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:34
      A ja dobrze kojarzę, że ten syn to nastolatek?
      To w takim razie polecam to: www.kwestiasmaku.com/przepis/szarlotka-swiateczna
      Z jedną modyfikacją: zamiast gwiazdek na wierzchu ciasta wystarczy wyciąć i w ten sam sposób ułożyć serduszka (albo kwiatki, ale dla kochanej babci mogą być serduszka). Ciasto wymaga trochę pracy, ale nie jest trudne i z tymi wycinanymi serduszkami lekko oprószonymi cukrem pudrem da fajny efekt.
      Z wszelkimi gotowymi ozdobami (fakt, jest tego mnóstwo) jest bowiem ten problem, że na ogół nie są zbyt smaczne (nawet jeżeli są ładne).
      • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:49
        Coś mi się widzi że Ty masz o prostocie wypieków opinię jak te laski od maratonów, które się wpisują w wątkach dla nieaktywnych, bo dziś tylko 15 km. XD
        • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:53
          Nie przesadzajmy. Tu jest kruche ciasto i smażone jabłka. Nic więcej. Aha, jeszcze orzechy zmielone zmieszane z dodatkami. Wyżej Hrabina poleca kruche babeczki, przy których jest więcej roboty a stopień trudności mniej więcej ten sam.
          • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:56
            Nie znam kruchych babeczek ale wierzę że też trudne.
            Nie jestem dzieckiem a na ten przepis bym się nie porwała. big_grin
            A o co z masłem i smalcem chodzi? I to i to czy do wyboru? Bo najpierw jest "masło lub smalec" a później "dodać masło oraz smalec".
            • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:02
              Powinno być albo, rzeczywiście smile A co takie trudne jest poza tym? smile
              • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:21
                Obiektywnie to może nic. Ja bym przyjarala ten cukier w procesie karmelizacji go z jabłkami, to na bank. A samego ciasta bym się nie podjęła bo nie wierzę własnej ocenie konsystencji. Dlatego lubię przepisy gdzie się wszystko miesza, przelewa do formy i tyle. Ucieranie ciasta aż się stanie okruszkami i rozcieranie go w palcach i dodawanie wody rodzi we mnie pytanie skąd będę wiedzieć że to już. XD
                • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:29
                  Bo zobaczysz okruszki a potem zobaczysz kulę smile a tak serio to jest po prostu kruche ciasto i tak się je robi jak na każdą tartę (czy tam babeczki).
                  • pyza-wedrowniczka Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:46
                    Ciasto kruche nie jest trudne, dla mnie prostsze niż każde w formie i mniejsza szansa na zakalec.
                    Ale ja po prostu wrzucam masło w cienkich plasterkach, jajko, cukier i mąkę do miski, ugniatam aż będzie jednolite i do lodówki. Jabłka bym od razu smażyła z sokiem i cytryną i przyprawami, bez budyniu.
                    • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:51
                      Alurat dodatek proszku budyniowego ma tu sens o tyle, że dodatkowo zagęszcza jabłka dzięki czemu kruche ciasto nie namoknie.
                  • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 17:03
                    Tarty też nie umiem, to może to to.
                    W tych przepisach, które widziałam ważne było tempo zagniatania i trzeba było ciasto czymś obciążać, dałam sobie spokój.
                    • daniela34 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 17:14
                      To nie tyle tempo jest ważne (allegro ma non troppo 🤪) tylko po prostu kruchego się nie wyrabia jak ciasta na pierogi, dajmy na to. "Szybko zagnieść" oznacza właśnie bram wyrabiania, tylko proste zagniecenie w kulkę.
                      I nigdy nie obciążam niczym kruchego. Nakłuwam surowe widelcem i tyle.
                    • mysiulek08 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 18:18
                      robisz nie wg sztuki a wg wygody

kosta miekkiego! masla, 4 zoltka, 300g maki (moze byc potrzebne wiecej, zalezy od maki), cukier drobny (uzywam trzcinowego) okolo pol szklanki (moze byc mniej), mozna dodac plaska lyzeczka proszku do pieczenia

wrzucasz wszystko do misy robota, ucierasz hakiem az sie skladniki polacza, formujesz kule, owijasz folia i chlodzisz przez noc, wychodzi takie samo jak siekane reczne z zimnym maslem

obciazac niczym nie trzeba, po wylozeniu blaszki i mocnym docisnieciu, dziabasz w kilku miejscach widelcem i podpiekasz, nic sie nie podnosi

tak jak lubie gotowac i piec tak nie lubie dotykac niczego co zawiera tluszcz i klei sie do dloni tongue_out wyjatek tylko ciasto wytrawne drozdzowe na pizze, bulki, chleb ale juz wyrobione i wyrosniete
                      • yuka12 Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 06:26
                        Mam tak samo. Nie znoszę, jak ciasto okleja mi ręce. Dlatego mam problem z chlebem na zakwasie (i przestałam je piec).
                      • mandre_polo Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 07:08
                        Z filmików widzę że amerykanki wszelkie kruche siekają takim czymś metalowym żeby maslo pod wpływem ręki nie ociepliło się. Kruche również zagniatania do połączenia składników. Długość glutenu tu nie ma znaczenia
                        • mandre_polo Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 07:11
                          Zagniatam.

Uwielbiam swoje ręce po gnieceniu, nawilżone jak ta lala
                        • bene_gesserit Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 09:36
                          Ja kruche robię w malakserze. Składniki się nie ocieplają, a ciasto jest gotowe w minutę.

Długość glutenu ma znaczenie - długo wyrabiane albo z dodatkiem ciepłej wody/ciepłych składników nie jest kruche.
                          • mandre_polo Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 11:20
                            Tak, gluten przy ciastach drożdżowych powinien być dłuuugi
    • mandre_polo Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:38
      kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2015/06/funfetti.html?m=0
    • malaperspektywa Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 14:49
      W oczach babci każde ciasto od wnuka będzie wyjątkowe. Świetny pomysł.
    • jednoraz0w0 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:19
      Dwa najprostsze:
      Pishinger (można zupełnie na skróty i zamiast robić masę kupić Nutellę i powidła śliwkowe)
      Spód taki (nie mam pojęcia jak to się po polsku nazywa) i na to bita śmietana, owoce, galaretka.
      • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:23
        Gdzie to kupujesz?
        • mysiulek08 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 18:18
          u siebie czasami kupuje w walmarcie
          • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 18:27
            Ale w Polsce mi chodziło...
            • mysiulek08 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 18:33
              a to ani ja ani jednorazowy ( w usa mieszka) ci nie odpowie

szukaj jako korpusy do tart

sklep.polmarkus.com.pl/korpusy-kruche
              • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 22:02
                Te, które zalinkowalas to są do ciastek, nie do tart. Na tarty za małe. Gotowych do tart nigdy nie spotkałam dlatego pytam czy jest w Polsce odpowiednik tego co wrzucone powyżej.
                • mysiulek08 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 23:16
                  wkleilam przypadkowego linka z jakimis gotowcami z adnotacja zebys poszukala do tart, jak widac szkoda bylo mojego czasu i klawiaturu, skoro wiesz, ze nie ma
                  • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 06:43
                    Gdybym wiedziała że nie ma to bym nie pytała gdzie kupic.
                    Za "przypadkowego linka z jakimiś gotowcami" dziękuję, ale nie tego szukam.

No to jeszcze raz. Pytanie do dziewczyn z Polski czy znają dostępny u nas odpowiednik tego co jest wyżej wrzucone jako gotowy spod do tarty.
                    • yuka12 Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 07:22
                      Carrefour, Auchan- gotowe ciasto na tartę. Ten pierwszy ma też spody.
                      • jednoraz0w0 Re: Proste ciasto dla babci 12.01.23, 14:13
                        Tylko tu powinnam zaznaczyć ze to wygląda jak na tartę ale jest trochę inne, to jest taki kruchy spód który jest słodszy od takiego na tartę i nie wymaga pieczenia, myślę że gdybym takiego nie znalazła to zrobiłabym jakiś odpowiednik z pokruszonych herbatników czy czegoś takiego.
    • mikams75 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 15:33
      Chlebek bananowy z bloga mojewypieki.com
      Tylko cukru mniej. I to jest ciasto a nie chlebek. Nie da sie zepsuc, zawsze wyjdzie i jest pyszne.
      • 35wcieniu Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 17:05
        Robiłam go kiedyś i nie wiem czy ja jestem jakoś bardziej wyczulona czy po prostu innym to nie przeszkadza chociaż też czują, ale uważam że był paskudny bo było w nim czuć sodę.
        • mikams75 Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 17:46
          moze masz wieksze lyzeczki i bylo za duzo? Ja tez nadmiar wyczuwam ale w tym przepisie jest dla mnie ok.
    • magdallenac Re: Proste ciasto dla babci 10.01.23, 17:56
      W temacie nie doradzę, ale jeśli to pomysł syna, to super chłopak. Ja mojej nastolatki nawet wołami do kuchni nie zaciągnę, nienawidzi gotować.😩
      • yuka12 Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 06:37
        Moja nastolatka też nie bardzo chciała. Do zeszłego roku. Zaczęła wygrzebywać z netu różne przepisy, a że bardzo lubi słodkie i nie zawsze w domu mamy, postanowiła sama zadbać o swój żołądek 😂. Teraz moja 17-latka piecze/gotuje co tydzień i częściej, różne potrawy/wypieki. Dzisiaj natomiast zaskoczył nas syn. Miał ochotę na naleśniki amerykańskie (smęcił o nie od jakiegoś czasu), więc dzisiaj wziął, zrobił ciasto i usmażył dla całej rodziny. Bardzo dobre mu wyszły.
        Tylko że ja nie jestem zaborcza w kuchni - jak koś chce gotować czy piec, otwieram przed nim szafki i lodówkę, a ja sobie idę na kanapę czytać książkę 🤣 (i oczywiście służę poradą).
        • waleria_bb Re: Proste ciasto dla babci 11.01.23, 15:50
          Bardzo dobra postawa, ja nie znosiłam gotowania/pieczenia w domu rodzinnym przez to, że rodzice patrzyli mi na ręce, chcieli pomagać, niepotrzebnie komentowali.
          W temacie ciasta- może zamiast ciasta rogaliki? Te krucho-drożdżowe z przepisu Ania gotuje są proste, wystarczy dla ładnego wyglądu posypać cukrem pudrem, wsadzić do ładnego opakowania i będą wtedy fajne jako słodki prezent.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka