afro.ninja Re: Konie-jeździectwo 10.08.16, 08:00 Lubię wątki o jeździectwie na emamie, tak doskonale zniechęcają do tego sportu. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Konie-jeździectwo 10.08.16, 08:26 Moja corka jezdzila konno jakies 10 lat, z tym, ze ja interesowalo nie tylko jezdzenie, ale tez trenowanie koni. Potem przerzucila sie ze wzgledu na towarzystwo na rowery terenowe i po nich ma znaczenie wiecej siniakow i uszkodzen ciala niz po koniach. Ale wstrzasnienie mozgu zaliczyla jednak sapadajac z konia (spadla zreszta ze trzy razy w ciagu tych 10 lat). Ja pogodzilam sie z tym, ze jest to sport dosc niebezpieczny, w kazdym razie w porownianiu z innymi sportami. Dla mnie bepieczny kon, to kon na lace . Ale moja corka konie kocha i specjalnie sie moim strachem nie przejmuje, ani ja nie probuje go projektowac na nia. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Konie-jeździectwo 10.08.16, 10:06 szkólka jezdziecka jest o polowe tansza niz szkólka tenisowa na przykląd koszyt to zkaup kasku i butów , bryczesy poskojnie bywająw lumpexach radze wykupic dziecku dodatkowe ubezpieczenie bo jednak upadki zkonia sie zdarzają, na pocztaku nawet dosc czesto , to raczej kontuzyjny sport aha i nie wierz w te bzdety ze 10 latka moze sobie odpracowac jazdy "wyczesywaniem" koni - to czysta amatorszczyzan i dzieci tak sie uczą pielegancji koni ale z solidna praca to nei ma nic wspólnego po pierwsze - konie nie maja futra i ich sie nie wyczesywuje , je trzeba porzadnie czyscisc , ( lacznie z kopytami) a to juz trzeba umiec , podobie porzadnie trezba oporządzac boksy i cala stajnie i to jest normalnei ciezka fizyczna robota , na ogól stajennymi są faceci. do tego chodzi pielegnacja sprzętu itp to odpracowyywanie jazd to jakis mit z PRLu - obecnie w zadnej profesjonalnej szkolce z tym sie nie spotkałam ( od tego sa pracownicy a klient ma płacić, "poczesać" konia moze sobie z dobrego serca jak chce ) a jezdze dobre 25 lat po drugie - owszem , po 40tce mozesz sie uczyc jezdzic ale znajdz szkolke gdzie uczą i dzieci i dorosłych i mają odpowiednie konie . ODPOWIEDNI kon szkołkowy to zas rzadkosc bo na ogól są zepsute i zamulone na maksa , czesto niesdyscyplinowane i robia z uczniami co chcą. AHA - nie daj sie nabrac na "gzerczne koniki polske albo hucuły" - one są niewielkie ale to jedne z trudnejszych koni do nauki, musza byc regularnie objeżdzane i doszkalane przez dobrych jezdzców zeby bylu jezdne( a rzadko kto to robi) , dla dzieci najlepsze są kuce felinskie, DRP , niezle sa fiordingi czy haflingery bo miękko noszą w szkolce doptytaj przede wszystkich o ubezpieczenie OC obiektu i instruktora ( sprawdz papiery choc sotatneio uprawnienia mozna zrobic korespondecyjnei i to jest naprawde skandal) , popatrz na stan kasków ( jesli córka bedzie korzystac ze szkolkowych) i zachowanie koni wobec ludzi ( wiele koni szkolkowych jest przepracowanych , zestresowanych co sie przekłada na agresje) Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Konie-jeździectwo 11.08.16, 00:13 A ktoś tu pisał o wyczesywaniu koni? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Konie-jeździectwo 11.08.16, 19:44 Umarłam - słonko które miesiąc temu dramatyzowalo ze jest tak poważnie chore na kręgosłup czy coś tam ze wstać samo nie może z łóżka jest w poszukiwaniu nowego hobby ? Myślałam ze w takim stanie to zostaje tylko zbieranie znaczków a nie rodeo ? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konie-jeździectwo 15.08.16, 10:29 Dziewczyny a napiszcie mi jak często jazdy na początku nauki? raz na tydzień trochę mało czy nie? Czy powinien uczyć jeden instruktor czy nie ma to wielkiego znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Konie-jeździectwo 15.08.16, 11:15 slonko1335 napisała: > Dziewczyny a napiszcie mi jak często jazdy na początku nauki? raz na tydzień tr > ochę mało czy nie? Czy powinien uczyć jeden instruktor czy nie ma to wielkiego > znaczenia? > Wybierz najlepszą opcję dla Was-nie zamierzasz dziecięcia przygotowywać do mistrzostw za rok. Może być raz tygodniu, może być dwa, trzy, albo codziennie. Jak chcecie. Jeśli chodzi o instruktora-zobaczysz w praniu. Możesz mieć różnych na początku-z jednej strony dziecię Ci powie, z którym jest najlepiej, z drugiej-sama zobaczysz który wzbudzi Twoje zaufanie i będziesz się czuła "bezpiecznie" pod jego skrzydłami -i tego się trzymaj-jeśli ma to być przyjemnością. Jeśli pójdziecie dalej-najlepszy jeden do pewnego etapu, potem następny i następny. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Pomocy-sztyblety 20.08.16, 21:02 Mąż kupił córce sztyblety i zgłupiałam kompletnie bo one nie mają płaskiej podeszwy.... mogą nie miec płaskiej? Mają wzmocniony blachą czubek-może one są tylko do pracy w stajni a nie do jeżdżenia? serio pytam... Taki mniej wiecej wygląd mają: www.tundra.pl/sztyblety-jodhpur-steel-cap-czarne-horze-22992-k.html Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Pomocy-sztyblety 22.08.16, 09:25 slonko1335 napisała: > Mąż kupił córce sztyblety i zgłupiałam kompletnie bo one nie mają płaskiej pode > szwy.... mogą nie miec płaskiej? Mają wzmocniony blachą czubek-może one są tylk > o do pracy w stajni a nie do jeżdżenia? serio pytam... > > Taki mniej wiecej wygląd mają: > www.tundra.pl/sztyblety-jodhpur-steel-cap-czarne-horze-22992-k.html Są w porządku-nie muszą mieć płaskiej podeszwy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Ile czasu na lożny? 26.08.16, 19:48 bo się dzisiaj "lekko" zaniepokoiłam jak zobaczyłam moje dziecko a dokładniej konia na ktorym siedzialo "bez smyczy"....nie za szybko?-ona była na 6 może 7 lonżach .....instruktorka twierdzi, że po następnej jeździe może dołaczyć do grupy i jeździć w zastępie...w tym momencie zaniepokoiłam się mocniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ile czasu na lożny? 26.08.16, 19:53 Moja młoda po 9 lekcjach przeskoczyła 2 poziomy do góry. Z początkującego na level 2. Jak widza ze dziecko sobie radzi to dają dalej inaczej sie nudzi i niczego nie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 10:53 Dziewczyny znowu rada potrzebna. Dziecku nie przeszło-wręcz przeciwnie wkręca się coraz bardziej. Wczoraj u nas zrobiło się już zimno i młodej po godzinnej jeździe strasznie zmarzly stopy i dłonie. Rękawice to mniejszy problem po prostu jakies cieplejsze kupię ale doradzicie jakieś buty? niekoniecznie za 4 stówy Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 11:02 norllane buty jeżdzieckie , sztyblety ( w decathlonie za ok stówę_ ) , do tego sztylpy i grube skarpety Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 11:08 była w skórzanych sztybletach bez ocieplenia i grubych skarpetach plus sztylpy a stopy zmarzły bardzo. Jedzie na zimowisko konne, na którym bedzie jeździć wiecej niz godzne dziennie więc wolałabym żeby miała coś ciepłego na nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
mamahonki Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 11:35 Witaj slonko1335 jeśli nie za późno pisze to polecam stajnie w chlebowie www.facebook.com/StajniaChlebowo/?fref=ts a jeśli chodzi o ubiur to polecam decathlon sporo rzeczy tam można kupić do jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 11:38 slonko1335 napisała: > Dziewczyny znowu rada potrzebna. Dziecku nie przeszło-wręcz przeciwnie wkręca s > ię coraz bardziej. Wczoraj u nas zrobiło się już zimno i młodej po godzinnej je > ździe strasznie zmarzly stopy i dłonie. Rękawice to mniejszy problem po prostu > jakies cieplejsze kupię ale doradzicie jakieś buty? niekoniecznie za 4 stówy > > Termobuty-są genialne i nie kosztują 4 stówy Moje wczoraj też już wyjęły. Przykładowe: allegro.pl/termobuty-hkm-r-35-i5830942047.html Nie ma problemu z wsiadaniem czy jazdą , nogi nie marzną-"u mnie" w stajni wszyscy jeżdżący mają takowe-od dzieci, po młodzież, aż po starsze osoby. Firmy produkujące są różne-przejrzyj oferty na Allegro, albo w sklepach jeździeckich. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 11:43 o dzięki, własnie je ogladałam, są też w decathlonie ale rozmiaru młodocianej nie ma-mozesz podpowiedziec jak one wypadają romziarowo-w sensie jak córka nosi teraz 34 to brać 34 czy 35-chcoiaż sztyblety te nieocieplane ma 33 bo 34 były za duże ale wszytskie inne buty nosi 34.... Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Konie-jeździectwo 04.11.16, 12:18 slonko1335 napisała: > o dzięki, własnie je ogladałam, są też w decathlonie ale rozmiaru młodocianej n > ie ma-mozesz podpowiedziec jak one wypadają romziarowo-w sensie jak córka nosi > teraz 34 to brać 34 czy 35-chcoiaż sztyblety te nieocieplane ma 33 bo 34 były z > a duże ale wszytskie inne buty nosi 34.... > Różnie wypadają rozmiarowo-każda firma ma inaczej-trzeba sprawdzać opisy długości wkładek. Mam już "przygotowane do wyjścia", więc sprawdziłam. Jedna z moich córek ma swój rozmiar 35- a termobuty Pfiff 37/38 Druga ma swój rozmiar 37, a termobuty z Fair play 37/38 I niby rozmiary termobutów takie same, a jedne są mniejsze(Pfif) drugie większe. Pamiętaj tylko o tym, że trochę za duże muszą być-bo musi wejść gruba skarpeta(y) i jak nie jest bardzo zimno możesz kupić wkładkę taką z futerkiem, która nogę trochę w bucie podniesie(zmniejszy się przestrzeń) i nie trzeba bardzo grubych skarpet zakładać. Odpowiedz Link Zgłoś