Dodaj do ulubionych

góry z dziećmi-Czechy

09.08.16, 13:10
poproszę ematki, bo" znajo" sie na wszystkim tongue_out

Całą rodziną kochamy góry, no i szukam i szukam, a w tym nie jestem najlepsza. Jakie góry polecacie z dziećmi. (6i9)
Śniezka zdobyta z każdej strony już, kilka innych gór też, Tatry zostawiam sobie na późniejszy ich wiek, ale co teraz?
Co poleciła by ematka?
Obojętnie od której strony, czy Polskiej, czy Czeskiej czy Słowackiej.
Nie za łatwe, nie za trudne, nie drogą asfaltową, bo i takie bywają.
Będę zobowiązana smile
Obserwuj wątek
    • carbon_steel Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 13:43
      Skalne Miasto, Teplice, Czechy - polecam byliśmy w zeszłym roku. Dzieci 8 i 5 lat.
      • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:42
        byliśmy smile
    • arwena_11 Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:08
      A dlaczego nie Tatry? Moje dzieciaki były młodsze jak właziły na Kasprowy. Spokojnie na trasy bez łańcuchów dzieciaki można brać.
      • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:43
        wiem,że dzieciaki dały by radę, po prostu nie chcę iść teraz w Tatry. No i nie w tym roku w te tłumy.Nie rajcują mnie tłumy .Nie byłam w Zakopanym i nie zamierzam, jak a razie. Powód? tłumy smile
        • szarsz Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 20:47
          Znacznie więcej Tatr jest po słowackiej stronie. Wysokie Tatry, Zachodnie Tatry, Niskie Tatry.

Dziś szliśmy szlakiem na Chopok, nie doszliśmy, bo jednak sześciolatka nie dała rady, odbiliśmy w bok, mniej więcej w połowie i do samego dołu nie spotkaliśmy nikogo. Na Chopok jeszcze szli, co jakiś czas kogoś mijaliśmy, potem już tylko pola pełne jagód smile
        • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 04:00
          Polecam Austrię - tłumów brak a dla dzieci istny raj Nijak nie umiem zrozumieć po co ludzie tak tłumnie jadą w Tatry Pojedziesz raz do Austrii i już w polskie czy czeskie góry nie będziesz chciała jechać. ...
    • dorota.wrzesniowa Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:27
      vod.gazetapolska.pl/13963-kolejka-na-giewont
      z dn. 09.08.2016
      może w Czechach lub Słowacji mniejsze kolejki na ścieżkach..?smile
    • malowanka06 Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:48
      Szrenica? Pradziad? Stóg Izerski?Ślęża?
      • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 14:52
        bylim wink
    • malowanka06 Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 15:24
      To Bieszczady
    • ga-ti Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 16:15
      To może Beskidy? Jesteśmy w Beskidzie Sądeckim, okolice Wierchomli, Muszyny, Szczawnika, Piwnicznej. Jest cudnie! Góry spokojnie dla dzieciaków, a do tego dużo atrakcji typu parki wodne, parki linowe, place zabaw, kolejki, wyciągi, kuzki i owieczki, miejscowości zdrojowe, baza hotelowa pod rodziny z dziećmi. Polecam.
      • ga-ti Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 16:17
        I na Słowacje blisko, przez Poprad wink Miejscowi radzą z dowodami jednak, bo podobno kontrolują.
        • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 19:22
          o! i to jest to!
          nie potrzebujemy żadnych parków wodnych, placów zabaw...itp
          tnx.szukam mety. smile
          • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 04:03
            Wy nie ale dzieci pewnie tak. ...
            • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 26.08.16, 08:44
              jusytka napisała:

> Wy nie ale dzieci pewnie tak. ...
              >
              heh. ja znam moje dzieci czy ty?
    • mood_indigo Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 16:23
      Rozważcie jednak Vysoke Tatry. Nocujecie w Starym Smokovcu lub okolicach na Słowacji. Tam NIE MA tłumów, gwarantuję. Popradskie Pleso, Śląski Dom, Solisko, na spacer Hrebenok. Trudno w to uwierzyć ale - poza tym ostatnim masz prawdziwe góry a nie Gubałówkę w godzinach szczytu... Jak chcesz polecę fajny pensjonat w SS.
      • chlodne_dlonie Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 19:37
        Oo, a można poprosić ten rekomendowany pensjonat?
        W czasie studiów zdeptałam tamtejsze szlaki (bazą były prywatne pokoje w Nowej Lesnej) i z przyjemnością powróciłabym po latach, ale jednak nieco lepsze warunki kwaterunkowe mi się marzą smile
        • mood_indigo Re: góry z dziećmi-Czechy 10.08.16, 00:15
          W Nowej też byliśmy ale lata temu. Teraz stacjonujemy w Penzion Reitmayer w Sibirze - 10 minut spacerem ze Starego. Przemili ludzie, czysto, mega śniadania (dla nich samych warto pojechać smile Byliśmy u nich 4 lata z rzędu, w tym roku przerwa ale za rok wracamy smile
          • chlodne_dlonie Re: góry z dziećmi-Czechy 10.08.16, 13:26
            Dzięki bardzo, brzmi zachęcająco smile
            Pozwól jeszcze, że się upewnię - czy to ten pensjonat?
            • mood_indigo Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 01:35
              Ten smile
              • chlodne_dlonie Re: góry z dziećmi-Czechy 21.08.16, 21:14
                Dzięki!
                smile
      • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 04:09
        Tam są tłumy bo byłam tam miesiąc temu, choć być może nie aż takie jak w polskich Tatrach sądząc po doniesieniach w mediach Wymienione przez ciebie Popradzkie Pleso chociażby No nie sposób było przez te tłumy rowerem przejechać. ..
    • katriel Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 19:29
      Z dziećmi trochę młodszymi fajnie nam się sprawdziły - właśnie w sensie "nie za trudne, nie za nudne" - Rudawy Janowickie i Pieniny. Jeszcze wcześniej - Góry Stołowe.
      • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 20:06
        dzieki. góry stołowe juz przerobiliśmy smile
        • bazia8 Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 21:05
          Tatry po słowackiej stronie, Dolina Demianowska (czyli okolice Chopoka), zresztą cały Liptów jest piękny, a kawałek dalej Wielka Fatra (np. Malino Brdo polecam gorąco).
          • peggy1 Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 21:19
            Ja polecam Małą Fatre z Terchovą jako miejsce wypadowe. Byłam nawet z 1,5 roczniakiem. W tym roku jadę z 11 i 4 latkiem smile
            • fifiriffi Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 22:00
              ta MałaFatra tez ładnie...
    • moni_kaw Re: góry z dziećmi-Czechy 09.08.16, 21:33
      Góry stołowe, Szczeliniec i błędne skały obowiązkowo!!!
    • b.bujak Re: góry z dziećmi-Czechy 10.08.16, 12:49
      Rudawy Janowickie
      G. Sowie
      G. Wałbrzyskie
      Książanski Park Krajobrazowy (nie masz tu typowego pasma górskiego, ale ciekawe szlaki, np przełom rzeki Pełcznicy)
      • b.bujak Re: góry z dziećmi-Czechy 10.08.16, 12:56
        I jeszcze okolice Barda Śląskiego (tu oprócz góry polecam też spływ pontonem Nysą)
        Masyw Śnieżnika (Mięzygorze)
        • nesira Re: góry z dziećmi-Czechy 10.08.16, 13:01
          Ze Starego Smokovca wrócilismy w niedziele. Tlumy jak na Gubałówce. Samochodu nie ma szans zostawić w przyzwoitej bliskości do szlaków. Radze jechac gdzies dalej w Słowację wink
          • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 04:29
            Ciut dalej jest Austria która jest rajem dla aktywnych Do wagonikow kolejek wchodzicie z marszu bo stać w kolejkach nie będziecie Na szlakach też rzadko kogoś spotkacie W wielu dolinach jako goście tamtejszych hoteli i pensjonatów dostajecie gratis letnie karty rabatowe Możecie też je kupić co się opłaca bo za kolejki, transport publiczny czy atrakcje typu baseny czy parki rozrywki dla dzieci już nie zapłacicie ani centa Szlaki turystyczne najlepiej zaplanować na górnych stacjach kolejek unika sie wtedy żmudnych i uciążliwych podejść Widoki u góry nie do opisania. ...
            • mood_indigo Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 10:10
              My się powoli rozglądamy za nowym kierunkiem na przyszły rok - polecisz coś konkretnie?
              • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 20.08.16, 16:24
                Jeśli chodzi o Austrię to chyba największe wrażenie zrobiła na mnie dolina Otztal z uwagi na dużą ilość lodowców jest bardzo malownicza Atrakcji dla rodzin też sporo
            • grzalka Re: góry z dziećmi-Czechy 21.08.16, 21:45
              Właśnie zachęceni Twoimi opisami wybieramy się do Austrii na tydzień. Zapowiada się fajnie smile
              • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 21.08.16, 23:35
                Tak? A można wiedzieć jaki region wybraliście?
                • grzalka Re: góry z dziećmi-Czechy 22.08.16, 07:57
                  Ziemia salzburska
                  • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 22.08.16, 08:06
                    Byłam tam rok temu! Już Wam zazdroszczę że macie to przed sobą Opowiedz po powrocie jak Wam się podobało!
                    • szarsz Re: góry z dziećmi-Czechy 22.08.16, 11:59
                      Ja też tam byłam w ubiegłym roku smile drugi raz.
                    • grzalka Re: góry z dziećmi-Czechy 25.08.16, 16:56
                      No to już jestem zachwycona. Absolutnie genialny kraj na wakacje, dlaczego ludzie tu nie jeżdżą tłumnie ? Wszystkie atrakcje regionu mamy w cenie zakwaterowania, rowery też gratis. Szlaki puste, ścieżki rowerowe wszędzie, fajne atrakcje dla dzieci. I wszystko takie proste i w większości bezobsłukowe. Zdecydowanie dołączam do fanów Austrii
                      • grzalka Re: góry z dziećmi-Czechy 25.08.16, 16:57
                        Bezobsługowe oczywiście
                      • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 25.08.16, 23:18
                        Dlaczego nie jeżdżą tłumnie do Austrii latem?
                        Nasi rodacy nie wiedzą że jest tak jak napisałaś.... Alpy to nie Tatry są tak rozległe że na licznych szlakach jest luz , a cała genialna infrastruktura narciarska służy też letnim turystom dlatego nie ma kolejek do kolejek Austriacy zarabiają zimą latem chcą przyciągnąć turystów letnimi kartami a Polacy o nich nie mają pojęcia bo w naszych górach ich nie ma Być może boją się wysokich cen? Wreszcie Alpy to nie tylko trekking i rowery oraz liczne regionalne atrakcje, ale również ferraty Wrażenia niesamowite!
                        • morekac Re: góry z dziećmi-Czechy 26.08.16, 00:02
                          Może lepiej , że nie jeżdżą aż tak tłumnie. Zważywszy chociażby obuwie,w jakim wybierają się na szlaki czy ekwipunek (a raczej jego brak) - dostarczyliby zajęcia austriackim ratownikom.
                          • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 26.08.16, 07:46
                            W tym roku po raz pierwszy od lat 10 wybrałam się w polskie góry z sentymentu w nadal klimatyczne Bieszczady a potem w słowackie Tatry To co mi się rzuciło w oczy to nie tylko tłumy ale też ubiór wędrowców Jedna pani zaczepiła mniej czy nie mam sznurka czy gumki bo jej się sandałki rozlecialy W Alpach faktycznie większość ma na sobie rzeczy dedykowane specjalnie do tego celu ale wynika to nie tylko z wiedzy na ten temat ale też większej zamożności bo te rzeczy tanie nie są Z drugiej strony śmiesznie to trochę wygląda jak ubrane od stóp do głów w techniczne firmowe ciuchy i buty starsze zwykłe osoby wjeżdżają tylko wyciągami potem taras widokowy i kolejny wyciąg ...
                          • jusytka Re: góry z dziećmi-Czechy 26.08.16, 07:51
                            A co do ratowników Co nie jeden Polak mógłby się zdziwić jak ratownicy owszem przyjadą ala za całą akcję trzeba będzie słono zapłacić Takie eldorado z darmowym ratownictwem i kuriozalne czasami ich akcje tylko w naszym kraju możliwe. ...
                            • morekac Re: góry z dziećmi-Czechy 26.08.16, 08:34
                              E, to i u nas wystarczy spadnąć czy sturlać się na słowacką stronę granicy, by otrzymać słony rachunek. Zresztą to kwestia organizacji finansowania dla służb ratunkowych.
                              Płacący bilety do TPN 15% kwoty netto oddają na cele ratownictwa - można powiedzieć, że faktycznie jakieś tam ubezpieczenie płacą.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: góry z dziećmi-Czechy 21.08.16, 20:38
      Zdecydowanie Mała Fatra (zresztą na Wielką też można wyskoczyć, ale ona mniej ciekawa dla dzieci).
      W Małej są i wąwozy z wodospadami (w stylu Słowackiego Raju) i wysokie, odkryte, obłe szczyty a nawet nietrudne łańcuchy się znajdą (Rozsutec). Część głównej grani można sobie skrócić kolejką wyjeżdżającą pod Chleb.
    • klamkas Re: góry z dziećmi-Czechy 21.08.16, 21:59
      Beskidy wszelakie. Idealne dla dzieci w tym wieku (tras milion pięćset sto dziewięćset), stosunkowo tanio, zaludnienie tras optymalne. Zawsze się dziwię, że to tak mało popularne góry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka