Dodaj do ulubionych

Pytanie ogrodnicze

17.08.16, 06:45
Czy krzaki pomidorowe są w stanie utrzymać na ogrodowej kratce, czy jednak powinny się owijać wokół palika?
Se pomidory posadziłam se suspicious Gdy mnie nie było w domu, to skubańce tak się rozrosły, że szok. Ale wszerz nie wzdłuż, bo nie było komu ich na paliki ustawić. Te, które użyłam, są już stanowczo za niskie. No i tak się zastanawiam, co będzie lepsze - kratka czy wysokie paliki?
Dodam, że owoców mają już ze setkę, ciężkie są i dlatego krzaczory się pokładają.

BTW, a co zrobić z czosnkiem, który pięknie się rozwija, zielone liście wypuścił "na bogato", a ja nie wiem, czy mogę te liście czasem zerwać i do gara wrzucić? I jak długo muszę czekać, żeby się na sam czosnek doczekać?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 06:50
      Paliki do pomidorów lepsze.

A czosnek to się chyba jakoś zawiązuje,aby dobrze główka rosła.
      • naturella Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 06:59
        Paliki lepsze, ale jak nie ma to trudno. U mnie w zeszłym roku bez niczego rosły, niektórym tylko powtykalam jakieś patyki (z gatunku: sprzątam po zabawach indiańskich dzieci to wetknę w pomidory).
        • rosapulchra-0 Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 07:14
          Te moje mają gałęzie (?) długie na 1,5 metra.. Jutro kupuję paliki zatem.
          A jak się zawiązuje czosnek? Może ktoś wie?
          • naturella Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 07:58
            Na jakimś forum ogrodniczym znalazłam, że nie trzeba wiązać, ze na plantacjach nikt tego nie robi, a główki wyrastają duże. Moze spróbuj jednego wyrwać na próbę?
            • marie30 Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 08:07
              Nie trzeba wiazac. A pomidorom mozesz przywiazac niektore galezie do kratki,chodzi o to zeby pod ciezarem owocow sie nie lamaly ani nie kladly, owoce potrzebuja swiatla,a im blizej ziemi tym mniej. Przestrzeni tez potrzebuja.
              • rosapulchra-0 Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:02
                No właśnie te owoce są bardzo ciężkie i dlatego się tak te krzaki pokładają. W dodatku cholery się poplątały okrutnie i boję się, że mi się połamią przy stawianiu. Coś czuję, że ciężka i żmudna robota przede mną wink
                Ale pomidory wyrastają duże, w kiściach i strasznie dużo ich.
            • rosapulchra-0 Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:03
              Wyrwać to chyba za wcześnie, jeśli na wiosnę posadzony..
              • karme-lowa Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:15
                Pomidory "przywiąż" do zwykłego, grubszego kija/patyka.
                Moja mama tak robi.
                Niestety w tym roku przez deszcze wszystko gnije. Moje ukochane pomidory malinowe i bawole serca też; (.
                Jaką masz odmianę pomidorów?
                • rosapulchra-0 Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:23
                  Yyy.. Czerwone? big_grin
                  To moje pierwsze pomidory w życiu smile
                  U mnie na szczęście sucho, więc nic nie gnije.
                  • karme-lowa Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:33
                    smile
                    U nas nie ma nic. Marchew, pietruszka, sałata, buraki. Wszystko zgniło.
          • salix.s Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 12:01
            Czosnku nie trzeba wiązać. Jest gotowy do wyrwania, kiedy mniej więcej połowa liści jest uschnieta. Pomidory podpiera się po to, żeby gałęzie nie kładły się na ziemię i nie łamały, pomidorom jest wszystko jedno czy będą je umacniały paliki czy siatka, ważne żeby miały mocna podporesmile
    • ichi51e Re: Pytanie ogrodnicze 17.08.16, 09:38
      www.e-ogrodnik.vot.pl/?p=758 more to ci podsunie pomysl jadis - moi zdaniem ta kratke da sie wykorzystac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka