Dodaj do ulubionych

Cud z olejkiem arganowym

17.08.16, 08:15
Tydzień temu nie zmyłam maseczki zluszczajacej. Tzn. Maseczkę kładzie się na noc, a rano zmywa. Rano wstałam, umylam zęby i zaczęłam ogarniać przepakowywanie dzieci, pranie, suszenie, składanie, obiad itd i tak mi zeszło do popołudnia. Wtedy wyskoczyłam pod prysznic.

No i dostałam objawów atopowego zapalenia skóry. Miałam raz - z nerwów.
Nie używam kremów. Więc żadnego nie mam. Na dzień stosuje jako podklad cc cream Chanel, na noc nic.

Piłam wapno, lykalam alertec - zero poprawy. Skóra chropowata, uczucie ściągania. Już chciałam biec po krem do apteki, kiedy coś mnie tknęlo i wsmarowalam w skórę kilka kropli olejku arganowego.
Cud! Po 10 minutach skóra gładka, nawilżona, przestała się łuszczyc. Nie wiem jak się na tym zachowa podkład, ale najwyżej parę dni go nie użyje.

Od dzisiaj olejek nie będzie tylko używany do sałatek i końcówek włosów, ale właśnie do skóry.
Polecam!
Obserwuj wątek
    • joaaa83 Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 08:37
      A ja używam tylko do włosów, ewentualnie do ciała. Oczy mi łzawią, kiedy wysmaruje nim twarz, a rano są podpuchnięte.
      • niu13 Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 08:47
        Ja mam takie objawy po kosmetykach pielęgnacyjnych chanel. Silnie uczulają. A jak to się dzieje że nie używasz kremów?
        • shell.erka Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 09:09
          Nie wiem. Czasami zima, kiedy długo jestem w pomieszczeniach ibardziej potrzeba mi odzywienia używam na noc jakiegoś aptecznego albo Altera z Rossmanna.
          A tak, to pod podkład nie kładę, bo za dużo dobrego. Używam zawsze odżywczych / nawilżających podkładów. I to wystarcza.
          • niu13 Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 20:17
            Ja się zastanawiam co robić z kremami bo odkąd zmywam twarz olejem jest super nawilżona. Zastanawiam się tylko czy to dość odżywienia w moim wieku
    • bei Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 09:05
      smile

Ja mialam podobnie z olejkiem z opuncji ( prezencik od syna)
      Stosowalam do stop i rak, czasami do wlosow. Az raz cos mnie uczulilo w ogrodzie, wrocilam z czerwona skora na dloniach i buzi.
      Umylam, zazylam preparat z Ca, alertec i wciaz swedziala, spierzchla. Posmarowalam dlonie olejkiem i momentalnie wyzdrowiala, posmarowalam twarz i Eureka- przykre objawy zniknely.
      • shell.erka Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 09:10
        O, wypróbuję.
    • monika.natasza Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 12:10
      moje dziecko jest alergikiem. parę lat temu lekarz alergolog zalecił podawać dziecku do posiłkow ten olej. przyrządzam z nim sosy i marynaty. Jest także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs. Najlepiej go dodawać do potraw bezpośrednio przed podaniem, tak aby nie stracił swoich naturalnych właściwości.

• memphis90 Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 21:03
      Pewnie złuszczyłaś sobie do cna barierę lipidową naskórka (w prawdziwym atopowym zapaleniu skóry masz defekt genetyczny budowania tej bariery w naskórku, a Ty swoją popsułaś chemicznie, ale efekt pewnie był ten sam) , a olejek ją uzupełnił i odbudował. Stąd taka natychmiastowa poprawa.
    • mum2004 Re: Cud z olejkiem arganowym 17.08.16, 23:34
      Też byłam przez jakiś czas zachwycona (mam bardzo wrażliwą cerę) ale niestety okazało się że po dłuższym czasie bardzo mi pozatykał pory (mimo że nie mam do tego tendencji i nigdy nie miałam z tym problemów) Kosmetyczka powiedziała mi że często te olejki tak działają.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Cud z olejkiem arganowym 18.08.16, 07:44
      Tez używam arganowego. I kokosowego. Na całe ciało smile staram się naprzemiennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka