Dodaj do ulubionych

"Na CZECH kołach"

26.08.16, 20:52
Brawo telewizja! Najpierw składnia, potem gramatyka, teraz robią już błędy ortograficzne.

Co dalej? "Choryzont"? "Drógie śniadańe miszczuf"?
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 20:55
      nie wiem o co chodzi
      • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 20:59
        livia.kalina napisał(a):

> nie wiem o co chodzi

W telewizji, na pasku informacji, pojawiła się wiadomość o "samochodzie na czech kołach" - ortografia napisu oryginalna.
    • nickbezznaczenia Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 21:01
      Nic mnie już nie dziwi.Niestety.
      • czarna_kita Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:22
        Rano na badaniu krwi pani w laboratorium pyta sie mnie czy jestem " na tczo". Poprosiłam żeby powtórzyła, bo nie zrozumiałam. "Czy jest pani na tczo? " big_grin
        • mallard Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:04
          czarna_kita napisał(a):

> Rano na badaniu krwi pani w laboratorium pyta sie mnie czy jestem " na tczo". P
          > oprosiłam żeby powtórzyła, bo nie zrozumiałam. "Czy jest pani na tczo? " big_grin

Cóż, niektórzy mieszkańcy pobliskiego miasta mieszkają "w Szczewie"...
    • anika772 Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:28
      No przecież pani premier tak mówi, to chyba oczywiste, że zaczęła obowiązywać nowa, lepsza ortografiawink
      • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:35
        Wiecie co? Nawet google to rozumie - po wpisaniu "na czech kołach", proponuje, by poszukać "na trzech kołach"... i pokazuje trójkołowce.
        • turzyca Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 08:09
          Google to ogarnia wszystko, oni mają uczące się algorytmy i automatycznie uwzględniają literówki i popularne błędy wymowy.
          • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:42
            Może telewizji to właśnie gugiel powinien pisać paski? No skoro on się uczy ,a piszący paski nie przyswaja pisowni?
      • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:11
        anika772 napisała:

> No przecież pani premier tak mówi, to chyba oczywiste, że zaczęła obowiązywać n
        > owa, lepsza ortografiawink

Jak masz ciężki okres, to też wina PiS-u, rozumiem.
    • morekac Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:39
      To może krakowska czy śląska wersja wymowy, aktualnie obowiązująca?
    • aya-breya Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:41
      Ale że co, nigdy nie zdarzyło Ci się popełnić jakiegoś błędu? Nigdy?
      • ola766 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:54
        Nie chodzi o prywatne wypowiedzi. Tu zatrudniony i opłacany (czyli w domysle profesjonalny) dziennikarz popełnił gruby błąd.
        Którego (w domyśle) popełnić nie miał prawa, bo z założenia ktoś zatrudniony w danym zawodzie jest profesjonalistą i podstawowych błędów nie robi.
        Jaśniej nie potrafię.
        • aya-breya Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:15
          Bez przesady.
          • doloresumbridge Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:52
            ja tu nie widzę przesady. Ten człowiek dostaje za to pieniądze (zapewne niemałe), więc jego obowiązkiem jest napisanie tekstu bezbłędnie, to chyba proste? Nie ma znaczenia, czy to dziennikarz z doktoratem, technik czy młodziak świeżo po studiach. Na jego miejsce znajdzie się masa ludzi, którzy potrafią się posługiwać językiem ojczystym bez względu na humor, poziom zmęczenia czy rozdrażnienia.
        • issa-a Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:55
          >Tu zatrudniony i opłacany (czyli w domysle profesjonalny) dziennikarz popełnił gruby błąd.

uważasz, że na pasku pisze dziennikarz?!
          otoż nie, pisze technika, najczęściej ktoś, kto przyjechał z głębokiej Polski i pracuje za grosze.
          I owszem, zgadzam się, jest błąd. To tylko odzwierciedla ogólny stan w Polsce relacji pracownik - pracodawca. Czyli, mowiąc wprost, jaka płaca, taka praca.
          Nie, nie pochwalam robienia błędów. Tyle, że kiedyś każdy sie tym przejmował, dzwonił jeśli zauważył. Teraz wszyscy mają to w doopie.
          A ktoś zatrudniony w technice ma umieć pisać na klawiaturze i umieć wysłać to na antenę. Nikt nie patrzy na to, jak pisze, słusznie zakładając, że tenże pracownik maturę zdał (bo inaczej do pracy by go nie przyjęli).
          Czyli, w tym drobnym przykładzie mamy ogólną bylejakość naszego państwa.
          • ola766 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 02:14
            No, do tej pory tak uważałam. Że wszystkie teksty w redakcji piszą dziennikarze. I ewentualnie w edytor wklepują je technicy (techniczni?).
            Jeżeli jest tak jak piszesz, to rzeczywiście upadek.
            Zawsze staram się szukać informacji u źródeł, ale pewnie wszystkie źródła (bo czemu nie? przecież taniej) zatrudniają techników z prowincji i przygnębia mnie myśl, że nawet BBC to robi.
            Więc nie wiem co czytać, zeby się czegoś normalnie (merytorycznie, gramatycznie i ortograficznie) dowiedzieć.
          • taki-sobie-nick Zaraz, maturę zdał? 27.08.16, 19:13
            Do pracy z językiem (korekta/redakcja) żądają studiów polonistycznych albo kursu prawidłowej pisowni, a nie matury.
            • triss_merigold6 Re: Zaraz, maturę zdał? 27.08.16, 19:20
              Żądają przede wszystkim doświadczenia. I nie "kursu prawidłowej pisowni" tylko kursów organizowanych przez Polskie Towarzystwo Wydawców Książek, jeśli już.
      • taki-sobie-nick Nie tego rzędu 27.08.16, 19:17
        aya-breya napisała:

> Ale że co, nigdy nie zdarzyło Ci się popełnić jakiegoś błędu? Nigdy?

Błędy językowe mają różną wagę.

Co innego nie umieć napisać "gymkhana" (słowo poznałam dopiero na konkursie ortograficznym), a co innego "rurza".

Owszem, zdaje się, że moim ostatnim błędem, jaki pamiętam, była nieznajomość współczesnego znaczenia słowa "onegdaj". Pisałam też "wszem i wobec". Pod wpływem FORUM robię błędy składniowe i gramatyczne.
    • e-kasia27 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:10
      Ale czemu się w sumie czepiasz?
      Na czech się mówi o wiele wygodniej.
      To jest bardzo dobra zmiana.

A choryzont, czy horyzont, to i tak na jedno wychodzi, bo przecież i tak już nikt nie umie wypowiedzieć dźwięcznego h, więc po co sobie życie komplikować pamiętaniem, gdzie ma być h, a gdzie ch?
      To też jest bardzo dobra zmiana.
      • milka_milka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 07:41
        Ja umiem wypowiedzieć dźwięczne "h".
        • zuleyka.z.talgaru Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 08:35
          Dostaniesz order )
          • milka_milka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:08
            Mam nadzieję! Musiałam się pochwalić! smile
      • viridiana73 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 08:36
        Pan Sznuk umie.
        • e-kasia27 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 09:45
          Eeee, wyjątki, to tylko potwierdzają regułę.
          Większość, nie dość, że nie umie, to nawet nie wie, że tak w ogóle można.
          • taki-sobie-nick Wklejcie wymowę 27.08.16, 19:15
            e-kasia27 napisała:

> Eeee, wyjątki, to tylko potwierdzają regułę.
            > Większość, nie dość, że nie umie, to nawet nie wie, że tak w ogóle można.

Ja wiem, że można, ale nie wiem, czy umiem.
    • srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:27
      Czytasz forum, wiesz ile jest watkow o orzeczeniach, dysfunkcjach, autyzmach.... ten blad to nie analfabetyzm, niechlujstwo to efekt dysfunkcji. Przyzwyczajaj sie.
      Niedlgo pojawia sie komunikaty, ze tv jest dumna z powodu zatrudniania ludzi z papierami i bledy sa tego dowodem.
      A tak wogole, to autor jest geniuszem, dzieki ktoremu ogladalnosc wzrosnie i wplywy z reklam ;-P Nie tylko dla tv, ale i sporo ludzi skorzysta na tym , ze tobie cisnienie podskoczylo hehe
      • miss_fahrenheit Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:17
        Powinno być - "w ogóle". Dysfunkcja czy niechlujstwo? wink
        • srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:23
          Raczej niedbalstwo. Dysfunkcyjna jesli jestem (jezeli nie juz, to za kilka lat wszyscy beda gdzies zaszufladkowani) to w innych sprawach. wink
      • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:57
        Przede wszystkich osoby z dysleksją nie powinny pchać się do zawodów ,w których nie ma czasu na sprawdzenie pisowni.
        • mamma_2012 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:05
          Nie mam dysleksji, cudze błędy widzę od razu, a ostatnio napisałam "rzeby", szczęśliwie komputer skorygował, ale był to sygnał, że czas spać.
          Kiedy man dużo spotkań czy wykładów to po kilku godzinach zdarzają mi się błędy i w gramatyce i w faktach. Jestem tylko człowiekiem.
          • srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:34
            Po pierwszej ciazy sadzilam takie byki, ze az bylam zla, ze to nie faceci rodza dzieci.

>szczęśliwie komputer skorygował,

Bylam za leniwa, zeby korektor zainstalowac. Na zdrowie mi to wyszlo, bo teraz naprawde jest lepiej ( mimo kilkunastu lat na wygnaniu). Wlasnie ilosc robionych bledow traktuje jak ocene swojego stanu psychicznego i fizycznego.

>morekac
            >Przede wszystkich osoby z dysleksją nie powinny pchać się do zawodów ,w których nie ma czasu >na sprawdzenie pisowni.

100% racji. Tv, gazeta, ksiazka ...to nie forum internetowe, gdzie jeszcze takie cos mozna przelknac.
            • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:58
              Mam dyslektyczkę w domu - już dorosłą. Jeśli jest w dobrej formie, nie jest zmęczona czy zestresowana , ma czas na przejrzenie tekstu - błędów niemal nie robi. Jeśli jest w gorszej formie - potrafi zrobić błąd w miejscu, w krórym niedyslektykowi nawet nie przyjdzie do głowy, że można tam coś źle napisać ... Ale właśnie dlatego nie poszła w kierunku zawodu wymagającego bezbłędnej pisowni.
    • ruczki_dwie Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:31
      Moja wychowawczyni z podstawówki też tak mówiła. big_grin

Najlepsza była "ospa wieczna"...
    • ida_listopadowa Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 02:15
      to jest nic. Ostatnio widziałam na forum wpis pani wychwalającej jakość warzyw w Biedronce. Pani pisała, że "iwoce i warzywa są sierze"
    • anette444 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 07:53
      A w której telewizji?
      • morgen_stern Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 09:06
        A co, nie wiesz, czy zbagatelizować, czy wyśmiać? wink
      • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:26
        anette444 napisała:

> A w której telewizji?

Do uzyskania tej informacji wystarczą dane zawarte w poście startowym.

Nie, nie publicznej i nie tej prywatnej należącej do ojca Rydzyka. Nie możesz zwalić na PiS.
    • edelstein Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:27
      Elbanowscy powinni przeprowadzic akcje "ratuj maluchy" w tv.Blad typowy dla ucznia pierwszej klasy podstawowki.
      • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:35
        Sugerujesz ,że zatrudniają dzieci?
        • ziazia17 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:20
          A ja dostałam taką in formację od swojego ośrodka kultury:
          "Rodzice zabierają Kacpra i Kitkę na biwak . Dzieci nie są z tego powodu zadowolone ponieważ nie mogą ze sobą zabrać tableta. (...) Bajka ta pokazuję ,że bez komputera , telefonu , tableta można dobrze się bawić.".
          Jest to opis teatrzyku dla dzieci.
          Napisałam do nich, żeby jednak wyrażali się poprawną polszczyzną. Niestety nikt mi nie odpowiedział, bo wszyscy mają to gdzieś.
          • taki-sobie-nick Może nie zrozumieli 27.08.16, 19:20
            Nie wiedzieli, gdzie popełnili błąd.

Ja napisałam do Dawandy odnośnie faktu, że "strona używa pliki", ale maila typu "czasownik "używać" łączy się z dopełniaczem". Pewnie zrozumieli tyle, że coś się z czymś łączy.
        • edelstein Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 13:17
          Raczej doroslych na poziomie maluchow,trzeba uch uratowac przed jeszcze wieksza kompromitacjabig_grin
    • mamma_2012 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:51
      Ja jestem wyrozumiała. Gość, który wklepuje te teksty może być i samym Miodkiem, ale po 24 godzinach dyżuru i nieprzespanej przez płacz dziecka poprzedniej nocy człowiek może robić błędy i we własnym nazwisku. Ten zrobił błąd w pisowni, a ktoś inny zamiast prawej zoperuje lewą nerkę przy podobnym poziomie zmęczenia.
      • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:23
        Ten zrobił błąd w pisowni,
        > a ktoś inny zamiast prawej zoperuje lewą nerkę przy podobnym poziomie zmęczenia
        >
        Tak, rozumiem aluzję i nie uważam jej za argument. Co najwyżej za argument przeciwko temu, żeby chirurdzy pracowali po 24 godziny naraz.

Co do tych nerek - czasem wystarczy zwykłe niedbalstwo i wdupiemanie pacjenta.
    • kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:06
      To nie jest błąd ortograficzny. Błędem można nazwać napisanie:"tżeh". To jest analfabetyzm.
      • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:34
        To jest błąd ortograficzny. Jedno z tych słów ,których automatyczne sprawdzanie pisowni nie wyłapie.
        • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:22
          morekac napisała:

> To jest błąd ortograficzny. Jedno z tych słów ,których automatyczne sprawdzanie
          > pisowni nie wyłapie.
          >
          A dlaczego ma łapać? Słowo "Czech" wszak istnieje.

• dybusia Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:22
          A "bul" Was nie raził ?
          • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:40
            dybusia napisała:

> A "bul" Was nie raził ?

Raził, ale wtedy nie siedziałam na ematce. Poza tym "bulem" zapluwała się cała Polska, więc nie czułam potrzeby podejmowania dodatkowych działań.
            • dybusia Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 20:08
              Racja.
          • kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 20:53
            Raził. Ale Komorowski nie był dziennikarzem.
            • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:20
              kfugktru23 napisał:

> Raził. Ale Komorowski nie był dziennikarzem.

A co najważniejsze, nie był z PiS-u, nieprawdaż? tongue_out
              • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:53
                Jarosław Kaczyński podzięował kiedyś za pyszny obiat, co do Wałęsy - to zdarzałymu się wpadki językowe... Ale: w zawodzie polityka brak błędów ortograficznych nie jest aż tak kluczowy jak w przypadku kogoś , lto zawodowo zajmuje się pisaniem pasków informacyjnych itp. - tu bezbłędna pisownia powinna być chyba podstawowym kryterium przydatności do tego właśnie zajęcia.
                • kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:57
                  Polityk nie musi być dobrym chirurgiem. Ale człowiek który chce operować musi nim być.
                • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:58
                  morekac napisała:

> Jarosław Kaczyński podzięował kiedyś za pyszny obiat, co do Wałęsy - to zdarzał
                  > ymu się wpadki językowe...

Wałęsie zdarzały się głównie wpadki językowe. O czym nie wie nikt poza Polakami, bo tłumacze tłumaczą go na prawidłowy język. Tak jest lepiej dla wizerunku Wałęsy, a także łatwiej dla tłumacza.

Ale: w zawodzie polityka brak błędów ortograficznyc
                  > h nie jest aż tak kluczowy

Ja bym jednak od osoby na świeczniku wymagała tego i owego.
                  • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:13
                    Mimo wszystko u polityka to ujdzie - ot, taki egzemplarz i tyle. Politycy od pewnego szczebla rzadko piszą coś zupełnie własnoręcznie (no, chyba że to obecny prezydent, który dość często koresponduje z internautami) - ale od osób, które im redagują ostateczne teksty wymaga się jednak bezbłędności ortograficznej. I tego samego powinno wymagać się od osoby piszącej takie paski - to tak, jakby inżynier nie miał pojęcia o całkach, kierowca był daltonistą, a policjant nie umiał posługiwać się bronią służbową...
                    • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:17
                      morekac napisała:

> Mimo wszystko u polityka to ujdzie - ot, taki egzemplarz i tyle. Politycy od pe
                      > wnego szczebla rzadko piszą coś zupełnie własnoręcznie

Ale gębę otwierają.

Do dziś nie wiem, co Wałęsa miał na myśli przez frazę "rzucilim prezydenta na rybkie". Pomijając nieszczęsną "rybkie". tongue_out
                      • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:27
                        Podejrzewam użycie slangu wędkarskiego...
                        Albo
                        "- Ten frazeologizm funkcjonuje w dwóch znaczeniach. Pierwsze: bez dostatecznego przygotowania, kierując się nie dokładną znajomością faktów, ale intuicją, np. Mówię to na rybkę, bo tekstu nie czytałem. Drugie zaś to: chcąc wybadać czyjeś reakcje, np. Ostatnie pytanie rzuciłem na rybkę, nie miałem pojęcia, że będzie z tego afera - wyjaśnia Agata Hącia, językoznawca."
                        www.polskieradio.pl/10/484/Artykul/741803,A-moze-na-rybke
              • kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:55
                Możesz myśleć co chcesz. Mam to w odbycie. Ale na czym ma polegać ta dobra zmiana skoro jesteście tacy sami jak PO?
                • taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:00
                  kfugktru23 napisał:

> Możesz myśleć co chcesz. Mam to w odbycie. Ale na czym ma polegać ta dobra zmia
                  > na skoro jesteście tacy sami jak PO?

A co ty do mnie przez wy? Ja nie poseł PiS-u ani członek partii.

Zrozumienie, że nie jestem także zwolenniczką PiS-u (ani PO) i tak cię przerasta, więc szkoda czasu.
    • mynia_pynia Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:42
      Jestem pewna że ktoś kto to pisał myślał w tym czasie "i zaraz zrobię sobie kawę" klik i wysłał. Jest to tsk głupi błąd, że nawet ja go widzę z daleka i mnie razi. A mnie mało co w pisowni razi bo na 100% mam dysortografię. A takie babole potrafię napisać jak w trakcie myślę o czymś innym.
    • ap.so Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:51
      Mnie niezmiernie bawi zapowiedź telefoniczna w pewnym wydziale komunikacji (w dużym skrócie): wybierz numer wewnętrzny- prawa jazdy CZYSTA siemnaście, rejestracja pojazdów CZYSTA osiemnaście.... I tych czystości jest więcej smile
      • simply_z Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:07
        Wymowa krakowska po prostusmile. Przez kilka lat myślałam, że Trzebinia jest Czebiniąwink.
        • morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:17
          A poza tym nie czeba było w ten telewizor tak paczać, to by człowiek nie wypaczał tych czech kół.
          • taki-sobie-nick Nie ja paczałam 28.08.16, 00:02
            morekac napisała:

> A poza tym nie czeba było w ten telewizor tak paczać, to by człowiek nie wypacz
            > ał tych czech kół.

Nie wypaczył, jeśli już. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka