taki-sobie-nick 26.08.16, 20:52 Brawo telewizja! Najpierw składnia, potem gramatyka, teraz robią już błędy ortograficzne. Co dalej? "Choryzont"? "Drógie śniadańe miszczuf"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 20:59 livia.kalina napisał(a): > nie wiem o co chodzi W telewizji, na pasku informacji, pojawiła się wiadomość o "samochodzie na czech kołach" - ortografia napisu oryginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 21:01 Nic mnie już nie dziwi.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:22 Rano na badaniu krwi pani w laboratorium pyta sie mnie czy jestem " na tczo". Poprosiłam żeby powtórzyła, bo nie zrozumiałam. "Czy jest pani na tczo? " Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:04 czarna_kita napisał(a): > Rano na badaniu krwi pani w laboratorium pyta sie mnie czy jestem " na tczo". P > oprosiłam żeby powtórzyła, bo nie zrozumiałam. "Czy jest pani na tczo? " Cóż, niektórzy mieszkańcy pobliskiego miasta mieszkają "w Szczewie"... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:28 No przecież pani premier tak mówi, to chyba oczywiste, że zaczęła obowiązywać nowa, lepsza ortografia Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:35 Wiecie co? Nawet google to rozumie - po wpisaniu "na czech kołach", proponuje, by poszukać "na trzech kołach"... i pokazuje trójkołowce. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 08:09 Google to ogarnia wszystko, oni mają uczące się algorytmy i automatycznie uwzględniają literówki i popularne błędy wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:42 Może telewizji to właśnie gugiel powinien pisać paski? No skoro on się uczy ,a piszący paski nie przyswaja pisowni? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:11 anika772 napisała: > No przecież pani premier tak mówi, to chyba oczywiste, że zaczęła obowiązywać n > owa, lepsza ortografia Jak masz ciężki okres, to też wina PiS-u, rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 26.08.16, 22:39 To może krakowska czy śląska wersja wymowy, aktualnie obowiązująca? Odpowiedz Link Zgłoś
aya-breya Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:41 Ale że co, nigdy nie zdarzyło Ci się popełnić jakiegoś błędu? Nigdy? Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 00:54 Nie chodzi o prywatne wypowiedzi. Tu zatrudniony i opłacany (czyli w domysle profesjonalny) dziennikarz popełnił gruby błąd. Którego (w domyśle) popełnić nie miał prawa, bo z założenia ktoś zatrudniony w danym zawodzie jest profesjonalistą i podstawowych błędów nie robi. Jaśniej nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresumbridge Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:52 ja tu nie widzę przesady. Ten człowiek dostaje za to pieniądze (zapewne niemałe), więc jego obowiązkiem jest napisanie tekstu bezbłędnie, to chyba proste? Nie ma znaczenia, czy to dziennikarz z doktoratem, technik czy młodziak świeżo po studiach. Na jego miejsce znajdzie się masa ludzi, którzy potrafią się posługiwać językiem ojczystym bez względu na humor, poziom zmęczenia czy rozdrażnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:55 >Tu zatrudniony i opłacany (czyli w domysle profesjonalny) dziennikarz popełnił gruby błąd. uważasz, że na pasku pisze dziennikarz?! otoż nie, pisze technika, najczęściej ktoś, kto przyjechał z głębokiej Polski i pracuje za grosze. I owszem, zgadzam się, jest błąd. To tylko odzwierciedla ogólny stan w Polsce relacji pracownik - pracodawca. Czyli, mowiąc wprost, jaka płaca, taka praca. Nie, nie pochwalam robienia błędów. Tyle, że kiedyś każdy sie tym przejmował, dzwonił jeśli zauważył. Teraz wszyscy mają to w doopie. A ktoś zatrudniony w technice ma umieć pisać na klawiaturze i umieć wysłać to na antenę. Nikt nie patrzy na to, jak pisze, słusznie zakładając, że tenże pracownik maturę zdał (bo inaczej do pracy by go nie przyjęli). Czyli, w tym drobnym przykładzie mamy ogólną bylejakość naszego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ola766 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 02:14 No, do tej pory tak uważałam. Że wszystkie teksty w redakcji piszą dziennikarze. I ewentualnie w edytor wklepują je technicy (techniczni?). Jeżeli jest tak jak piszesz, to rzeczywiście upadek. Zawsze staram się szukać informacji u źródeł, ale pewnie wszystkie źródła (bo czemu nie? przecież taniej) zatrudniają techników z prowincji i przygnębia mnie myśl, że nawet BBC to robi. Więc nie wiem co czytać, zeby się czegoś normalnie (merytorycznie, gramatycznie i ortograficznie) dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Zaraz, maturę zdał? 27.08.16, 19:13 Do pracy z językiem (korekta/redakcja) żądają studiów polonistycznych albo kursu prawidłowej pisowni, a nie matury. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaraz, maturę zdał? 27.08.16, 19:20 Żądają przede wszystkim doświadczenia. I nie "kursu prawidłowej pisowni" tylko kursów organizowanych przez Polskie Towarzystwo Wydawców Książek, jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Nie tego rzędu 27.08.16, 19:17 aya-breya napisała: > Ale że co, nigdy nie zdarzyło Ci się popełnić jakiegoś błędu? Nigdy? Błędy językowe mają różną wagę. Co innego nie umieć napisać "gymkhana" (słowo poznałam dopiero na konkursie ortograficznym), a co innego "rurza". Owszem, zdaje się, że moim ostatnim błędem, jaki pamiętam, była nieznajomość współczesnego znaczenia słowa "onegdaj". Pisałam też "wszem i wobec". Pod wpływem FORUM robię błędy składniowe i gramatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:10 Ale czemu się w sumie czepiasz? Na czech się mówi o wiele wygodniej. To jest bardzo dobra zmiana. A choryzont, czy horyzont, to i tak na jedno wychodzi, bo przecież i tak już nikt nie umie wypowiedzieć dźwięcznego h, więc po co sobie życie komplikować pamiętaniem, gdzie ma być h, a gdzie ch? To też jest bardzo dobra zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 07:41 Ja umiem wypowiedzieć dźwięczne "h". Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:08 Mam nadzieję! Musiałam się pochwalić! Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 09:45 Eeee, wyjątki, to tylko potwierdzają regułę. Większość, nie dość, że nie umie, to nawet nie wie, że tak w ogóle można. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Wklejcie wymowę 27.08.16, 19:15 e-kasia27 napisała: > Eeee, wyjątki, to tylko potwierdzają regułę. > Większość, nie dość, że nie umie, to nawet nie wie, że tak w ogóle można. Ja wiem, że można, ale nie wiem, czy umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:27 Czytasz forum, wiesz ile jest watkow o orzeczeniach, dysfunkcjach, autyzmach.... ten blad to nie analfabetyzm, niechlujstwo to efekt dysfunkcji. Przyzwyczajaj sie. Niedlgo pojawia sie komunikaty, ze tv jest dumna z powodu zatrudniania ludzi z papierami i bledy sa tego dowodem. A tak wogole, to autor jest geniuszem, dzieki ktoremu ogladalnosc wzrosnie i wplywy z reklam ;-P Nie tylko dla tv, ale i sporo ludzi skorzysta na tym , ze tobie cisnienie podskoczylo hehe Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:17 Powinno być - "w ogóle". Dysfunkcja czy niechlujstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:23 Raczej niedbalstwo. Dysfunkcyjna jesli jestem (jezeli nie juz, to za kilka lat wszyscy beda gdzies zaszufladkowani) to w innych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:57 Przede wszystkich osoby z dysleksją nie powinny pchać się do zawodów ,w których nie ma czasu na sprawdzenie pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:05 Nie mam dysleksji, cudze błędy widzę od razu, a ostatnio napisałam "rzeby", szczęśliwie komputer skorygował, ale był to sygnał, że czas spać. Kiedy man dużo spotkań czy wykładów to po kilku godzinach zdarzają mi się błędy i w gramatyce i w faktach. Jestem tylko człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:34 Po pierwszej ciazy sadzilam takie byki, ze az bylam zla, ze to nie faceci rodza dzieci. >szczęśliwie komputer skorygował, Bylam za leniwa, zeby korektor zainstalowac. Na zdrowie mi to wyszlo, bo teraz naprawde jest lepiej ( mimo kilkunastu lat na wygnaniu). Wlasnie ilosc robionych bledow traktuje jak ocene swojego stanu psychicznego i fizycznego. >morekac >Przede wszystkich osoby z dysleksją nie powinny pchać się do zawodów ,w których nie ma czasu >na sprawdzenie pisowni. 100% racji. Tv, gazeta, ksiazka ...to nie forum internetowe, gdzie jeszcze takie cos mozna przelknac. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:58 Mam dyslektyczkę w domu - już dorosłą. Jeśli jest w dobrej formie, nie jest zmęczona czy zestresowana , ma czas na przejrzenie tekstu - błędów niemal nie robi. Jeśli jest w gorszej formie - potrafi zrobić błąd w miejscu, w krórym niedyslektykowi nawet nie przyjdzie do głowy, że można tam coś źle napisać ... Ale właśnie dlatego nie poszła w kierunku zawodu wymagającego bezbłędnej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczki_dwie Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 01:31 Moja wychowawczyni z podstawówki też tak mówiła. Najlepsza była "ospa wieczna"... Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 02:15 to jest nic. Ostatnio widziałam na forum wpis pani wychwalającej jakość warzyw w Biedronce. Pani pisała, że "iwoce i warzywa są sierze" Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 09:06 A co, nie wiesz, czy zbagatelizować, czy wyśmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:26 anette444 napisała: > A w której telewizji? Do uzyskania tej informacji wystarczą dane zawarte w poście startowym. Nie, nie publicznej i nie tej prywatnej należącej do ojca Rydzyka. Nie możesz zwalić na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:27 Elbanowscy powinni przeprowadzic akcje "ratuj maluchy" w tv.Blad typowy dla ucznia pierwszej klasy podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 10:35 Sugerujesz ,że zatrudniają dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:20 A ja dostałam taką in formację od swojego ośrodka kultury: "Rodzice zabierają Kacpra i Kitkę na biwak . Dzieci nie są z tego powodu zadowolone ponieważ nie mogą ze sobą zabrać tableta. (...) Bajka ta pokazuję ,że bez komputera , telefonu , tableta można dobrze się bawić.". Jest to opis teatrzyku dla dzieci. Napisałam do nich, żeby jednak wyrażali się poprawną polszczyzną. Niestety nikt mi nie odpowiedział, bo wszyscy mają to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Może nie zrozumieli 27.08.16, 19:20 Nie wiedzieli, gdzie popełnili błąd. Ja napisałam do Dawandy odnośnie faktu, że "strona używa pliki", ale maila typu "czasownik "używać" łączy się z dopełniaczem". Pewnie zrozumieli tyle, że coś się z czymś łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 13:17 Raczej doroslych na poziomie maluchow,trzeba uch uratowac przed jeszcze wieksza kompromitacja Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 11:51 Ja jestem wyrozumiała. Gość, który wklepuje te teksty może być i samym Miodkiem, ale po 24 godzinach dyżuru i nieprzespanej przez płacz dziecka poprzedniej nocy człowiek może robić błędy i we własnym nazwisku. Ten zrobił błąd w pisowni, a ktoś inny zamiast prawej zoperuje lewą nerkę przy podobnym poziomie zmęczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:23 Ten zrobił błąd w pisowni, > a ktoś inny zamiast prawej zoperuje lewą nerkę przy podobnym poziomie zmęczenia > Tak, rozumiem aluzję i nie uważam jej za argument. Co najwyżej za argument przeciwko temu, żeby chirurdzy pracowali po 24 godziny naraz. Co do tych nerek - czasem wystarczy zwykłe niedbalstwo i wdupiemanie pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:06 To nie jest błąd ortograficzny. Błędem można nazwać napisanie:"tżeh". To jest analfabetyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 12:34 To jest błąd ortograficzny. Jedno z tych słów ,których automatyczne sprawdzanie pisowni nie wyłapie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:22 morekac napisała: > To jest błąd ortograficzny. Jedno z tych słów ,których automatyczne sprawdzanie > pisowni nie wyłapie. > A dlaczego ma łapać? Słowo "Czech" wszak istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 19:40 dybusia napisała: > A "bul" Was nie raził ? Raził, ale wtedy nie siedziałam na ematce. Poza tym "bulem" zapluwała się cała Polska, więc nie czułam potrzeby podejmowania dodatkowych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 20:53 Raził. Ale Komorowski nie był dziennikarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:20 kfugktru23 napisał: > Raził. Ale Komorowski nie był dziennikarzem. A co najważniejsze, nie był z PiS-u, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:53 Jarosław Kaczyński podzięował kiedyś za pyszny obiat, co do Wałęsy - to zdarzałymu się wpadki językowe... Ale: w zawodzie polityka brak błędów ortograficznych nie jest aż tak kluczowy jak w przypadku kogoś , lto zawodowo zajmuje się pisaniem pasków informacyjnych itp. - tu bezbłędna pisownia powinna być chyba podstawowym kryterium przydatności do tego właśnie zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:57 Polityk nie musi być dobrym chirurgiem. Ale człowiek który chce operować musi nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:58 morekac napisała: > Jarosław Kaczyński podzięował kiedyś za pyszny obiat, co do Wałęsy - to zdarzał > ymu się wpadki językowe... Wałęsie zdarzały się głównie wpadki językowe. O czym nie wie nikt poza Polakami, bo tłumacze tłumaczą go na prawidłowy język. Tak jest lepiej dla wizerunku Wałęsy, a także łatwiej dla tłumacza. Ale: w zawodzie polityka brak błędów ortograficznyc > h nie jest aż tak kluczowy Ja bym jednak od osoby na świeczniku wymagała tego i owego. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:13 Mimo wszystko u polityka to ujdzie - ot, taki egzemplarz i tyle. Politycy od pewnego szczebla rzadko piszą coś zupełnie własnoręcznie (no, chyba że to obecny prezydent, który dość często koresponduje z internautami) - ale od osób, które im redagują ostateczne teksty wymaga się jednak bezbłędności ortograficznej. I tego samego powinno wymagać się od osoby piszącej takie paski - to tak, jakby inżynier nie miał pojęcia o całkach, kierowca był daltonistą, a policjant nie umiał posługiwać się bronią służbową... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:17 morekac napisała: > Mimo wszystko u polityka to ujdzie - ot, taki egzemplarz i tyle. Politycy od pe > wnego szczebla rzadko piszą coś zupełnie własnoręcznie Ale gębę otwierają. Do dziś nie wiem, co Wałęsa miał na myśli przez frazę "rzucilim prezydenta na rybkie". Pomijając nieszczęsną "rybkie". Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:27 Podejrzewam użycie slangu wędkarskiego... Albo "- Ten frazeologizm funkcjonuje w dwóch znaczeniach. Pierwsze: bez dostatecznego przygotowania, kierując się nie dokładną znajomością faktów, ale intuicją, np. Mówię to na rybkę, bo tekstu nie czytałem. Drugie zaś to: chcąc wybadać czyjeś reakcje, np. Ostatnie pytanie rzuciłem na rybkę, nie miałem pojęcia, że będzie z tego afera - wyjaśnia Agata Hącia, językoznawca." www.polskieradio.pl/10/484/Artykul/741803,A-moze-na-rybke Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:55 Możesz myśleć co chcesz. Mam to w odbycie. Ale na czym ma polegać ta dobra zmiana skoro jesteście tacy sami jak PO? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:00 kfugktru23 napisał: > Możesz myśleć co chcesz. Mam to w odbycie. Ale na czym ma polegać ta dobra zmia > na skoro jesteście tacy sami jak PO? A co ty do mnie przez wy? Ja nie poseł PiS-u ani członek partii. Zrozumienie, że nie jestem także zwolenniczką PiS-u (ani PO) i tak cię przerasta, więc szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:42 Jestem pewna że ktoś kto to pisał myślał w tym czasie "i zaraz zrobię sobie kawę" klik i wysłał. Jest to tsk głupi błąd, że nawet ja go widzę z daleka i mnie razi. A mnie mało co w pisowni razi bo na 100% mam dysortografię. A takie babole potrafię napisać jak w trakcie myślę o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
ap.so Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 22:51 Mnie niezmiernie bawi zapowiedź telefoniczna w pewnym wydziale komunikacji (w dużym skrócie): wybierz numer wewnętrzny- prawa jazdy CZYSTA siemnaście, rejestracja pojazdów CZYSTA osiemnaście.... I tych czystości jest więcej Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:07 Wymowa krakowska po prostu. Przez kilka lat myślałam, że Trzebinia jest Czebinią. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Na CZECH kołach" 27.08.16, 23:17 A poza tym nie czeba było w ten telewizor tak paczać, to by człowiek nie wypaczał tych czech kół. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Nie ja paczałam 28.08.16, 00:02 morekac napisała: > A poza tym nie czeba było w ten telewizor tak paczać, to by człowiek nie wypacz > ał tych czech kół. Nie wypaczył, jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś