Dodaj do ulubionych

CEL! reformy szkolnej

02.09.16, 15:56
Początek roku szkolnego a to oznacza wysyp wątków szkolnych. Dorzucę wiec swój... Nie śledzę aż tak dokładnie sprawy, może gdzieś to było podane a ja przeoczyłam.
Czy nasza Pierwsza Nauczycielka RP podała gdzieś w jakim celu planuje te roszady organizacyjne? Gdzie w tym wszystkim jest ostateczny produkt cyklu edukacyjnego czyli młody człowiek, który pojawia się na rynku pracy? Jaki efekt jest oczekiwany? ktoś? coś?

Obserwuj wątek
    • ra-sowa Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 15:57
      big_grin
      Żartujesz?
      • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 16:46
        Ja pytam jak najbardziej poważnie. Jaki jest CEL REFORMY? Nie żartuję. Obserwuję co jakiś czas gejzery aktywności Pani Minister. To się zamknie od września a tamto zlikwiduje w następnym roku. A nie, jednak nie teraz a za rok. To się przedłuży i przy zmieni się nazwę na publiczna. A nie jednak, nazwy się nie zmieni, bo doprowadzi się do zarżnięcia co słabszych samorządów.
        Jaki jest OSTATECZNY CEL tych działań? Czy Ministra wypowiedziała się gdzieś w tym względzie?
        Ponawiam pytanie ktoś ? coś ?
        • alanta1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:37
          feniks_z_popiolu napisał:

> Ja pytam jak najbardziej poważnie. Jaki jest CEL REFORMY?

Jedynym celem reformy jest wymiana dyrektorów na "swoich".

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o kasę albo władze...
          • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:52
            To można zrobić i bez reformy,w każdej chwili tak naprawdę.
            • alanta1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:56
              Ale wiesz, "w mętnej wodzie dobrze ryby łowić"
              Przy zamieszaniu łatwiej to ukryć...
              • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 19:51
                tak, wiem. ale jak ktoś czystki chce zrobić, to zrobi i bez takiego zamieszania na cały kraj, niepopularnych decyzji i oczywiście kasy.
          • pitahaya1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 20:36
            Nie tylko. Wymiana podręczników i napisanie historii na nowo. Poczekamy, zobaczymy co czas przyniesie. A przyniesie na pewno. Nie tylko zmianę podręcznika, ale obowiązkowy apel smoleński to pikuś wink
            • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 20:45
              wymianę podręczników też można załatwić inaczej - nową podstawą programową. i jest to łatwiejsze, bo wymaga tylko rozporządzenia, a nie zmian w ustawach , jak w przypadku reformy.

nie to więc jest przyczyną.

ale co? no nie wiem. czy to tylko iście na tak zwana udrę, bo PO broniła gimnazjów? nie mam pojęcia.
              • paszczakowna1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 21:50
                Zobaczymy, co będzie dalej. Może być tak, że Kaczyńskiemu się sprawa wydaje całkiem prosta (facet nie ma bladego pojęcia o organizacji edukacji, a rad nie zasięga), a głupie dziumdzie nie potrafią mu się sprzeciwić.

Bo fundować sobie z własnej woli taką minę akurat na wybory samorządowe...
    • klaviatoorka Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 16:11
      My nawet w szkole nic nie wiemy, ale jedno przeczuwamy- to MUSI BYĆ naprawdę IDEAŁ, bo przecież nie na darmo ministerstwo się tak głowi, zmienia, reformuje, zwalnia i przemianowuje??
      Nauczyciele liceum, uczelni wyższych i przyszli pracodawcy- szykujcie się na GENIUSZY, może nie od razu, bo pierwszy wyrzut jeszcze będzie nieco skrzywiony przez rządy poprzedniej ekipy (Elementarz...), ale już za osiem lat...
      Tadam! Pokolenie DOBREJ ZMIANY poprowadzi nas w świetlaną przyszłość!!!
    • paszczakowna1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 16:41
      Moja córka lat 10 po usłyszeniu co ją czeka zadała dokładnie to samo pytanie: "Ale PO CO?"

Obawiam się, że odpowiedź brzmi "żeby PiS mógł powiedzieć, że spełnia obietnice wyborcze".

Ale tak serio, to jest idiotyzm który zakrawa na świadome szkodnictwo. Bo to przecież zaszkodzi też PiS-owi. Oni chyba faktycznie uważają swoich zwolenników za bezwolne golemy albo za żulię spod budki z piwem, której do szkoły i tak nie po drodze?

I poważnie zaczynam watpić, czy oni faktycznie chcą rządzić drugą kadencję. Jak ktoś chce faktycznie dłużej porządzić, nie psuje bezmyślnie. Nawet PZPR, choć im utrata władzy niby nie groziła, byli bardziej roztropni.
      • butch_cassidy Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 16:44
        paszczakowna1 napisała:
        Oni chyba faktycznie uważają swoich zwolenników z
        > a bezwolne golemy albo za żulię spod budki z piwem, której do szkoły i tak nie
        > po drodze?
        >
        Ale to jest chyba od dawna oczywiste, co najmniej od kampanii wyborczej tongue_out
        • noemi29 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 17:14
          Dziwny ten ematkowy świat...
          • paszczakowna1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 17:20
            > Dziwny ten ematkowy świat...

To nie e-matkowy, to pisowski świat. My tu mamy parę zwolenniczek PiS i wiemy, że nie są idiotkami, nie są żulią, a dla swoich dzieci chcą dobrej edukacji. Kierownictwo PiS ewidentnie widzi swoich zwolenników inaczej. (Zresztą od dawna z dumą komunikuje, że "naszych wyborców nie interesuje Trybunał Konstytucyjny, tylko 500+" - powód do chwały zaiste).
            • noemi29 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 17:34
              Ten kto ma "łeb" odniesie sukces w każdej rzeczywistości - tak wynika z forum.
              • paszczakowna1 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:31
                Ale czy twoje wypowiedzi mają jakieś związek z moimi, czy tak przypadkowo się wklejają?
    • malgorzata9 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 17:29
      Nie ma celu - to nie jest reforma, to powrót do starego. Biedne roczniki 2003,2004, część 2005 - te dzieci pójdą RAZEM do szkół średnich a potem na studia...
      • maniaczytania Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 17:47
        na studia razem nie pójdą
        • agni71 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 19:16
          Jak to nie pójdą, skoro pójdą. Ci co się dostaną.
          • maniaczytania Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 19:47
            na studia w tym samym roku nie pójdą
    • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:32
      A ja powiem przewrotnie -reforma jest potrzebna,bo nie da się tak dalej pracowac z uczniami.
      Prawda jest,ze uczniowie są coraz słabiej przygotowani,coraz mniej myślą,nie używają rozumu,a posługują się schematami.i to trzeba zmienić.

Tyle,ze -reforma która nam funduje władza,nie zmieni tego,o czym pisałam wyżej.
      • kfugktru23 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 06:54
        A co zmieni to że wydłuży się podstawówkę? Bo skutkiem będzie ubytek nauczycieli. Czyli mniej będzie mądrych nauczycieli.
        • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 19:40
          przecie piszę, że ta reforma nic nie zmieni.
      • mama303 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 21:03
        solaris31 napisała:

> Tyle,ze -reforma która nam funduje władza,nie zmieni tego,o czym pisałam wyżej.

ale pytanie jest chyba o TĘ reformę
    • saszanasza Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:55
      Cel trj reformy jest taki, że ma nie być tak jak za "Peło".
    • morekac Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 18:56
      Cel jest : ma być tak jak za młodości prezesa.
      • maniaczytania Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 19:50
        to byłaby podstawówka 7-klasowa
        • morekac Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 20:07
          Skąd wiesz, że nie będzie? wink
          • maniaczytania Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 20:19
            haha smile
    • ruczki_dwie Re: CEL! reformy szkolnej 02.09.16, 23:05
      Jaki cel?

Ano mieć szkoły w garści, jak ma swoje idol Jarosława, Orban.

Kilka lat temu w wyniku tej reformy Fidesz odebrał szkoły samorządom i scentralizował nauczanie. Powołał do tego specjalną instytucję, która dziś jest największym pracodawcą na Węgrzech. Centrum Wsparcia Instytucji Oświatowych Klebelsberg, nazywane tu po prostu KLIK, zatrudnia nie tylko nauczycieli czy dyrektorów szkół, ale także woźne, sprzątaczki, zaopatrzeniowców i tak dalej. Wiecznie niedofinansowana i zbiurokratyzowana instytucja, która zalega z rachunkami za gaz i ma problem z dostarczaniem kredy na zajęcia, odpowiada też za wprowadzenie ujednoliconych podręczników, w których nauczyciele znaleźli wiele błędów i do których mieli mnóstwo uwag.
      • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 06:43
        Bardzo smutne jest to co piszesz, Ruczki. Ja jeszcze łudziłam się nadzieją, że chociaż szkolnictwgo technicznie na przyzwoitym poziomie będzie istotnie stworzone. No ale takich działań nie widać, nie przedostają się do świadomości spolecznej? Raport szanghajski nie pozostawia złudzeń co do poziomu naszej edukacji i przy takich działaniach gdzie rządzi Bóg Honor Ojczyzna a jednym z ważniejszych przedmiotów staje się wiara oceniana przez dzierżacych kropidlo nie ma co liczyć na zmiany.Istotne zmiany.
        • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 06:58
          I jeszcze tylko napiszę, ze wspieranie się opiniami takich osób jak pp. Elbanowscy to amatorszczyzna.Bo przemknąl gdzieś pezez media glos p.minister Zalewskiej, że te działania to odzew na prośby i oczekiwania rodziców.Nie wiem jak innych ale mnie nikt nie pytal czego oczekuję od nowych rozwiązań.
          A tak to zwykla elbanowszczyzna.(amatorszczyna)
          I czy zauwazylyscie,ze w mowie codziennej pojawia się coraz więcej określeń od tego nazwiska. Ciekawie przy przertwa ( np.na miare Slawojek)?.
        • morekac Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 07:31
          Raport szanghajski dotyczy chyba szkół wyższych?
          • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 07:44
            Tak właśnie. Szkół wyższych. Wydaje mi się, że jest on jakąś miarą skuteczności procesu edukacji.Czy się mylę?
            • morekac Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 09:46
              Nie mieszałabym aż tak tych dwóch systemów - odpowiadają za nie dwa różne ministerstwa. Polskie szkoły wyższe lądują daleko w rankingach, ale raczej nie wynika to ze słabości szkół niższego szczebla. W każdym razie - nie tylko.
              Wg. badań PISA nauka w polskich szkołach daje całkiem niezłe efekty i uczniowie teoretycznie są nieźle przygotowani do dalszego kształcenia, również z matematyki, chociaż oblewa ją co roku 1/4 maturzystów.
              Oczywiście - w ramach nowej reformy wprowadzi się kolejne godziny bogoojczyżniane,a obetnie przedmioty przyrodnicze i matematykę. Jak zawsze zresztą - jaka nie byłaby reforma, niewielu reformatorów przejmuje się brakiem czasu na fizyce, chemii czy biologii na doświadczenia czy zadania praktyczne, za mało jest informatyki, podstaw prawa czy ekonomii nie ma niemal wcale (i nikogo to nie martwi), za to zawsze jest larum z powodu historii, która od moich młodych lat nie straciła nawet jednej godziny lekcyjnej.
              • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 11:37
                Nie wiem jak to jest bo teoretycznie mamy sukcesy (PISA). A z drugiej strony absolwenci szkół ponadgnazjum mają braki w umiejętnościach miękkich. Brak im kreatywności, labilnosci, pracy zespołowej. Lata cale doskonalone w testowaniu gdzie odpowiedź może być tylko jedna.To jest słabe w polskiej oświacie. Brak dywanu w zerowce , większe czy mniejsze sedesy, szyld publiczna czy podstawowa 6 czy 8 lat to jest dopiero Pikuś.Potrzeba Reformy a nie przesuwania klocków.Ale do tego potrzeba silnej merytorycznie ekipy.Tymczasem robią to ludzie na miarę wielkości Prezesa formacji. Wsparci wiedzą i doświadczeniem elbanowszczyzny.
                • morekac Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 11:44
                  > A z drugiej strony absolwenci szkół ponadgnazjum mają braki w umiejętnościach miękkich. Brak im kreatywności, labilnosci, pracy zespołowej.

W tym to polska szkoła nigdy nie była dobra - zawsze bardziej ceniła wykucie niż cokolwiek innego.
                  • feniks_z_popiolu Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 13:51
                    Podejrzewam, że dobra zmiana też to wie. Pytanie zatem dlaczego wydawać chce pieniądze na rzeczy drugorzędne a nie na istotę sprawy?
            • alanta1 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 16:07
              feniks_z_popiolu napisał:

> Wydaje mi się, że jest on jakąś miarą skuteczności procesu edukacji.Czy się mylę?

Właściwie tylko pośrednio. On uwzględnia osiągnięcia naukowe i badawcze uczelni wyższych. Choć te osiągnięcia tworzą ludzie, słabo wykształceni na niższym poziomie...
              Z drugiej strony nasi najlepsi naukowcy uciekają na zachód uncertain
    • olena.s Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 08:23
      Jedyny konkret - ale też mało konkretny - jest taki, że młody człowiek kończący szkołę będzie bardziej zuniformizowany (stąd idea powrotu do ścisłej listy lektur obowiązkowych i w ogóle większej kontroli MEN nad prgramami nauczania) oraz bardziej 'patriotyczny (stąd idea narzucenia tematów lekcji wychowawczych oraz rozbudowy programu historii narodowej).
      Poza tym w zasadzie mamy do czynienia ze sprzecznościami. Z jednej strony Zalewska narzeka, że rodzice wielkomiejscy wymykają się systemowi poprzez furtki klas dwujęzycznych i tym samym podkopują dawną ideę demokratyzacji edukacji, z drugiej jednak strony che wcześniejszego o rok podziału uczniów wysyłanych już to na ścieżkę uniwersytecką teorii już to na ścieżkę nauki realnej.
    • pade Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 11:30
      Jaki miał być cel?
      Realizacja programu PIS.
      Wczoraj senator PIS powiedział, że rząd realizuje program wyborczy. Że ustawy reprywatyzacyjnej na przykład w tym programie nie było. Bo są rzeczy ważne i ważniejsze. Czyli ustawa reprywatyzacyjna jest nieważna, ważna jest rozpier..a szkolnictwa.
    • edelstein Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 14:19
      Celem jest zrobienie wszystkiego na odwrot niz robilo PO.Znani mi nauczyciele sa mega zachwycenitongue_out
    • jan.nowak.7 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 14:56
      Być może to nie jest z góry ukartowany cel "reformy", ale na pewno jej bezpośredni skutek. Przeprowadzana na chybcika dobra zmiana poważnie osłabi państwowe szkolnictwo. Na to czekają szkoły prywatne. Im jak wiadomo min. Zalewska nic nie nakazuje. One zostaną z poszerzonym nauczaniem ważnych przedmiotów, z dwujęzycznymi programami itd. Najpoważniejszy konkurent – dobre państwowej gimnazjum – przestaje istnieć. Pozbawieni wyboru rodzice będą musieli głębiej sięgnąć do kieszeni. Mam wrażenie, że o tym się nie mówi, bo cała ta sytuacja jest na rękę wielu i obecnym i dawnym decydentom z pionu edukacji, jako że oni bardzo często sami prowadzą biznesy około-szkolne.
      • kfugktru23 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 15:05
        I mnóstwo bezrobotnych nauczycieli jako tania siła robocza...
      • alanta1 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 16:03
        jan.nowak.7 napisał:

> cała ta sytuacja jest na rękę wielu i obecnym i dawnym decydentom z pionu edukacji, jako że oni bardzo często sami prowadzą biznesy około-szkolne.

Jak wykładowca Szyszko?
        wiadomosci.onet.pl/kraj/oko-press-jan-szyszko-przyznal-dotacje-na-szkole-o-rydzyka-w-ktorej-sam-wyklada/ddl6vk
    • bywalec.hoteli Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 16:17
      Jakiś jest na pewno.
    • alanta1 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 19:59
      W Newsweeku jest ciekawa diagnoza

Kaganiec na edukację
      • solaris31 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 20:12
        też nie jest prawdziwa - w sensie, że do takich działań potrzebna jest aż taka reforma. żeby ogłupić naród, wystarczą inne środki, mniej drastycznie niż likwidacja gimnazjów.

mnie się wydaje, że PiS jednak idzie na udrę Platformie, w najgłupszy z możliwych sposobów. wiedzą, że część ludzi jest zdecydowanymi przeciwnikami gimnazjów, i na tym bazują.
        • araceli Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 21:22
          solaris31 napisała:
          > też nie jest prawdziwa - w sensie, że do takich działań potrzebna jest aż tak
          > a reforma. żeby ogłupić naród, wystarczą inne środki, mniej drastycznie niż lik
          > widacja gimnazjów.

Owszem ale gdyby zmieniali podstawę programową otwarcie to jak na dłoni widać by było CO zmieniają a tak... program utonie w morzu problemów z rocznikami, budynkami, zwalnianymi nauczycielami etc...

> mnie się wydaje, że PiS jednak idzie na udrę Platformie, w najgłupszy z możliwy
          > ch sposobów. wiedzą, że część ludzi jest zdecydowanymi przeciwnikami gimnazjów,
          > i na tym bazują.

Bo ma być 'reforma' - nie ważne jaka ważne, że 'tyyyyyle zrobili' (w przeciwieństwie do złego peło).
    • mama303 Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 20:54
      nie ma celu
    • kub-ma Re: CEL! reformy szkolnej 03.09.16, 22:35
      Cel, cel, ... Ty byś tak chciała wszystko z celem. A to proste jest: zmiana dla zmiany, byle szybko, żeby się pochwalić. A powie się, że dla dobra dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka