Dodaj do ulubionych

Mamo, musze mieć same 6!

14.09.16, 18:45
Załatw mi korki, bo do 7 klasy to ja musze iść do Władysława IV albo Lelewela - z takim tekstem moje dziecko wróciło ze szkoły. - Bo inaczej nie dostane się do dobrego liceum i ze studiów nici!
Uczy się niezle, acz bez fajerwerków - ot, michalkami wyciąga pasek. Planowaliśmy jakieś gimnazjum, przepraszam, 7 klasę w dzielnicy - wszystkie są przyzwoite i w miarę blisko. 7 klasa w budynku naszej szkoly sie fizycznie nie zmiesci, chyba ze na nocna zmiane. "Do miasta" jedzie się od nas godzinę, jestem przekonana, że gimnazjum to jeszcze nie czas na wyścig szczurów, a dwie godziny dziennie można spożytkować lepiej, niż na dojazd do szkoły.
Dzieciątko histeryzuje...
Ja decyzję podjęłam - żadnych leleweli, a co wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 18:50
      A skąd ten pomysł? Ktoś dziecko mocno zmotywował?
    • srubokretka Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 18:52
      Powiedzialabym dziecku , ze jak uwaza, ze potrzebuje korepetycji, to sie nie nadaje do takich szkol.
      • lokitty Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 18:55
        Też prawda wink.
      • joa66 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 19:29
        Generalnie tak. Chyba, że korepetycje są po to, żeby nauczyć się więcej niż w obecnej szkole.
        • srubokretka Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 19:54
          > więcej niż w obecnej szkole.

Wiecej czego np?
          • joa66 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 20:07
            Np angielskiego? (p.s. nie znam gimnazjum Władysława, nie wiem czy tam są klasy dwujęzyczne). N Np. rozwiązywania bardziej zaawansowanych zadań z matematyki niż w klasie dziecka?
            • aankaa Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 23:32
              to może za friko = bez (płatnych) korków osiągnąć
              tylko trzeba przysiąść na d..pie
    • lokitty Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 18:52
      Kurczę, w podstawówce też uczyłam się nieźle, ale bez wybitności, np. zapominałam coś odrobić, nie lubiłam bardzo niektórych przedmiotów, np. chemii. W bardzo dobrym liceum(do którego dostałam się ledwo ledwo) rozwinęłam się na tyle, że skończyłam szkołę o rok wcześniej wink. Nauki to bym nikomu akurat nie broniła, o ile to wynika z zainteresowań, a nie jedynie z jakichś bardzo wybujałych ambicji...
    • heca7 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 18:56
      Myślę , że możesz spać spokojnie wink Aby dostać się poza rejonem do Władysława trzeba mieć naprawdę fantastyczne świadectwo. Jeśli dodatkowo macie daleko dojazdy, szczególnie zimą was dobiją. Tzn dziecko.
      • hugo43 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 19:29
        Ja skończyłam Władysława IV dawno temu i dziecka bym tam w życiu nie poslala.
        • niu13 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 19:49
          Może w klasie panuje moda teraz na taki lans.
          Nie przejmowałabym się, to pewnie chwilowe, za chwilę rok szkolny się rozkręci i dziecku zmięknie rura.
          Na wszelki wypadek przeprowadziłabym rozmowę nt. wyścigu szczurów w renomowanych szkołach
    • agrypina6 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 20:04
      Myślę,że jeżeli chce się uczyć, to trzeba mu pomóc.
    • vaikiria Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 21:56
      Wyścig szczurów w Lelewelu? Daj spokój, tam jest rewelacyjna atmosfera. Natomiast nie wiem, czy będzie tam jakakolwiek siódma klasa pozarejonowa.
      • dorek3 Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 22:35
        Przecież Lelewel to zespół liceum + gimnazjum więc jaka 7 klasa? Władysław IV takoż
        • sayyida Re: Mamo, musze mieć same 6! 14.09.16, 23:19
          Nikt nie wie, jak będzie wyglądała reforma. Wiemy za to, że w dzielnicowych sp nie da się zmieścić jeszcze jednego rocznika. W dzielnicy tez mamy zespoły LO + gimnazjum. Gdzie te dzieci mają się uczyć? Na razie wybieramy szkoły jakby reformy nie było.
          • rayenne Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 17:06
            Lelewel nie bedzie mial 7 klas.
    • ichi51e Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 17:11
      Jeszcze pewnie dozyjemy ze egzaminy na studia wroca wiec liceum sie mniej wazne zrobi a praca wlasna wazniejsza...
    • triss_merigold6 Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 17:34
      Nie posłałabym dziecka do Władysława IV, podobnie jak nie posłałabym do Rejtana.
      Wyjaśnij dziecku, że przy obecnym niżu demograficznym na studia przyjmują wszystko co oddycha więc niech wyluzuje.
      • aankaa Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 23:29
        triss_merigold6 napisała:

> Nie posłałabym dziecka do Władysława IV, podobnie jak nie posłałabym do Rejtana
        > .
        > Wyjaśnij dziecku, że przy obecnym niżu demograficznym na studia przyjmują wszys
        > tko co oddycha więc niech wyluzuje.

a po nich "wszystko co oddycha" będzie się biło o pracę na kasie
    • iuscogens Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 20:56
      Jestem po Lelewelu smile nie wiem jak teraz, ale kiedyś to była super szkoła. Dobry poziom, ale bez wyścigu szczurów, bez jakiejś chorej presji czy parcia na wyniki. Polecam smile Aczkolwiekto było dawno.
      • jan.nowak.7 Re: Mamo, musze mieć same 6! 10.04.17, 23:23
        Jaki jest sens odgrzewania tego wątku, gdy wiadomo już na 100%, że żadne z topowych warszawskich gimnazjów państwowych nie otwiera VII klasy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka