20.09.16, 20:27
Próbowała któraś z Was z psem? warto? nie interesują mnie jakieś zawody, chcieliśmy czysto rekreacyjnie z suczą uczestniczyć, jakieś rady? mogą różne osoby z psem się bawić czy powinien być raczej jeden opiekun/przewodnik?
Obserwuj wątek
    • vivaluna Re: Agility 20.09.16, 22:34
      Ja agility nie, przez wiele lat dogfrisbee, ale mam znajomych agilitowców. Fajny sport. Pies do tego sportu powinien mieć zdrowe stawy. Warto, aby nie był agresywny - na zajęciach jest dużo psów a ćwiczy się bez smyczy. Dobrze, aby był skupiony na pracy z czlowiekiem, powinien to lubić. Dobrze, aby lubił aportować i szarpać się zabawkami - stosuje się jako motywatory.
      Z psem może ćwiczyć kilku przewodników. To dużo zależy od psa, nie wszystkie chcą ćwiczyć z różnymi osobami, ale jeśli skupia się tak samo na pracy bez względu na przewodnika to nie ma problemu. Przewodnik też się uczy na zajęciach, nie tylko pies, dlatego trzeba to tak zorganizować, aby osoby, które ćwiczą z psem uczestniczyły jak najczęściej w zajęciach.
      Moim zdaniem warto. Daje to dawkę ruchu psu i wlaścicielowi. Umożliwia nauczenie się wielu rzeczy z zakresu szkolenia i rozumienia psa. Zwiększa też więź między psem a przewodnikiem.
      • slonko1335 Re: Agility 21.09.16, 07:30
        Suczynda spełnia wszystkie opisane psie warunki, jest chętna do pracy, szybka, zwinna, skoczna, dla piłki zrobi wszystkowink, uwielbia wybiegowe przeszkody i dlatego pomyśleliśmy o agility. Chodziła do psiego przedszkola-teraz rozważaliśmy kolejny stopień kursu posłuszeństw lub agility i chyba na agility jednak stanie...dziękismile
        • vivaluna Re: Agility 21.09.16, 17:30
          Masz psa jakiejś konkretnej rasy?
    • labianka Re: Agility 21.09.16, 08:44
      Nie no Słonko i ty sie pytasz, czy warto? Kpisz sobie czy może ja się jeszcze dobrze nie obudziłam i nie kontaktuję wink
      Agillity to jest to, co moje zwierzęce dziecko kocha nad życie i czemu poświęca KAŻDĄ wolną chwilę. Jeśli i ty masz zwierzęce dziecko smile a pies się nadaje, to daj im tę radość! Ja w grafiku zajęć dodatkowych moich dzieci mam dwa razy w tygodniu profesjonalną szkołę agility i to jest to! Jedyna trudność polegała na tym, żeby przekonać panie trenerki, że z psem będzie trenować dziecko nie ja. Z poprzedniej psiej szkoły musiałam zrezygnować, bo panie trenerki nie potrafiły tego ogarnąć. A teraz lux, siedzę sobie na ławeczce, termosik + internet, czasami jakąś fotę zrobię, a dziecko i pies są w swoim żywiole, po zajęciach ćwiczą, co zadane, naciągają mnie na coraz nowe sprzęty (ostatni hicior - szarpak !) i w ogóle najfajniejsze zajęcia dodatkowe ever!
      • labianka Re: Agility 21.09.16, 08:51
        ps ja też od progu zaznaczałam, że dla nas to ma być rekreacja, nie wyczyn, a na zawody możemy jeździć, ale nie chcę, żeby nakręcali dziecko na sportowe osiągnięciasmile Koło mnie natomiast siedzi pani, która stwierdzila "no skoro kupiłam takiego psa (border collie), to niech wygrywa". Obawiam się, że jej dziecko ma jednak presję na wynik.
      • slonko1335 Re: Agility 21.09.16, 09:31
        U mnie dwoje dzieci i nas dwoje, no więc trzeba będzie na czwórkę jakoś psicę i zajęcia rozdzielić bo każdy chcewink
        • labianka Re: Agility 21.09.16, 10:16
          No to najtrudniejszym zadaniem dla was będzie ułożenie się we własnej sforze smile Nie zazdroszczę, bo to trudne mi sie wydaje wink
    • hamerykanka Re: Agility 21.09.16, 16:18
      Mysmy zapisali jedna z dobermanek na kurs. Psica uwielbiala, bo mimo slusznych 50 kg lazi po przeszkodach jak kot-hitem bylo ze w domu balansowala na podlokietniku sofy, wlazila na te czesc za glowa, i zlazila drugim podlokietnikiem. sama, dla rozrywki.
      Niestety, skonczylismy, bo pani trenerka miala parcie na zawody i chciala tylko treniowac z psami, ktore beda wystawiane na pokazach, bo jak stwierdzila, inne nie sa warte jej czasu.
      No i skonczylo sie.
      • slonko1335 Re: Agility 21.09.16, 16:26
        Obawiam się tego parcia na zawody no ale zobaczymy. Mamy kilka alternatywnych kursów na szczęście.
    • alpha.sierra Re: Agility 21.09.16, 16:55
      Wszystko zależy - są zwolennicy i przeciwnicy. Moja behawiorystka nie jest fanką agility, bo dla niej jest to ciągłe nakręcanie psa. Dla naszego cyborga zaproponowała bieganie i obedience - i się sprawdza. Pies w domu jest super wyciszony.
      • vivaluna Re: Agility 21.09.16, 17:28
        To zależy jak człowiek pokieruje psem. Pies musi umieć się wyciszać a jeśli nie umie trzeba go tego nauczyć. Moje psy mimo wieku ciągle są mocno nakręcone na frisbee, dlatego po skończonym treningu frisbee jest chowane. Tak samo pochowane są piłki i szarpaki. Ja dysponuję "zasobami" smile Bordery generalnie mają skłonności do fiksacji dlatego trzeba działać rozsądnie, a warunkiem rozsądnego działania jest dobry trener i rozważny właściciel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka