Dodaj do ulubionych

A propos czapek 2

21.09.16, 18:38
Jak przekonać niespełna 2,5-latka do czapki?
Syn ostatnią miał na głowie gdzieś tak w lutym-marcu. Potem odkrył, że się ściągają i kiedy mu włożę, cieszy się bardzo i po 10 sekundach ściąga. Latem założyłam, że chronią go włosy, bardzo gęste jak na ten wiek i dosyć jasne, obyło się bez udaru. W tej chwili jest OK, ale za dwa miesiące pewnie pierwsze przymrozki.

Miałyście takie egzemplarz? Kiedy poczuje, że zimno, to odpuści to ściąganie?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: A propos czapek 2 21.09.16, 18:43
      No weź przestań, 2,5 latek powinien zrozumieć kategoryczne "nie wolno".
      • asia_i_p Re: A propos czapek 2 21.09.16, 18:50
        Rozumie kategoryczne "nie wolno" w sytuacjach stałych - kota za ogon zawsze nie wolno łapać, ani wyciągać piasku z kuwety, ani brać telefonu siostry. Ale czapkę czasem wolno ściągnąć (jak się zrobi za gorąco), czasem trzeba (po powrocie do domu), a czasem nie wolno (jak łeb urywa). Może rzeczywiście ogarnie.
        • awesome810 Re: A propos czapek 2 21.09.16, 19:08
          Ogarnie, ogarnie jak mu będzie zimno w głowinę smile.
          Mówię to z doświadczenia, ale nerwy są, zwłaszcza jak piętnasty raz usiłujesz zamocować tę czapeczkę. Albo, jak mój potomek będzie tolerować tylko jedną czapeczkę z bogatej kolekcji zebranej przez mamę wink
    • ichi51e Re: A propos czapek 2 21.09.16, 19:06
      Kominiarka - co sciagnie zakladasz a jak nie jest tragicznie zimno to odpuszzasz - ma cieplo w szyje az po uszy nic mu nie bedzie.
      Moje dziecko jak zauwazylo korelacje miedzy brak czapki =zimno czapka = cieplo akceptowal czapke jako cos oczywistego. (Wlasnie ze 2.5 mial) do tego jak pani na integracji kazala WSZYSTKIM zalozyc to tez towarzysko zakladal.
      Warto kupic porzadna czapke - nie z poliestru - bo jak sie bedzie pocil i bedzie go swedzialo to sie nigdy nie przekona.
      • ichi51e Re: A propos czapek 2 21.09.16, 19:08
        A zakladasz machanicznie jak sie wscieka to znaczy ze ok -mu nie zimno. Jak ma reszte porzadna to nic mu nie bedzie. Jak sciaga to podkreslasz zimnosc jak zakladasz cieplosc. Pomaga w tej zabawie tez zakup autek zmieniajacych kolor i dwie miski z ciepla i zimna woda. Szybko sie icza i bardzo to lubia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka