Dodaj do ulubionych

Abonament 2.0

27.09.16, 11:15
wg projektu trzeba będzie zgłaszać, że się telewizora nie ma.
Ciekawe brak czego jeszcze trzeba będzie ujawniać i jak oni mają zamiar to sprawdzić?
Zaczną się imienne sprzedaże telewizorów? jakoś tego nie widzę...

www.tokfm.pl/Tokfm/1,130517,20751512,nie-masz-telewizora-trzeba-bedzie-to-zglosic-inaczej-zaplacisz.html#Czolka3Img
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Abonament 2.0 27.09.16, 13:11
      Zgłaszać gdzie? Na komisariacie MO? Z obowiązkowym okazaniem mieszkania Patrolowi Obywatelskiemu, który będzie miał prawo o każdej porze dnia i nocy pochodzić po pokojach i na strych zajrzeć, czy ktoś nie poświadczył nieprawdy aby?
      Widzę prostsze rozwiązanie: zakodować sygnał i po opłaceniu abonamentu każdy praworządny obywatel z telewizorem będzie mógł sobie reżimową gadzinówkę i papkę oglądać do woli. No, ale tego nie zrobią - ciekawe czemu big_grin
      • gama2003 Re: Abonament 2.0 27.09.16, 15:40
        Oczywiście - zakodować i niech gorszy sort nie ogląda. Lepszy biegiem poleci zapłacić za dostęp do misyjnych kanałów. Tylko w życiu tego nie zrobią, bo na garnek bigosu dla wielbiciela by nie uzbierali.
      • rorzrzutny Dziecko, Bóg cię opuścił??? 27.09.16, 16:23
        iwoniaw napisała:

> Zgłaszać gdzie? Na komisariacie MO? Z obowiązkowym okazaniem mieszkania Patrolo
        > wi Obywatelskiemu, który będzie miał prawo o każdej porze dnia i nocy ...

Z okazaniem mieszkania komu, Patrolowi Obywatelskiemu? Patrolowi Obywatelskiemu???
        Niebywałe!!! Że też coś takiego mogło komuś przyjść do głowy.

Nieograniczone prawo wglądu do mieszkań oraz macic otrzyma Patriotyczna Inspekcja Społeczna.
        Powtórz: Patriotyczna Inspekcja Społeczna suspicious
        • iwoniaw Kajam się :-D 27.09.16, 16:47
          Rzeczywiście, masz rację - ani chybi to od przebywania na tym lewackim forum gorszego sortu mi coś takiego mogło na myśl przyjść. Obywatelska, też coś! Oczywiście, że Społeczna, Patriotyczna Inspekcja Społeczna!
          big_grin big_grin big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Abonament 2.0 27.09.16, 16:33
        iwoniaw napisała:

> Widzę prostsze rozwiązanie: zakodować sygnał i po opłaceniu abonamentu każdy pr
        > aworządny obywatel z telewizorem będzie mógł sobie reżimową gadzinówkę i papkę
        > oglądać do woli. No, ale tego nie zrobią - ciekawe czemu big_grin

Z tego samego powodu z jakiego prawdziwi katolicy nie są zarejestrowani i kościół nie jest oparty tylko na ich podatkach....
        • iwoniaw Re: Abonament 2.0 27.09.16, 16:49
          Toż wiem, pytanie było retoryczne. Nawet na pensję prezesa Kurskiego by nie uzbierali, gdyby tylko z chętnych do odkodowania sygnału mieli możliwość ściągnięcia opłaty.
    • iwles Re: Abonament 2.0 27.09.16, 13:52

Liczą na to, że ludziom nie będzie się chciało chodzić i załatwiać tej całej procedury zgłaszania big_grin
      • iwoniaw Re: Abonament 2.0 27.09.16, 15:24
        No to raczej nie przemyśleli kwestii - ludzie mieszkają w rozmaitych konfiguracjach (i ci z telewizorami i ci bez), właścicieli każdego lokalu chcą opodatkować? A jeśli ktoś ma 2 mieszkania, to podwójnie, za to ktoś mieszkający w domu babci (nawet formalnie w osobnym mieszkaniu, ale adres ten sam) nie będzie liczony podwójnie? Nikt im nie powiedział, że podatek można przypisać do osób/dóbr ewidencjonowanych, a jeśli jest możliwość zakupu/posiadania z wcześniejszych czasów jakiegoś przedmiotu, to będzie to równie nieefektywne co dotychczasowy "abonament"?
        No i jak nic ewidencja sprzedaży odbiorników tv będzie prowadzona. Już widzę ten czarny rynek przemycanych z Niemiec czy Czech, gdzie Media Markty takiej ewidencji nie prowadzą big_grin
        • iwles Re: Abonament 2.0 27.09.16, 15:56

ano właśnie ciekawe, czy właściciel mieszkania, czy adres zameldowania, przecież to się może nie pokrywać.
          I jak sprawdzą, kto nie zapłacił i oświadczenia nie napisał ? Stworzą specjalną bazę Ewuś 2 ? big_grin
        • fragile_f Re: Abonament 2.0 27.09.16, 16:33
          No np. ja mam mieszkanie w ktorym pomieszkuje znajomy bez tv, ma tylko kompa. A mieszkam w wynajmowanym w ktorym mamy 3 telewizory - jeden w pudelku (własciciela mieszkania), drugi przytargany tymczasowo z firmy oraz nasz osobisty. Nie mamy żadnej telewizji - ani naziemnej, ani kablowej - absolutnie NIC, tv sluzy nam tylko i wyłacznie do ogladania filmow i seriali (z netflixa i tym podobnych).

I co? Mamy płacic za X telewizorow czy jak?

A tak swoją drogą - czy np. Media Markt bedzie musial placic abonament za wszystkie telewizory z wystawy?
    • anika772 Re: Abonament 2.0 27.09.16, 16:53
      Dlaczego po prostu nie zakodują swoich drogocennych narodowych kanałów? Obywatel, chcąc mieć do nich dostęp, zapłaci nc+ czy innemu Polsatowi, a narodowa tv z nimi się rozliczy.
    • asia-loi Re: Abonament 2.0 27.09.16, 17:19
      Ja mam telewizor i będę mieć, ponieważ jest mi potrzebny do oglądania prywatnych kanałów/stacji. Jestem abonentem CP. Telewizji publicznej nie oglądałam i nie oglądam, niezależnie od tego jaka partia aktualnie była/jest przy władzy.
      Też nie ogarniam, dlaczego nie mogą sobie zakodować swoich programów?, tylko wszystkich zmuszają do płacenia na coś, czego się nie ogląda. Będę chciała oglądać, to sobie wykupię dostęp.
      A poza tym telewizja publiczna, ma niektóre swoje kanały zakodowane, czyli nie dostępne z tv naziemnej np. TVP Sport. Dlaczego?
      • asia-loi Re: Abonament 2.0 27.09.16, 17:23
        I jeszcze jedno telewizja publiczna chce mieć kasę z abonamentu i kasę z reklam. Czy nie za dużo kasy chce? Chciwość to przecież grzech w/g katolickiej wiary. Prywatne stacje Polsat czy TVN chyba nie dostają nic z abonamentu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka