Dodaj do ulubionych

Wasze popisowe dania

30.09.16, 21:11
W nawiązaniu do wątku niżej... Właśnie sobie uświadomiłam, ze ja takiego popisowego dania nie mam. Jeśli już coś, to od kogoś. Jedyne szybkie, obiadowe popisowe ale codzienne i niezbyt eleganckie, więc nie nadaje się dla "proszonych" gości, to zapiekanka z ziemniaków z boczkiem , kiełbasą i warzywami
Obserwuj wątek
    • danaide Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 21:20
      Jestem z frakcji niegotującej, gotującej-bo-muszącej. Szaleństw brak. Ale kupiłam kiedyś "Małego Larousse'a kuchni" dzięki czemu większość imprez na przestrzeni ostatnich kilku lat (ilościowo tyle co kot napłakał) opękałam masłem z achois i tapenade, podawanymi z sucharkami.
    • mid.week Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 21:34
      Nie lubię gotować. Najlepiej wychodzą mi sałatki, bo tu tylko sie kroi i miesza. No i lubię jak ładnie wygląda. Wrażenie na gościach robię efektownymi aranżacjami stołu. Jak jest dobrze podane to moze być przeciętnie smaczne i tez sie obroni wink
    • nickbezznaczenia Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 21:59
      Kołduny tyszkiewiczowskie
    • alfa36 Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 23:04
      Znaczy nie jestem osamotniona, bo też nie przepadam za gotowaniem. Gotuję, bo muszę, bo z kolei lubię mieć gości w domu.
    • glowa_do_wycierania Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 23:14
      Szmurowana wołowina! Takiej jak ja, nie robi nikt smile
      • asia-loi Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 08:27
        glowa_do_wycierania napisała:

> Szmurowana wołowina! Takiej jak ja, nie robi nikt smile

A podzielisz się przepisem?
        smile
        • glowa_do_wycierania Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 10:56
          Oczywiście. Sekret polega na przypaleniu jej w pierwszej fazie obróbki na gorącym świńskim tłuszczu. Jak w całej kuchni czuć spalenizną, dodaję szklankę wody, przykrywam i wkładam do piekarnika na ok. 3 godziny. Voila!
    • aya-breya Re: Wasze popisowe dania 30.09.16, 23:24
      Wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, torty. Uwielbiam piec słodkości.
      Przekąski na ciepło w stylu "ślimaczki" z ciasta francuskiego z pesto i dodatkami. Makarony z najróżniejszymi sosami/dodatkami. Zrazy wołowe zawijane, knedle twarogowe z owocami, kartacze, tatar z wołowiny, sewicze.
    • piepe Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 00:33
      Popisowe, czyli takie, które zorganizowałam i było smaczne - niekoniecznie moimi rekami - mnóstwo.
      • dabea Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 01:31
        Ogólnie ponoć nieźle gotuję i robię to codziennie, ale popisowe są dania wedle receptur moich babć. Kaczka w winie z jabłkami - butelka wina z własnych winogron na dwie kaczki plus inne szczegóły, nadziewana kacza szyjka, kotleciki rybne w occie (kilka gatunków w odpowiednich proporcjach dobranych ryb jeziornych)i kapuśniak letni na mięsie z królika - do tego kapustka trzy dni w zalewie. specjalnej dojrzewa.
    • rosapulchra-0 Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 01:41
      Naleśniki z cyckami kurzęcymi i brokułami, karkówka z ziemniakami, czosnkiem i cebulą, krewetki na maśle z czosnkiem, sałata z truskawkami, zupa rybna i wiele, wiele innych..
    • mysiulek08 Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 02:03
      Losos z bialym winem i pieczonymi ziemniakami lub ryzem jasminowym, machas z parmezanem, strogonoff, barszczyk z pasztecikiem, barszcz ukrainski (ulubione zupy tubylczych gosci smile) placki z gulaszem, stek z pieprzem, salatki i surowki wszelkie, szaszlyki. I bardzo chwala moja pizze smile
    • ana119 Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 06:23
      Zależy jakich mamy gości. Jeden nie gotuje na codzień i wszystko mu pasuje byle ktoś go karmil a drugi nie lubi ziemniaków i salaty jako dodatku i juz nie będzie zachwycony. Żeby karmić trzeba więc znać gości i ich preferencje
    • kouda Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 08:04
      popisowe - ja rozumiem, ze kazde, ktore pasuje na okazje i zawsze sie udaje
      u mnie to pizza i goscie i domownicy potwierdzaja, ze w zadnym domu nie jest tak dobra, a i w pizzerii malo ktorej wink
      na proszone obiady - zupy - czesto kremy z jakims ciekawym dodatkiem i akcentem., zeby nie tak zwyczajnie
      kilka salatek i past ktore sa proszone i zamawiane na przyjecia grilowe - bardzo prosto
      krewetki na masle z czosnkiem - dla milosnikow
      wspomniane kurczaki z cytryna i mieso pieczone z owocami
      szpinak - w nalesnikach, na tartach, w makaronach
      szarlotka - sypana - i tu totalne zaskoczenie, bo dla mnie to ciasto gatunku szybko szybko nic nie ma a goscie juz za furtka, robi niezmiennie furore wsrod domownikow i kolezanek na kawke smile
      inne rzeczy, ktore ja uwazam ze sa ok dzieci moje oceniaja nizej niz wytwory babci np golabki smile
      uwielbiam natomiast podpatrywac u innych dania popisowe i zawsze bez obciachu prosze o przepis i modyfikuje swoje, jesli mozna lepiej, znam natomiast wiele gospodyn, ktore sa tak zafiksowane na swoim jedynie slusznym patencie, ze nie dopuszczaja wink
    • moni_kaw Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 08:18
      Gołąbki smile zawsze mi wychodzą, różne rodzaje robie no uwielbiam je przygotowywać smile
      • kouda Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 08:25
        zdradz sekrety - w kwestii golabkow mam strefe do rozwoju big_grin
        • moni_kaw Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 20:40
          Dwa razy więcej mięsa niż ryżu, a po.drugie nie duszę ich tylko zapiekam w piekarniku - roboty mniej a efekt lepszy - kapusta się nieco zrumieni
    • triismegistos Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 08:33
      Większość tego co gotuję to są dania popisowe tongue_out Ale największy entuzjazm wśród jedzących budzą potrawy azjatyckie.
    • kosheen4 Re: Wasze popisowe dania 01.10.16, 23:27
      nic trudnego, placki ziemniaczane i kugiel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka