Dodaj do ulubionych

Figi - pytanie

03.10.16, 12:52
Ja przepraszam, że tak banalny temat poruszam w dniu protestu, ale akurat zostałam obdarowana ponad 3 kg świeżych fig, a ponieważ nie zeżrę ich wszystkich na świeżo ani zapiekanych z serem, to pytanie mam : czy można w domowych warunkach zrobić suszone figi ? Mam suszarkę do grzybów/owoców, ale czy figi w niej da radę ususzyć, tak żeby były takie mięsiste jak te kupne - czy raczej dać sobie spokój i zrobić konfitury ?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Figi - pytanie 03.10.16, 12:56
      O rany... Ja też chcę 3 kg świeżych fig. Nie miałabym żadnego problemu ze zjedzeniem na surowo smile Tak więc nie pomogę big_grin Chyba, że zechcesz się podzielić wink
      • cauliflowerpl Re: Figi - pytanie 03.10.16, 12:57
        Siostro...
        Jaki ja mająt wydaję co roku na figi... W tym roku przyjaciółka zaprosiła mnie na figobranie (czyt. ratowanie przed klęską urodzaju), nie mogę się doczekać big_grin
        • cauliflowerpl Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:35
          O matulu, właśnie mi kolega przyniósł całe pudełko :o
          • z_lasu Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:59
            Dlaczego mi nikt nie chce przynieść/podarować/zaprosić?! sad
            • cauliflowerpl Re: Figi - pytanie 03.10.16, 14:09
              Moze za slabo manifestujesz swoje uwielbienie dla fig smile
              • z_lasu Re: Figi - pytanie 03.10.16, 14:15
                Myślisz, że powinnam się oflagować? big_grin
                • cauliflowerpl Re: Figi - pytanie 03.10.16, 14:24
                  Cos w tym stylu big_grin ale przede wszystkim glosic nowine, niech wszyscy wiedza, zes figomaniak.
      • default Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:12
        Ja normalnie też bym nie miała problemu, ale jestem świeżo po jelitówce, niestety sad Więc muszę trochę odczekać, a one bardzo dojrzałe są.
    • milva24 Re: Figi - pytanie 03.10.16, 12:58
      A myślałam, że o bieliźnie bedzie.
    • bei Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:02
      Mozesz ususzyc, mozesz zrobci dzem...
    • sayyida Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:04
      A spróbuj smile Na suszarkę ci przecież 3 kg nie wejdzie, wysusz kilogram (zawsze potem możesz nieudane suszone namoczyć i przerobić na ciasto czy konfitury), reszta się chyba przez te 2 dni nie zepsuje w lodówce?
      • default Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:15
        Spróbować mogę, ale myślałam że ktoś suszył osobiście i ma doświadczenie co z tego wychodzi. Nawet nie wiem czy suszyć całe czy pokrojone ?
    • anorektycznazdzira Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:07
      Miałam nadzieję, że kupujesz fajne majtki i nie możesz się zdecydować, i będą zdjęcia tongue_out
    • jesienna.nuta Re: Figi - pytanie 03.10.16, 13:11
      Wolałabym konfitury. Są przepyszne.
      Ja kupuję gotowe.
    • snakelilith Re: Figi - pytanie 03.10.16, 14:24
      Zamrozić (każdą osobno) i zimą wykorzystać do deserów, albo do innych pomysłów w kuchni. Świeże figi w sosach do mięsa są fanatastyczne. Można zrobić też owocowe chutney dodając figi do brzoskwiń, dynii, czy śliwek i do słoików. Suszenie świeżych fig to grzech. Suszone figi kupisz zimą wszędzie.
      • default Re: Figi - pytanie 03.10.16, 14:48
        Myślałam o zamrożeniu, ale różne rzeczy różnie znoszą mrożenie, obawiałam się że wyjdzie paćka bez smaku po rozmrożeniu - ale skoro piszesz, że figi można mrozić i zachowują smak i (w miarę) konsystencję, to być może część faktycznie zamrożę. Do mięsa.... mmmmm... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka