Dodaj do ulubionych

Wakacje 2017:)

04.10.16, 19:59
Dziewczęta drogie, wiem, że zawsze fajnie doradzicie, coś podpowiecie i Wasze rady niejeden raz chociaż troszkę wpłynęły na podjęcie przeze mnie ostatecznej decyzji smile

Teraz rozchodzi się o wakacje, a konkretniej nasz wyjazd lipcowy z maluchami szkolno-przedszkolnymi. Zastanawiam się nad dwoma kierunkami, których jeszcze ani ja, ani mąż nie zaliczyliśmy: Fuerta albo Kreta. Oferty największych biur jeszcze teraz w promocjach są znośne, a mąż widzę wyraźnie nastawia się na błogie lenistwo i nie zamierza zaprzątać sobie głowy samodzielną organizacją wyjazdu. Stąd decyzja, że tym razem korzystamy z biura.
W obu przypadkach hotele bardzo dobrze recenzowane, z piaszczystymi plażami i sporymi basenami.
Mam pytanie o Wasze wrażenia z pobytu na Fuercie i na Krecie. Jak z odczuwaniem gorąca? Podobno na Kanarach bardziej wieje i tego upału się nie czuje? Czy ten wiatr jest faktycznie aż tak bardzo uciążliwy w lipcu?
Czy dobrze zakładam, że na Krecie będzie zdecydowanie bardziej upalnie i o zwiedzaniu osoba słabo tolerująca upał może zapomnieć? Przychylałam się do tej Krety ze względu na zabytki i większy sens w wypożyczeniu samochodu na miejscu do zwiedzania. Ale może ta temperatura mi to uniemożliwi?
Ogólnie proszę o Wasze spostrzeżenia, sugestie. Z góry dziękuję, bo zapewne będę pomocne w podjęciu decyzji, a może i innych jakoś nakierują.

Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 20:04
      Kreta bo krócej się leci. Z tą temperaturą to tylko emamy "umierają" od straszliwych upałow. No chyba, że zwiedzają Rzym w sierpniu z 3latkiem. Wtedy wiadomo, że chłoną atmosferę miasta.
      Ja lecąc latem południe oczekuje tego pier...lninięcia gorąca po wyjściu z samolotu.
      • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 22:15
        dzięki, ktoś jeszcze?smile
        • olewka100procent Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 22:19
          A ja bym nie planowała z takim wyprzedzeniem wczasów w lipcu przyszłego roku. Wszystko się może zdarzyć,choroba albo chociażby sytuacja z uchodźcami
          • hermenegilda_zenia Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 23:05
            Uchodźcy na Fuerteventurze? Naprawdę nie musisz wszędzie demonstrować swojego bardzo małego rozumku i braku elementarnej wiedzy (nie tylko geograficznej).
            • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 23:51
              Olewka zapewne myślała o Krecie. Planują przerzuty sporej liczby uchodźców od grudnia tego roku. Żródła niby poważne, ale czas pokaże, czy to prawda
              Kanary to teren zupełnie nieatrakcyjny dla nich, więc na plus w tym przypadku
              • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 08:41
                Co wy macie się z tymi uchodźcami? Ilu ich spotkałyście w tym roku na wakacjach?

Wróciłam z Monachium, gdzie są ich podobno dziesiątki tysięcy - nie widziałam żadnych taborów, nie czułam się zagrożona i przede wszystkim - nie rozerwałam się na Oktoberfest, co wróżył mi gazeciarz.
                • lilly_about Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:22
                  Ja na Krecie ani jednego, ale może byłam na innej Krecie niż w opinii olewki?wink
                • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:23
                  Zwiedzam miejsca dalsze i bliższe, ale nie te, gdzie uchodźcy mogą się pojawić w większej ilości i zagrażać bezpieczeństwu mojej rodziny. Czytam na bieżąco wiadomości w wiarygodnych źródłach i tym się kieruję.
                  Z innej beczki - na Bronxie też z samochodu nie wysiadam i przejeżdżam kiedy muszę. Po co ryzykować?
                  • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:38
                    ...
      • oklamoradora1 Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 11:18
        Serio, myślisz, że ktoś lecący z małym dzieckiem oczekuje, by mu słońce dwało czadu przez cały dzień?

Do autorki, nie masz możliwości przełożenia wyjazdu na jakiś spokojniejszy temperaturowo miesiac? smile

krejzimama napisał:

> Ja lecąc latem południe oczekuje tego pier...lninięcia gorąca po wyjściu z samo
        > lotu.
        >
        • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 11:48
          Gdyby nie chciał słońca, to wybrałby inny kierunek.
        • lilly_about Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 11:51
          Może wybrać Skandynawię. Ale wybrała Kretę. Łapiesz róznicę?
          • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 12:09
            Ja osobiście wolałabym Skandynawię big_grin Jednak po spędzeniu nie raz dobrych paru godzin na organizacji wyjazdu w piękne odludne rejony mąż rzuca od niechcenia hasełko w stylu "a jak będzie cały czas padało?", za które mam ochotę zabić.
            Dlatego też ulegam i kieruję się w stronę słońca i morza. Morze dla męża musi być, chociaż zarzeka się często, że to nieprawda. Jednak widzę, jak mu się gęba cieszy, kiedy zaczynam przygodę z BP, gidze jest podczas urlopu poprowadzony za rączkę i ma jedzenie podane całodobowo pod nos, widzi przez cały pobyt błękit morza/oceanu i ma trzy kroki do basenów. Dzieci reagują podobnie, jak to dzieci. Żeby nie było taki urlop też daje mi radość, ale jakbym miała sama w stu procentach decydować sama, to byłaby to Skandynawia, Szkocja, Irlandia północna, podnóże Himalajów itp., jak bliżej to Bieszczady.
    • norra.a Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 22:55
      Ja już jakieś 3 tygodnie temu kupiłam wakacje na 2017, w ofercie first minute smile Wybrałam Fuertę właśnie przez łagodniejszy klimat. Podróżuję z małymi dziećmi, więc tym razem zwiedzanie odpada, nastawiam się na plażowanie i nic nierobienie. Fuerta wydaje mi się do tego idealna.
      • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 23:09
        zarezerwowałam Fuertę pięć minut przed Twoim i kolejnym postem smile
        • norra.a Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 23:11
          Jakie biuro i jaki termin? smile
          • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 23:48
            Itaka od 13 lipca
            a Ty? smile
            • norra.a Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 08:15
              TUI od 26.06 smile
              • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 08:48
                Ty kończysz, a ja zaczynamsmile
                Troszkę się boję tego przelotu z większą ilością dzieci niż jedna sztuka. Kiedyś najstarsze latało nawet i ponad dziesięć godzin, ale obecnie nie mam doświadczenia w lataniu smile
    • agni71 Re: Wakacje 2017:) 04.10.16, 22:59
      Kreta jest bardzo gorąca w tym terminie, na Fuercie nie byłam, ale jak ludzie piszą, że chłodniej, to bym wierzyła, bo czemu nie?
      • kolpik124 Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 07:32
        Na Fuercie wcale nie jest chłodniej, za to wiatr łeb urywa. Nic przyjemnego plażować, kiedy tumany piasku szorują cię jak papier ścierny, a wiele dni tak tam wygląda, kiedy wieje gorącem i kurzem z Sahary.

Poza tym nawet przy nastawieniu na lenistwo, na Fuercie naprawdę nie ma co robić.

agni71 napisała:

> Kreta jest bardzo gorąca w tym terminie, na Fuercie nie byłam, ale jak ludzie p
        > iszą, że chłodniej, to bym wierzyła, bo czemu nie?
        • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 08:38
          Zwiedzą plantacje aloesu. ;-D Nie rozumiem jeżdżenia na Fuertę jeśli nie chce wykorzystać się tego, co ta wyspa daje - czyli wiatru.
    • an.16 Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 08:54
      Upał na Krecie w lipcu jest zupełnie nieznośny. O wypożyczeniu samochodu i tłuczeniu się w nagrzanej puszce z dziećmi lepiej zapomnieć. Na Wyspy Kanaryjskie jeździłam tylko zima i wtedy szczerze polecam. Latem nie wiem, ale z pewnością znośniej niż na Krecie.
      • krejzimama Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:05
        "Upał na Krecie w lipcu jest zupełnie nieznośny. O wypożyczeniu samochodu i tłuczeniu się w nagrzanej puszce z dziećmi lepiej zapomnieć. "

Wcale nie.
        • mag1_k Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:20
          Czyli wg Ciebie aż tak gorąco nie jest?wink
          • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:37
            Nie jest, na Boga, Kreta to nie tropiki. Nawet w lipcu.
      • thank_you Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:18
        O klimatyzacji słyszałaś? smile
      • kolpik124 Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:20
        było nie oszczędzać na wynajmie i wziąć samochód z klimatyzacją big_grin

upał w lipcu , czy to Kreta, czy Sycylia, czy Chorwacja, jest podobny, to ta sama strefa klimatyczna, jeśli nie uprawia się codziennych wielogodzinnych wycieczek po rozgrzanych słońcem miastach i ruinach, to kilka wypadów w fajne miejsca można bezproblemowo zaliczyć

an.16 napisała:

> Upał na Krecie w lipcu jest zupełnie nieznośny. O wypożyczeniu samochodu i tłuc
        > zeniu się w nagrzanej puszce z dziećmi lepiej zapomnieć. Na Wyspy Kanaryjskie j
        > eździłam tylko zima i wtedy szczerze polecam. Latem nie wiem, ale z pewnością z
        > nośniej niż na Krecie.
      • lilly_about Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:24
        Chyba sobie jaja robisz. Byłam na Krecie w lipcu. Upał był nie dosć, ze znośny, to całkiem przyjemny. A auto z klimą zrobiła swoje.
        • chocolate_cake Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:46
          Też byłam w lipcu. Pogoda fajna - 30 stopni smile
          • lilly_about Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 09:50
            O to to! Dla mnie idealna, w końcu leciałam po słońce.
      • agnieszka_kak Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 11:15
        Moim zdanien na kanarach w zimie jest zbyt zimno na leniwe plazowanie. Co to jest 21 stopni?. Jak dodasz wiatr to sie tam chodzi w swetrze.
        Czy kazda ematka nienawidzi upalow? Dla mnie to must- have wakacji.
        • kolpik124 Re: Wakacje 2017:) 05.10.16, 12:21
          ematka nie przepada za zapachem lawendy i limonkami zrywanym z drzewa

ematka woli się snuć po gwarnych norweskich tawernach, wystawiać twarz na gorące irlandzkie słońce, a jej dzieci kąpać się w krystalicznych wodach fiordów big_grin

w ostateczności ematka zalicza tropikalną Barcelonę w listopadzie albo gładki jak lustro kanaryjski Atlantyk ww styczniu, oczywiście w ramach wakacji rodzinnych big_grin
    • tol8 Re: Wakacje 2017:) 19.01.17, 13:36
      Spadaj spamerze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka